Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
SeRgO
Nov uporabnik

Napisal/-a SeRgO To okt 14, 2008 10:05 pm

BBoss
Pa brez zamere M4rko, ampak dokler bom plačeval deci CocaCole 1€ se mi gostinci čisto nič ampak čisto nič ne smilite, ker kakor ste vi podlo izkoristili uvedbo Evra je ni nihče, da o utajenih davkih sploh ne bi načenjali teme.

Pozdravljeni!

Slovenci,ko smo vstopili v EU in ,ko smo prevzeli tudi s tem "tujo" valuto,so sledile
inflacije ena za drugo.
Rezultat teh inflacij so bile podražitve tako pijače še bolj pa hrane oz.
živil,da ne bo pomote podražili so trgovci in dobavitelji.Nakar so bili gostinci primorni dvigniti cene in tvegati izgubo strank ali po drugi strani pustiti "stare" cene in sčasoma zapreti obrat.Ne bom zagovarjal vseh gostincev,ampak podražitve v gostinskih lokalih so sledile po prvi inflaciji in ne ob uvedbi Evra.

Se opravičujem za off topic.

Lp!
Acta non Verba!!!!

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko Sr okt 15, 2008 1:40 am

Zej odvisno od tipa gostinca. Mi imamo pač bed & breakfast in pa bar. Nas ne moti če nosijo sabo.. Prodajanje pijače nam ni prioriteta.

Pri vinjeti nimaš izbire.. Sedaj si skoraj primoran zaplejati na avtocesto, kamorkoli pač greš.. Vprašanje tudi kako bi zablodli na stranskih cestah. Tko da ta primerjava mi je nekako absurdna:)

Uporabniški avatar
Somebody_new
Novinec

Napisal/-a Somebody_new Sr okt 15, 2008 7:37 am

Kama je napisal/-a:@M4rko: $e si natančno prebral moj post, si verjetno opzil, da sem govoril o odseku avtoceste med Šentiljem in hrvaško mejo. Torej, edini, ki bi lahko kaj povedali na temo turistov in turizma na to temo na tem območju so pač gostinci/hotelirji s tega območja. Torej z izkušnjami na dan, prosim.

Joj kako je škoda turistov ki se ustavljajo na parkingih od restavracij, se tam nažerejo svojih sendvičev, pustijo kup smeti, še tiste smeti ko so jih nabrali na celi poti, potem vstopijo v restavracijo samo zato, da grejo na wc, ki ga čisto zasvinjajo in se potem odpeljejo naprej!
Na počivališču je 10m od njih koš za smeti ampak ti ljudje iz srednje in zahodne Evrope mislijo, da je Slovenija smetišče in kar po tleh namečejo vse, še plenice!
Moteli in restavracije ob cestah pa se zapirajo, ker nimajo nič prometa!
TIGR

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr okt 15, 2008 3:52 pm

Točno tako... a so nam res potrebni turisti, ki so manj premožni in škrtarijo na vsakem koraku. Turista, ki na svojem dopustu gleda na par evrov več za vinjeto po moje ne rabi nihče saj od njega ne zasluži nihče in je na koncu edini denar, ki ga "izpulimo" le od vinjete.

Upam, da se gostinci strinjate, da rabimo take goste, ki jim cena vinjete ne pomeni kaj dosti saj bo tak se tudi res ustavil v kakšnem lokalu in tudi v tem lokalu kaj kupil saj ne bo gleedal na vsak evro oziroma tudi ne bo vozil svojih sendvičev in pijače s seboj. Slovenija je pa itak premajhna in se vozijo premalo časa skozi, da bi si množično iskali prenočišča pri nas.

@ Sergo: a si ti to resno mislil, kar si napisal - dej no vsi so krivi samo gostinci so "primorani" v podražitve, da bi preživili... ma saj me bo še zvilo od smeha :lol:
CocaCola stane v lokalu 1€ za deci, v Mercatorju pa za ta Evro lahko dobiš liter in pol. Se pravi, da je ISTA CocaCola v lokalu 15x dražja kot v štacuni in da gostinec pri vsaki flaši stisne 14€ v svoj žep. Če pa to ni izkoriščanje situacije in neupravičeno draženje pol pa res ne vem kaj je.

Pa še to pred uvedbo Evra se je deci gibal okrog 150SIT (0,62€) in je bil liter in pol v štacuni okoli 210 SIT (0,88€). Se pravi je bila podražitev v štacuni 13% pri gostincu pa 60% - no kdo zdaj koga nateguje?

Se opravičujem za OFF sam mi gre na živce če mi proba kdo buče prodajat.

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko Sr okt 15, 2008 7:22 pm

seveda da se najdejo tudi taki turisti kot ste jih omenjali, ne morete pa vseh v isti koš metati. Tko da ta primerjava je čisto nekaj na pamet. Gostinstvo je razširjeno verjetno z razlogom, ker dobro laufa? Za tisti odsek nevem kako je s tem, to da bodo zapirali motele ipd, predvidevam da je to samo vaše mnenje oz. predvidevanje?
Pač ti ki delaš to priemrjavo s coca-colo, se boš pač na park platzu ustavu in v miru popil merkator colo, pojedel doma narejen v folijo zavit sendvič, zraven potarnal nad gostinci in nato šel dalje, nekateri pa pač ne (in dosti je takih) :)

aja ps. 1dcl coca-cole 1 eur? Nevem v kater luksuzen hotel/restevracijo hodiš ti na pijačo.. malo znižaj standarde :) Imaš gostinske lokale, pensione, hotele različnih cenovnih rangov tako da...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr okt 15, 2008 7:57 pm

M4rko je napisal/-a:aja ps. 1dcl coca-cole 1 eur? Nevem v kater luksuzen hotel/restevracijo hodiš ti na pijačo.. malo znižaj standarde :) Imaš gostinske lokale, pensione, hotele različnih cenovnih rangov tako da...

Čedalje manj hodim na pijačo v lokale, pa ne zato, ker nimam ampak se mi zdi neumno futrat nenasitne gostince z oderuškimi cenami. Cca 4 leta nazaj sem naredil preračun, se odločil in striktno zmanjšal obiskovanje lokalov, pa črtal dve kavici na dan, kadim itak ne, v restavracijah redko naročam pijačo pa sem v tem času, samo na račun teh stroškov, ki jih zdaj ni ,"zaslužil" toliko, da je zdaj v garaži nova Mazda 6.

Za to mi je ta debata o borih 35€ za vinjeto in ubogih tujcih res neskončno humorna.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 15, 2008 8:38 pm

BBoss je napisal/-a:
M4rko je napisal/-a:aja ps. 1dcl coca-cole 1 eur? Nevem v kater luksuzen hotel/restevracijo hodiš ti na pijačo.. malo znižaj standarde :) Imaš gostinske lokale, pensione, hotele različnih cenovnih rangov tako da...

Čedalje manj hodim na pijačo v lokale, pa ne zato, ker nimam ampak se mi zdi neumno futrat nenasitne gostince z oderuškimi cenami. Cca 4 leta nazaj sem naredil preračun, se odločil in striktno zmanjšal obiskovanje lokalov, pa črtal dve kavici na dan, kadim itak ne, v restavracijah redko naročam pijačo pa sem v tem času, samo na račun teh stroškov, ki jih zdaj ni ,"zaslužil" toliko, da je zdaj v garaži nova Mazda 6.

Za to mi je ta debata o borih 35€ za vinjeto in ubogih tujcih res neskončno humorna.

samo za info..flasa coca cole ( 0,25 litra ) stane gostinca cca 0,30 evra z ddv...prodaja jo pa po ???
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Sr okt 15, 2008 9:09 pm

zdej je govora o tedenskih vinjetah. da bodo drage je reku naš gospod prometni minister... mogli bi narest najmanj tedenske in to za 5 eur ne pa za visoko ceno. ta banda meščanska. njim pride prou, zato bi moglo usem... jst ku rabim autocesto 3x na leto cca dam 36 eur. če bom teu kupt tedensko (ki naj bi se pojaula, ampak draga) bi biu še u minusu. ene pametne ne nardi ta nš cesta-mojster...

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois Sr okt 15, 2008 9:22 pm

berlonso je napisal/-a:zdej je govora o tedenskih vinjetah. da bodo drage je reku naš gospod prometni minister... mogli bi narest najmanj tedenske in to za 5 eur ne pa za visoko ceno. ta banda meščanska. njim pride prou, zato bi moglo usem... jst ku rabim autocesto 3x na leto cca dam 36 eur. če bom teu kupt tedensko (ki naj bi se pojaula, ampak draga) bi biu še u minusu. ene pametne ne nardi ta nš cesta-mojster...

glavno je da na tujcih zaslužimo, jih je več kot pa tebi podobnih primerov. Jaz se strinjam z ministrom.Naj bodo čim dražje
Slika pugi.si

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Sr okt 15, 2008 9:56 pm

jst pa ne...prvo je treba gledat da bo folk zadovoljen. sej tako kot so zdej je za več kot pou folka uredu, ki rabi pogosto avtoceste in obvoznice, problem smo pa mi s podeželja, ki se jezimo na to ker se nam enostavno ne zdi fer, zato sm biu nad novico da naj bi u kratkem obstajala tedenska, navdušen... samo so me spet raz.....i, ko je reku da bojo precej drage. jst vem da vam, večini folka ustrezajo, zato tudi trdim da bi moglo bit za polletno in letno ista cena kot je (kar je dokaj ugodno) samo bi mogli uvest še tedensko alpa dnevno al karkoli nej se izmislejo da bo tudi takim primerkom ku sm jst (jih je še ogromno) prou. prednost bi mogli met usi državljani in državljanke RS. ne pa pount blagajno in stresat pole denar okoli u brezveze (samo to je že politika in ne spada u to temo).

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr okt 15, 2008 10:23 pm

Glej berlonso saj te čist razumem sam je pač tako, da AC-ji niso neka naravna danost in jih je treba pač narest in zato veliko plačat. Ja vem vinjeta je pavšal ampak saj je skoraj vse v Sloveniji nek pavšal.

Jaz moram redno vsak mesec plačat 11€ pa tv Slovenije sploh ne gledam. Se pravi, da fuknem vsako leto 132€ dobesedno skozi okno pa kaj naj. Elektriko imam (nanjo je vezan RTV prispevek) TV-ja pa tud ne bom pečatil, a ne?

In tukaj je še dosti drugih pavšalov kot so omrežnine (elektrika, voda, plin, kanalizacija, snaga, naročnina na telefon, internet, mobitel, pošta itd), ki niso odvisne od uporaba ampak samo od tega, da je nekdo moral naresti omrežje in ga zdaj tudi vzdržuje.

Tudi vinjeto bi morali jemati le kot naročnino oziroma omrežnino zato, da lahko sploh zapelješ na AC. Vinjeta ni vezana na dejansko porabo in je zgolj in le dovoljenje za uporabo AC-jev in nekaterih hitrih cest ter obvoznic. Ne glede, kake cene nastavijo vinjeta nikoli ne bo in tudi ni mišljena za povračilo dejanske porabe.

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama Če okt 16, 2008 6:51 am

Žal Berlonso, smo EU uniji. In v njej so vsi državljani enaki. E, ne zdej mene, če so druge države bolj pametne, pa bolj zaščitijo svoje državljane. Ampak to naredijo tako, da so vsi državljani EU enakopravni. Le da ti svojih pravic zaradi lastnih omejitev ne morejo izrabiti. In kdo jim je torej kriv? Sami. Lej, tudi jaz nimam avtoceste blizu, pa mam vinjeto vseeno. Takrat, ko grem kam, sem pač na avtocesti, ker gre sedaj hitreje. S cestninjenjem in klasiko-delo na cesti sem bil prej enako hiter kot po regionalkah (ali pa nebistveno počasnejši).
Je pa tudi nekaj res, avtoceste plačujemo davkolačevalci in vozniki avtomobilov. Glede na to, koliko jih uničujejo visoke osne obremenitve. (In sedaj bodo šli tovornjakarji u luft, ne. Kritike, da ne bi kdo kaj narobe razumel).
Zgleda pa, da bo veljalo, kot za vse stvari: Uživaj dokler je!

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Pe okt 17, 2008 1:21 pm

zakaj pa je pole cestnina? cestnina je tu kakor Rtv prispevek. najboljša rešitev se mi zdi satelitsko cestninjenje... najbolj neobremenjujoče in praktično. samo kaj ko bo to u Slo nekaj let potem ko bo to mela Austria. zato ker če ma sosed, mora tudi slovenc. sej je prou da gremo s cajtom naprej, samo laho bi naredili dvojni korak namesto enega in se spet ustavili za par desetletij. in še to: že ko so te vinjete bi pričakovau hiter pretok. ker pa (kadar se) vozim po avtocesti se po primorskem delu autoceste, je to žiu obup. preveč del na cesti z obupnimi zastoji... sm se že parkrat odloču in del proge opravu po regionalki da sm preskoču tisti obup. še dobro da mam vinjeto. Viva la vinjeta!

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe okt 17, 2008 2:49 pm

Berlonso, a ti bi za kurčevih 55€ na leto "prodal" osebno svobodo oz bi se odpovedal nenadzoru? V tujini so že bile ideje, da bi se ta "big brother" sistem uvedel ampak je hvala bogu trčil ob osebne svoboščine vsakega posameznika zato mu vseskupaj slabo kaže.

Pa še to - uvajanje sat. cestninjenja za vsa vozila samo v sloveniji je ocenjeno na milijardo do milijardo in pol € - to je v številkah 1.000.000.000€-1.500.000.000€ ali cca tretjino dolga kot ga imamo iz naslova AC-jev.

Država tega denarja nima zato ga bi morala zaračunati uporabnikom ali z drugimi besedami bo vsak od nas za to prispeval v povprečju od 500-750€. V tem trenutku to pomeni vinjeto za 10 do 15 let.

Še 1x vinjeta je najcenejša varjanta tako za uporabnike kot tudi za DARS in tisti, ki jo bo hotel spreminjati bo moral imeti j***a velika kot triglav.

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Pe okt 17, 2008 3:10 pm

Nekaterim je enostavno preveč 4,58333333 € na mesec, za kofe pa pir pa ni problem dat.
Brez veze. Pa se bunijo, pred pol leta sem pa npr za avtocesto od vrhnike pa do maribora v obe smeri plačal skoraj toliko kot stane polletna vinjeta.
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Pe okt 17, 2008 3:21 pm

no sej za take kot si ti je to ful uredu...to pa kr ti pršparaš, jst plačam ker se vozm usako tolko. jst na leto nism nikoli dau 36 eur in zato mi gre na k...c. pa ne da sm škrtunja (čeprou po teh postih bi tako zgledlo :P ), samo mi teži ker se to spomni en Ljubljančan, ker sploh s svojga mesta (skoraj) ni mogu če ni plačou cestnine. zato mu je zdej "supr".
pa to ne govorim da so ljubljančani krivi. pač politika in ta smetana je večina iz Lj in drugih mest po državici.
te podatke ki sm jih zdej prebrau pa jh prej nism vedu o ceni sat. cestninjenja so me pa presenetli, tako da verjamem zakaj jih niso uvedli. sm si mislu da je cena visoka, ne pa tolko. tako da, hvala za podatke, ki upam da držijo. (ti vrjamm na besedo) ;)
pać jst nebom mogu nč sprement, samo upam da bojo tedenske (alpa dnevne) za malo ceno (5eur). alpa letne kot jih ima Švica (od 20-25 eur, nevem točno). in to za po vseh cestah. ne pa cestnina+vinjeta.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe okt 17, 2008 3:25 pm

ko bo satelitsko cestninjenje, bodo avtoceste (spet) bolj prazne. Pol boste pa spet jamral, kok je avtov na lokalnih cestah.
Slika

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Pe okt 17, 2008 3:32 pm

jst nism nikoli tega jamrou, ker se mi nikoli niso zdele prepolne. razen za kašnim italijanom sem ratou malo žiučen :lol:

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Pe okt 17, 2008 5:06 pm

berlonso je napisal/-a: samo mi teži ker se to spomni en Ljubljančan, ker sploh s svojga mesta (skoraj) ni mogu če ni plačou cestnine. zato mu je zdej "supr".

tole je pa tak idiotizem
če slučajno ne veš je bila obvoznica pred vinjetami zastonj, pravtako AC proti štajerski do Krtine, do Grosupljega si lahko prišel, skoraj do Brnika, do Brezovice...
torej je bilo Ljubljančanom omogočeno zastonj potovanje po veliko večih cestah kot je sedaj, če trenutno nebi imel vinjete
Živim v Domžalah- če nebi imel vinjete bi lahko šel mimo trzina ter preko Črnuč (do rondoja je hitra cesta) tako bi prišel za Bežigrad, in kamor koli bi hotel, bi mogel praktično čez center, druga možnost pa bi bila čez Dragomelj, kjer bi prišel na Šmartinko oz BTC
torej če bi hotel recimo na Vič/Rudnik bi avtomatično obremenjeval center LJ
Pa vendar kljub temu, da sem imel spekter cest pred vinjetami širši pozdravljam uvedbo, pa čeprav ne bom verjetno nič prišparal (izgubil pa tudi ne)- že to da mi ni treba stati pred cestninami (kar se je kljub ABCju) mi je dovolj
sateljitsko cestninjenje je pa nekaj najslabšega kar me lahko doleti iz strani prometnega ministrstva
lp

monk
Nov uporabnik

Napisal/-a monk Ne okt 19, 2008 10:38 pm

tudi meni se zdijo vinjete dobra stvar, ker se večkrat vozim po avtocestah...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov