Napisal/-a Kael So maj 21, 2011 3:25 pm
Sicer nisem noben angel na cesti, kar se cestno-prometnih predpisev tiče, vendar pa se omejitev po zadnjih dvigih kazni (zadnji dve leti) kar držim. In njaboljši način za ignoriranje nategovanja ljudi z višino kazni je vožnja po predpisih, pa že bistveno težje dobiš kazen: že če se držiš omejitev, voziš pripet, ne uporabljaš mobilnega telefona in ne preizkušaš sreče z rdečimi lučmi ter ne voziš vinjen, kako pregorelo žarnico, pozabljen žmigovc ipd neumnosti pa tudi policisti spregledajo.
To, da kazni so poštene ali pa niso poštene je pa stvar debate, katere nebomo tukaj zaključili - moje mnenje, je da so samo zelo nesorazmerne in premalo sankcionirajo serijske prekršarje. Npr. če te dobijo na vsake 5 let, da se peleš 10 na uro več čez naselje to meni ni enako enemu cepcu, ki so ga v roku slabega leta ustavili 4x čez naselje z 90 na uro (primer našega soseda). Prav tako pogrešam 0.0 z neko minimalno toleranco, če poješ tri rum kokos bombone in potico z rumom - ostalo nobenih lestvic, ampak direkten odvzem. Podobno je mamila, tablete in ostale narkotike. Vožnja v narobe smer po avtocesti, pogrešam prepoved vožnje za nekaj let, psiho teste in takoj naprej.
Kar se tiče hitrostnih omejitev, se strinjam, da se marsikje kakšen znak postavljen za brezveze, a za precej omejitev v domači okolici za katere sem mislil dokler sem vozil samo Leona, da so brezvezne, sem po širitvi voznega parka na 13 let starega Megana, 8 let starega Peugeota in na drugi strani tudi Tourana letnik 2007 ter Audi A6 3.0 TDI začel gledati s povsem drugega zornega kota. Dokler se več čas voziš v enem samem, po možnosti še spodobnem avtomobilu z malo športnega pridiha (dobra lega) kar Leon zagotovo je, se brez težav pelješ po ovinkih hitro in voziš krepko čez omejitev npr. 90. Ko se pa enkrat presedeš v 13 let starega Megana ali Peugeota 206 z povsem izpravnimi blažilniki, gumami pod oznako zelo priporočljivo, pa se hitro zgodi, da na določenih mestih niti postavljenih omejitev ne moreš več doseči. Svojega denarja je vreden tudi enoprostorec, ki spet gre skozi določen preden ceste povsem "po svoje", medtem ko se s Peugeotom pelješ kot kralj. Da o AUDIju ne govorim. Skupaj potegnjena črta pa je, da moramo hitrostmo omejitev postaviti za najslabšo možno kombinacijo, ki se lahko tam mimo pripelje (upoštevajmo še vrsto let stare gume in spremenljive vremenske razmere) in neka hitrostna omejitev postane mnogo bolj smiselna. Samo, da to vidiš, rabiš čas... Podobno je z dvigom hitrostne omejitve na avtocesti na naprimer 160 na uro. Za A6 jo lahko damo sredi noči in suhi cesti tudi na 200 pa gre povsem brez težav. Leon jih 160 še zmore, potem pa vodljivost in zavorni sistem še strmo padata (podvozje ne dohaja več hitrosti), da o tem kaj se zgodi s Peugeotom ali Meganom pri močne zaviranju pri 100 na uro ne govorim - bajalica. Avtocesta pa ima samo dva pasova in najnižja dovoljena hitrost je 60 na uro, vozimo pa večinoma od 80-130 na uro. E brate, AUDI ki žge 200 pri nekomu, ki se z 68 konjsko kosilnico 1.4 HDI vključi na prehitevalni pas pri 95 na uro ker ja začel prehitevat tovornjak, ni šans, da ga vidi pred prehitevanjem in da ga pravočasno prehiti. Rešitev je samo mnogopasovna avtocesta... potem pa bi to bilo izvedljivo - trenutno se mi zdi pa prenevarno. Pri vsem se moramo zavedat, da vsi nimamo denarja za več stokonjske stroje, pnevmatike pod zelo priporočljivo in tako naprej.
Kar se tiče pa ureditve prometne varnosti, je sprejemanje neumnosti kot so psihologi, zdravniki in podobne pizdarije čisto mimo:
- dokler boš v vaški gostilni car, če si pelu mimo znaka v naselju 100, da potem ERR začne kazat,
- dokler bodo padale stave kdo si upa peljat wrong way po avtocesti,
- dokler bomo vožnja v stanju vinjenosti samoumevna (primer od punce familija rukne celo bibitko potem pa iz vikenda do doma - vsak vikend),
- dokler bo lahko 80 letnica, ki na eno oko ne vidi na drugo pa 40% vozila (naša babica - ni sposobna niti iz dvorišča rikverc zapeljat),
- dokler bodo predpisi dovoljevali 50 let stare gume pa tehnični pregledi na nekaj let (namesto na število prevoženih km presek leta) ter
- dokler bomo imeli sistem, da znamo pisat položnice pa kasirat, človeku pa zaplenijo še 4 ti avto v istem letu pa je še kr na prostosti in še kr vozi (sicer brez vseh dovoljenj)
tako dolgo, se bo meni čudno zdelo da ni mrtvih še več. Naprej mora ljudem kliknit, da tako enostavno ne gre, potem se mora uredit zakonsko področje na smiselen način in se ga tudi izvajat - e potem, pa se lahko pogovarjamo o dvigih hitrosti in podobnem...
To nenehno navijanje kazni me spominja na zakon o delu na črno - le zakaj je tega toliko v Sloveniji, le zakaj...