Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Ne okt 19, 2008 11:26 pm

meni se pa zdi satelitsko cestninjenje super in fer zadeva, ki jo že bomo dočakali v prihodnjosti, čez par desetletij, če se le takrat še bomo prevežali na tak način. ok, da bi ble vinjete bolj fer, bi mogle bit letne recimo blizu 200eur in polletne 130 recimo, če že želijo uvesti tedenske za cca 25 eur. sej baje da bojo res podražali tudi letne in polletne.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po okt 20, 2008 12:12 am

berlonso je napisal/-a:meni se pa zdi satelitsko cestninjenje super in fer ...

Si že slišal za Orwella? Bi ti bilo OK, da te lahko vsak trenutek nadzorujejo oz vedo, kje si, kod in kdaj se voziš itd? Da se vtikajo in kršijo nekatere osnovnih človekovih pravic: o privatnosti, nedotakljivosti, presumpciji nedolžnosti (sodišče edino lahko odredi določen nadzor) itd itd. Ravno zaradi takih vprašanj (in manj zaradi stroškov in tehnologije) se satelitsko cestninjenje v Z Evropi odmika

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama Po okt 20, 2008 6:04 am

Ja super Berlonso! Potem pričakujem, da bo tudi letna vinjeta za tovorna vozila okoli 25000 Eurov.
OK, se pač ne bomo več vozili po avtocestah, če boš ti prometni minister!

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po okt 20, 2008 7:56 am

ne, lej. sej meni mi ne teži to da je vam ki se redno furate po avtocesti res to ful znižalo strošek. rad bi samo malo vam dau misliti kako je pa z tistimi, ki ne rabimo avtoceste več kot 3-4x letno. mene sat cestninjenje nebi nič motlo zato ker nimam nič na vesti. sej a mislš da bi usakga posebej nadzorovali kam gre in kaj dela??? :shock:

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po okt 20, 2008 8:00 am

sm tudi jst kontra vsakemu nadzorovanju, samo če bojo hteli vedet tvojo pozicijo, jo lohko komot vejo že zdej, s tem da se ti še sanja ne. to je zame prepovedano.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Po okt 20, 2008 8:16 am

@berlonso: lej, ne zdej to vzet kot da te napadam, ampak ne moreš gledati samo na svojo rit, še posebej ne v prometu. Tebi prejšnji sistem ni predstavljal problema, ker si se peljal 3-4X na leto..... Nekateri se vozijo vsak dan. Meni je šlo na živce že to, da če sem že uporabljal AC, da sem moral stati v koloni pred vsako cestninsko postajo.... namreč tu se je poanta AC izničila. Nihče te ne sili da uporabljaš AC, lahko izbereš vzporedne ceste (sicer na dolenjskem koncu to ni možno, razen če narediš še ne vem koliko km zdraven). Boš tako prišparal tistih 35 ojrov, s tem da jih boš za benz zmetal vsaj 10X toliko.
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po okt 20, 2008 9:17 am

berlonso je napisal/-a:ne, lej. sej meni mi ne teži to da je vam ki se redno furate po avtocesti res to ful znižalo strošek. rad bi samo malo vam dau misliti kako je pa z tistimi, ki ne rabimo avtoceste več kot 3-4x letno. mene sat cestninjenje nebi nič motlo zato ker nimam nič na vesti. sej a mislš da bi usakga posebej nadzorovali kam gre in kaj dela??? :shock:

no pa povej kolk si zapravu po prejšnemu sistemu
dejstvo pa je, da bi ob elektronskemu cestninjenju ti kot neredni uporabnik ACja plačeval cca 30-40 eur, ker to je nekajkrat na morje pa v lj... (se bo štela vsaka hitra cesta in obvoznica)
drugi bodo plačevali pa po 500 eur
država praktično od nikogar ne bo vzela manj ;)
ko bo pa na tvojmu koncu hitra cesta (table ni težko postavti na navadno magistralko :)) oz. ko če bo zgrajena ti pa spet nebo prov ;)
vinjete so zakon če curimo turiste smatram da za slovenijo ni nič narobe- tiste turiste ki pa nimajo 35 eur pa ne rabmo ne mi ne hrvatje
lp

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po okt 20, 2008 12:06 pm

kritik, problem je ku nism edini. sej če bi biu me nebi tolko brigalo. samo se tudi okoli mene večina folka prtožuje, zato sm jst to začnu pisat sem u to temo ker se mi je zdelo primerno. važno je da plačujemo vsi isto za porabljeno. to pa kr se zdej dogaja ni pošteno in pika. za to trditvijo bom zmerej stau.

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko Po okt 20, 2008 12:18 pm

Dobi si kakšno punco, ki je kakšne 50km stran od tebe doma, poleti pojdi ene dvakrat za vikend na našo obalo se nastavlat soncu, pojdi s kolegi mal na kakšen izlet pa imaš dobro izkoriščenih tistih 35 eur :)

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po okt 20, 2008 12:23 pm

to je res itak.
samo punco imam 10 km stran, morje je 15min z avtom (u italiji) tako da... u lj študirat se vozm z prjatlm, tako da... ful keša da bi meu da bi se furou pohajat po slo žal nimam ker je tudi benza draga, čeprou se rad furam. sej jst teh 35 eur bom že nadomestu skorej sigurno, bolj me moti za sovaščane in druge prjatle.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po okt 20, 2008 1:32 pm

Dej berlonso no, kake pa pišeš? Pa kolk AC-ja porabiš? Vsi, ki tarnate čez nepravičnost vinjet neki govorite, da bi morali plačati kolikor PORABIMO. AC se ne porablja kot se ne porabljajo električna omrežja, vodovodni sistemi, internetno omrežje, telefonija itd.

Ni merila s katerim bi se določila poraba/obraba. Pa tudi če bi to bilo bi morali potem določiti parametre in po podatkih, da polno naloženi kamioni obrabljajo AC kar 40.000x več kot osebni avtomobili bi to pomenilo zgolj to, da če bi s kilometer AC-ja beležil tako kot se je pri ABC-ju (cca 5 centov) bi moral kamionar plačati 2.000€ za vsak prevožen kilometer.

In to bi bilo edino pošteno, če že govorimo o poštenosti ne pa tako, da smo nekateri prej plačevali tudi po 1000€ letno samo za uporabo AC-jev pa jih nič ne uničujemo. Če pa vzamemo cene, ki jih imajo trenutno kamioni za prevožen kilometer in delimo s faktorjem 40.000 je znesek tako majhen, da je zanemarljiv.

Tako pa je ostalo le nadomestilo oz. dovoljenje (vinjeta) za uporabo AC-jev ali "omrežnina", ki pa je ENAKA za vse uporabnike, kateri želijo uporabiti AC in ni odvisna od obrabe (kot sem napisal je praktično ni) zato je vsako besedičenje okoli tega problema popolnoma brezpredmetno.

Iz tega naslova je vinjeta eden najbolj pravičnih sistemov, kjer dejansko plačaš nekaj kar želiš KORISTIT in to je AC omrežje. Ne plačuješ pa tistega, česar so ti navidezno hoteli prikazati in to je PORABA/OBRABA AC-jev.

Če kdo še vedno ne razume pa en splošno znan primer : pri računu za elektriko imamo konstanto, ki si je reče omrežnina in je enaka a porabimo 1000kW ali pa nobenega in pa variabilni del elektrike, ki ga pa resnično PORABIMO.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po okt 20, 2008 2:14 pm

pošteno se zdi tebi, ker je zate najbolj fanj. prej si dau 1000 zdej pa 36 eur. tudi meni se bi najbrž na tvojmi mesti zdelo pošteno oz koristno. ahjejej. lej nebom se več utikou in svojih mišljenj pisou v tej temi o vinjetah, zato ker smi enostavno ne da... če bom meu kašno novico jo bom z veseljem napisou, drgači vaše zadovoljstvo z vinjetami bom še zmeri prebirou.
aja, pa kamionou ne smeš staut u isti koš. pa razmisli sam zakaj... ne da smi res.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po okt 20, 2008 3:12 pm

Jaz imam to smolo al pa srečo :lol:, da sem se letos preselil in da bi mi skoraj ves strošek za AC odpadel če bi bilo še vedno po starem. Ampak še vedno sem zagovornik vinjet pa kljub temu, da me bo letno po novem verjetno prišla celo dražje kot ABC.

Ampak glej tudi moj oče, ki je letno nekajkrat na AC pravi, da je to dobra zadeva saj, če ne druzga se s tem promet preusmeri na AC in ni več drajsanja po lokalnih cestah saj ko 1x imaš vinjeto je probaš tudi izkoristit in nisi nikoli več v dilemi ali boš "šparal" in zavil na stransko cesto al boš pač plačal relativno bogato in vozil po AC. Za varnost in bolj kvalitetno življenje lokalnega življa ob vsporednih cestah so vinjete zato ogromen napredek.

Z vsemi stroški kot jih imamo letno za avto so vinjete še najmanjši - to je manj kot damo letno za menjavo gum med letnimi in zimskimi.

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Po okt 20, 2008 3:56 pm

BBoss, še enkrat več se strinjam s tabo 8)

Lahko pa bi na teh 35eur pogledali tudi iz tega vidika, da so k zmanjšanju nesreč sigurno bolj pripomogle kakor pa nove kazni. . .

Edino kar je bilo narejeno mogoče narobe, glede na to da smo tranzitna država da ob gradnji AC niso upoštevali porast prometa in zgradili 3 pasovnic, ampak to je že druga zgodba.

Vinjete fina stvar v glavnem, ena boljših kar je priletela iz prometnega ministerstva zadnjih nekaj let. :)

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Po okt 20, 2008 6:40 pm

35€ napram gorivu in stroškom servisov ni NIČ. Komur je 35€ za pol leta AC preveč, ne bi smel imeti avta. Sicer pa nihče nikogar ne sili v nakup vinjete. :?

Uporabniški avatar
shelton
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a shelton To okt 21, 2008 7:09 am

Hm, cestni sklad se tudi plača ne glede na to, koliko km nardi človek z avtomobilom. Tle pa nihče ne jamra ;)

Kakršnakoli sprememba načina cestninjenja oziroma obdobja vinjet bo prinesla samo podražitev, kjer pa nazadnje nihče ne bo na boljšem.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To okt 21, 2008 7:35 am

Psepi je napisal/-a:BBoss, še enkrat več se strinjam s tabo 8)

x2 8)

Dejstvo je, da imajo vinjete več pozitivnih stvari kot negativnih. Jasno je tudi, da ni in nikoli ne bo sistema, ki bo vsem ustrezal že zato, ker smo si ljudje med sabo preveč različni in imamo tudi različne potrebe ter navade. So pa vinjete najbliže "idealnemu" sistemu, ker ustrezajo najširši množici ljudi. Zato bi morali nasprotniki vinjet to vzeti v zakup. Tako kot vsak izmed nas vzame v zakup kaj, kar mu ni všeč ali mu ne ustreza, je pa koristno za celotno družbo. Torej ne smemo gledat samo nase in na svojo rit, ampak na celotno družbo ali če hočete na večinsko mnenje. :idea:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 21, 2008 9:20 am

shelton je napisal/-a:Hm, cestni sklad se tudi plača ne glede na to, koliko km nardi človek z avtomobilom. Tle pa nihče ne jamra ;)

Kakršnakoli sprememba načina cestninjenja oziroma obdobja vinjet bo prinesla samo podražitev, kjer pa nazadnje nihče ne bo na boljšem.

Točno tako, to je najcenejši način cestninjenja - me zanima kako se bodo počutili tisti, ki zagovarjajo sat. cestninjenje, ko bodo morali plačat reciever in bo to cena sigurno več kot 200€ samo za napravico.

Ta cena ni iz trte zvita saj danes kamionarji kupujejo ABC tablice po ceni 53€ pa je ta tablica veliko bolj enostavna in cenejša od tiste za sat. cestninjenje.

Se pa vidi, da Slovenceljni težko pridemo iz svojega ozkega okvirja nevoščljivosti tipa "zakaj sosed ne plača več, če se več vozi kot jaz". Resno se vprašam, kdaj bomo stopili ven iz te hlapčevske zavistnosti in pogledali t.i. "big picture" in se bomo nehali podpihovali v gostilniških debatah, da nam je ne vem kako hudo, ker stane letna vinjeta 4,6€ na mesec. Da pa je tisti večer steklo 10€ piva po grlu nas pa ne zanima, seveda ne, ker za vse nezadovoljstvo je kriva vinjeta in alkohol je potreben, da to žalost lažje utopimo, a ne? ;)

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 To okt 21, 2008 9:51 am

BBoss je napisal/-a:
shelton je napisal/-a:Hm, cestni sklad se tudi plača ne glede na to, koliko km nardi človek z avtomobilom. Tle pa nihče ne jamra ;)

Točno tako, to je najcenejši način cestninjenja - me zanima kako se bodo počutili tisti, ki zagovarjajo sat. cestninjenje, ko bodo morali plačat reciever in bo to cena sigurno več kot 200€ samo za napravico.

Ta cena ni iz trte zvita saj danes kamionarji kupujejo ABC tablice po ceni 53€ pa je ta tablica veliko bolj enostavna in cenejša od tiste za sat. cestninjenje.

Se pa vidi, da Slovenceljni težko pridemo iz svojega ozkega okvirja nevoščljivosti tipa "zakaj sosed ne plača več, če se več vozi kot jaz". Resno se vprašam, kdaj bomo stopili ven iz te hlapčevske zavistnosti in pogledali t.i. "big picture" in se bomo nehali podpihovali v gostilniških debatah, da nam je ne vem kako hudo, ker stane letna vinjeta 4,6€ na mesec. Da pa je tisti večer steklo 10€ piva po grlu nas pa ne zanima, seveda ne, ker za vse nezadovoljstvo je kriva vinjeta in alkohol je potreben, da to žalost lažje utopimo, a ne? ;)

BBoss....bravo
Ravno to sem imel v mislih pri prebiranju te zadnje strani. Res če pogledaš cene pijače v lokalih pa še kakšen bowling pade vmes si prehiter ob 50€ ne pa 35€. Nekateri se pač počutijo ogrožene, ker jim nekdo vsiljuje vinjeto. Odločit se pač mora vsak sam. Vinjeto imam, pa sem se zadnjič vseeno nazaj iz Maribora peljal po stari cesti ,ker se mi ni mudilo.
Slišal sem neke govorice da bo letna vinjeta,govorim za drugo leto,od 15. nov. že v prodaji in da bo cena ista do novega leta. Če kdo kaj ve?

lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 21, 2008 10:00 am

To o dvigu cene vinjete so nekaj natolcevali novinarji Žurnala24 (eksperti za ustvarjanje umetne panike) in strašili ljudi, da naj kupijo čim prej, ko bo na voljo. :?

Uradnega ni nič znanega in mislim, da tudi ostali mediji teh "jasnovidnih" napovedi niso povzemali saj zaenkrat še ni osnove.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost