Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Pišite več porab, če imate vsaj petino take vožnje

Bencinar zmerno manj kot 5
6
2%
5-6,5
25
8%
6,5-8
19
6%
8-10
6
2%
Bencinar povprečno 5-6,5
14
4%
6,5-8
27
8%
8-10
10
3%
več kot 10
6
2%
Bencinar športno 6-8
11
3%
8-10
14
4%
10-13
13
4%
već kot 13
4
1%
Dizel zmerno manj kot 4
3
1%
4-5,5
27
8%
5,5-7
18
6%
7-9
2
1%
Dizel povprečno 4-5,5
13
4%
5,5-7
44
14%
7-9
7
2%
Dizel športno 4,5 - 6
7
2%
6-8
33
10%
8-10
5
2%
već kot 10
4
1%

Skupaj glasov : 318

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Poraba tvojega avtomobila

Napisal/-a Energetik81 Če jul 11, 2013 8:20 am

abbe, ti očitno ne dopuščaš možnosti, da obstajajo(mo) ljudje, ki vozimo po omejitvah in imamo avto za prevoz A-B. In da obstajajo ljudje, ki se res vozijo samo na zelo ugodnih relacijah, kjer imajo tudi povprečno porabo preko več tankov zelo nizko.

In če ti s TDI na relaciji Jesenice-KG dosegaš 9L porabe, to pomeni da goniš krepko preko vseh omejitev ali pa ti pušča nafta iz rezervoarja. Jaz tam z enoprostorcem in navadnim bencinarjem ne presegam dobrih 7L, vozim po omejitvah.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če jul 11, 2013 8:23 am

Pri zelo različnih relacijah bo poraba zelo različna, zato primerjave v tej temi nimajo nekega velikega smisla.

Da bi pa izboljšali nek občutek za kakšne vožnje gre, pa prosim vse, da zraven tiste številke navedete čim več ostalih informacij, povprečna hitrost, AC, podeželje ali mesto, kakšne posebne tehnike, gume. Pač malo razkrijte svoje trike, če jih imate, ker drugače ta tema nima prav veliko vrednosti.

Jaz bi rekel, da je zame zlato pravilo nizke porabe to da se čim bolj izogibaš zaviranju, torej predvidevaš daleč v naprej kaj se dogaja, ta ukinitev utripanja zelene luči na semaforjih je bil pa največji debilizem za varčno vožnjo. Ostalo bo naredila pač povprečna hitrost, to je pa odločitev vsakega posameznika kako hitro se bo vozil, seveda prehitro pomeni, da boš zaradi prometa moral več zavirati. Izbiro prave prestave pa ne bom omenjal ker jih jaz nimam in preprosto nima kaj izbirati :lol: Sama hitrost pospeševanja (seveda v mejah normalnega), če veš da boš potem s tako hitrostjo seveda nadaljeval vožnjo, pa nima praktično nobenega vpliva na porabo.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če jul 11, 2013 8:29 am

J.McLane je napisal/-a:Pri zelo različnih relacijah bo poraba zelo različna, zato primerjave v tej temi nimajo nekega velikega smisla.

Da bi pa izboljšali nek občutek za kakšne vožnje gre, pa prosim vse, da zraven tiste številke navedete čim več ostalih informacij, povprečna hitrost, AC, podeželje ali mesto, kakšne posebne tehnike, gume. Pač malo razkrijte svoje trike, če jih imate, ker drugače ta tema nima prav veliko vrednosti.
Se strinjam in sem že 100x to napisal, pa skoraj noben ne upošteva. Pa že te informacije so bolj tako-tako. Mesto je lahko vse sorte, od cijazenja v koloni 1h v prvi prestavi in sami semaforji, do enakomerne vožnje skozi mesto s 60km/h zvečer. Razlika v porabi bo pa drastična. Pa je oboje za večino folka mesto.

Moji triki so taki kot tvoji - torej predvidevanje vnaprej, kar prinese čimbolj enakomerno hitrost (in čim manj gas-bremza vožnje in rdečih luči) ter nizka povprečna hitrost na AC, do 110km/h. Ter ko ni potrebe za pospeške vožnja v najtežji smiselni prestavi.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če jul 11, 2013 8:30 am

Energetik81 je napisal/-a:abbe, ti očitno ne dopuščaš možnosti, da obstajajo(mo) ljudje, ki vozimo po omejitvah in imamo avto za prevoz A-B. In da obstajajo ljudje, ki se res vozijo samo na zelo ugodnih relacijah, kjer imajo tudi povprečno porabo preko več tankov zelo nizko.

In če ti s TDI na relaciji Jesenice-KG dosegaš 9L porabe, to pomeni da goniš krepko preko vseh omejitev ali pa ti pušča nafta iz rezervoarja. Jaz tam z enoprostorcem in navadnim bencinarjem ne presegam dobrih 7L, vozim po omejitvah.

ja sam jst mam tdija z 200 ps neki more popit taka vto.sploh če je motor 1.9.pa gor valarji.
niti pa nisi dojel bistva.
bistvo je blo da folk piše da ma porabo 4 litre a govori o relacijah ki so dolge 30 km.in še to v smer kjer nadmorska višina pada.
in kako boš potem mel resno debato o porabi?
dopuščam vse možnosti jaz in to da se folk vozi od a-b in vse ostalo.
sam pri normalni vožnji 4 litre avti ne pijejo.
je pa treba mogoče razčistit kaj je za koga normalna vožnja.
kle se očitno naša mnenja zelo razlikujejo.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Če jul 11, 2013 9:07 am

Evo, po daljši - cca 1.600 km relaciji (Slo-Hr-BiH), sem imel povprečno porabo 5.5 lit/100km. Avtomobil - Volvo V40 1.9D. Dolgo časa je poraba vztrajala celo na 5.4 lit, ampak je potem pri vračanju po cca 300km AC, naredilo svoje :) Sem zelo zadovoljen.

Sicer pa je poraba na običajnih relacijah, kjer se vozim, še vedno med 6.3-6.5 lit /100km.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če jul 11, 2013 1:00 pm

abbe je napisal/-a:seveda se da,če delaš teste da boš lahko na avtomobilizem.com apisal da maš najnižjo porabo.
če se pa normalno voziš pa ne moreš.pa lahko pišeš kar hočeš.

Jaz sem podal to kot primer najnižje porabe, ki sem jo pa kakšen mesec prakticiral, ker sem se začasno vozil 20km stran delat (kakšno stran nazaj je podroben opis) in sem si mislil, zakaj mi ne bi ostalo še za kavo prej in potem. :D Je pa res, da moj stil vožnje in z njim poraba nihata od enega do drugega ekstrema.

ejsim je napisal/-a:Evo, po daljši - cca 1.600 km relaciji (Slo-Hr-BiH), sem imel povprečno porabo 5.5 lit/100km. Avtomobil - Volvo V40 1.9D. Dolgo časa je poraba vztrajala celo na 5.4 lit, ampak je potem pri vračanju po cca 300km AC, naredilo svoje :) Sem zelo zadovoljen.

Sicer pa je poraba na običajnih relacijah, kjer se vozim, še vedno med 6.3-6.5 lit /100km.

Standard poraba za takšne avte in na dolgo relacijo in pri nas. ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Če jul 11, 2013 1:55 pm

No, če nekateri, ki imate avto za to da se postavljate s širokimi valjarji in nad 200PS, pa še znamko zapovrhu...ne prenesete,da ljudje znajo vozit vsakodnevno s porabo pod 4 litre na 100 kilometrov, potem lepo vztrajajte na svojem in plačujte. Pač . Dva svetova.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jul 11, 2013 2:01 pm

lada2103 je napisal/-a:No, če nekateri, ki imate avto za to da se postavljate s širokimi valjarji in nad 200PS, pa še znamko zapovrhu...ne prenesete,da ljudje znajo vozit vsakodnevno s porabo pod 4 litre na 100 kilometrov, potem lepo vztrajajte na svojem in plačujte. Pač . Dva svetova.

če si ti mnenja da znaš.me povabi pridem pa ti natankam vozilo pa se greva pelat normalno ne po dedkovo pa da vidim to tvojo porabo
sam da neboš poj šu na ac pa dau na tempomat 110km/h pa resetiral bc pa rek lej po 20km mi kri 3.8.
kaj praviš?

jaz se s tem kok mi avto kuri ne obremenjujem,ker sem si avto kupil/uredil da uzivam v vožnji, ne da gledam vsak deci porabe.
ti si pa to lahko razlagaš kakor koli hočeš.
dva svetova al kako si že napisal.
Ni vse res kar napišem

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Če jul 11, 2013 2:03 pm

Glej, govoril sem o tem...dva svetova. Vozim se vsak dan, nihce mi ne bo ukazoval da tiscim gas, da se bo on potem pocutil na dirkaliscu. Nisem govoril,da moj avto pije 3.8 pri 130 km/h. A je to kdo ze kdaj zapisal? Ce je, potem njega poučuj. Jaz vem kako te stvari gredo.

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Če jul 11, 2013 2:05 pm

Ja ti kar uživaj, tud na omejitve ni treba gledat, pa dedki so samo cokla v tvojem čudovitem svetu. Saj zato pa imaš valjarje in 200PS da bi jih kratkomalo povaljal. Če temu praviš avto za užitek, potem definitivno nisi za na cesto. Sorry.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jul 11, 2013 2:08 pm

lada2103 je napisal/-a:Glej, govoril sem o tem...dva svetova. Vozim se vsak dan, nihce mi ne bo ukazoval da tiscim gas, da se bo on potem pocutil na dirkaliscu. Nisem govoril,da moj avto pije 3.8 pri 130 km/h. A je to kdo ze kdaj zapisal? Ce je, potem njega poučuj. Jaz vem kako te stvari gredo.

jaz nikogar ne poučujem očitno si se ti videl v mojem postu in si začel z valerji pa konji ....jaz nisem nikogar nikjer osebno omenil...
si pa napisal da maš pri vsakodnevni vožni porabo 4l/100 km.jaz bi to rad videl,ker pač ne verjamem.sem ti lepo reku da ti plačam gorivo pa da me peleš da se preričam o tem,potem bom spremenil mnenje da ni možno.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jul 11, 2013 2:11 pm

lada2103 je napisal/-a:Ja ti kar uživaj, tud na omejitve ni treba gledat, pa dedki so samo cokla v tvojem čudovitem svetu. Saj zato pa imaš valjarje in 200PS da bi jih kratkomalo povaljal. Če temu praviš avto za užitek, potem definitivno nisi za na cesto. Sorry.

in to mi bo govoril nekdo ki ima izit koliko časa 2 leti?
a ti pa si za na cesto,ko si dal izklopit drl samo zato da maš lahko po tvojih izračunih 0.2litra manjšo porabo.
dj zresn se.nevem kdo ni za na cesto.
jaz o seb lahko povem to da sem v 11 letih kar mam izpit prevozil 500.000 km.dobil 3 kazni zaradi prehitre vožnje in nisem povzročil nobene prometne nesree.
ko boš nekje blizu mojih prevožehih se pa lahko zgovarjava.
over and out.
Ni vse res kar napišem

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Če jul 11, 2013 2:14 pm

a si malo poln sam sebe?
A mas audija z 200 PS?
Umiri se
Tudi jaz sem prevozil ene tolko kilometrov kot ti, za prehitro vožnjo sem dobil eno kazen, nesreče tud še nisem povzročil...ne s tako agresijo, prosim.

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Če jul 11, 2013 2:17 pm

Energetik 81, lepo si opisal način vožnje, ki pripelje do nižje porabe

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jul 11, 2013 2:52 pm

lada2103 je napisal/-a:a si malo poln sam sebe?
A mas audija z 200 PS?
Umiri se
Tudi jaz sem prevozil ene tolko kilometrov kot ti, za prehitro vožnjo sem dobil eno kazen, nesreče tud še nisem povzročil...ne s tako agresijo, prosim.

nimam audija.no poj lah nadaljujeva debato če maš tok zkušenj.
najprej lah poveš kaj teje zmotilo v mojem postu?jst te nikjer nisem omenil niti nisem omenil da mi grejo na živce ljudje ki jim avto kuri 4l/100km.
napisal sem da ne verjamem da se da z normalno vožnj imeti tako porabo na avtu ki ima 1.5 tone.tud reku sm da me lahko zapelješ da se prepričam, če je to res možno,pa si namesto odgovora nekja o mojem divjanju pa dirkališču govoril.
tebe je očitno nekaj zmotilo v mojih postih pa si se obregnil od moč motorja pa kolesa.nevem zakaj?tud z 200 ps se da lepo vozit,in glede na mojo "zgodovino" kazni nisem nek divjak kot si ti misliš.
moti jo me pa ljudje ki se po prehitevalnem vozijo 110 in se za njimi nabiraa kolona,motijo me ljudje ki potebujejo pri zeleni luči 100+m da pospešijo na 50km/h.
Ni vse res kar napišem

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Če jul 11, 2013 2:57 pm

Tole z oviranjem na prehitevalnem pasu pa se strinjam da ni primerno, če nekdo vozi za teboj in očitno želi naprej.

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Če jul 11, 2013 3:03 pm

Ne bi zaostroval debate, se pa strinjam predvsem v tem,da je v primeru pisanja o porabi smiselno navesti tudi pogoje vožnje. Ni pa pomilovanja vredno (takšen odnos sem zaznal s tvoje strani), če nekdo v smislu zmanjšanja porabe pazi na način vožnje. Prej nasprotno. Za pohvaliti je tiste voznike, ki vozijo preudarno, ki vozijo defenzivno, ki seveda ne ovirajo prometa (oviranje prometa pomeni vožnjo pod omejitvami in /ali pod hitrostjo, ki omogoča varno vožnjo in ustavljanje). Pohvala pa gre v smislu večanja varnosti v prometu, višanja vozniške strpnosti in nenazadnje kot prispevek k okolju.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če jul 11, 2013 8:59 pm

Men se ne gre za porabo tolk, le dobro je da občasno preverim, če je motor še možno vozt varčno in to pri 220.000km in 12 let starosti, če poraba ni vredu potem tud motor ni vredu.

Zdi pa se mi neumno, da bi na 100km privarčeval litr in vozil po cesti ko deda a ni pol boljš uporabit kolo.
Pri takem stilu avto še vedno kuri 5l, če pa ga ženem pa morda 6-7l...je vsaj kej od vožnje.

Ampak dost je takih voznikov, ki se najdejo na cesti izven naselja s 60-70km/h in na AC s 100km/h, kako to ne vem, ampak nek tekoč promet pa le mora vsak upoštevat, nekaj hitrost na AC je tam min.120km/h pa tja do 140-150km/h.

Če pa kam grem na izlet potem pa tudi nedeljsko vozim, kot večina, saj ni na cesti noben z namenom, da pride čimprej na cilj.

AC vedno 120km/h.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če jul 11, 2013 9:04 pm

lada2103 je napisal/-a:Ne bi zaostroval debate, se pa strinjam predvsem v tem,da je v primeru pisanja o porabi smiselno navesti tudi pogoje vožnje. Ni pa pomilovanja vredno (takšen odnos sem zaznal s tvoje strani), če nekdo v smislu zmanjšanja porabe pazi na način vožnje. Prej nasprotno. Za pohvaliti je tiste voznike, ki vozijo preudarno, ki vozijo defenzivno, ki seveda ne ovirajo prometa (oviranje prometa pomeni vožnjo pod omejitvami in /ali pod hitrostjo, ki omogoča varno vožnjo in ustavljanje). Pohvala pa gre v smislu večanja varnosti v prometu, višanja vozniške strpnosti in nenazadnje kot prispevek k okolju.

jst se strinjam z vsem kar si napisal,sploh z odebeljenim tiskom.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Pe jul 12, 2013 9:45 am

Še mojih 5 dek :lol:

V Ljubljani natankal polnega, nekje v Romuniji tankal za 20 €, na Romunsko-Moldavski meji tankal polnega (sem bil zgolj pri meji) in nato na Madžarskem tankal 20 € ter v Lendavi polnega.

Pokuril sem nekje 2 in pol rezervoarja od Ljubljane do Ljubljane (~3000 km). V Sloveniji sem do MB peljal bolj ko ne 130, kjer so to omejitve dopuščale. Od MB do Lendave po omejitvah. Na Madžarskem 110 do 130 km/h do Budimpešte, naprej potem 130 do 150 km/h, sem ujel nek veter v hrbet in je kr šibalo. Po Romuniji pa bolj ko ne 100 km/h (v kakšnih kolonah tudi skozi naselja), vsake toliko tudi preko 160 km/h (razna prehitevanja) in na njihovih avtocestah pod 160 km/h sploh ni šlo (pa še sam si na cesti in je dolgčas).

Nisem računal na peš do decimalke natančno, a sem zadovoljen :) aja, Renault Mégane Grandtour 1.5 dCi106.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov