Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Gosic
Poznavalec foruma

Re: Nove kazni od 1.7.2011

Napisal/-a Gosic To jun 07, 2011 7:30 pm

Zadeva je sila preprosta. Večina ljudi, gleda na vožnjo do službe,trgovine (itd.) kot na nekaj, kar je čisto običajno,ordinary. Večini ljudem, nikakor ne paše da jim nekdo postavi omejitev. Že sam pisk za pas v avtu, že gledajo in sprašujejo po forumih, kako se to izklopi. Priznam da, je tudi mojega kolega rešilo to, da ni bil pripet, ampak kaj je bil pa vzrok za nesrečo pa spada pod odvisnost. Ker je naša država že tako slaba ( na zadevo je treba pogledati širše), tako brez nadzora je sistem čisto neobvladljiv. Najlažje oz najbolj preprosto je ustrahovati ljudi, ampak kaj ko je slovenski ego tak, da se noben ne boji, in si to razlaga čisto drugače. Ravno tako misli, da ga bo 5 zvezdic rešilo, da ga bo ABS pravočasno zaustavil, da zaradi tega lahko pritisne še bolj na gas...

Vožnja je večini slovenskemu prebivalstvu čas. Čas, ki ga želijo preživeti na cesti, mora biti dober in dovolj hiter. Svetovno znanstveno dokazano je, da moškim dober zvok in hitrost dviguje testosteron. In tu se pojavi tist dvoboj med testosteronom in omejitvami. V večini primerov pa je tako, da se jih večina težko obvlada. Meni ne bo nikoli jasno to, da če se vozimo v koloni nebom nič na boljšem če sem za vozilom 2 metra ali 25m pri identični hitrosti recimo 90km/h. Nekdo drug, pa tega nemore razumet oz verjetno o tem niti ne misli, ko vozi. In to da se ne misli, je dokaz v rondojih ( brez smernika, pa dobro vemo da je lažje komunicirat če rečeš zdravo ali pa da zamumljaš..(asociacija na razvrščanje s smernikom )) in še bi lahko našteval.

Čas in denar. V večini primerov.

Kok otrok, sem pri 10 ih letih ( za rojstni dan) dobil APN 4( avtomatsko paljenje nožno, pali v četrto sigurno). Res sem ga bil vesel. Vozil sem se vsak dan po gozdu in po vaških cestah. In vožnja, mi je bila za takrat v užitek. Užival sem, pa čeprav sem se vozil 30-40km/h. Čisto počasi in nerazumljivo za mulca. Ko smo se pa zbrali z vrstniki, pa sem motor mučil. Vsak se je hotel pokazat. Čez nekaj časa, sem si kupil še nov (takrat se je reklo MF power cobro) auspuh. In ko se tako zamisliš, kolikokrat je med nami kdo padel, ga je včasih lovil tudi policaj(mene niso, sem pa enkrat fajn padel, na mokri cesti, sicer s kasnejšim ATX-om) moramo le potrkati na les in se zahvalit tisti sreči, ki nas spremlja. In ko sem potem še z avtom v nekaterih ovinkih imel srečo, rešil me je tudi srečni ESP, ko me je ustavila policija zaradi 16km/h preveč, ko ti v Lj odpelje pajek avto(2 od 50ih narobe parkiranih) se v takih trenutkih, ko se dvigne testosteron vprašam kaj bom imel od tega?! In varnost bi bila sila boljša, če bi si vsak človek pri sebi prikazal najhujše stvari, ki jih je doživel pa je imel srečo. Vesel bo da živi in spoštoval bo čas, ne pa z njim tekmoval. Žal pa je tako, da se vsak rad pokaže na cesti, namesto da bi se v čem drugem.

recept
Novinec

Napisal/-a recept To jun 07, 2011 10:37 pm

asfalt je napisal/-a:
1.Naselje je tam kjer je postavljena tabla z imenom kraja in velja omejitev hitrosti 50kmh razen,če ni z znakom določeno drugače.Konec naselja pa je rumena tabla s prečrtanim imenom kraja.Se pravi moj odgovor je a. po znaku :) Enostavno voziš povsod 50 razen,če ti drug znak dovoljuje peljati hitreje.
2.Jaz nisem dolžan nikomur dokazovati karkoli oz. kaj znam in kaj ne znam,jaz sem samo povedal svoje mnenje glede teme in se tega tudi držim.Zaradi mene lahko govorite kar hočete,to ni moj problem,jaz vem zase kako vozim in kaj je prav.Verjamem,da znam voziti bolje od veliko voznikov seveda se pa najde tudi kdo,ki je še boljši od mene,tud to mi je jasno itak.Sem bil kar dolgo časa na cesti in prevozil poklicno že kar nekaj km in me ne bo nobeden učil vožnje in predpisov.Se pa tud strinjam in mislim,da sem nekje omenil,da pa so res nekje table postavljene dvoumno oz. jih sploh ni.Ampak verjamem,da je to samo na nekaterih odsekih,ki pa jih bodo že zrihtali,da bodo stvari na svojem mestu.V to sem 100% prepričan.

Ad 1.: V "Ljubljani" so vsaj 3 take točke (vsaj ena na izvozu z obvoznice) kjer omenjenega znaka ni, ali pa je postavljen na napačni strani ceste in de-iure neveljaven. Stanje je tako vsaj od leta 2007 od kar sam spremljam in vozim po predpisih (kolikor je to v prometnem zabačenistanu imenovanem Slovenija to sploh mogoče).
Ad 2.: Nisi dolžan dokazovati, saj si že dokazal, da ne voziš VEDNO po predpisih, kot si trdil v enem od prejšnjih postov. Na izgovarjanje na to, kdo te bo učil in kdo ne, pa ti lahko povem samo to, da je bil tudi moj oče (profesionalni šofer s 3+ MIO! kM) povsem presenečen, ko sem mu pokazal neke prometne znake in kako bi se PO PREDPISIH moralo voziti okoli njih, pa se ne da. Če ne delaš ravno kot kak vodja del na DARSu, bi stavil da bi tudi tebe presenetilo.

Mimogrede: te dni sem nekje ujel, da naj bi bilo kar 40% prometnih znakov pri nas tako ali drugače narobe postavljenih. Sam ne bi mogel trditi za toliko njih, za 10% pa gotovo. Tudi pravilnik za postavljanje cestnih zapor ob delu na cesti, ki ga je spisalo ministrstvo za promet je napisan tako, da ni v celoti v skladu s prometnimi predpisi. Ko sem dovolj časa tečnaril, so mi to potrdili z ministrstva. Seveda pa ga v več kot letu še niso uspeli popraviti.

Skratka imamo situacijo, ko se država spravlja na državljane, hkrati pa pri sebi ne počisti svojega prometnega gnoja.
Mobilni telefon v avtu?
http://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Hitro je hitro prehitro!
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt To jun 07, 2011 10:42 pm

Gosic je napisal/-a:Zadeva je sila preprosta. Večina ljudi, gleda na vožnjo do službe,trgovine (itd.) kot na nekaj, kar je čisto običajno,ordinary. Večini ljudem, nikakor ne paše da jim nekdo postavi omejitev. Že sam pisk za pas v avtu, že gledajo in sprašujejo po forumih, kako se to izklopi. Priznam da, je tudi mojega kolega rešilo to, da ni bil pripet, ampak kaj je bil pa vzrok za nesrečo pa spada pod odvisnost. Ker je naša država že tako slaba ( na zadevo je treba pogledati širše), tako brez nadzora je sistem čisto neobvladljiv. Najlažje oz najbolj preprosto je ustrahovati ljudi, ampak kaj ko je slovenski ego tak, da se noben ne boji, in si to razlaga čisto drugače. Ravno tako misli, da ga bo 5 zvezdic rešilo, da ga bo ABS pravočasno zaustavil, da zaradi tega lahko pritisne še bolj na gas...

Ja prav imaš,tud jaz mislim,da večina ljudi jemlje vožnjo,kot nekaj vsakdanjega in sila nepomebnega,češ nepomebno je dati smernik itd.Kar je pa najbolj zaskrbljujoče je pa to,da ljudje dobijo take vzglede pri divjakih in tistih,ki ne spošutjejo prometnih pravil in si pravijo ah saj ni nič narobe to,saj to pa ja že vsak dela,tudi če ne dam smernika,če ne vozim po svojem pasu,pa tudi če malo prekoračim hitrost,ah saj to pa res ni nič,če lahko drugi lahko tudi jaz.In evo ti ga na,v tem grmu tiči zajec,in kaj se zgodi,najprej se ne spoštuje to potem se ne spoštuje še to in na koncu pridemo do tega,da je za večino normalno,če vozi 100kmh tam kjer je omejitev recimo 70.Haloo,tako se tudi dela na drugih področjih zato pa je stanje tako,kot je.Menim,da nam primanjkuje strahu,vsem se zdi vse že samo po sebi umevno in nihče ne spoštuje več ničesar.Me zanima,kako bi plesali,če bi bil še največja leganda vseh časov TITO živ ! On je bil taprav desc in bi usekal po mizi in naredil red,da še noben ne bi upal pisnit.In ravno v prometu,bi rabli nek zakon,ki bi v 90% umiril promet in ga naredil spet prijetnega,kot je bil nekoč.Ko sem jaz delal izpit so vsi več al manj vozili normalno,no sem pa tja se je našel kakšen b****,ampak večina je bla pa ok.Danes? haha samo prej,ko sem šel na trening v LJ. in se po njem peljal domov,se najde spet nekakšen paglavec z nekim meganom,se v trzinskem križišču,kjer se zavije za Mengeš in Kamnik,na silo prehiti in uleti iz desnega pasu direktno pred mene(je že pokazal,da je d****,in vedel sem,take nevrotike spoznam že takoj po načinu vožnje v vzratnem ogledalu) se vozimo čez naselje in takoj ko je konec naselja gre i**** prehitevat pred sabo vozeče(dež je padal) in čez 300m bremza na polno,ker se bližal rondoju.Razmišljal sem,kaj takim nesposobnim voznikom roji po glavi? Nikoli tega ne bom razumel.Pa smo spet tam in bomo pomojem še velikokrat.Skoraj vsakič,ko se vsedem v avto in grem kam nabašem na kakšne take korenjake.Zelo redko se zgodi,da pride dan ko je vse normalno.Najbolj smešno mi je pa to,da ko kdaj kakšen tak paglavec naredi kakšen tak manever potem pa hopa cupa takoj še 2-3 avtomobili takoj ponavljat za njim,to se pa res naražim v avtu hehehe,si mislm,pa mene bi blo sram,da bi take delal na cesti,češ s takim manevri bi delal največjega b***** iz sebe,Orostite,se pa že malo bolj cenim :)

Gosic je napisal/-a:Vožnja je večini slovenskemu prebivalstvu čas. Čas, ki ga želijo preživeti na cesti, mora biti dober in dovolj hiter. Svetovno znanstveno dokazano je, da moškim dober zvok in hitrost dviguje testosteron. In tu se pojavi tist dvoboj med testosteronom in omejitvami. V večini primerov pa je tako, da se jih večina težko obvlada. Meni ne bo nikoli jasno to, da če se vozimo v koloni nebom nič na boljšem če sem za vozilom 2 metra ali 25m pri identični hitrosti recimo 90km/h. Nekdo drug, pa tega nemore razumet oz verjetno o tem niti ne misli, ko vozi. In to da se ne misli, je dokaz v rondojih ( brez smernika, pa dobro vemo da je lažje komunicirat če rečeš zdravo ali pa da zamumljaš..(asociacija na razvrščanje s smernikom )) in še bi lahko našteval.

Heh smilijo se mi taki,ki so sužnji svojemu egu in se niso sposobni upreti lastnim kretenizmom.V bistvu so to bogi ljudje nekakšni "pacienti",ki se še sami ne zavedajo v kakšnem položaju so.Namreč sramotno je,da ne znaš obvladovati samega sebe,če že tega človek ne zna,kaj bo šele na kakšnih drugih bolj pomembnih področjih? Človek bo padel na izpitu življenja.Kot Failed-nesposoben.V prometu se zelo dobro vidi kdo je kdo.Že samo to,da vidiš kakšen avto ima nekdo,ti lahko pove dosti o njegovi osebnosti.Kakor pravijo,povej mi kakšen avto voziš in povem ti kdo si.Veš,da človek,ki ima kakšnega črnega bmwja in po možnosti še načičkanega s kakšnimi zatemnjenimi stekli in se vozi,z prižganimi meglenkami sredi belega dne,veš da tak človek je ziher b**** in skoraj v 80% južnjak.No pa saj taki paglavci se itak ne zavedajo,kako brcajo v temo s svojo nevarno vožnjo.Bolniku pač ne moreš zamerit,narava tudi kdaj pa kdaj kiksne in vrže ven kako tako bitje,ampak problem je,ker je tega zadnje čase zelo veliko.In bojim se za naše najmlajše,ki vidijo vzgled v takih primitivcih,saj veste otrok pa takoj pobere si nardi miselni vzorec in potem postane še on tak,in to je zelo zaskrbljujoče.Jaz,ko pa vozim,pa hočem,da ljudje vidijo,da znam voziti avto in ga resnično obvladam in delam s tem reklamo naokoli in zato sem totalno za omejitve !!!

Gosic je napisal/-a: In varnost bi bila sila boljša, če bi si vsak človek pri sebi prikazal najhujše stvari, ki jih je doživel pa je imel srečo. Vesel bo da živi in spoštoval bo čas, ne pa z njim tekmoval. Žal pa je tako, da se vsak rad pokaže na cesti, namesto da bi se v čem drugem.

No ti bom še jaz povedal,kaj se je meni zgodilo,ko sem bil mlajši in sem bil še "neumen" v prometu.Vozil sem službeni kombi iz smeri višnjegorskega klanca proti LJ,in jasno jaz totalen i**** gonim 170kmh,za mano nek golf plus me začne prehitevat in vozi skoraj 500m vzporedno z mano in ne prehiti,nato se pojavi pred mano šleper(cca.400m) jaz si mislim,pa kaj je s temu golfom dame ne preihti,si rečem ok ga bom pa jaz in pospešim na 190kmh da bom prišel pred njega šel na levi pas in se izognil šleperju.Kaj je blo? Ko sem pospešil je i**** golf tudi pospešil in mi dobesedno zaprl pot,da nism mogel ven,šleperjeva prikolica se je iz sekunde v sekundo bolj bližala,mene je začel oblivati že mrzel pot in bilo je še kakšnih 100m do bližnjega srečanja s zadkom šleperja,golf še vedno vzporedno z mano,si rečem fak,časa za bremzanje ni več,ker če pri 190kmh pritisnem na zavore je konec z mano,100% se bom počil v prikolico šleparja ali pa me bo začelo zanašat in me razmetalo po avtocesti,kriza kriza,to so ble sekunde,in nakar sem bil že tok blizu šleperju,da niti nisem mogel več odvit na desni odstavni pas in ga prehitet ni bilo več časa,jaz si rečem u pi**o kar bo pa bo,zadni moment,kakšnih 5 m pred šleperjem namotam volan v levo golf se ustraši se premakne skrajno levo in jaz lepo med pasovoma z kombijem (ki ima btw:skoraj 7m) se pravi med golfom skrajno levo potem jaz in na desni šleper vse to na dveh pasovih,šlo je za milimetre pri hitrosti nekje 160mkh(ko sem pribremzal iz 190mkh).Jaz sem za delček sekunde zaprl oči med najbolj nevarnim manevrom in pričakoval glasen pok in potem nič pridem jaz mimo grem na vozni pas.Pulza sem imel kakšne 170,roke so se mi tresle,tolko sem še imel moči,da sem zjebal tistemu golfu mater in celo familijo in vse po spisku,golf uide,jaz na prvem izvozu ven in ugasnem kombi zaprem oči in se kuliram ene 10 minut,cel telo mi je dregetal in v mislih sem si samo ponavljal,pa kaj je stabo kaj delaš,kakšno srečo si imel fant,oooo sranje,huh še dobro da se je tako izšlo,kot se je.
No skratka s tem sem hotel povedat to,da je bila to moja prelomnica zaradi česar sem napovedal vojno hitrosti in se ji za vekomaj uprl in odpovedal.Takrat ne vem kaj je bilo,da ni počilo in verjemite,če bi počilo bi počilo orenk in najbrž mene ne bi bilo tu sem 100%.Začel sem razmišljat drugače o prometu o življenju nasploh in še o marsičem,zato polagam vsem na srce,pazite kaj počnete in ne jemljite,vse preveč zlahka,kaj hitro se zgodi,da vam sreča obrne hrbet.Meni ga na srečo ni,ja bila pa to moja najhujša izkušnja v prometu in sigurno zadnja.
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To jun 07, 2011 10:44 pm

Gosic je napisal/-a:Svetovno znanstveno dokazano je, da moškim dober zvok in hitrost dviguje testosteron. In tu se pojavi tist dvoboj med testosteronom in omejitvami. V večini primerov pa je tako, da se jih večina težko obvlada.

Čeprav offtopic, a vseeno: sila drzna trditev. Take je navadno potrebno podkrepiti z raziskavami... In ne, ne s članki ala 24.ur, bbc news ipd.

Glede na zgornji post bom dopolnil: človek ni bil nikoli dobrodelno bitje (morda je na mestu Selfish gene - poljudnoznanstvena literatura, oz. še Človeški genom) in je skozi vso zgodovino gledal le na svojo rit. Znanstvena spoznanja kažejo na to, da skrbimo za lastne gene, torej smo pripravljeni dobrine deliti z ožjim, krvnim, sorodstvom (zadnje čase tudi to izpodriva socializacija). Vsi ostali so z nami v kompetitivnem odnosu. Izredno težko se je brzdati in skoraj nemogoče brzdati nagone... Postavljanje je del reprodukcijskega potenciala (priporočam Is the human brain too rational? -članek) in gredo vsi moški skozi to fazo - vse življenje. Takšni smo zaradi toliko in toliko let evolucije; krotita nas le nadmoč in samozavest - težko vrjet, kajne? Pa poglejmo k bližjim sorodnikom, gorile so relativno mirne in tolerirajo človeka - ta se jim z nekaj dobrikanja lahko približa. Vseeno pa silverback-i razakzujejo svojo moč, ko svojih nekaj sto kil držijo na veji s palcem*. Da ne zaidem - vsi smo egocentrični, eni več, drugi manj... Od hierarhične lestvice pa je odvisno dokazovanje. Socializacija vseh nagonov ne more izničiti. Posredno so to tudi razlogi, da istospolni partnerji ne smejo biti starši posvojenemu otroku; a je to druga tema.

*PS: pozabil primerjavo - šimpanzi, ki so od goril veliko manjši, pa človeka v svoji družbi stalno izzivajo (govorim o alfa samcih) in se potrjujejo. Temu se ne smeš upirat, ob prvem uporu sledi silovit napad, ne nujno samo alfa samca...
Zadnjič spremenil odprti clio, dne To jun 07, 2011 11:17 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

recept
Novinec

Napisal/-a recept To jun 07, 2011 10:50 pm

asfalt je napisal/-a:Čudno,da tudi jaz nisem nikoli nič dobil,pa sem prevozil konkretno Ljubljano po dolgem in počez.To mi je zelo čudno,da samo nekateri dobijo. :roll:

Ko boš imel srečo in padel v cono 30 s tiste strani, kjer ni pravilno označena in bodo merili (pa ti kako leto kasneje šele poslali terjatev), pa se javi. Sploh, če bo to po 1.7., ko km/h čez omejitev že pomeni kazen 300 EUR + 3kt.

Ker si Ljubljančan se boš temu v Ljubljani morda izognil, ni pa nujno, da ti bo to uspelo v Logatcu ali kje drugje. Morda bo zadosti samo, da boš peljal mimo OŠ pri Bonifici v Kopru, po križišču pospešil, potem pa ob blisku zmeden ugotovil, da koprski "specialci" ne vedo, da pri nas križišče razveljavi omejitev (da ne delam krivice Ljubljani, moram povedati, da niso težave z znaki samo tod okoli).

Tudi sam sem imel šolo, po kateri sem - sploh v bližini hiš - začel voziti previdneje in raje počasneje, kot hitreje. Ko mi je čez prehod za pešce, ki je bil na grbini in sem zato k sreči vozil počasi, pripeljal fant na kolesu, sem bil hudo hvaležen Yugotu, da so mu zavore malo navzkriž prijele in me je odneslo malce stran. Ravno toliko, da se je izšlo.

Po letu 2007, ko je najstarejši počasi prihajal v leta, ko se dela izpit, pa sem se odločil, da s svojim zgledom poskušam vsaj svojim otrokom pokazati, da je mogoče voziti po predpisih. Šele, ko sem se odločil za vožnjo po omejitvah in predpisih, sem ugotovil, kako slabo so v resnici opremljene naše ceste. Ugotovil sem tudi kako malo je raznim Žlendrom, pa Oračem, pa Brulcem,... do tega, da bi se zadeve resnično uredile. Tudi zato, ker sem se leta 2007 tako odločil, sedaj upam "vehementno" trditi, da v Sloveniji ni mogoče voziti 100% po predpisih in prometnih znakih, ampak je še vedno potrebno voziti vsaj malo "na pamet".

Slednje pa prihaja nekako v kontradikcijo z visokimi kaznimi, ki so jih Brulc in njegovi sprejeli.
Zadnjič spremenil recept, dne To jun 07, 2011 11:19 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Mobilni telefon v avtu?

Hitro je hitro prehitro!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To jun 07, 2011 11:08 pm

asfalt je napisal/-a:Ko sem pospešil je i**** golf tudi pospešil in mi dobesedno zaprl pot,da nism mogel ven,šleperjeva prikolica se je iz sekunde v sekundo bolj bližala,mene je začel oblivati že mrzel pot in bilo je še kakšnih 100m do bližnjega srečanja s zadkom šleperja,

Pri 190 km/h na uro v sekundi prevoziš slabih 53 metrov, če je razlika v hitrosti med tabo in tovornjakom znašala ene 80 km/h, si potreboval 4,5 sekunde, da si ga dohitel, v tem času se je zgodilo vse to:

golf še vedno vzporedno z mano,si rečem fak,časa za bremzanje ni več,ker če pri 190kmh pritisnem na zavore je konec z mano,100% se bom počil v prikolico šleparja ali pa me bo začelo zanašat in me razmetalo po avtocesti,kriza kriza,to so ble sekunde,in nakar sem bil že tok blizu šleperju,da niti nisem mogel več odvit na desni odstavni pas in ga prehitet ni bilo več časa,jaz si rečem u pi**o kar bo pa bo,zadni moment,kakšnih 5 m pred šleperjem namotam volan v levo golf se ustraši se premakne skrajno levo in jaz lepo med pasovoma z kombijem (ki ima btw:skoraj 7m) se pravi med golfom skrajno levo potem jaz in na desni šleper vse to na dveh pasovih,šlo je za milimetre pri hitrosti nekje 160mkh(ko sem pribremzal iz 190mkh)

Za zadnjih 5 metrov si v primeru, da si vozil 160 km/h da dohitiš tovornjak potreboval 0,3 sekunde in v tem času je tebi uspelo videt Golfa, ki je upočasnil in zaviti ne prehtievalni pas s 7 metrskim kombijem, oprosti ampak takega manevra ne zmore niti Chuck Norris. Superman je bil očitno tvoj resnični oče ali pa vaš poštar. Pa še tole - na odstavni pas nisi imel časa zavit, na prehitevalnega pa ti je uspelo... logika stoletja. Pa tudi zaneslo te očitno ni pri bremzanju iz 190 na 160, kot si razmišljal tisti 2 sekundi oz. 100 metrov pred šleperjem.

Moram reči, da za takega veleuma kot se imaš v tej temi, ali zelo slabo ocenjuješ razdaljo pri višjih hitrosti (torej si za moje pojme eden od bolj nevarnih voznikov) ali pa ko pišeš odgovore v tej temi ne razmišljaš niti malo oz. ne preračunaš v glavi kaj pomenijo km/h pretvorjeni v m/s in pišeš neumnosti glede metrov kot si jih napisal. Lahko zdaj odgovoriš, da iščem dlaku v jajcu, a ko nekdo napiše kaj takega se je pač treba obregnit.

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt To jun 07, 2011 11:20 pm

lizard je napisal/-a:
asfalt je napisal/-a:Ko sem pospešil je i**** golf tudi pospešil in mi dobesedno zaprl pot,da nism mogel ven,šleperjeva prikolica se je iz sekunde v sekundo bolj bližala,mene je začel oblivati že mrzel pot in bilo je še kakšnih 100m do bližnjega srečanja s zadkom šleperja,

Pri 190 km/h na uro v sekundi prevoziš slabih 53 metrov, če je razlika v hitrosti med tabo in tovornjakom znašala ene 80 km/h, si potreboval 4,5 sekunde, da si ga dohitel, v tem času se je zgodilo vse to:

golf še vedno vzporedno z mano,si rečem fak,časa za bremzanje ni več,ker če pri 190kmh pritisnem na zavore je konec z mano,100% se bom počil v prikolico šleparja ali pa me bo začelo zanašat in me razmetalo po avtocesti,kriza kriza,to so ble sekunde,in nakar sem bil že tok blizu šleperju,da niti nisem mogel več odvit na desni odstavni pas in ga prehitet ni bilo več časa,jaz si rečem u pi**o kar bo pa bo,zadni moment,kakšnih 5 m pred šleperjem namotam volan v levo golf se ustraši se premakne skrajno levo in jaz lepo med pasovoma z kombijem (ki ima btw:skoraj 7m) se pravi med golfom skrajno levo potem jaz in na desni šleper vse to na dveh pasovih,šlo je za milimetre pri hitrosti nekje 160mkh(ko sem pribremzal iz 190mkh)

Za zadnjih 5 metrov si v primeru, da si vozil 160 km/h da dohitiš tovornjak potreboval 0,3 sekunde in v tem času je tebi uspelo videt Golfa, ki je upočasnil in zaviti ne prehtievalni pas s 7 metrskim kombijem, oprosti ampak takega manevra ne zmore niti Chuck Norris. Superman je bil očitno tvoj resnični oče ali pa vaš poštar. Pa še tole - na odstavni pas nisi imel časa zavit, na prehitevalnega pa ti je uspelo... logika stoletja. Pa tudi zaneslo te očitno ni pri bremzanju iz 190 na 160, kot si razmišljal tisti 2 sekundi oz. 100 metrov pred šleperjem.

Moram reči, da za takega veleuma kot se imaš v tej temi, ali zelo slabo ocenjuješ razdaljo pri višjih hitrosti (torej si za moje pojme eden od bolj nevarnih voznikov) ali pa ko pišeš odgovore v tej temi ne razmišljaš niti malo oz. ne preračunaš v glavi kaj pomenijo km/h pretvorjeni v m/s in pišeš neumnosti glede metrov kot si jih napisal. Lahko zdaj odgovoriš, da iščem dlaku v jajcu, a ko nekdo napiše kaj takega se je pač treba obregnit.

Ma goni u K to tvojo matematiko,ta števila sem napisal okvirno,kaj jst vem kok metrov je bilo takrat,morš vedt,da sem takrat jst sebi reševal življenje in sem mogoče vse mal popačeno dojemal,pa tud zdej se več ne spomnim teh številk kar se metrov tiče.Ok beri tako,da pozabiš na razdalje v metrih.Ja vem,da sem se zmotu no,vi veleumi matematični hehe..u glavnem jst že vem kako je blo in nobenmu tega ne privoščim,Je pa tud res da se sploh ne bi smel takrat spuščat v to dirko ampak lepo pribremzat že prej ko je bil še čas.Vem vem,bistvo je to,da povem,v kakšne situacije te lahko pripelje lastni EGO. :)
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To jun 07, 2011 11:23 pm

Fizika iz OŠ, ne matematika.

recept
Novinec

Napisal/-a recept To jun 07, 2011 11:25 pm

lizard je napisal/-a:Moram reči, da za takega veleuma kot se imaš v tej temi, ali zelo slabo ocenjuješ razdaljo pri višjih hitrosti (torej si za moje pojme eden od bolj nevarnih voznikov) ali pa ko pišeš odgovore v tej temi ne razmišljaš niti malo oz. ne preračunaš v glavi kaj pomenijo km/h pretvorjeni v m/s in pišeš neumnosti glede metrov kot si jih napisal. Lahko zdaj odgovoriš, da iščem dlaku v jajcu, a ko nekdo napiše kaj takega se je pač treba obregnit.

Ko začne jo stvari "iti narobe", in se um posveti predvsem reševanju akutnega problema, je zelo težko na pamet ocenjevati razdalje. Tudi sam sem šele ob naslednji vožnji po isti relaciji, kjer se je mimo mene zgodila prometna nesreča, opazil, kako močno sem med vožnjo podcenil razdaljo ustavljanja.
Mobilni telefon v avtu?

Hitro je hitro prehitro!

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To jun 07, 2011 11:29 pm

asfalt je napisal/-a:.Vozil sem službeni kombi iz smeri višnjegorskega klanca proti mano šleper(cca.400m) jaz si mislim,pa kaj je s temu golfom dame ne preihti,si rečem ok ga bom pa jaz in pospešim na 190kmh da bom prišel pred

daj ne klobasaj neumnosti, kateri kombi pa gre 190 :?: :roll:

v podpisu maš pa napis "divjake s cest" :roll: :roll: :roll:

PS in tudi, če bi kombi šel to hitrost, bi se samo totalni k****n toliko vozil z vozilom namenjenim za prevoz tovora in gumami s "C" oznako....
Zadnjič spremenil sašo5, dne To jun 07, 2011 11:33 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To jun 07, 2011 11:30 pm

@recept: Ne gre se za to - ampak da v isi povedi napišeš 190 km/h in 100 metrov razdalje (ko si v treznems tanju in pred računalnikom), si za moje pojme silno nerazgledan in nevaren voznik, ker se ne zavedaš kaj pomeni 100 metrov pri taki hitrosti. To, da pač nekdo slabše ali bolje ocenjuje razdaljo je druga stvar... in je dana od narave. Tega se je potem treba zavedat in vožnjo prilagodit svojim sposobnostim.

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt To jun 07, 2011 11:35 pm

sašo5 je napisal/-a:
asfalt je napisal/-a:.Vozil sem službeni kombi iz smeri višnjegorskega klanca proti mano šleper(cca.400m) jaz si mislim,pa kaj je s temu golfom dame ne preihti,si rečem ok ga bom pa jaz in pospešim na 190kmh da bom prišel pred

MB Sprinter 313cdi po klancu navzdol.Kazalc na števcu je šu mal čez 180kmh kokr jih ma uradno na števcu.

lizard je napisal/-a:@recept: Ne gre se za to - ampak da v isi povedi napišeš 190 km/h in 100 metrov razdalje (ko si v treznems tanju in pred računalnikom), si za moje pojme silno nerazgledan in nevaren voznik, ker se ne zavedaš kaj pomeni 100 metrov pri taki hitrosti. To, da pač nekdo slabše ali bolje ocenjuje razdaljo je druga stvar... in je dana od narave. Tega se je potem treba zavedat in vožnjo prilagodit svojim sposobnostim.

S poudarkom na BIL nevaren takrat.Nikoli več !
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To jun 07, 2011 11:58 pm

@asfalt: Ne, še zdaj si. Ne vem česa ne razumeš tukaj? Ko si sestavljal svoj post očitno nisi dojel da pišeš neumnosti oz. povsem nemogoče stvari. Iz tega jaz lahko samo sklepam, da si nerazgledan voznik in ne veš kaj pomeni določena razdalja pri določeni hitrosti tudi ZDAJ ko se imaš za varnega vozika ker pelješ 50, kjer 50 piše. Ker če bi bil razgledan in bi razmišljal ne bi opisal tiste kombi situacije tako butasto kot si jo. Tako lahko tudi sklepam, da si ne znaš v glavi izračunat priporočeno varnostno razdaljo pri določeni hitrosti, ker za izračun te moraš vedeti koliko metrov prevoziš v sekundi.

Kaj ti to pomaga če je edina varna stvar, ki jo znaš v prometu delat vožnja po prepdisani hitrosti. Kje pa je izobrazba, kje je znanje približnih zavornih poti pri določenih hitrostih, kje je poznavanje koliko metrov prevoziš pri kateri hitrosti, kje je predvidevanje oz. kako dobro si sposoeben predvidevat (verjetno najpomembnejši dejavnik pi preprečevanju nesreč), kje je poznavaje avta in poznavanje pravilnega reagiranja v nevarnih situacijah, vsakič pogledaš mrtvi kot?, pogledaš v ogladala vsake tri sekunde?, uporabljaš smerokaz vsakič ko je to potrebno?, veš pravilno uporabljat smerokaze, poznaš dobro CPP, veš točno kako deluje ABS, veš kako deluje ASR, kako ESP, kako EBD, ..? Dvomim, da bi mi te stvari zdrdral kot iz topa, če bi te zbudil sredi noči ali pa če bi te tole spontano vprašal ob pijači.

Imaš na avtu brezhibne zavore, zelo kvalitetne gume, brezhibno podovzje, pravilno nastavljene luči, jih vedno ponastaviš ko imaš poln prtljažnik, delujejo vse luči, znaš pravilno uporabljat meglenke, imaš opravljen tečaj varne vožnje, greš kdaj v snegu na prazen parking in ugotoviš kje so meje, si naučen pravilenga reagiranja in zaviranja ko je cesta zasnežena, veš kakšna je razlika v podlagi cestišča v kratkem času odkar je začelo dežavat in ko dežuje že nekaj ur?

Voziti po predpisanih hitrostih vedno in vsepovsod je le ena od mnogih stvari, ki pripomorejo k varnosti in ki te naredijo varnega voznika. In vsak varen voznik to ve, torej ti nisi med njimi in tako nisi kompetenten za soljenje pameti drugim glede varnosti.

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Sr jun 08, 2011 12:04 am

lizard je napisal/-a:@asfalt: Ne, še zdaj si. Ne vem česa ne razumeš tukaj? Ko si sestavljal svoj post očitno nisi dojel da pišeš neumnosti oz. povsem nemogoče stvari. Iz tega jaz lahko samo sklepam, da si nerazgledan voznik in ne veš kaj pomeni določena razdalja pri določeni hitrosti tudi ZDAJ ko se imaš za varnega vozika ker pelješ 50, kjer 50 piše. Ker če bi bil razgledan in bi razmišljal ne bi opisal tiste kombi situacije tako butasto kot si jo. Tako lahko tudi sklepam, da si ne znaš v glavi izračunat priporočeno varnostno razdaljo pri določeni hitrosti, ker za izračun te moraš vedeti koliko metrov prevoziš v sekundi.

Kaj ti to pomaga če je edina varna stvar, ki jo znaš v prometu delat vožnja po prepdisani hitrosti. Kje pa je izobrazba, kje je znanje približnih zavornih poti pri določenih hitrostih, kje je poznavanje koliko metrov prevoziš pri kateri hitrosti, kje je predvidevanje oz. kako dobro si sposoeben predvidevat (verjetno najpomembnejši dejavnik pi preprečevanju nesreč), kje je poznavaje avta in poznavanje pravilnega reagiranja v nevarnih situacijah, vsakič pogledaš mrtvi kot?, pogledaš v ogladala vsake tri sekunde?, uporabljaš smerokaz vsakič ko je to potrebno?, veš pravilno uporabljat smerokaze, poznaš dobro CPP, veš točno kako deluje ABS, veš kako deluje ASR, kako ESP, kako EBD, ..? Dvomim, da bi mi te stvari zdrdral kot iz topa, če bi te zbudil sredi noči ali pa če bi te tole spontano vprašal ob pijači.

Imaš na avtu brezhibne zavore, zelo kvalitetne gume, brezhibno podovzje, pravilno nastavljene luči, jih vedno ponastaviš ko imaš poln prtljažnik, delujejo vse luči, znaš pravilno uporabljat meglenke, imaš opravljen tečaj varne vožnje, greš kdaj v snegu na prazen parking in ugotoviš kje so meje, si naučen pravilenga reagiranja in zaviranja ko je cesta zasnežena, veš kakšna je razlika v podlagi cestišča v kratkem času odkar je začelo dežavat in ko dežuje že nekaj ur?

Voziti po predpisanih hitrostih vedno in vsepovsod je le ena od mnogih stvari, ki pripomorejo k varnosti.

Lahko noč lizard in prijetne sanje :D
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr jun 08, 2011 12:16 am

Moram se tokrat ugriznit v jezik gleda izračunov na prejšnji strani in se opravičit.

Nisem upošteval da se tudi tovornajak premika in tako nisem odštel tovrnjakovo hitrost. Se pravi je razlika v hitrosti med njima bila okrog 80 km/h, torej je čas, ki ga je @asfalt potreboval da dohiti tovornjak znašal okrog 4,5 sekunde. Iz tega sledi tudi, da je imel 5 metrov pred tovarnjkom čas, da zavije stran 0,3 sekunde.

Še vedno so številke dokaj majhne, sem pa popravil tudi poste z napačnimi podatki, toliko da veste.

Še 1x - se opravičujem za napako ;).

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Sr jun 08, 2011 7:01 am

@ asfalt
Enostavno voziš povsod 50 razen,če ti drug znak dovoljuje peljati hitreje.

Se pravi zaradi tebe in tebi podobnih se na mestih, kjer bi se komot lahko vozil 90 peljem 50...

Ampak verjamem,da je to samo na nekaterih odsekih,ki pa jih bodo že zrihtali,da bodo stvari na svojem mestu.V to sem 100% prepričan.

V dedka mraza tut verjameš?
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Sr jun 08, 2011 7:18 am

asfalt je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:

MB Sprinter 313cdi po klancu navzdol.Kazalc na števcu je šu mal čez 180kmh kokr jih ma uradno na števcu.

EPIC :lol:

J1897
Novinec

Napisal/-a J1897 Sr jun 08, 2011 8:46 am

vse bol se mi dozdeva, da je asfalt eden od tistih, zaradi katerih se praktično nikoli ne morem vozit po omejitvah, ampak vedno cca 20-30 POD omejitvami :roll: glede na to, da on stalno srečuje na cesti divjake, jaz pa morda srečam enega voznika, ki pelje konkretno nad omejitvami, na mesec, stalno pa srečujem na cesti kretene, zaradi katerih se je treba po suhi cesti, kjer je omejitev 90, peljati 60, ob tem pa še pred vsakim ovinkom zavirat na mrtvo :roll:

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Sr jun 08, 2011 9:09 am

gecco je napisal/-a:@ asfalt
Enostavno voziš povsod 50 razen,če ti drug znak dovoljuje peljati hitreje.

Se pravi zaradi tebe in tebi podobnih se na mestih, kjer bi se komot lahko vozil 90 peljem 50...

Nisi pravilno dojel kar sem hotu napisat,to je mišljeno v naselju :)

Ampak verjamem,da je to samo na nekaterih odsekih,ki pa jih bodo že zrihtali,da bodo stvari na svojem mestu.V to sem 100% prepričan.

V dedka mraza tut verjameš?

DA =P
Divjake s cest !!!

recept
Novinec

Napisal/-a recept Sr jun 08, 2011 9:11 am

J1897 je napisal/-a:vse bol se mi dozdeva, da je asfalt eden od tistih, zaradi katerih se praktično nikoli ne morem vozit po omejitvah, ampak vedno cca 20-30 POD omejitvami :roll: glede na to, da on stalno srečuje na cesti divjake, jaz pa morda srečam enega voznika, ki pelje konkretno nad omejitvami, na mesec, stalno pa srečujem na cesti kretene, zaradi katerih se je treba po suhi cesti, kjer je omejitev 90, peljati 60, ob tem pa še pred vsakim ovinkom zavirat na mrtvo :roll:

Jaz ga ne bi tako na počez obsojal. Če se človek zaveda, da je omejitev GORNJA meja hitrosti (sploh v naseljih), to še ne pomeni, da vozi bistveno počasneje. Sam imam precej več slabih izkušenj s tistimi, ki ti celo pot od Ljubljane do Godoviča prevozijo s 60-70, tako v naselju, kot zunaj njega; skratka z ljudmi, ki se omejitev sploh ne zavedajo.

Pa IMO obtoževanje kogarkoli ni vezano na naslov teme, v kateri se sedaj pogovarjamo.

@asfalt: Do takrat ko ti bo pravi dedek mraz (ne ata, mama, ali morda dedek Mraz...) prinesel kaj, pa bodo tudi slovenski cestarji menda že uspeli poštimati signalizacijo in parlamentarci zakone. Smola je samo, da sem jaz v tem primeru relativno gledano bolj-kot-ne muha enodnevnica.
Zadnjič spremenil recept, dne Sr jun 08, 2011 9:21 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Mobilni telefon v avtu?

Hitro je hitro prehitro!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov