Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Po jul 23, 2007 9:54 am

triker je napisal/-a:Razmišljam o nakupu avta z vrajeno plinsko napravo, tip LANDI 80 SE. Ve kdo kaj o tem sistemu? Naprava je bila vgrajena leta 97 v Italiji. Ali ta sistem sam preklaplja na plin, kako se ga nastavlja. Kolikor sem si stvar ogledal ima v kabini eno stikalo, ki kaže, koliko je plina v tanku in ne vem ali ga je potrebno ročni vklapljati, lep pozdrav.
Ta sistem kakor tudi vsi ostali je voden z strani elektrike iz kabine - tisto stikalo ki si ga videl je ne samo kazalec količine plina temveč tudi stikalo z katerim vklopiš in izklopiš sistem ter deluje kot kazalec temperature vode - dokler lučke utripajo pomeni da še ni startal plin ker voda ni dosegla 40 stopinj ... v bistvu stikalo z stiskom da izbor goriva plinu in benzinu (seli minus pol iz injektorja za benz na injektor za plin in obratno) za medij ki pač izbereš ko ti goriva (benza in plina!) zmanjka ti ga tudi avtomatsko prevrže in če je lučka stalno vžgana pomeni da si izbral plin in razen hladnega zagona, kjer za nekaj minut dokler se voda ne ogreje na del temp (40C) sam preklaplja in voziš samo na plin ... Če recimo ostaneš brez benzina ali pa ti je šla benzinska črpalka z držanjem stikala (kakor čok) lahko prižgemo avtomobil in se peljemo brez hladnega starta na benz ... L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Po jul 23, 2007 9:57 am

Sierrator je napisal/-a:Max bo kupil propeler!!! Jiiiha! :___o
=I :wiihuu :woohoo
:pivo :pivo :yum :yum :pivo :pivo
... ne ne bo ker se je Marino premislil ! L.p. Mad

triker
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a triker Po jul 23, 2007 11:45 am

Kaj pa dovršenost omenjenega sistema Landi 80 SE, kakšna je razlika proti sistemom, ki jih vgrajujejo sedaj. Vgrajeni plin v avtu, ki sem si ga ogledal, je navsezadnje star 10 let. Ali preklalplja brez cukanja, kako je s porabo (avta nisem sprobal na plin, ker je imel prazno bombo). Kolikor sem si ogledal avto, mislim da nima sistema, ki dovaja plin preko sesalnega kanala, ampak sistem, ki dovaja plin posamezno preko sesalnih ventilov, kar naj bi bilo precej boljše. Hvala za odgovor Mad in lep pozdrav.

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Po jul 23, 2007 10:10 pm

triker je napisal/-a:Kaj pa dovršenost omenjenega sistema Landi 80 SE, kakšna je razlika proti sistemom, ki jih vgrajujejo sedaj. Vgrajeni plin v avtu, ki sem si ga ogledal, je navsezadnje star 10 let. Ali preklalplja brez cukanja, kako je s porabo (avta nisem sprobal na plin, ker je imel prazno bombo). Kolikor sem si ogledal avto, mislim da nima sistema, ki dovaja plin preko sesalnega kanala, ampak sistem, ki dovaja plin posamezno preko sesalnih ventilov, kar naj bi bilo precej boljše. Hvala za odgovor Mad in lep pozdrav.
... Landi ne poznam SE bi po moje pomenilo sekvencialen vbrizg kar pomeni da so sistem naredili za motorje z multipoint vbrizgom ... star 10 let ... saj danes niso dosti bolj izpopolnjeni sistemi kakor leta 97 ! revolucijo je plin doživel ko so naredili elektromagnetne ventile z katerimi so preprečili uhajanje plina ko je avto bil ugasnjen - sistem je pod pritiskom in dokler ni kontakta ni plin v motorju komaj ko obrnemo ključ in zavrtimo motor takrat plin pride v sesalne kanale... to je povečalo varnost in poenostavilo sistem ker ni več potrebnega preklapljanja na roko ni straha da bo plin zmrznil v vplinjaču itd. dovolj je pritisk na gumb v 1 sekundi je sistem odprt ali zaprt ! Mislim da so se novi sistem izpopolnili v smeri pravilnega doziranja ker sedaj so vezani na sondo lambda kar vam nekaj poveča porabo - ker bo sonda točno regulirala mešanico plina in zraka medtem ko jaz še nisem imel takega sistema - moj je bil narejen na osnovi kopije mape delovanja motorja katero je serviser posnel med delovanjem z posebnim softwerjem in pol prekopiral isto mapo za plin z povečanim količnikom ker plin je bolj redek oziroma bolj švoh kot benz - tako je dosegel, da se mi ni prižigala lučka od napake motorja katera beleži nepravilno delovanje in katera kaže na klenkanje v cilindrih - kar zelo poškoduje motor ! Kakorkoli dve leti in pol se mi ni nikjer pokazala niti najmanjša anomalija in tudi na elektroniki (med servisi kontrola elektronike z Texo) ni beležilo napak - sonda lambda je bila čista kot nova ! Landi-Renzo je Italijanski sistem katerega dosti ugrajujejo Hrvati in Srbi in ni slab sistem ! odvisno je pa kdo in kako ga zmontira in nastavi !!! Glih razmišljam če ne bi dal še v svojo Hondo plina :-) ... L.p. Mad
Priponke
11-3.jpg
... Če imaš take ventile pomeni da je sistem precej dober ...
01.jpg
... tako pa izgleda stikalo v kabini - z njim delaš vse razen lahko zapreš še ročno jeklenko če se ti kaj zgodi (karambol) in nisi siguren da je varno pustiti plin v sistemu ...npr poškodba cevi , emulatorja ali elektro instalacije ...
01.jpg (3.51 KiB) Videno 11433 krat

triker
Nov uporabnik

Napisal/-a triker To jul 24, 2007 8:44 am

Ja sistem v ogledanem avtu ima te elektromagnetne ventile, vendar kolikor sem videl niso tako povezani, kot na sliki, ki si jo prilepil, ampak so fizično ločeni med seboj in ima vsak cilinder svoj ventil, to je pa itak ista pašta. Stikalo pa ni tako soft touch, kot na sliki, ampak ima samo eno mehansko stikalo, ledice so pa isto.
Hvala Mad za tvoj čas in naj ti Honda in plin kar se da dobro služita!!

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ To jul 24, 2007 1:46 pm

No kje se najbolj splača montirat plin v SLO... mislim najbolši...

LP
Slika

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad To jul 24, 2007 8:44 pm

Doc_ je napisal/-a:No kje se najbolj splača montirat plin v SLO... mislim najbolši...

LP

... preveri po netu vsi se oglašujejo daj jim povpraševanje pa boš izvedel koliko kje kaj ... pa še ostalim napiši ... jaz sem se odločil za njbližjega - ni nujno, da je najcenejši moraš imeti človeka blizu, da ti lahko hitro odpravi pomanjkljivosti servise itd ... v treh dnevih je bilo storjeno vse - od pogovora, ko sem se odločil za ugraditi plin do nabave delov in montaže servisiral mi je sistem popolnoma zastonj nikoli nisem nič plačal čistil pa mi je filter vsake 3 mesece - ko sem opazil, da malo slabše povleče pred njim sem bil (oziroma opravil informativni pogovor) na Kozini v Ljubljani in klical sem tudi v Maribor vsi so mi odsvetovali sistem na turbinarja ker je baje nevarno Robert se je lotil, dal predračun pripeljal kose in vgradil ... dela še sedaj moj avto je namreč kupil moj kolega ... L.p. Mad

Matjaž87
Novinec

Kraj: LJ

plin

Napisal/-a Matjaž87 Če nov 15, 2007 11:10 pm

Pozdravljeni
Zanima me,če je kdo montiral sam plinsko napravo? Namreč situacija je takšna da dobim napravo ugodno, ampak montirat jo moram pa sam. Po prodajalčevih besedah je montaža mala malica, zanima me iz prve roke-izkušnje montaže.Kaj vse spada k napravi, da nebom kupil pa pol ugotovu da kej manjka? Avto je sicer 1.1 60km poraba nekje 8l bencina moje vožnje.Avto ima ročni ''čok''(vžig na platine). Hvala

Prosim da se raznih komentarjev ala ''zamenji avto ''ali ''da se ne splača''in podobno vzdržite.

Lahko tudi na ZS

LP Matjaž

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon Pe nov 16, 2007 9:51 am

Nič od naštetega. Jaz nebi nikoli kaj takega sam vgrajeval. Navsezadnje ni rečeno da imaš vse dihtunge, cevi,... Pozanimaj se katera firma pri nas zastopa in vgrajuje naprave tvojega tipa in daj njim zrihtat. Bo koštalo, bo pa vsaj delovalo tako kot mora. Ni to tko kot bi menjal olje v avtu.
Slika

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe nov 16, 2007 11:42 am

jap. Čisto zaradi lastne varnosti prepusti to raje strokovnjakom ;)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe nov 16, 2007 3:12 pm

Plus to, da ne boš mogel homologirat, če sam delaš. A to je najmanj, stvar ni tako enostavna, če hočeš, da dela res v redu in je nevarna. Če je avto oz motor majhen, je vprašljiva smiselnost - raje porabi denar za izboljšanje delovanja motorja (manjša poraba!), ker 8 litrov za 1.1 je preveč oz kaže na napako.

Poleg tega
Matjaž87 je napisal/-a:...Kaj vse spada k napravi, da nebom kupil pa pol ugotovu da kej manjka? ...

ti morda misliš, da so tu vsevedi?
Vsaj tip/model naprave in motor bi napisal, morda tudi , katere dele imaš, kakšen in kolikšen rezervoar za plin itd.
Morda celo ne paše?

Matjaž87
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a Matjaž87 Pe nov 16, 2007 7:57 pm

:? Nisem spraševal če se da homologirat napravo ker sam vem da se ne da če sam montiraš. Avto ima porabo 8l mestno, relacijo sem ga spravu tudi pod 5,5l tko da me ne skrbi izbolšanje delovanja motorja. Vzev bi rezervar namesto rezervnega kolesa , naprava pa ne vem katerega tipa modela , rezervar je 36l, ''vplinjalnik'', stikalo mislim da je to vse
Najbrž se nihče noče izpostavljati ... :?

LP

triker
Nov uporabnik

Napisal/-a triker Pe nov 30, 2007 8:33 am

Kupil sem avto na plin, do zdaj sem dvakrat tankal, obakrat je bil rezervoar prazen, enkrat je šlo noter 54 l (polnjeno pri cca 25 stopinj celzija) včeraj pa 85 l. Ali igra takšen vpliv tempeartura plina, vseeno pa se mi zdi razlika ogromna, Tank je 90 litrski...

mucek
Novinec

Napisal/-a mucek Pe nov 30, 2007 8:44 am

Po čem sklepaš, da je bil rezervoar prazen? Ker tista rdeča lučka, ki začne svetiti, je zelo zavajajoča... Edin "pravi" znak, da je tank prazen je ta, da avto preklopi na bencin. Sicer sem pri sebi opazil, da v teh mrzlih dneh dejansko res gre nekoliko več plina v tank. Pa seveda to, da če tankam na Barju vedno natankam precej več kot na Verovškovi (čeprav - čudo od čuda, se potem lahko peljem približno enako kilometrov - ampak o tem (ali imajo na Barju zanič umerjene števce) je že bila ena tema).

Pri 90l tanku bi ti moralo izklopiti polnjenje pri vsaj 75 litrih (razen če si ga teral naprej), 85 se mi zdi kar malo pretirana številka. Ravno tako kot 54, če je bil tank res prazen.

LP, Grega

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe nov 30, 2007 8:58 am

Kje na Verovškovi? Zadnjč, ko sem bil tam, so rekli, da ne polnijo več(?)

75 je đe precej optimistično - tu nekaj ne štima.

triker
Nov uporabnik

Napisal/-a triker Pe nov 30, 2007 9:39 am

[quote="mucek"]Po čem sklepaš, da je bil rezervoar prazen? Ker tista rdeča lučka, ki začne svetiti, je zelo zavajajoča... Edin "pravi" znak, da je tank prazen je ta, da avto preklopi na bencin.

LP, Grega[/quote]

Ja, avto v obeh primerih ni več delal na plin, ampak je preklopil na bencin in kar je še bolj neverjetno sem obakrat tankal na Barju in taka razlika pri tankanju. Ko sem natankal 54 litrov je fant, ki mi je polnil še malo nabil plina, včeraj mu tega ni bilo potrebno.....kaj je zdaj to, se malo zafrkavajo....

Uporabniški avatar
silencer_
Nov uporabnik

Napisal/-a silencer_ Po dec 17, 2007 7:48 am

Da se malo vkljucim v tole temo...
Tudi sam sem si dal vgraditi napravo za plinski pogon (v Audi A4 B5) in sem zelo zadovoljen.
Imam pa vgrajeno napravo od DT GAS:
http://www.dtgas-system.com.pl/index.php?strona=content&id=1

Pravijo, da tele naprave boljse delujejo pozimi kot italjanske naprave.

Edina zadeva, ki me moti je cena plina, ki ga kar drazijo namesto, da bi ga cenili. Sploh pa cene kar skokovito rastejo po 4-6 centov/liter ... pra***! EU direktive narekujejo, da naj se uporaba alternativnih pogonskih goriv spodbuja in s tem tudi cena. Pa zgleda, da se Slo se nekaj cajta ne bo premaknila v tej smeri...

Drugace se pa ocitno se vedno bolj splaca tankat na Verovskovi (Ljubljana), kot na Petrolu.

ringalori
Nov uporabnik

Črpalka LPG

Napisal/-a ringalori To feb 19, 2008 8:44 am

ksz

A morda kdo ve kje bi se dalo dobiti črpalko za plin, lahko tudi ročno?

Včasih (20 let nazaj) jo je imel vsak plinaš sedaj pa jo nikakor ni za najt.

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Ne feb 24, 2008 10:03 am

No, evo, jaz bom pa na najnovejše podražitve pline pogledal z malo drugačnimi očmi. Kar na smeh mi gre, ker nad cenami plina najbolj stokajo vgrajevalci plinskih inštalacij. In celo pišejo neke peticije proti povišanju cen plina (peticija je na netu).

Kje pa so ti gospodje bili, ko so slovenci zaradi izredno drage vgradnje množično klicarili servise v Srbijo ali na Hrvaško??? In, ko so nekateri predelavo tudi dejansko izvedli na jugu in to (vsem dodatnim stroškom navkljub) ugodneje, kot bi jih prišlo pri slovenskih mojstrih. Hja, slovenskim predelovalcem je posel nekaj časa kar lepo cvetel, tudi na račun 'ugodne' cene plina. Ker se le-ta oblikuje tržno, res ne vem, zakaj bi moral Petrol to mirno gledati: da nekdo mastno služi s predelavami, oni pa so služili malo manj mastno.
Če SLO predelovalci niso imeli posluha za potrošnike in so svoje storitve leta zaračunavali dražje, kot bi jih sicer lahko, ne vem zakaj sedaj stokajo in jokajo nad ceno plina.....Dvolično. Oni so pač izkoristili svoj trenutek, sedaj ga bo pa še Petrol & co.
Tako je pač moje mnenje, seveda pa ''sočustvujem'' s tistimi, ki 'na plin' imajo in upam, da bo cena le-tega tudi v slo kmalu spet ugodna.

Uporabniški avatar
m_vidi
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a m_vidi Pe feb 29, 2008 5:34 pm

doma imamo 3.3 voyagerja pa pije kakšnih 15 litrov na izi.. po mestu pa itak sploh nočem računati :shock: pa sem razmisljal da bi na plin predelali pa je kar drago .. 2000 evrov to se ze kar nekaj casa naokoli furam.. ker sej ce tako gledas tiste 2 evra na 100km .. mislim fora je na enkrat toliko casha dati.
sem pa ze razmisljal da bi sel na hrvasko vgraditi plin ..pa kolegi bolj pravijo da ne :ne

sicer pa ok recimo tole ne vem koliko kej pije ampak mislim da toliko pa spet ni potrebe po plinu.. http://www.avtocenter.si/avtomobili?m=a ... 5cf9dbc9fe

ja no sicer pa odvisno koliko se okoli furas.. sicer pa lep avtocek.. kar je se posebno lusno je trda streha.. sem bolj na Audije jaz tako da morajo kaj takega se spomnit še ti švabi :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov