Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Sr feb 10, 2010 1:54 am

Ne morem vrjet, da proizvajalci otroških stolov niso pomislili, da ljudje z otroci vozijo kaj manjšega kot je VW Sharan ali pa MB Vito.. Kaj pa kupiš potem če imaš 4-5 otrok? Avtobus? Da lahko vsak v svoji vrsti sedi?

1 otrok pa enoprostorec, kakšna je to zdej moda no? Enoprostorec ima 7 zicev, zakaj rabiš ostale 4 na katerih nihče ne sedi?

Pa zopet ponavljam, 3 otroške sedeže se strinjam da se more dat v avto, ki ima primerno prostora, samo da pa dveh ali enega ne moreš pa ne vem no.. Ne vem kako je človeštvo do danes preživelo, ker naši starši in stari starši niso vozili enoprostorcev, ko smo bili majhni..

lp
Slika

Uporabniški avatar
NoFX
Novinec

Napisal/-a NoFX Sr feb 10, 2010 8:19 am

eclipse_R je napisal/-a:Ne morem vrjet, da proizvajalci otroških stolov niso pomislili, da ljudje z otroci vozijo kaj manjšega kot je VW Sharan ali pa MB Vito.. Kaj pa kupiš potem če imaš 4-5 otrok? Avtobus? Da lahko vsak v svoji vrsti sedi?

1 otrok pa enoprostorec, kakšna je to zdej moda no? Enoprostorec ima 7 zicev, zakaj rabiš ostale 4 na katerih nihče ne sedi?

Pa zopet ponavljam, 3 otroške sedeže se strinjam da se more dat v avto, ki ima primerno prostora, samo da pa dveh ali enega ne moreš pa ne vem no.. Ne vem kako je človeštvo do danes preživelo, ker naši starši in stari starši niso vozili enoprostorcev, ko smo bili majhni..

lp

Ko smo bili mi majhni ni bilo otroških sedežev oz. vsaj jaz vem, da ga nisem imel.

vwlike
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a vwlike Sr feb 10, 2010 8:42 am

NoFX je napisal/-a:
eclipse_R je napisal/-a:... Ne vem kako je človeštvo do danes preživelo, ker naši starši in stari starši niso vozili enoprostorcev, ko smo bili majhni..
lp

... se moj malenkosten komentar

Ja, vcasih smo se lahko natrpali 6 v ficota in sli na morje... pa policaji niso nic rekli. Sicer smo sli max 100 na uro (preracunano na zdaj 200), pa boh ne daj, da bi se zaleteli. Zdajsnji otroski sedezi so delani po strogih varnostnih normativih, zato so tudi siroki in masivni. V manjsi avto gresta res dva sedeza, ce pa je eden otrok manjsi, in v prtlaznik stlacis "ta-nov" vozicek, ki zasede skoraj cel prtlaznik + planice (ki jih vcasih tudi ni bilo, ker so jih prali) + igrace in oblekice... ne ostane placa niti za eno steklenico piva. In potem kupis trugo...

Kdor ne poskusi pac ne ve, koliko zivcev gre v pakiranje druzine v avto. Kak tisocak vec za enoprostorca meni zato odtehta. Poleg tega pa dostikrat lahko vzamemo se svakove otroke, ko grejo v kino ali na izlet, in tako je tudi enoprostorec poln.

Enostavno... ce rabis, kupis, ce ne, ne. Ko si na tem, ves v cem je fora, prej ne.

LP

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox Sr feb 10, 2010 9:14 am

Moj karavan je nabito poln ko gremo na morje pa mam samo enega otroka, ko bo drugi na vidiku bom moral pa že razmisliti o večjem avtu :)
Res pa da sem se samo za glavo držal kaj vse peljemo samo na 10dnevni dopust - celo otroško sobo, 2 velika kufra cunj, pol hladilnika, sod piva, še sreča da plenic ne rabimo več... popolnoma neracionalno(igrač otrok ne rabi toliko, važno da ima kopalke pa kakšno lopatko, rokavčke, blazino, to pa je vse. Pa voziček seveda, če ga še rabi. Ampak kaj ko vzamemo vse, ker mislimo da bomo rabili oops
Za letos sem že napovedal mojima puncama, da bosta morali narediti selekcijo v svoji prtljagi , ker drugače bom moral najeti kombi :twisted:

Lp
Chuck Norris je enkrat prišel dvakrat

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr feb 10, 2010 12:45 pm

eentox je napisal/-a:Moj karavan je nabito poln ko gremo na morje pa mam samo enega otroka, ko bo drugi na vidiku bom moral pa že razmisliti o večjem avtu :)
Res pa da sem se samo za glavo držal kaj vse peljemo samo na 10dnevni dopust - celo otroško sobo, 2 velika kufra cunj, pol hladilnika, sod piva, še sreča da plenic ne rabimo več... popolnoma neracionalno(igrač otrok ne rabi toliko, važno da ima kopalke pa kakšno lopatko, rokavčke, blazino, to pa je vse. Pa voziček seveda, če ga še rabi. Ampak kaj ko vzamemo vse, ker mislimo da bomo rabili oops
Za letos sem že napovedal mojima puncama, da bosta morali narediti selekcijo v svoji prtljagi , ker drugače bom moral najeti kombi :twisted:

Lp

Mislim, da je tole največji problem. Vsi grejo na morje s prtljago za 100 let. Pa po možnosti še vsa hrana zraven (krompir, meso, mleko, voda....). Ne razumem no.

Lansko leto smo šli 4 odrasli na morje za en teden s Škodo Fabio II, pa je šla vsa prtljaga brez problema v prtljažnik (vsak po eno potovalko)
Bratranec, ki ima 2 mala otroka pa mal večji avto (chrysler 300M) gre z Nizozemske za en mesec v Dalmacijo na morje pa ima poln prtljažnik (pa še to na račun vozička, pa veeeliko igrač za otroke.

Hočem povedat, da se da čisto normalno vozit z neko povprečno limuzino ali karavanom srednjega razreda tudi če imaš enega otroka ali dva.
Enoprostorci pa pridejo v poštev potem če nucaš več sedežev. ;)

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Sr feb 10, 2010 12:55 pm

Ko smo šli na morje z družino pred davnimi leti ;) nas je šlo 5 v Volvota 460. In je šlo vse notri. Prtljažnik ni ravno največji, se je pa dalo.
Nekaterim se pač ne da zlagati stvari in jih pomečejo notri ali pa jih ne znajo racionalno zložiti. Potem pa raje večji avto
:D

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Sr feb 10, 2010 1:01 pm

Vse skupaj je danes pretiravanje. Ko sem bil jaz otrok, smo vsi takrat na morje hodili s stoenkami, jugoti, katrcami ipd. in je bilo dovolj prostora v avtu za vso opremo.

GregorM
Nov uporabnik

Napisal/-a GregorM Če feb 11, 2010 12:55 am

Veliko zavisi tudi od aktivnosti družine. Včasih smo šli enkrat na leto za 10 dni na morje in takrat je že fotr nekako stlačil cunje in krompir v stoenko. Kakšne posebne športne opreme pa itak nismo imeli.

Danes gremo vsak vikend kam. Enkrat so v avtu smuči, drugič bicikli, tretjič čelade in štriki, četrtič spet neka druga športna oprema. In dragocenega prostega časa res nimam namena porabit za montiranje truge ali odkrivanje novih permutacij kovčkov v premajhnem prtljažniku.

Uporabniški avatar
NoSpeedNoFun
Novinec

Napisal/-a NoSpeedNoFun Če feb 11, 2010 1:47 am

Mi smo sli predlani na morje z dvemi otroki z accentom, ki je bil NABITO poln!

Lani pa smo sli isti štirje z R traficom, ki je mimogrede še podaljšan in glej ga zlomka. Bil je NABITO poln!

Obakrat pa smo počeli iste stvari, enako smo bili oblečene(beri čisti), šli obakrat na isti kraj in še bi lahko našteval... Naj vsak sam pogrunta zakaj je tako...

Sicer je dobršen del teme star, vendar bi bilo prvo na mestu, da si večina pogleda kake rezultate crash testov, megane, clio sta višje od premnogega karavana, terenca in podobnega.
Sam sem otroke vozil v 15 let starem avtu, celo 4 smo se kdaj peljali v kombiju, ki ima 3 sedeze, ce smo sli kam dlje, sem si pa sposodil od tasce puntota, da smo zadostili zakonu...

Zdaj, ko sta večja, oba že v šoli pa smo mami kupili Scenica, ata (jaz) pa sem si kupil Jeepa! In to Granda!
Pa ne zaradi otrok, ampak zato, ker si ga zdaj lahko privoščim!
Gledam zdaj in prej svoje kolege, ki imajo majhne otroke. Pa predlagamo, da gremo v kino in na pico, pa slišiš miljardo izgovorov zakaj ne bi šli (razen takrat, ko jasno poveš, da bos ti vse častil).
Itak ti je pa jasno, da so zapufani prek vseh meja, ampak pomembno je, da imajo nov in velik avto! J*** tako zivljenje, ko ne moreš zaradi avta otroku kupit sladoleda, ko si ga zazeli.

"mama, mami, lej sladoled... jaz bi sladoled"

"ne Miha, mamica nima dinarčkov"

Fuj in fej!
Če imaš otroka rad, a bos peljal gledat za novo leto lučke in mu kupil balon, poleti na morju "v mesto" na stante in mu kupil kako igracko za par 10 kun, da bo imel spomin, na poti na avtocestnem počivališču sok, kljub temu, da je 20 centov drazji... In še bi lahko našteval!
Zame kretensko razmisljanje več kot 80% staršev...

Da ne omenim se tega, kako so starši tečni in obremenjeni, ker imajo zaradi prezadolženosti probleme in se kregajo, namesto, da bi se tiste dve minuti, ko imajo cas posvetili otroku!

Tema je o avtomobilih in prosim ne tu zdaj kakšnih moralcev, da so revni, ker ni sluzb, prezadolženi zaradi kredita za hišo, itd... Govorim o povprecni druzini, ki zaslozi slaba dva jurja na mesec od tega pa ima lesinga 800 za avto... Če ma pa še poleg puf za stanovanje potem pa itaq brez komentarja, ker zame je to ze skoraj kaznivo, ker ogrozajo eksistenco otrok (in sebe seveda).

ma_hi
Novinec

Napisal/-a ma_hi Če feb 11, 2010 7:12 am

Lepo si napisal. Popolnoma se strinjam s tabo.

vwlike
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a vwlike Če feb 11, 2010 8:54 am

Se strinjam z NoSpeedNoFun... veliko je takih, ki zapravljajo za avto nesorazmerno s svojimi zmoznostmi.

Se pa popolnoma strinjam tudi z GregorM, da je danasnji nacin zivljenja popolnoma drugacen od prej in da je zdaj cas in zivci bolj vreden kot kdajkoli prej. Vsaj tako je pri meni. Vsak vikend nekam sibamo, vcasih vzamemo tudi svakove otroke (podoben primer, ki ga je omenil NoSpeedNoFun, pac nimajo denarja), ker se nam otroci smilijo in se imajo skupaj fajn. Pa se, stari starsi so ze v letih in je njihova voznja ze malo kriticna, in da je druzinsko veselje, vse skupaj popokam v avto in gremo na izlet.

Skratka... ce si lahko privoscis in ce rabis... zakaj ne enoprostorc... pa naj kliasi se tako trombajo, kaj vse se da z malim avtom. Aha...

GregorM je napisal/-a:Veliko zavisi tudi od aktivnosti družine. Včasih smo šli enkrat na leto za 10 dni na morje in takrat je že fotr nekako stlačil cunje in krompir v stoenko. Kakšne posebne športne opreme pa itak nismo imeli.

Danes gremo vsak vikend kam. Enkrat so v avtu smuči, drugič bicikli, tretjič čelade in štriki, četrtič spet neka druga športna oprema. In dragocenega prostega časa res nimam namena porabit za montiranje truge ali odkrivanje novih permutacij kovčkov v premajhnem prtljažniku.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če feb 11, 2010 9:15 am

Passat karavan, 3 otroci, teden morja. Zadostuje prtljažnik, pa žena mora biti organizirana in lepo zložiti noter, rolo čez in si zmagal. Če nimaš trojčkov, potem so potrebe otrok po otroških sedežih različne. Dojenček rabi lupinico, večji rabi do 18 kg stol (tisti s polno železja), starejši rabi zgolj podstavek, kako se mu že reče...

Naslednje leto ali čez dve leti, ko je starejši večji, rabi srednji samo podstavek, tamlajši pa tisto železje itd. Te sedeže se da kombinirati in gredo v passata odzadaj l. 2000, ki ima noter natanko toliko prostora kot novi golf oziroma golf V.

Vozički so sploh in oh, mi smo zmogli z marelico (zložljiv voziček) hoditi na izlete in na morje. Še z Lupotom in dvema otrokoma. Daš pač za sedeže in dve potovalki v prtljažnik (lupo).

Sedaj ima folk neke ultramoderne vozičke, ki vzamejo cel prtljažnik in obvezno morajo imeti tri kolesa ter se jih ne sme zložiti. POsledično se kupujejo avtomobili glede na voziček, point je, da se vozička ne sme zložiti in mora iti nezložen v prtljajžnik. Point tega je, da se pokaže, da je večji avto nujen. To so razni berglingoti, kjer se dokazuje, da imajo večji prtjažnik kot passat. Kar sploh ni res. Sploh je to hecno na račun vožnje npr. 5 ali 6 ur LJ-Šibenik v passatu ali berligotu - važno, da je bil voziček nezložen noter, čeprav je avto nabit s kramo, ker je jasno prtjažnik v berlingotu za 5 ljudi premajhen, kljub neki navidezni velikosti.

Koristi tudi, če baba ne misli, da je potrebno vse in svašta vzeti s sabo. Današnje mame so prestrašene in ne znajo oceniti otrokovih potreb, zato imajo neko nujo, da jim nudijo vse in imajo vse s sabo. Edino logike ne. Moje mnenje.

Če se premisli in se vzame s seboj tisto, kar se potrebuje, potem je vsak avto dober. Si pa pomagaš s trugo, če je sila. Da pa bi avto kupoval večji zaradi tega, ker bom enkrat letno rabil ogromen prtljažnik, preostalih 360 dni pa bom vozil s sabo nekaj kubičnih metrov prostora v brez veze - ne hvala. Raje prilagodim prtljago vozilu.

Glede otrok in sladoleda in ostalih traparij - otrok bi jedel sledoled kar naprej. Nekje ga moraš ustaviti in to najbolje pali, da mu poveč, da nimaš s čim kupiti, tudi če je 300 eur v žepu. To otroci razumejo. Če nimaš, ne moreš kupiti. Drugače bi dobil 10 sladoledov na dan zaradi tega, ker mu moraš vse privoščiti, ker imaš nov avto. Jaka korelacija med vozilom in sladoledom.

elli
Nov uporabnik

Napisal/-a elli Če feb 11, 2010 9:57 am

Lahko doda svoj komentar še mama skoraj dve letnega otroka ? :D
Je že res, da smo se davno nazaj vsi vozili v stoenkah na morje, vendar te takrat nihče ni vprašal ali imaš sedež ali ne.Mi 2x letno naredimo 3000 km poti z VW mašino in ostanemo na dopustu po en mesec ali več, vendar ko se vračamo nazaj domov ugotavljamo, da imamo premalo prostora.Pa ne zato, ker imamo preveč prtljage,sploh ne.Zmeraj vzamemo samo nujno robo, če kaj zmanjka pa pač kupiš za par denarja.Otrok itak ne rabi 10 parov hlač. Tako pač danes razmišljajo "moderne" mame.KAr same niso imele,dajajo svojim otrokom.In tega je čez glavo preveč.In kje ste takrat vi, na forumu tako pametni,očetje? Zakaj ne ustavite brezglavo zapravljanje tja v 3 dni? Če ze nakupujete marka robo, kupujte 3 pare ne 15.Pa voziček za zmerno ceno, ne tistega na 3 kolesa za 800 eur in zraven se še vprašaš ali je to sploh voziček....
Anyway....
Mi ga rabimo , ker se vračamo z dopusta z ozimnico :lol: :lol: :lol: :lol: Jah,tašča je hudičeva reč...Pa ne tistega s 7 sedeži... Ali pač? ;)

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Če feb 11, 2010 9:59 am

uros11 je napisal/-a:Passat karavan, 3 otroci, teden morja. Zadostuje prtljažnik, pa žena mora biti organizirana in lepo zložiti noter, rolo čez in si zmagal. Če nimaš trojčkov, potem so potrebe otrok po otroških sedežih različne. Dojenček rabi lupinico, večji rabi do 18 kg stol (tisti s polno železja), starejši rabi zgolj podstavek, kako se mu že reče...

Naslednje leto ali čez dve leti, ko je starejši večji, rabi srednji samo podstavek, tamlajši pa tisto železje itd. Te sedeže se da kombinirati in gredo v passata odzadaj l. 2000, ki ima noter natanko toliko prostora kot novi golf oziroma golf V.

Vozički so sploh in oh, mi smo zmogli z marelico (zložljiv voziček) hoditi na izlete in na morje. Še z Lupotom in dvema otrokoma. Daš pač za sedeže in dve potovalki v prtljažnik (lupo).

Sedaj ima folk neke ultramoderne vozičke, ki vzamejo cel prtljažnik in obvezno morajo imeti tri kolesa ter se jih ne sme zložiti. POsledično se kupujejo avtomobili glede na voziček, point je, da se vozička ne sme zložiti in mora iti nezložen v prtljajžnik. Point tega je, da se pokaže, da je večji avto nujen. To so razni berglingoti, kjer se dokazuje, da imajo večji prtjažnik kot passat. Kar sploh ni res. Sploh je to hecno na račun vožnje npr. 5 ali 6 ur LJ-Šibenik v passatu ali berligotu - važno, da je bil voziček nezložen noter, čeprav je avto nabit s kramo, ker je jasno prtjažnik v berlingotu za 5 ljudi premajhen, kljub neki navidezni velikosti.

Koristi tudi, če baba ne misli, da je potrebno vse in svašta vzeti s sabo. Današnje mame so prestrašene in ne znajo oceniti otrokovih potreb, zato imajo neko nujo, da jim nudijo vse in imajo vse s sabo. Edino logike ne. Moje mnenje.

Če se premisli in se vzame s seboj tisto, kar se potrebuje, potem je vsak avto dober. Si pa pomagaš s trugo, če je sila. Da pa bi avto kupoval večji zaradi tega, ker bom enkrat letno rabil ogromen prtljažnik, preostalih 360 dni pa bom vozil s sabo nekaj kubičnih metrov prostora v brez veze - ne hvala. Raje prilagodim prtljago vozilu.

Glede otrok in sladoleda in ostalih traparij - otrok bi jedel sledoled kar naprej. Nekje ga moraš ustaviti in to najbolje pali, da mu poveč, da nimaš s čim kupiti, tudi če je 300 eur v žepu. To otroci razumejo. Če nimaš, ne moreš kupiti. Drugače bi dobil 10 sladoledov na dan zaradi tega, ker mu moraš vse privoščiti, ker imaš nov avto. Jaka korelacija med vozilom in sladoledom.

oprosti, kot lastnik berlingota sem sicer verjetno malo pristranski, ampak res ne vidim, v čem je lahko passat karavan kljub 10.000€ višji ceni boljši družinski avto od berlingota? In v čem je vožnja v berlingotu slabša od vožnje v passatu - oče ima npr. ravno tako passat l.99 pa mi je vožnja v berlingotu bistveno udobnejša tako za voznika, za potnike pa sploh ni primerjave, posebaj zadaj. Pa še to - podstavke (verjetno misliš jahače) običajna podjetja že dolgo čase ne delajo več, ker so se izkazali za varnostno povsem neprimerne (dobiš jih le še v kakšnem diskontu za par evrov), v berlingota pa lahko brez težav postaviš tri normalne sedeže vzporedno, kar se v passatu po mojih izkušnjah ne da. Primerjat velikosti prtljažnika pa je itak smešno, prav tako pa še nisem slišal za voziček, ki se ne bi zložil, res pa da so nekateri tudi v zloženem stanju precej prostorsko potratni.

splošno glede na temo - zakaj pa ne bi imel večjega avta? V ceni so razlike minimalne, v prostornosti neprimerljive, zakaj bi se mučil z majhnimi škatlicami če za to res ni prav nobenega razloga. Da pa velik avto rabiš samo enkrat na leto pa je za veliko ljudi precej bosa. Kot je napisal GregorM, vsaj mi ter večina drugih družin, ki jih poznam, potrebujejo velikost skoraj vsak vikend - v avto brez težav vržeš sanke, otroške smučke, kolesa, voziček, ... in greš, ne da bi sploh razmišjal. Poskusi to vreči v cliota...

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če feb 11, 2010 10:53 am

Da se ne bomo kregali na temo berlingo - passat, saj je primerjava subjektivna. Jaz s 188 cm kot sopotnik težko sedim, da saj nimam nog kam dat, ker prostora za jih iztegnit ni. Tako zlomljen kot iz berlingota še nisem prišel. Kot kolena je praktično 90 stopinjski, noge tiščim tja pod armaturo, kjer jih pa ni kam dat. V passatu kot sopotnik noge stegnem oziroma je vsaj precej več možnosti, da se najde udoben položaj tudi, če sedi kdo odzadaj. Zame je to bolj udobno, sploh če je vožnja daljša. Če je nivo udobja enak, ok, meni ni, sedenje spredaj v bingotu mi ustavi krvni obtok v nogah, pa nisem nek poseben dimenzijski model. Zadaj v passatu se tudi sedi kot gospod. V berlingotu na visokih sedežih je žalost spredaj in zadaj, kot da bi bil v avtobusu. Stvar okusa, kar se pa ergonomije tiče, je zame katastrofa. Večini, ki jih poznam, ergonomija ustreza, predvsem pa poudarjajo prostornost, ki je za moje pojme tudi vprašljiva oz. vprašljivo uporabna oz. nič posebnega.
-------------------
Dejstvo je, da ljudje velikokrat kupujejo avtomobile za 1x priložnosti. Na cestah je večina prevelikih, zlasti pa praznih in še s trugo gor. Koliko ogromnih škatel se vozi po cesti - mi smo passata kupili izključno zaradi tretjega otroka in je po enem letu svojo funkcijo odpravil. Za moje pojme ga ne rabimo več, saj s sabo vlečemo ogromen odvečen prostor, ki ga trenutno res rabimo 1x letno. Žena se ne strinja in ga je zaplenila za v službo. Stvar osebnih kriterijev, tako da si pač vsak kupi, kar želi.
--------------------
Jahači nevarni? Morda, ne vem, prvič slišim. Namenjeni so zgolj temu, da pas lepše teče preko prsi, ker privzdigne otroka, druge prednosti ne vidim, saj so večinoma trdo plastični in za otroke ne preveč udobni. Druga opcija so neki nastavki za pas, ki spremenijo pot pasu, da teče preko prsi, ne pa mimo vratu.
--------------------
V manjših avtih pač moraš lepše zložit stvari, sanke gredo v vsakega, manjše kolo tudi, večja se da itak na streho na prtljažnik.

ma_hi
Novinec

Napisal/-a ma_hi Če feb 11, 2010 11:08 am

Jahač naj bi bil nevaren zato, ker ne nudi nobene bočne zaščite. Mislim, da sem enkrat nekje o tem že čital.

Mi zaenkrat nimamo teh problemov, saj naša tamala sedi še v sedežu do 18 kli.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če feb 11, 2010 11:13 am

Časi se pač spreminjajo, komfort transporta se izboljšuje iz leta v leto, ljudje postajamo bolj razvajeni, saj nam sodobni izumi pač to dovoljujejo. Seveda smo se v časih fičkov in stoenk tiščali ter upali na čim prejšnji prihod na cilj - ter seveda tudi prišli! Vendar je zanimivo opazovati ljudi ob nakupu kakšnega prostornejšega avtomobila (karavana, enoprostorca), skoraj vedno omenijo, kaj bi dali, da bi imeli možnost kupiti že za časa fičkov tako praktičen avto. Sam si ob vsaki menjavi avtomobila (vsakič pač kupim zaradi potreb večjega) rečem: zakaj že prej nisem uporabljal tega!
Ob minornem doplačilu se danes poveča komfort prevoza, na cilj ne prideš več utrujen, pri planiranju pakiranja prtljage pa tudi ni več potrebno delati polletnega plana, kaj bomo vzeli na dopust. Poraba ob današnji modernosti motorjev tudi ni odločujoč faktor večjega prtljažnika. Konec koncev, kot je že nekdo omenil, ob vikendih lahko v karavana oz. enoprostorca mečeš športne rekvizite, nakupovalne vrečke ipd, ne da bi se pretirano sekiral s sedežno konfiguracijo.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Če feb 11, 2010 1:18 pm

uros11 je napisal/-a:Da se ne bomo kregali na temo berlingo - passat, saj je primerjava subjektivna. Jaz s 188 cm kot sopotnik težko sedim, da saj nimam nog kam dat, ker prostora za jih iztegnit ni. Tako zlomljen kot iz berlingota še nisem prišel. Kot kolena je praktično 90 stopinjski, noge tiščim tja pod armaturo, kjer jih pa ni kam dat. V passatu kot sopotnik noge stegnem oziroma je vsaj precej več možnosti, da se najde udoben položaj tudi, če sedi kdo odzadaj. Zame je to bolj udobno, sploh če je vožnja daljša. Če je nivo udobja enak, ok, meni ni, sedenje spredaj v bingotu mi ustavi krvni obtok v nogah, pa nisem nek poseben dimenzijski model. Zadaj v passatu se tudi sedi kot gospod. V berlingotu na visokih sedežih je žalost spredaj in zadaj, kot da bi bil v avtobusu. Stvar okusa, kar se pa ergonomije tiče, je zame katastrofa. Večini, ki jih poznam, ergonomija ustreza, predvsem pa poudarjajo prostornost, ki je za moje pojme tudi vprašljiva oz. vprašljivo uporabna oz. nič posebnega.
-------------------
Dejstvo je, da ljudje velikokrat kupujejo avtomobile za 1x priložnosti. Na cestah je večina prevelikih, zlasti pa praznih in še s trugo gor. Koliko ogromnih škatel se vozi po cesti - mi smo passata kupili izključno zaradi tretjega otroka in je po enem letu svojo funkcijo odpravil. Za moje pojme ga ne rabimo več, saj s sabo vlečemo ogromen odvečen prostor, ki ga trenutno res rabimo 1x letno. Žena se ne strinja in ga je zaplenila za v službo. Stvar osebnih kriterijev, tako da si pač vsak kupi, kar želi.
--------------------
Jahači nevarni? Morda, ne vem, prvič slišim. Namenjeni so zgolj temu, da pas lepše teče preko prsi, ker privzdigne otroka, druge prednosti ne vidim, saj so večinoma trdo plastični in za otroke ne preveč udobni. Druga opcija so neki nastavki za pas, ki spremenijo pot pasu, da teče preko prsi, ne pa mimo vratu.
--------------------
V manjših avtih pač moraš lepše zložit stvari, sanke gredo v vsakega, manjše kolo tudi, večja se da itak na streho na prtljažnik.

imel sem v mislih novi berlingo, ki je bolj "avtomobilski", so pa seveda okusi na srečo med seboj razlikujejo. Jahače pa že dolgo časa odsvetujejo, ker predvsem pri bočnem trku ne nudijo nikakršne zaščite, pa tudi pri čelnih otrok hitro zleze pod pasom. Novejši stolčki imajo vsi dodatno bočno zaščito in vodila za varnostni pas, dobijo pa se že za 100€, tako da ni razloga, da ne bi vsaj to naredili za njihovo varnost.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R So feb 13, 2010 12:30 am

uros11 je napisal/-a:Passat karavan, 3 otroci, teden morja. Zadostuje prtljažnik, pa žena mora biti organizirana in lepo zložiti noter, rolo čez in si zmagal. Če nimaš trojčkov, potem so potrebe otrok po otroških sedežih različne. Dojenček rabi lupinico, večji rabi do 18 kg stol (tisti s polno železja), starejši rabi zgolj podstavek, kako se mu že reče...

:clapclap :clapclap

lp
Slika

Uporabniški avatar
burka
Stalni uporabnik

Kraj: Zasavje

Napisal/-a burka So feb 13, 2010 11:33 am

NoSpeedNoFun je napisal/-a:Mi smo sli predlani na morje z dvemi otroki z accentom, ki je bil NABITO poln!

Lani pa smo sli isti štirje z R traficom, ki je mimogrede še podaljšan in glej ga zlomka. Bil je NABITO poln!

Obakrat pa smo počeli iste stvari, enako smo bili oblečene(beri čisti), šli obakrat na isti kraj in še bi lahko našteval... Naj vsak sam pogrunta zakaj je tako...

Sicer je dobršen del teme star, vendar bi bilo prvo na mestu, da si večina pogleda kake rezultate crash testov, megane, clio sta višje od premnogega karavana, terenca in podobnega.
Sam sem otroke vozil v 15 let starem avtu, celo 4 smo se kdaj peljali v kombiju, ki ima 3 sedeze, ce smo sli kam dlje, sem si pa sposodil od tasce puntota, da smo zadostili zakonu...

Zdaj, ko sta večja, oba že v šoli pa smo mami kupili Scenica, ata (jaz) pa sem si kupil Jeepa! In to Granda!
Pa ne zaradi otrok, ampak zato, ker si ga zdaj lahko privoščim!
Gledam zdaj in prej svoje kolege, ki imajo majhne otroke. Pa predlagamo, da gremo v kino in na pico, pa slišiš miljardo izgovorov zakaj ne bi šli (razen takrat, ko jasno poveš, da bos ti vse častil).
Itak ti je pa jasno, da so zapufani prek vseh meja, ampak pomembno je, da imajo nov in velik avto! J*** tako zivljenje, ko ne moreš zaradi avta otroku kupit sladoleda, ko si ga zazeli.

"mama, mami, lej sladoled... jaz bi sladoled"

"ne Miha, mamica nima dinarčkov"

Fuj in fej!
Če imaš otroka rad, a bos peljal gledat za novo leto lučke in mu kupil balon, poleti na morju "v mesto" na stante in mu kupil kako igracko za par 10 kun, da bo imel spomin, na poti na avtocestnem počivališču sok, kljub temu, da je 20 centov drazji... In še bi lahko našteval!
Zame kretensko razmisljanje več kot 80% staršev...

Da ne omenim se tega, kako so starši tečni in obremenjeni, ker imajo zaradi prezadolženosti probleme in se kregajo, namesto, da bi se tiste dve minuti, ko imajo cas posvetili otroku!

Tema je o avtomobilih in prosim ne tu zdaj kakšnih moralcev, da so revni, ker ni sluzb, prezadolženi zaradi kredita za hišo, itd... Govorim o povprecni druzini, ki zaslozi slaba dva jurja na mesec od tega pa ima lesinga 800 za avto... Če ma pa še poleg puf za stanovanje potem pa itaq brez komentarja, ker zame je to ze skoraj kaznivo, ker ogrozajo eksistenco otrok (in sebe seveda).

Evo, prelepo napisana realna zgodba današnjega življenja :D

Ravno zdaj lahko pogledam skozi okno, pa ti začnem naštevat avtomobile parkirane pred blokom:

307 2.0hdi, passat 2.0tdi, cordoba 1.9tdi...poleg stoji pa moja bela petka :D

grem 3x na leto na dopust, plačujem si faks,doma pomagam še pri tekočih stroških, pa še to vse ker so me od malega učili da se stegnem toliko, kolikor je "kouter" dolg :)

glede prtljage pa mislim da nas velika večina kar pretirava
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov