Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Re: ESP in ASR vprašanje

Napisal/-a J.McLane Po jan 28, 2013 1:21 pm

Eno kolo na ledu in eno na asfaltu je brez zapore diferenciala čisto isto kot obe kolesi na ledu, ali ne?

Iz take situacije bi se res lahko spravil s hkratnim pritiskom na plin in zavoro (simuliraš zaporo diferenciala), samo ali misliš da elektronsko pomagalo tega ne počne že avtomatsko? Ali misliš da ti to znaš bolje? Za kateri avto in letnik pa gre?
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jan 28, 2013 1:37 pm

J.McLane je napisal/-a:Eno kolo na ledu in eno na asfaltu je brez zapore diferenciala čisto isto kot obe kolesi na ledu, ali ne?

Iz take situacije bi se res lahko spravil s hkratnim pritiskom na plin in zavoro (simuliraš zaporo diferenciala), samo ali misliš da elektronsko pomagalo tega ne počne že avtomatsko? Ali misliš da ti to znaš bolje? Za kateri avto in letnik pa gre?

Golf V, modelno 2006, pa sicer le redko izklopim ASR in kot sem napisal, v ovinku je dovolj pameten, da na snegu kljub gasu do konca v ovinku sledi volanu, čeprav nima ESP-ja. In ja, mislim, da ASR sam po sebi ne uporablja zaviranja kolesa z manj oprijema, če ni zraven še kakšnega namenskega sistema za to. V tem primeru mi je enostavno odvzel toliko moči, da sem stal na mestu, ko sem ga pa izklopil, sem lahko speljal.

P.S.: Mercedesovi kombiji z zadnjim pogonom, stari in novi, te pa dobesedno ustavijo v klanec z ASR-om (in ESP-jem), pri speljevanju pa tudi veselo vrtijo eno kolo v prazno.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Po jan 28, 2013 2:10 pm

Golf ima poleg ASR tudi elektronsko zaporo diferenciala.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po jan 28, 2013 2:53 pm

danatory je napisal/-a:Golf ima poleg ASR tudi elektronsko zaporo diferenciala.

Nima EDS-a.

Ima pa Golf VII serijsko XDS, kar je vsaj zame zelo dobrodošla novica! :twisted:

http://www.volkswagen.co.uk/technology/ ... ystems/xds
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne Po jan 28, 2013 2:57 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com Po jan 28, 2013 2:56 pm

golf 6 in 7 imata...DA :D
imenuje se pa EDS
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po jan 28, 2013 3:04 pm

.com je napisal/-a:

golf 6 in 7 imata...DA :D
imenuje se pa EDS

Mislim da so tudi nekatere starejše generacije VAG-ovih vozil imele EDS (/EDL), ki je zaradi obremenitve bremz deloval do 40 km/h (80 km/h 4motion), 7-ka ima pa XDS, ki deluje tudi pri višjih hitrostih in je poleg zdrsa pri speljevanju poudarek tudi na oprijemu v ovinkih in zmanjšanju podkrmarjenja. To je imela 6-ka GTI.
Slika

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Po jan 28, 2013 3:15 pm

Že Golf 4 je imel EDS. Nisem pa siguren, da vsak. Nekatere Octavie prve generacije so imele EDS tudi brez ASR.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 28, 2013 3:26 pm

danatory je napisal/-a:Že Golf 4 je imel EDS. Nisem pa siguren, da vsak. Nekatere Octavie prve generacije so imele EDS tudi brez ASR.

1.8T 150KM in 1.9TDI 110KM do facelifta (1996-2000), pa seveda 4x4 različica (TDI90).

Po faceliftu Octavie 1 je pa EDS+ASR postal standard oprema na motorjih nad 100KM, razen pri 1.6 in 2.0MPI, ki tudi EDS-a nista imela.
1.9TDI 101KM in 2.0 115KM (obe 4x4) sta imeli le EDS, brez ASR-a, ESP je bil za doplačilo, pri 1.8T 4x4 150KM pa je bil ESP serijski.

Toliko na hitro.

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl Po jan 28, 2013 3:50 pm

Torej O2 l.2008 ima ASR + EDS :?:
*** Hoy do I print my voice mail? ***

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po jan 28, 2013 3:55 pm

zgagaxxl je napisal/-a:Torej O2 l.2008 ima ASR + EDS :?:

Sem zdaj pogledal, kje je peroRS objavil kode in ne boš verjel, preberi 8. stran te debate! :D
Slika

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Po jan 28, 2013 4:05 pm

Ah, kaj sploh pišem. Saj ste že skoraj doktorirali iz EDSa v prejšnjih straneh :lol:

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po jan 28, 2013 4:16 pm

Učinkovitost elektronskih pomagal se od znamke do znamke očitno zelo močno razlikuje.

Moje izkušnje iz Golfa IV 1.9 TDI 115 KM z ASR in Audi A4 B6 1.9 TDI z ESP so, kar se ASRa tiče, da je pri hitrostih nad cca 15 km/h zelo koristen pripomoček, ki neprimerno bolje nadzira moč motorja, kot to lahko ali zmore voznik. Lahko zato, ker ni niti teoretične osnove, da bi človek prehitel elektroniko (zaznava zdrsa, fizična reakcija, zakasnitev pedala za plin in vztrajnost motorja vsak prinese po par desetink sekunde zamude pri celotni reakciji). V večino klancev sem prišel dlje z vklopljenim ASRom, kot brez njega, večinoma na račun večje pridobljene hitrosti na začetku klanca. Nikoli se mi ni zgodilo, da bi zaradi ASRa kje ostal, ali da bi le-ta pobral vso moč motorja, saj se pri nizkih hitrostih, pod cca 15 km/h v nadzor motorja ne vmešava več.

Za VAG konceren si elektronske kratice sledijo takole: ABS, EDS, ASR in ESP. Vsak naslednji vsebuje vse predhodne. EDS je, kot so nekateri že zapisali elektronska blokada diferenciala, ki deluje do 40 km/h in zavira kolo, ki izgubi oprijem. Je uporabna funkcija, ki ne izboljša voznih lastnosti vozila, pomaga pa pri kakšnem speljevanju v ovinek ali speljevanju na spolzkih podlagah. Sliši se, kot da bi se med speljevanjem ali pospeševanjem vklopil ABS, kjub temu, da voznik ne zavira.

Nova zadeva je XDS, ki tudi pri višjih hitrostih zavira notranje kolo in tako prenaša več navora na zunanje tudi ko notranje kolo še ne zdrsne. Zato naj bi, vsaj v teoriji izboljšal tudi vozne lastnosti in omogočal višje hitrosti skozi ovinke. V praksi ga še nisem imel priložnosti preizkusiti.

J.McLane je napisal/-a:Iz take situacije bi se res lahko spravil s hkratnim pritiskom na plin in zavoro (simuliraš zaporo diferenciala), samo ali misliš da elektronsko pomagalo tega ne počne že avtomatsko? Ali misliš da ti to znaš bolje? Za kateri avto in letnik pa gre?

Temu je namenjen EDS. (Najbrž so bila vprašanja samo retorična)

zgagaxxl je napisal/-a:Sem pa doživel pri vožnji navzdol "aquaplaning" na snegu. Avto je zdrsnil in kolesa so se vrtela počasneje kot pa avto.
Stisnem sklopko, potem prestavim v višjo brzino in nato zbremzam avto na obvladljivo hitrost. Je bilo nekaj sekund adrenalina. Bi v tem primeru ESP kaj pomagal?

Če bi bila hitrost dovolj visoka in bi izgubil tudi smerni nadzor nad vozilom, bi ESP skušal pomagati. Če je bila hitrost nizka (recimo pod 20 km/h) se ESP ne bi vmešal. Po mojih izkušnjah je v takem primeru najboljša opcija, da pritisneš sklopko in zavoro do konca in pustiš ABSu da reši, kar se rešit da.
So pa stvari v takih primerih, zelo na meji in adrenalin spada zraven :D

Kar imam izkušenj, tudi ABS blokira kolesa pri res nizkih hitrostih (pod cca 5 km/h), oz. takrat ko ABS misli, da se je avto že popolnoma ustavil.

ASR in ESP je pa treba obvezno izklopit za igranje z ročno in ostalo izživljanje, sicer pobere ves užitek :twisted: Ob izklopu ESP se izklopi tudi ASR, ne pa EDS in ABS.

Pa še disclaimer, vse kar sem napisal je na osnovi zgornjih dveh avtomobilov, kjer so vsi našteti elektronski pripomočki delovali pozitivno in so po mojem mnenju danes obvezni pripomoček vseh avtomobilov, ker popravijo marsikatero voznikovo neumnost in rešijo tudi veliko pločevine in ostalih bolj pomembnih reči.
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 28, 2013 4:18 pm

Ne bom trdil 100%, ampak mislim, da nima, da ima samo ASR ;)
Pač tudi Škoda je skozi leta začela kopirat VW pri škrtarjenju z opremo :mrgreen:

Sem že dal ta link na 8. strani pa bom še enkrat. Najbolj enostaven praktičen test ali avto ima EDS ali ne:
http://www.youtube.com/watch?v=hSyIEzFd ... re=related

p.s: izvajanje na lastno odgovornost. Če kdo pri testiranju ostane v snegu, ne odgovarjam. Boste pa vsaj dobili odgovor, da vaš avto nima špere :mrgreen:

Uporabniški avatar
Gyga
Uporabnik

Napisal/-a Gyga Po jan 28, 2013 5:35 pm

peroRS je napisal/-a:

Ne bom trdil 100%, ampak mislim, da nima, da ima samo ASR ;)
Pač tudi Škoda je skozi leta začela kopirat VW pri škrtarjenju z opremo :mrgreen:

Sem že dal ta link na 8. strani pa bom še enkrat. Najbolj enostaven praktičen test ali avto ima EDS ali ne:
http://www.youtube.com/watch?v=hSyIEzFd ... re=related

p.s: izvajanje na lastno odgovornost. Če kdo pri testiranju ostane v snegu, ne odgovarjam. Boste pa vsaj dobili odgovor, da vaš avto nima špere :mrgreen:

Jaz lahko povem, da z očetovo O2 l.2009 v hude zasnežene klance nisem nikamor prišel z vklopljenim ASR-jem. ASR mi je odvzemal gas tam, kjer bi ga rabil. Če sem ga pa izklopil, pa ni bilo težav.
Malo para malo muzike!
Najboljši avto je novi avto!

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby Če sep 26, 2013 9:48 pm

Ker se počasi bliža zima, bo počasi spet aktualna tale tema, pa bi kar začel z vprašanjem. Zanima me v kako hudih klancih bi tile sistemi, predvsem EDS še bili uporabni.
Namreč, moja pot do hiše pelje v precej hud klanec, klanec se vleče okoli 1 km, morda malo več, višinske razlike bi lahko gladko rekel da je vsaj 100m, vmes pa je sredi klanca še oster ovinek v levo, kateremu sledi najbolj strm del klanca. Ali bi bili takšni sistemi zmožni priti do hiše? Z verigami se seveda da, s tem imam izkušnje. Ali bi moral poseči po quattro/4motion? Je pa klanec sicer redno splužen, vendar ne vedno kvalitetno do asfalta, lahko se pa tudi zgodi dan, ko traktorist malo zaspi. S težkim srcem bi kupoval avtomobil s štirikolesnim pogonom, če potrebujem zadevo samo pozimi, pa še to tistih 5krat, ko ni spluženo, ali pa je spluženo slabo.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po okt 07, 2013 3:18 pm

Najbolj ti bodo pomagala dobre zimske gume in seveda ketne po potrebi. Vse ostalo je bolj tako tako, da boš resnično uspešen.

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl Po nov 11, 2013 11:09 pm

Prejšnji avto je bil Scenic 1.9dCi brez ASR. Za v zasnežen klanec - totalni pokop!

Zdajšnji avto Octavia 1.9TDI z ASR - še ni bilo klanca, ki ga ne bi zvozil.

Na vseh avtih sem montiral boljše gume za sneg ker imam cca 5km makedamskih cest iz 400 na 650m ASL.
Ko zapade sneg smo ta zadnji na vrsti pri pluženju in sam s spojlerjem plužim po snegu na cesti.

Men dela ASR to kar bi moral sam z nogo na gasu. Pritiskat in spuščat po občutku. Brez ASR to pomeni hiter
zasuk koles v prazno in izguba stika s podlago. Torej obtičiš. Z ASR pa pritisnem gas in elektronika poskrbi za ostalo.

Torej - ASR all the way :)
*** Hoy do I print my voice mail? ***

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po nov 11, 2013 11:17 pm

zgagaxxl je napisal/-a:Prejšnji avto je bil Scenic 1.9dCi brez ASR. Za v zasnežen klanec - totalni pokop!

Zdajšnji avto Octavia 1.9TDI z ASR - še ni bilo klanca, ki ga ne bi zvozil.

Na vseh avtih sem montiral boljše gume za sneg ker imam cca 5km makedamskih cest iz 400 na 650m ASL.
Ko zapade sneg smo ta zadnji na vrsti pri pluženju in sam s spojlerjem plužim po snegu na cesti.

Men dela ASR to kar bi moral sam z nogo na gasu. Pritiskat in spuščat po občutku. Brez ASR to pomeni hiter
zasuk koles v prazno in izguba stika s podlago. Torej obtičiš. Z ASR pa pritisnem gas in elektronika poskrbi za ostalo.

Torej - ASR all the way :)

ASR je po snegu sranje, še vedno sem z avtom brez oziroma z izključenim asr prišel bolje v hrib po snegu, kot v tistem z. Eden najboljših avtov za v sneg je bil pa polo TSI in focus.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov