Pri 120km/h+ je težko karkoli taktizirat. Zračni upor narašča na kvadrat in to zahteva svoj davek. Pomagala bi kvečjemu še kakšna težja prestava in pa aerodinamične modifikacije.ghandaed je napisal/-a:@ishtmail
Meni je namreč slednje največji izziv. Poizkušat dosečt čim nižjo povprečno porabo, a ne za ceno nižje hitrosti.
DePalmo je napisal/-a:ishtmail je napisal/-a:Ti dam primer: vozim po voznem pasu. Prehitevalni je prost prometa. V vzvratnem ogledalu vidim avto na voznem pasu, 100m za njim avto na prehitevalnem. Oba vozita z enako hitrostjo. Avto na voznem pasu me dobiti, nakar začne zavirati, namesto da bi se razvrstil na prehitevalnega (kar bi lahko storil bp, varno, ne da bi kogar koli omejeval, saj je drugi avto z isto hitrostjo 100m zadaj.
V glavnem, tip pribremza, kot da me je opazil zadnjo sekundo. Prehiti naju tisti drugi.
Sledi blendanje, trobljenje in sredinec.
Jaz večkrat doživim ravno obratno, sem tisti ki je že na prehitevalnem in tisti ki te dohiteva skoči pred mano zadnji trenutek da moram jaz zavirat skoraj na polno, ne da bi tist idrugi svojo vožnjo prilagodil situaciji (ali malenkost pospešil in prehitel, se bi v tem primeru jaz prilagodil in pustil gas, ali pa že prej spustil gas in me spustil mimo, nato pa lahko zaradi mene prehiteva cel dan).
Problem vsega tega je da ljudje vozijo kot kure in ne spremljajo situacije okoli sebe, zato tudi prihaja do nesreč. Ampak, za te debate imamo drugo temo.
O varčni vožnji pa, sem ponovno poizkusil "pulse & glide", očitno sem spregledal da med "glide" je treba vreči iz prestaveNo, zelo me je motilo da je avto "v leru" in sem imel občutek da nimam prave kontrole nad njim, tako da sem raje vozil v prestavi in konstantno ohranjal hitrost. To pač ni zame, isto kot ni da bi se v dolino spustil "v leru".
In še zmeraj mislim da če se komu zdi da ima preveliko porabo in da mora šparat z "drsenjem" ter ugašanjem motorja, si naj kupi manjši in bolj varčen avto ali pa moped. Žal.
ghandaed je napisal/-a:@ishtmail
A pa si, (glede na to da ti ultra varčna vožnja in doseganje najnižje mogoče absolutne porabe očitno gre) pomislil na kompromis, recimo da poizkušaš dosečt najnižjo relativno možno porabo pri določeni (višji) potovalni hitrosti. S kakšno porabo misliš, da bi ti uspelo vozit na AC pri potovalni hitrosti 110kmh ali 120kmh?
Meni je namreč slednje največji izziv. Poizkušat dosečt čim nižjo povprečno porabo, a ne za ceno nižje hitrosti.
Ker bo večino toplega zraka odneslo mimo motorja, sploh če bo zapihal kakšen vetrič. Kvečjemu bi lahko postavil pod karter infra pečko.lada2103 je napisal/-a:Ok, če se že vse sorte reči pogovarjamo, pa bi bilo zanimivo odpret debato zakaj ne kaloriferja pod avto.
Ne. Kalorifer na popolnoma drugačen način prenaša toploto kot infra pečka. Pri kaloriferju grelec ni segret do žarenja, prenos toplote je praktično izključno s konvekcijo. Torej s toplom zrakom, ki ga že najmanjši vetrič odnese od karterja.lada2103 je napisal/-a:Saj kalorifer je v bistvu infra pečica z dodanim ventilatorjem. Če je dovolj blizu karterja, se precej toplote prenese s sevanjem direkt na karter, paziti je le treba, da ni preblizu, kar bi lahko privedlo do pregrevanja kaloriferja. .
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov