Debate, ki niso vezane na ostala področja...

klekej
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a klekej Če nov 17, 2011 12:57 pm

Kaj cena ni ugodna? Je neka flaška pri motorju, mislim, da ravno flash lube. Pa sistem za mazanje je ventilov je tudi, al je to eno in isto? :D

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe nov 18, 2011 1:03 pm

klemen_ je napisal/-a:Kaj cena ni ugodna? Je neka flaška pri motorju, mislim, da ravno flash lube. Pa sistem za mazanje je ventilov je tudi, al je to eno in isto? :D

to je to ... a če je mehanski je bolj placebo ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy Pe nov 18, 2011 3:08 pm

Evo, tu prilagam moj programček ki sem ga ravno spisal.

Slika prikazuje kaj in kako... Ko bo čas bom še dodal druge primerjalne podatke ki jih že mam v excelu, sam mi le ta že gre počasi na živce :)

Uglavnem, nič novega, samo mogoče priročno za koga, ki se mu ne da peš računati ;)

Slika

LPG Consumption Calculator.rar
(3.8 KiB) Prenešeno 225 krat
Slika

Uporabniški avatar
CheFF
Novinec

Napisal/-a CheFF Pe nov 18, 2011 3:34 pm

Ima kdo kaj izkušenj kako se obnese plinska naprava na VW 2.8 V6 motorju vgranejem v golfu? Predvsem glede mazanja ventilov me zanima, če je potrebno?

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe nov 18, 2011 5:45 pm

CheFF je napisal/-a:Ima kdo kaj izkušenj kako se obnese plinska naprava na VW 2.8 V6 motorju vgranejem v golfu? Predvsem glede mazanja ventilov me zanima, če je potrebno?

če je 4 motion je problem kam tank spravit in še tako ga je komplicirano zmontirat zaradi zadnjega diferenciala ker ni spodaj nič prostora ...cilindrični tank ti pa zavzame tudi veliko prtljažnika ... za mazanje boš moral pa vprašati pri monterju ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
CheFF
Novinec

Napisal/-a CheFF So nov 19, 2011 1:04 am

plinaš je napisal/-a:
CheFF je napisal/-a:Ima kdo kaj izkušenj kako se obnese plinska naprava na VW 2.8 V6 motorju vgranejem v golfu? Predvsem glede mazanja ventilov me zanima, če je potrebno?

če je 4 motion je problem kam tank spravit in še tako ga je komplicirano zmontirat zaradi zadnjega diferenciala ker ni spodaj nič prostora ...cilindrični tank ti pa zavzame tudi veliko prtljažnika ... za mazanje boš moral pa vprašati pri monterju ...

Je 4 motion ja, kaj pa namesto rezervne gume bi šlo?

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So nov 19, 2011 8:44 am

CheFF je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

namesto rezervne gume polnih dimenzij ?? teoretično gre , praktično je pa - :noro :bonk :pray: :jao: ... če je pa guma "zasilna" pa zgubiš prtljažnik po višini ... problem je , kje speljati cev za polnjenje in bakrenko v prtljažnik in iz njega , ker je pod prtljažnikom ravno tam , kjer pridejo vijaki za pritrditev tanka : Zadnji diferencial !!!! , zadnja prema , stabilizator in še kakšna malenkost od izpušnega lonca - če se seveda upošteva varnostni odmik cevi za plin od izpušnega sistema ...

ob taki razporeditvi - natlačenosti vseh avtomobilskih komponent je to zelooooo zahtevna montaža ( če se seveda ne dela na "hojladri - hojladrom" ali po domače ) in je treba kaj doplačati na osnovno ceno - kar pa marsikdo noče , ali pa da montirat kam drugam kjer je ceneje , zmontirano s strani enega monterja v 6,37 ure in cevi po "luftu" - kjer je pač najlažja izpeljava - , računalnik , ventili za vpihovanje in filtri pa imajo "zračno montažo" ( brez nosilcev )...

en moder izrek - "vse se da narediti a je vprašanje če ste vi to pripravljeni plačati!? " lp
plin je cnej k bencin

Malecky
Nov uporabnik

Napisal/-a Malecky Ne nov 20, 2011 10:15 pm

Kolk so pa cene v Slo za V-Lube al pa Flashlube?

Mi ga kmalu spet pripelje znanec pa da vidim kolk ga vzamem.

alhambra71
Novinec

Predelava vozila na plin

Napisal/-a alhambra71 So nov 26, 2011 12:35 pm

Zanima me kašne so kaj izkušnje predelave vozila na plin. ali je to možno narditi kar doma. ali je dejansko potreben kakšen atest pooblaščene družbe.
Do sedaj sem vse zadeve rešil sam mogoče je tudui tu kakšna varianta.
hvala za odgovore in LP

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Re: Predelava vozila na plin

Napisal/-a srcnik So nov 26, 2011 12:39 pm

Uradno rabiš atest in homologacijo...

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ So nov 26, 2011 6:59 pm

plinaš je napisal/-a:
CheFF je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

namesto rezervne gume polnih dimenzij ?? teoretično gre , praktično je pa - :noro :bonk :pray: :jao: ... če je pa guma "zasilna" pa zgubiš prtljažnik po višini ... problem je , kje speljati cev za polnjenje in bakrenko v prtljažnik in iz njega , ker je pod prtljažnikom ravno tam , kjer pridejo vijaki za pritrditev tanka : Zadnji diferencial !!!! , zadnja prema , stabilizator in še kakšna malenkost od izpušnega lonca - če se seveda upošteva varnostni odmik cevi za plin od izpušnega sistema ...

ob taki razporeditvi - natlačenosti vseh avtomobilskih komponent je to zelooooo zahtevna montaža ( če se seveda ne dela na "hojladri - hojladrom" ali po domače ) in je treba kaj doplačati na osnovno ceno - kar pa marsikdo noče , ali pa da montirat kam drugam kjer je ceneje , zmontirano s strani enega monterja v 6,37 ure in cevi po "luftu" - kjer je pač najlažja izpeljava - , računalnik , ventili za vpihovanje in filtri pa imajo "zračno montažo" ( brez nosilcev )...

en moder izrek - "vse se da narediti a je vprašanje če ste vi to pripravljeni plačati!? " lp

Meni so pri Prinsu montirali namesto rezervne gume,sam sem jih reku naj davečji rezervuar... do dvojnega dna (audi s4) tako da je šel notr 70litrski,tud če je 4x4...
Slika

trasher
Nov uporabnik

Napisal/-a trasher So nov 26, 2011 7:16 pm

Ta teden sem montiral LPG v Cruze-a. Pri Prinsu v Domžalah, dal 1.900 eur, z elektronskim valvecare in zaenkrat deluje bp. Prej sem imel Cliota, isto predelanega na plin pri Pirnatu v Zrečah in tole na Cruze-u je zdaj pravljica v primerjavi s tistim. Res kvalitetno narejeno. Edino kar me je malo zmotilo je bil kesl (namesto rezervne gume) montiran obratno. Tiste štiri ročke za pritrditev kesla so v zraku, namesto privite na podn. Ampak drži vseeno, verjetno so to naredili zaradi samega prostora, ker bi težko šlo notri pravilno obrnjeno. Vesel sem tudi, da so izolirali proti prjevanju, kar se je prevrtalo.

Med vožnjo ne občutim kakršnekoli razlike med plinom in bencinom, pač vse dela normalno. Poraba mi je celo padla, kar me malo preseneča. Iz prejšnjih 7,3 na 6,8 :) Sicer sem naredil šele 500km, tako da bo treba še nekaj km naredit, da bo bolj kredibilno.

Zaenkrat pa, super. Sem vesel, da sem dobil, kar sem plačal.
Kvaliteto.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne nov 27, 2011 1:16 pm

trasher je napisal/-a:Ta teden sem montiral LPG v Cruze-a. Pri Prinsu v Domžalah, dal 1.900 eur, z elektronskim valvecare in zaenkrat deluje bp. Prej sem imel Cliota, isto predelanega na plin pri Pirnatu v Zrečah in tole na Cruze-u je zdaj pravljica v primerjavi s tistim. Res kvalitetno narejeno. Edino kar me je malo zmotilo je bil kesl (namesto rezervne gume) montiran obratno. Tiste štiri ročke za pritrditev kesla so v zraku, namesto privite na podn. Ampak drži vseeno, verjetno so to naredili zaradi samega prostora, ker bi težko šlo notri pravilno obrnjeno. Vesel sem tudi, da so izolirali proti prjevanju, kar se je prevrtalo.

Med vožnjo ne občutim kakršnekoli razlike med plinom in bencinom, pač vse dela normalno. Poraba mi je celo padla, kar me malo preseneča. Iz prejšnjih 7,3 na 6,8 :) Sicer sem naredil šele 500km, tako da bo treba še nekaj km naredit, da bo bolj kredibilno.

Zaenkrat pa, super. Sem vesel, da sem dobil, kar sem plačal.
Kvaliteto.

taka pritrdeitev je verjetno zaradi tega , ker če bi bili tisti kotniki z navojem spodaj potem se zgublja čas z lovljenjem navojev ko hočeš vijak priviti od spodaj navzgor v fiksen navoj.... kakorkoli bi nastavil šablono ti lahko luknje zastrižejo..
plin je cnej k bencin

mkleme13
Nov uporabnik

LPG nastavek

Napisal/-a mkleme13 Če dec 01, 2011 5:05 pm

Živjo,

Nočem odpirat nove teme. Nikjer na netu ne najdem dimezij nastavkov za točenje LPG. Bi bil mogoče kdo tako prijazen ter mi sporočil kakšnih dimezij je naš nastavek (dish). Rad bi naredil nastavek, ker sem starega izgubil:(.... Že v naprej hvala. Matej

plinaš
Uporabnik

Re: LPG nastavek

Napisal/-a plinaš Pe dec 02, 2011 11:49 pm

mkleme13 je napisal/-a:Živjo,

Nočem odpirat nove teme. Nikjer na netu ne najdem dimezij nastavkov za točenje LPG. Bi bil mogoče kdo tako prijazen ter mi sporočil kakšnih dimezij je naš nastavek (dish). Rad bi naredil nastavek, ker sem starega izgubil:(.... Že v naprej hvala. Matej

nastavek ? adapter?? na butan plin-u verovškova jih prodajajo ...
plin je cnej k bencin

trasher
Nov uporabnik

Napisal/-a trasher Če dec 08, 2011 2:22 pm

Jaz sem se malo poigral s številkami in ekonomičnostjo vgradnje LPG sistema. Konkretno sem računal za mojega Cruze-a, v katerega sem vgradil Prins VSI sistem.

Cene bencina in plina primerjalno in poraba na 100km:
Bencin
Poraba 7,4 l /100km
Cena 1,32
Cena/100 km 9,768 eur

Plin
Poraba 8,8 l/100km
Cena 0,753
Cena / 100km = 6,6264 eur

Poraba je cca 19% večja kot prej, kar vseeno še zdrži ekonomičnost porabe in je razlika pri gorivu cca 3 eur/100km.

V nadaljevanju stroški, ki so povezani z vzdrževanjem:
10000km 15 eur
30000km 150 eur
Cena na 30000 km: 195 eur
Cena/1000km: 6,5 eur
Cena/100 km: 0,65 eur
Bencin/1000km 5 l
Cena/100km 0,5 l
plus 0,5l bencina/100km 0,66 eur

Na vsakih 10.000 km moram zamenjati Valvecare posodico, ki me na Petrolu stane 15 eur/0,5l. Na vsakih 30.000km je redni servis, ki pride (baje) 150 eur. Stroški tega dvojega znašata na 100km 0,65 eur. Zraven sem prištel porabo bencina, ki jo sistem porabi, preden preklopi na plin. Računal sem 0,5l bencina/100km, kar je 0,66 eur. Skupaj stroški servisiranja+bencina na 100km znašajo torej 1,31 eur.

Teh 1,31 eur prištejem zraven k zgornji ceni porabe LPG/100km. Torej 6,62 eur + 1,31 eur = 7,93 eur.
Strošek na 100km vožnje na plin me z upoštevanjem vseh stroškov stane 7,93 eur.
V primerjavi z 100km vožnje na bencin (9,768 eur) je to 1,83 eur ceneje, oziroma 19% prihranek.

Investiral sem 1.850 eur, pri prihranku 1,83 eur/100km, se mi investicija povrne na točno 101.005 km, oziroma pri moji dinamiki vožnje (cca 4000km/mesec) po 1 letu, 10 mesecev :)

Če skupaj potegnem črto, je res in v to ne dvomim - Prins prvovrsten sistem, ampak po tem preračunu predrag. Vsaj kolikor gledam z ekonomskega stališča, moram narediti 100.000 km, preden se mi povrne.

Kaj pravite?

xtzs
Nov uporabnik

Napisal/-a xtzs Če dec 08, 2011 10:50 pm

Trasher,...bravo!
Končno sem po približno treh letih, kolikor približno spremljam vse v zvezi z LPG, prebral eno realno in pošteno oceno stroškov. Tudi sam se vozim na plin že dobri dve leti, tako da se z napisanim lahko le strinjam. Tudi s tem, da je omenjeni plinski sistem dober- po mnenju uporabnikov, kot tudi po lastni oceni -po pogovoru pri njih(dober sistem, resnost, obravnava potencialnega uporabnika, servis...), a drag. Če gledaš le na ekonomski vidik, kar velika večina, ki se za to predelavo odloči, upošteva kot glavni, se pri vozilu s povprečno porabo okoli 7-8 l/100km zlepa ne povrne.
A obstaja alternativa, tudi drugi, cenejši sistemi in kar je najbolj pomembno - monterji, ki ta sistem ugradijo. Sam trdim, da je več dobrih sistemov, a dosti manj tistih, ki ta sistem zadovoljivo ugradijo. Ko sem izbiral "tapravega" , se mi je pri nekaterih "monterjih" zdelo, da ne poznajo niti tega, kako plinski sistem funkcionira. Zato se ne čudim, ko eni pišete, koliko enih problemov se pojavi, koliko nastavitev po montaži je še potrebno, da vozilo kolikor toliko normalno deluje.
Ko sem svoj avto odpeljal od "mojega monterja" sem se k njemu v dveh letih vrnil le še na redni servis plinske naprave in ko mi je zmanjkalo olja za ventile. Avto pelje praktično kot na bencin, problema nobenega, plinski sistem pa je bil bistveno cenejši od prej omenjenega.
Skratka, vsem, ki se odločate za LPG- ne obupat, JE CENEJŠI od bencina -ne bo vam žal, le taprav`ga monterja izberite...

Frips
Nov uporabnik

Napisal/-a Frips Pe dec 09, 2011 9:31 am

Hmm...meni se pa 1850€ ne zdi tako veliko (ključ v roke). Ne me narobe razumeti, ne zagovarjam PRINSa (no ja,ga : ) ), ampak od drugih sem dobil ponudbo 1400-1500€ + homologacija 30€ (prišteti še pot do centra za homologacijo, v mojem primeru recimo 50€) + nastavek 50€, hecen odnos do stranke, krajši servisni interval, itd....tako da se razlika v ceni naenkrat zmanjša. Že za samo izvedbo dela (narejeno b.p. in lepo) mi ni bilo žal dati tistih 200€-300€ več. Pač je "paket" pri Prinsu boljši, to pa tudi nekaj malega več stane.

Ne vem....včasih je ceneje hitro lahko predrago....moje osebno mnenje.

Je pa res, da če bi meni avto pil 7-8l bencina, najvrjetneje ne bi šel na plin. Pri 10 oz 11l pa se že pozna računica.....

trasher
Nov uporabnik

Napisal/-a trasher Pe dec 09, 2011 11:16 am

Frips je napisal/-a:Je pa res, da če bi meni avto pil 7-8l bencina, najvrjetneje ne bi šel na plin. Pri 10 oz 11l pa se že pozna računica.....

No, meni je računica pri prejšnjem Cliotu npr.lepo izšla, pa je tudi kuril 7l. Predvsem zaradi nižje cene vgradnje, tega, da mi je kuril 5% več plina kot benza, Cruze mi kuri pa 19% več in tega da so bili nizki stroški vzdrževanja (30 eur/servis 30.000km, nobenega Valvecare-a). Za sistem sem dal takrat 900 eur in to je to. Pri 35.000 km se mi je povrnalo. Naredil sem pa 150.000 km na plin.

Za Cruze-a niti nisem preveč računal, ko sem razmišljal o vgradnji, priznam. Ker sem avtomatsko sklepal da se splača vsaj toliko, kolikor je bilo na Cliotu. Številke pravijo čisto drugače...

Frips
Nov uporabnik

Napisal/-a Frips Pe dec 09, 2011 12:08 pm

Ima clio tudi malo drugačno mašino, torej drugi sistem itd:....
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov