Debate, ki niso vezane na ostala področja...

plinaš
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a plinaš Ne dec 11, 2011 4:01 pm

trasher je napisal/-a:Jaz sem se malo poigral s številkami in ekonomičnostjo vgradnje LPG sistema. Konkretno sem računal za mojega Cruze-a, v katerega sem vgradil Prins VSI sistem.

Če skupaj potegnem črto, je res in v to ne dvomim - Prins prvovrsten sistem, ampak po tem preračunu predrag. Vsaj kolikor gledam z ekonomskega stališča, moram narediti 100.000 km, preden se mi povrne.

Kaj pravite?

na žalost še nismo imeli te sreče , da bi nekdo prevozil 10,000km po garminu pred vgradnjo in 10,000km po vgradnji... pa če je stil in dinamika vožnje res ista ali pa se malce spremeni v plus na pedalu za plin po vgradnji plinske naprave ...

nihče ( razen nas nekaj redkih ) ne upošteva ekološkega vidika ..

če delaš 4000km na mesec se mi zdi poraba 0,5l bencina na 100km velika ... moja xsara se vžiga 9x na 100km ( letno povprečje 12,300km ) in porabi po 3,5 letih konstantno (povprečje) malce čez 0,7l/100km... po mojem izračunu bi morala tvoja poraba biti okoli 0,3l bencina / 100km - ali manj... razen če je cruze na hladno bolj požrešen...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odgovortrasher » So nov 26, 2011 7:16 pm
Ta teden sem montiral LPG v Cruze-a. Pri Prinsu v Domžalah, dal 1.900 eur, z elektronskim valvecare in zaenkrat deluje bp. Prej sem imel Cliota, isto predelanega na plin pri Pirnatu v Zrečah in tole na Cruze-u je zdaj pravljica v primerjavi s tistim. Res kvalitetno narejeno. Edino kar me je malo zmotilo je bil kesl (namesto rezervne gume) montiran obratno. Tiste štiri ročke za pritrditev kesla so v zraku, namesto privite na podn. Ampak drži vseeno, verjetno so to naredili zaradi samega prostora, ker bi težko šlo notri pravilno obrnjeno. Vesel sem tudi, da so izolirali proti prjevanju, kar se je prevrtalo.

Med vožnjo ne občutim kakršnekoli razlike med plinom in bencinom, pač vse dela normalno. Poraba mi je celo padla, kar me malo preseneča. Iz prejšnjih 7,3 na 6,8 :) Sicer sem naredil šele 500km, tako da bo treba še nekaj km naredit, da bo bolj kredibilno.

Zaenkrat pa, super. Sem vesel, da sem dobil, kar sem plačal.
Kvaliteto.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
enkrat si se verjetno uračunal ... ker med 6,8 in 8,8 porabe je velikanska razlika ....
plin je cnej k bencin

trasher
Nov uporabnik

Napisal/-a trasher Po dec 12, 2011 12:33 pm

plinaš je napisal/-a:enkrat si se verjetno uračunal ... ker med 6,8 in 8,8 porabe je velikanska razlika ....

To je bilo drugo tankanje plina in je bilo očitno nekaj čudnega. Prvič tankal 47,99 l, naredil 400 km. Drugič tankal, šlo notri 27,2 l. Sklepal sem, da je bilo za 400km potrebno 27,2 l.

Poraba je zdaj povprečno 8,82 l / 100km. Vozim po isti dinamiki kot prej.

Za porabo bencina pa - ja.. možno, da je manjša. Tudi če je 0,3l/100km je to 0,4eur/100km, kar je 26centov manj od mojega izračuna - in ne vpliva močno na končno povrnitev investicije.

Bomo vidli kako bo vnaprej.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne dec 18, 2011 11:14 am

ne vem ali se pri butan plinu delajo norca ali smo na pumpi v ljubljani manj vredni kot oni na obali.. banda jim daje plin po 0,009€ ceneje kot nam ...
http://www.butanplin.si/avtoplin-29668/ ( mogoče pa samo lahom v rit lezejeo - kar je še slabše ) ... :evil:
plin je cnej k bencin

zbogi
Nov uporabnik

Napisal/-a zbogi Ne dec 18, 2011 11:04 pm

Hodim tankat v Izolo in je promet res slab in poskušajo dobiti nekaj strank.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Po dec 19, 2011 6:01 pm

zbogi je napisal/-a:Hodim tankat v Izolo in je promet res slab in poskušajo dobiti nekaj strank.

ne vem če je to sploh pravilno -ista firma druga cena....se bom pozanimal .. če ni po zakonu jim bom z veseljem poslal inšpekcijo !
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Po dec 19, 2011 6:26 pm

plinaš je napisal/-a:
zbogi je napisal/-a:Hodim tankat v Izolo in je promet res slab in poskušajo dobiti nekaj strank.

ne vem če je to sploh pravilno -ista firma druga cena....se bom pozanimal .. če ni po zakonu jim bom z veseljem poslal inšpekcijo !

Prav po Slovensko.. zakaj bi oni na obali plačali manj kot jaz :roll:
verjetno zato da ne hodijo tankat na HR?
Slika

Uporabniški avatar
mihouca
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mihouca Po dec 19, 2011 6:29 pm

Servis: 10.000km 50Eur
Servis: 30.000km 50Eur
Flashlub: 10.000km 15Eur
... 15Eur
... 15Eur
Poraba bencina E/100km 0,7Eur
Poraba bencina E/30.000Km 210Eur
Plinska naprava 1450EUR
Homologacija 48Eur

Skupaj stroški v na 30.000km 1855Eur

Poraba bencina L/100km 10.5L 13,86Eur
Poraba plina L/100Km 11.5L 8,65Eur
Ostali stroški(servis, olje za ventile, bencin) 100km 1,2Eur
Plin + stroški na 100km 9,85Eur
Razlika 4,1 Eur/100km

Povračilo v 40.000Km

Tukaj pa pridejo upoštev še drugi dejavniki, veliko se vozim po italiji, kjer je cena plina 0.7Eur bencin se pa nagiba že k 1,5Eur, in tukaj se dejansko pozna ogromna razlika, letos poleti sem po italiji naredil cca 5000km.

Tako da moj izračun je, da se je naprava povrnila v dobrih 30.000km. :D

stalen
Nov uporabnik

Napisal/-a stalen Ne dec 25, 2011 1:34 pm

trasher je napisal/-a:Ta teden sem montiral LPG v Cruze-a. Pri Prinsu v Domžalah, dal 1.900 eur, z elektronskim valvecare in zaenkrat deluje bp. Prej sem imel Cliota, isto predelanega na plin pri Pirnatu v Zrečah in tole na Cruze-u je zdaj pravljica v primerjavi s tistim. Res kvalitetno narejeno. Edino kar me je malo zmotilo je bil kesl (namesto rezervne gume) montiran obratno. Tiste štiri ročke za pritrditev kesla so v zraku, namesto privite na podn. Ampak drži vseeno, verjetno so to naredili zaradi samega prostora, ker bi težko šlo notri pravilno obrnjeno. Vesel sem tudi, da so izolirali proti prjevanju, kar se je prevrtalo.

Med vožnjo ne občutim kakršnekoli razlike med plinom in bencinom, pač vse dela normalno. Poraba mi je celo padla, kar me malo preseneča. Iz prejšnjih 7,3 na 6,8 :) Sicer sem naredil šele 500km, tako da bo treba še nekaj km naredit, da bo bolj kredibilno.

Zaenkrat pa, super. Sem vesel, da sem dobil, kar sem plačal.
Kvaliteto.

Pozdravljen!

Zanima me kako si se z GM-jem oz. Chevroletom zmenil glede garancije?
Za kateri motor gre, 1.6 ali 1.8 ?
Kako ti sedaj kaže računica, poraba...?

Hvala!

trasher
Nov uporabnik

Napisal/-a trasher Sr dec 28, 2011 2:35 pm

stalen je napisal/-a:Pozdravljen!
Hvala!

Garancija mi je ostala z izjemo garancije na dele, kamor je posegal Prins z montažo LPGja (motor, hladilni sistem, elektronika motorja ipd). Na te dele mi daje v primeru pokvare garancijo Prins. Pri čemer mi je bilo zanimivo to, da imam garancijo GM za 3 leta oz.100.000 km (kar pride prej); Prins mi pa daje garancijo 5 let oz.150.000 km. Tako da se mi je garancija na te dele dejansko podaljšala :) Kakorkoli že, imam pisno soglasje prodajalca GM za ohranitev garancije in ustno obljubo, da ne bodo komplicirali z garancijo v primeru česarkoli.

Gre za motor 1.6, 124 KM (2011). Poraba je sedaj na 8,6l/100km. Računica ostaja podobna.

trasher
Nov uporabnik

Napisal/-a trasher Sr dec 28, 2011 3:02 pm

mihouca je napisal/-a:Tako da moj izračun je, da se je naprava povrnila v dobrih 30.000km. :D

Narobe si računal. Pri tvojem izračunu se vsi stroški ustavijo pri 30.000km. Točko pokritja pa si računal pri 40.000 km.
Se pravi stroški do manjkajočih 10.000km niso upoštevani (flashlube 15 eur, bencin 70 eur). Malenkostno kasneje se ti povrne.

Se ti pa v osnovi dosti prej povrne kot meni - imaš nižji % povišanja porabe plina napram bencina in nižjo vrednost investicije.

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Pe jan 06, 2012 7:20 pm

Nevem, če lahko a probam:)

Sem se odločil prodat moj tri vraten a3 2001 letnik rdeče barve 1.8 t 15 0km z vgrajenimplinom znamke prins. 156.000 km, naprava je v avtu dobra 3 leta in 60.000 prevoženih na plin torej še 2 leti garancije. Nikoli menjani injektori kar je redkost. Rezervar drži 60 l plina. Tako na hitrco, če koga zanima mi prosim pošljite pm.

lp

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So jan 07, 2012 1:50 pm

trasher je napisal/-a:
stalen je napisal/-a:Pozdravljen!
Hvala!

Garancija mi je ostala z izjemo garancije na dele, kamor je posegal Prins z montažo LPGja (motor, hladilni sistem, elektronika motorja ipd). Na te dele mi daje v primeru pokvare garancijo Prins. Pri čemer mi je bilo zanimivo to, da imam garancijo GM za 3 leta oz.100.000 km (kar pride prej); Prins mi pa daje garancijo 5 let oz.150.000 km. Tako da se mi je garancija na te dele dejansko podaljšala :) Kakorkoli že, imam pisno soglasje prodajalca GM za ohranitev garancije in ustno obljubo, da ne bodo komplicirali z garancijo v primeru česarkoli.

Gre za motor 1.6, 124 KM (2011). Poraba je sedaj na 8,6l/100km. Računica ostaja podobna.

kolikor vem ti daje prins garancijo 5 let ali 150,000km na plinsko napravo ... ne na dele avtomobila ... sicer pa ni nobenega posega v elektroniko motorja ... plinska naprava deluje na master - slave sistemu in je podrejena bencinskemu računalniku !! sposodi se samo signale z bencinske strani in plus ter minus ...

edino kar lahko trpi pri motorju so ventili in sedeži ventilov pa še to dejansko pri veliko avtih ni občutljivo ! za vse ostale dele motorja je plin blagodejen kar so že zdavnaj dokazali s strokovnimi test (cca.30/35% manjša mehanska obraba drsnih delov v motorju ) !

a če bi dal dodatno montirati webasto in multimedijo ter dodatni števec obratov potem bi ti za hladilni sistem in elektroniko tudi odvzeli garancijo??? pa saj to se lahko dogaja samo v tej naši državici... a vodna pumpa bolj trpi pri 6 ali pri 7 litrih hladilne tekočine če prečrpa 100l na minuto ?? :huh:
plin je cnej k bencin

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Ne jan 15, 2012 2:08 am

Zanimajo me dve stvari in sicer:

1. Zanima me če drži, da homologacija plinske naprave ni obvezna. Saj naj bi bila zakonodaja nedorečena.

2. Prav tako ni nobenega predpisa oz. zakona, ki prepoveduje parkiranje v garažnih hišah, avtomobilom na plin. Teoretično vprašanje: kaj lahko naredi lastnik garažne hiše, v primeru da ugotovi da si parkiral vozilo na plin v garažni hiši. Tablo "prepovedano parkiranje avotmobilom na plin", je samovolja lastnikov parkirnih hiš.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne jan 15, 2012 1:02 pm

Vikking je napisal/-a:Zanimajo me dve stvari in sicer:

1. Zanima me če drži, da homologacija plinske naprave ni obvezna. Saj naj bi bila zakonodaja nedorečena.

2. Prav tako ni nobenega predpisa oz. zakona, ki prepoveduje parkiranje v garažnih hišah, avtomobilom na plin. Teoretično vprašanje: kaj lahko naredi lastnik garažne hiše, v primeru da ugotovi da si parkiral vozilo na plin v garažni hiši. Tablo "prepovedano parkiranje avotmobilom na plin", je samovolja lastnikov parkirnih hiš.

1.kolikor vem je homologacija obvezna .. naša zakonodaja itak ni nikoli dorečena do konca ... a vedi da lahko dobiš kazen za vsako stvar , ki na vozilu ni homologirana ..
pri prometni nesreči je pod vprašajem uveljavljanje odškodnine če ti zavarovalnica pri cenitvi vozila odkrije , da avto nima veljavne homologacije ...
kar je pa lahko še hujše : v primeru tvoje krivde za prometno nesrečo lahko verjetno določijo , da ti zavarovanje ne velja..plačaš vse odškodninske zahtevke iz svojega žepa ...
zakaj ? ker vgradnja naprave VPLIVA ! na vozne lastnosti avtomobila ! pa da ne bo kdo v zrak skakal bom povedal kako : na avto je dodana teža plinske naprave , ki s polnim tankom plina dodatno obremeni prazen avto - ponavadi zadnjo os ... v nemčiji ti tako popravijo podatke o suhi teži avtomobila in nosilnosti avtomobila ( suha teža se poveča za težo naprave , nosilnost pa se zmanjša za težo naprave ) ...
sama skupna teža avta in naprave pa lahko vpliva tudi na stroške pri registraciji .. za primer lahko povem , da na nizozemskem plačujejo ( ne vem kako se ji reče ) takso glede na kilogram suhe teže avtomobila - seveda so tudi stopnje za višino takse po kilogramu razdeljene po razredih ...
recimo : razred 1000/1200kg suhe teže : 0,10€ na kg teže ... avto tehta 1172kg x 0,10€ = 117,20€ takse
razred 1200/1400kg suhe teže : 0,15€ na kg teže ... isti avto z vgrajeno plinsko napravo tehta 1207kg x 0,15€ = 181,05€ takse ...
2. če ima garaža podzemno odsesavanje zraka je znak irelevanten...lahko pa to zahtevajo , če ventilacija odpove !!!
v primeru če garaža ni zračena pa je drugače ..
če je to plačljiva garaža in imaš homologirano po veljavnem pravilniku R67 ali po najnovejšem R115 in z opravljenimi rednimi servisi ( potrjena servisna knjižica za plinsko napravo ) ti dejansko ne more nič ..kvečjemu ti lahko odpove gostoljublje a ne vem kako je to urejeno pri nas pravno - v nemčiji zakonsko lastnik garaže lahko obesi znak "prepovedano za vozilaa plin" a je le ta za standard R67 in R115 neveljaven ...

če je garaža skupna in je parkirni prostor v tvoji lasti , potem bi te moral tisti , ki je postavil tako pravilo tebe s tožbo odstraniti iz garaže , kar je pa na osnovi evropskih predpisov in precedenčnih zakonov v tujih državah na evropskem sodišču zanj skoraj nedosegljivo... lahko ti pa seveda nagaja na različne načine - recimo izbriše tvoj daljinec za vrata iz spomina , zamenja cilindrične vložke in ti ne da ključa ... a potem pravno odgovarja , ker ti je onemogočil dostop do tvoje lastnine...

to kar sem ti odgovoril ni pravno veljaven odgovor ker sem laik .. a verjetno tudi če boš vprašal strokovnjake na tem področju , boš verjetno dobil cel kup nasprotujočih se razlag ...

zato priporočam : 1.homologirana naprava
2.redno servisirana plinska naprava in redno preverjanje plinotesnosti ( kar naj bi bilo obvezna postavka pri vsakem ! rednem servisu!!!!)
3.potrjena servisna knjižica
več ne rabiš ...lp
plin je cnej k bencin

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 Po jan 16, 2012 9:28 pm

Vikking je napisal/-a:Zanimajo me dve stvari in sicer:

Realno gledano je danes težko ugotoviti na hitro, da je vozilo predelano na plin, če nima priključna za polnjenje na vidnem mestu...

skepsa
Nov uporabnik

Napisal/-a skepsa To jan 17, 2012 8:54 pm

lp
obračam se na vas stare mačke, da mi svetujete pri izbiri vgradnji avtoplina, in sicer imam peugeota 307 (2002)
prevoženih 40 000 km ( zelo srečno dobljenega od tasta ), ker bom letno delal minimalno 40 000 km sem se odločil za LPG.
Bil sem na G-1, plineks in seveda prins. Laično sem ocenil, da je prins najkvalitetnejši, ampak tudi najdražji, poudarek na LAIČNO, nisem pa čisto siguren.
Raje sedaj plačam več in sem miren, kakor, da pride do kakšnih nevšečnih komplikacij.
Please help :?
manj je več

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy To jan 17, 2012 9:11 pm

Samo Plineks ne... :) Prins je tako najbolši, to so vsi istega mnenja... Sam z g-1 nimam problemov, edino decembra sm šou povečat pritisk, tako da sem dosegel isto moč napram bencinu :) Poraba ni nič kaj opazno večja... (torej z g-1 nimam po enem letu slabih izkušenj)

Aja zakaj ne plineks... Kolega ima isti motor kot jaz in sem mu ravno zadnjič bral malo OBD kode in ugotovil da je imel sporočilo za presuho mešanico! Zelo slabo, če se mene vpraša.

To je samo moje skromno mnenje :) Bodo pa še ostali kaj več povedali...
Slika

skepsa
Nov uporabnik

Napisal/-a skepsa To jan 17, 2012 9:17 pm

Buffy je napisal/-a:Samo Plineks ne... :) Prins je tako najbolši, to so vsi istega mnenja... Sam z g-1 nimam problemov, edino decembra sm šou povečat pritisk, tako da sem dosegel isto moč napram bencinu :) Poraba ni nič kaj opazno večja... (torej z g-1 nimam po enem letu slabih izkušenj)

Aja zakaj ne plineks... Kolega ima isti motor kot jaz in sem mu ravno zadnjič bral malo OBD kode in ugotovil da je imel sporočilo za presuho mešanico! Zelo slabo, če se mene vpraša.

hvala
razlika med G-1 in prinsom je v tem, da mi pri G-1 govorijo, da ne rabim dodatnega mazanja, pri prinsu pa mi je povedal, da če slučajno nočem dodatnega mazanja, da pisno to potrdim. Osebno bi raje imel mazanje, samo nekje sem zasledil, da ni dobro za katalizator, ne vem koliko je resnice v tem ?
manj je več

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy To jan 17, 2012 9:37 pm

skepsa je napisal/-a:
Buffy je napisal/-a:Samo Plineks ne... :) Prins je tako najbolši, to so vsi istega mnenja... Sam z g-1 nimam problemov, edino decembra sm šou povečat pritisk, tako da sem dosegel isto moč napram bencinu :) Poraba ni nič kaj opazno večja... (torej z g-1 nimam po enem letu slabih izkušenj)

hvala
razlika med G-1 in prinsom je v tem, da mi pri G-1 govorijo, da ne rabim dodatnega mazanja, pri prinsu pa mi je povedal, da če slučajno nočem dodatnega mazanja, da pisno to potrdim. Osebno bi raje imel mazanje, samo nekje sem zasledil, da ni dobro za katalizator, ne vem koliko je resnice v tem ?

To je pa zanimivo. Torej če bi šlo kaj narobe bi rekl "ja sej smo vam priporočili mazanje"... Mislim da raje računi v strošek zraven sistem za mazanje in si mirn (katalizator pa tut nevem če bi ravno uničl če je doziranje v mejah normale). Pri G-1 pa nevem no, to da pri prinsu priporočajo oni pa ne mi ni čist ql. Mogoče majo pri prinsu slabe izkušnje z istim motorjem kot ga imaš sam. Lahko poveš kak motor točno imaš?
Priponke
Blacklist Prins_081107.pdf
(228.88 KiB) Prenešeno 93 krat
Slika

skepsa
Nov uporabnik

Napisal/-a skepsa To jan 17, 2012 9:55 pm

Buffy je napisal/-a:
skepsa je napisal/-a:

hvala

To je pa zanimivo. Torej če bi šlo kaj narobe bi rekl "ja sej smo vam priporočili mazanje"... Mislim da raje računi v strošek zraven sistem za mazanje in si mirn (katalizator pa tut nevem če bi ravno uničl če je doziranje v mejah normale). Pri G-1 pa nevem no, to da pri prinsu priporočajo oni pa ne mi ni čist ql. Mogoče majo pri prinsu slabe izkušnje z istim motorjem kot ga imaš sam. Lahko poveš kak motor točno imaš?

1.6 80 kw
manj je več
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov