Bom delil z vami eno zanimivo izkušnjo, oz izkušnje o kvaliteti plina v tujini, natančneje Italija.
V italiji tankam poln tank 48L, povprečna hitrost na autostradi je bila med 150-180, vožnja več ali manj brez bremzanja/pospeševanja, porabil sem cel tank in ugotovil, da avtomobil porabi le 10.5L/100km plina, se ustavim na naslednji pumpi spet poln tank, tokrat je bila hitrost okoli 140kmh, poraba padla na 9.5L. Sem bil kar malo šokiran.
Poraba pri nas, na našem plinu se mi giblje na AC pri hirosti 130kmh okoli 11.5L, test na relaciji Lj-Zagreb.
Pri 180 je poraba okoli 13L.
Poraba od trsta do Lj je bila 11L, z vožnjo okoli 180kmh in pospeševanjem po cestninskih postajah, do rdečega polja.
Avto na "Italijanskem" plinu občutno bolj potegne, test je bil narejen tudi na klancih proti primorski pri nas, v 5 prestavi pri 100kmh v hrib avto na italijanskem plinu pospešuje, pav tako na bencinu, vkolikor na našem plinu hitrost pada oz. ostane enaka.
Letno naredim po italijanskih avtocestah dosti kilometrov, in to me fascinira že od začetka, sicer nikoli nisem meril točbne poraba, ampak ta teden pa sem se le odločil, da testiram in delim z vami.
Ni mi jasno, kako se lahko kvaliteta plina tako razlikuje.
ps. plin v italiji tankam na Esso pumpah, če pa te ni pa na Agipu.