Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Nove kazni od 1.7.2011

Napisal/-a adis So jun 25, 2011 5:57 pm

weasel je napisal/-a:
adis je napisal/-a:
zajbel je napisal/-a:
gecco je napisal/-a:Ma ne že spet it v to smer!! Preber si temo od začetka

Če je tukaj nekdo napisal, da je najnižja hitrost na avtocesti 60, to še ne pomeni, da je res tako. Zanima me, kje v pravilih to piše?

najnižja dovoljena hitrost na ac je 60 km/h.

beri zakonik: točka 1
http://zakonodaja.com/zakoni/viii/4/zvc ... n/110.clen

Zdaj te bodo napadli npr: Torej moj avto po deklaraciji dosega hitrost 180km/h, vozim se pa lahko tudi 30.

koliko tvoje vozilo doseže po deklaraciji me niti ne zanima, kar sem prikazal je najnižja dovoljena hitrost na ac upoštevajoč veljavne predpise zvpc-ja.

koliko bo kdo vozil je to stvar vsakega posameznika. kazni so in bodo bile pa naj bodo še kako visoke, ker očitno je, da se hoče na vsak način preprečiti visoke smrtne številke, ki slovenijo zadanejo vsako leto.

namesto visokih denarnih kazni priporočam prenovitev celotnega sistema avtošol oz. kar spremembo celotnega učnega gradiva, kjer bi bil večji poudarek na varnosti.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ So jun 25, 2011 6:56 pm

scoop je napisal/-a:Polsji mi tvoj e-mail na privat, in ti bom poslal en zapisnik policista, ki me je obravnaval,... Bos videl sele tist nesmisel... Hotu me je spravit ob 1500 eur in voznisko, ker imam avto napacne barve... :-D
Lahko ga daš tudi na Shrani.si, da si lahko vsakdo ogleda.

dr.sah
Novinec

Napisal/-a dr.sah Po jun 27, 2011 9:51 pm

Se mi zdi da ste tukaj sami pošteni vozniki.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Po jun 27, 2011 10:17 pm

Gosic je napisal/-a:Tema ima že 13 strani in v teh 13tih straneh, se vidi pridih hitrosti.

Kazni in predpisi so jasni. Kdor se jih drži se nima kaj bati. Kdor pa nori, pa naj nori in plačuje. Saj se tu samo lepo vidi, da se pravil v življenju ne upošteva. In reda v naši državi, se zaradi takih misli, kot jih imajo nekateri ne da spremeniti kot z visokimi kaznimi. Če bi dobro premislili, bi si lahko z enostavno, po pravilih vožnjo prišparali živcev, denarja za druge stvari in tako dalje.. In kazni kot so pri 90km/h v naselju, še vedno prenizke.. Tudi za v nasprotno smer na AC. Za nasprotno vožnjo, bi jaz obravnaval isto kot za poiskus umora.

Gosic, s teboj se načeloma strinjam. V popolnosti pa se bom strinjal, ko bodo znali tudi postavljalci znakov delati tako, da bodo le-ti postavljeni pravilno in nedvoumno. In ugani nekaj: za upravljavce cest se kazni niso praktično nič zvišale. Še enkrat: Jurčkova cesta v Ljubljani je prometno v naselju in ni v naselju. Cele Medvode so naselje in niso naselje,... In Medvodah je kolegu policist, ki se kiti z mag. odgovoril, da bodo v primeru dvoumnostui gledali, iz katere smeri pride vozilo (kar me spominja na oni vic o policajih z obračanjem avta).
Mobilni telefon v avtu?
http://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Hitro je hitro prehitro!
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po jun 27, 2011 10:39 pm

Lej Gosic, sploh ni potrebno noreti za visoko kazen, dovolj je že, da spregledaš tablo za območje umirjenega prometa (Cona 30) in si ob polovico al pa kr celo plačo.
Slika

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Po jun 27, 2011 10:59 pm

Območje umirjenega prometa in Cona 30 sta dve različni stvari. Če spregledaš znak za cono 30 in pelješ 50 je kazen res visoka, to je treba priznati. Ampak v območju umirjenega prometa pa mora vsakdo, ki ima izpit, znati prepoznati nujnost čisto počasne vožnje.

Kavs
Novinec

Napisal/-a Kavs Po jun 27, 2011 11:43 pm

Jst sm še za višje kazni kot sedaj. Recimo 30km/h preveč 5000 EUR.

AMPAK

Tudi 30km/h premalo 5000 EUR.

Ker ne vem zakaj, mi mora folk ki ne zna vozit (ja tudi jaz ne znam igrati violine vendar se NE silim) vsak dan vzet uro, dve, tri - odvisno kako daleč grem, življenja.

Pika. In za tako stanje na cesti niso krive kazni ampak nesposoben folk. Če bi skidali s cest vse nesposobneže (minimum bi bil 90% zmogiljivost vrhunskega dirkača aka Alonso in ostali) bi bilo število nesreč praktično nič oz. če že bi tu pa tam kdo sebe nesel v jarek. Če pa folk pr 40 na 90 omejitve pride po levi okrog ovinka (njegov avto je na celih 5% zmogljivosti takrat :S) pa je kakor je.

PS: Bil sem prisoten pri pogovoru inštruktorja AŠ in njegovega šefa inštruktorja, ko sta se pogovarjala, kako nardita da spravita punco ki je že 5 krat (JA PETKRAT) fuknla, skozi da nardi izpit. Amen - pa čeprav ne hodim v cerkev.
Taisti inštruktor tudi uči na predavanjih, kako hitreje se ustaviš z motociklom kot z avtom.....tolk o kaznih in dejstvih zakaj je toliko nesreč. Narobe svet, press

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To jun 28, 2011 12:15 am

Ne bi bili potrebni dirkači za povečanje varnosti, dovolj bi bili že vozniki iz kakšne bolj "civilizirane" države, kjer se pogosto vsi vozijo po omejitvi bližje GPS-u, kot števcu, pa tudi več na preglednih odsekih in se na začetku parkrat vprašaš, kam kljub tvoji konstantni vožnji z njihovim povprečnim tempom, začnejo vsi izginjat - se oddaljevat, potem pa vidiš 100-200m naprej tablo za konec omejitve. Seveda pospešijo, ker se jim ne da po nepotrebnem zapravljat čas na cesti in tudi noben jih ne gre merit tik na tabli.

Pri nas se pa osredotoča na izboljšanje stanja s povečevanjem kazni, čeprav je to ena zadnjih stvari napisanih na njihovem planu. Itak je lažje dvignit kazen, kot izobraževat voznike, izboljšat cestno infrastrukturo in vozni park v državi. Že prehod iz ustrahovalnega na bolj vzgojno kaznovanje je za njih španska vas.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti To jun 28, 2011 7:11 am

Saj pri veliko voznikih/voznicah niti ni problem nesposobnost, ampak to, da delajo vse razen vozijo. Vsak teden se vozim na eni isti relaciji - in čisto vsak teden na cesti ogromno ljudi med vožnjo telefonira, gleda rože na okenskih policah (ženske seveda), išče nekaj po avtu, se krega na otroka, ... Da niti ne omenjam ženskih voznic (včasih tudi moških), ki konstantno prehitevajo v škarje v najbolj nepreglednih ovinkih. Dokler bo tak folk na cesti tako dolgo bodo nesreče (s smrtnim izidom).

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To jun 28, 2011 7:22 am

Ravno včeraj se peljem 90 po glavni cesti, pred mano nepregleden ovinek, spravita se me prehitevat dva delavca v kombiju, v tistem trenutku pa nasproti dva mopedista (14,15 let maksimalno) ki sta vozila v avtošoli in avto od avtošole za njima. Ni veliko manjkalo :roll: a bi šel nasproti "normalen" motorist ki se pelje po sredini svojega pasa z nekih normalnih 90-100 km/h, nevem kk bi se končalo.
I'm not speeding I'm qualifying...

Kavs
Novinec

Napisal/-a Kavs To jun 28, 2011 7:54 am

NejcZ je napisal/-a:Ravno včeraj se peljem 90 po glavni cesti, pred mano nepregleden ovinek, spravita se me prehitevat dva delavca v kombiju, v tistem trenutku pa nasproti dva mopedista (14,15 let maksimalno) ki sta vozila v avtošoli in avto od avtošole za njima. Ni veliko manjkalo :roll: a bi šel nasproti "normalen" motorist ki se pelje po sredini svojega pasa z nekih normalnih 90-100 km/h, nevem kk bi se končalo.

Počlo bi,
ljudi bi pa spet prali možgane z neprilagojeno (to se sliši kot preveliko :mrgreen: ) hitrostjo. In spet 1.7.2012 divgnili kazni.

In lepo dalje. Kresalovi se pa smeje z lepo plačo.......

nerazzurro
Nov uporabnik

Napisal/-a nerazzurro To jun 28, 2011 1:22 pm

Kavs je napisal/-a:Jst sm še za višje kazni kot sedaj. Recimo 30km/h preveč 5000 EUR.

AMPAK

Tudi 30km/h premalo 5000 EUR.

Ker ne vem zakaj, mi mora folk ki ne zna vozit (ja tudi jaz ne znam igrati violine vendar se NE silim) vsak dan vzet uro, dve, tri - odvisno kako daleč grem, življenja.

Pika. In za tako stanje na cesti niso krive kazni ampak nesposoben folk. Če bi skidali s cest vse nesposobneže (minimum bi bil 90% zmogiljivost vrhunskega dirkača aka Alonso in ostali) bi bilo število nesreč praktično nič oz. če že bi tu pa tam kdo sebe nesel v jarek. Če pa folk pr 40 na 90 omejitve pride po levi okrog ovinka (njegov avto je na celih 5% zmogljivosti takrat :S) pa je kakor je.

PS: Bil sem prisoten pri pogovoru inštruktorja AŠ in njegovega šefa inštruktorja, ko sta se pogovarjala, kako nardita da spravita punco ki je že 5 krat (JA PETKRAT) fuknla, skozi da nardi izpit. Amen - pa čeprav ne hodim v cerkev.
Taisti inštruktor tudi uči na predavanjih, kako hitreje se ustaviš z motociklom kot z avtom.....tolk o kaznih in dejstvih zakaj je toliko nesreč. Narobe svet, press

podpis pod to (ok ne nujno 90%)...redno se vozim na relaciji Jesenice-Kranjska Gora in VSAKIČ naletim na kolono, ker nekdo pač vozi 60/70 kjer je 90 (ponavadi tudi tam kjer je 50) in za njim še trije, ki vozijo z 6m varnostne razdalje, ampak bognedaj ga prehitet, ker so pač najbolj varni vozniki....

potem sem pa jaz pacient pa nevemkaj ko prehitevam 4 ali 5 avtov in grem pač mim prvega v koloni ene 120 ali kolikor je pač treba...
AR 156 2,4 mJet

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To jun 28, 2011 1:51 pm

Kavs je napisal/-a: Ker ne vem zakaj, mi mora folk ki ne zna vozit (ja tudi jaz ne znam igrati violine vendar se NE silim) vsak dan vzet uro, dve, tri - odvisno kako daleč grem, življenja. Pika. In za tako stanje na cesti niso krive kazni ampak nesposoben folk.

Hm ... morda se je pa potrebno zavedati tudi tega, da obstajajo(mo) različni vozniki, z različnimi načini vožnje :roll: . Pameten voznik pač upošteva tudi to ...
Nekako igranje violine ni ravno prioritetno človekovo opravilo, vožnja pa veliki večini prebivalstva pomeni eno izmed osnovnih opravil, da pridejo do služb, šol, ipd ... Hkrati pa bi po nekih, povsem nam povšečnih kriterijih, najraje silili ostale voznike k uporabi javnega prevoza.

Mislim pa, da imamo kriterije "nesposobnosti" dovolj dobro dorečene, ki se kažejo v zbirki 18 kazenskih točk! Kdor jih pač nabere in zbere, je pač dovolj nesposoben za nadaljevanje svoje vožnje.

Kavs je napisal/-a:Če bi skidali s cest vse nesposobneže (minimum bi bil 90% zmogiljivost vrhunskega dirkača aka Alonso in ostali) bi bilo število nesreč praktično nič oz. če že bi tu pa tam kdo sebe nesel v jarek.

Torej bi se po slovenskih cestah vozilo ... kaj pa vem ... vsega skupaj 0 voznikov?!?
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To jun 28, 2011 2:54 pm

Določene kazni, naprimer vožnja v nasprotno smer in vožnja pod vplivom alkohola, so še mnogo prenizke. Dobra neka minimalna toleranca mora bit, da če ravno poješ tri rum koks bombone, te ne bojo ob plačo spravl, drugače pa odvzem vozniške + 2000 € najmanj, ter nekaj 100 ur družbenokoristnega dela. Narobe smer po avtocesti, enako.

Preostale kazni so pa tako ali tako polnjenje državne blagajne - mimogrede še to: pozor v conah 30 - šušlja se o tem, da naj bi postavljali kante in pobirali izpite. Tako da poooočasi. Js se že teden dni pripravljam na te cone 30 (ponavad sm pelu ene 40 s nogo na bremzi). Folk me prehiteva kot za stavo... Eden z BMWjem danes pa ravno toliko, da me ni še prebutal, ko sem po omejitvah pelu.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB To jun 28, 2011 3:19 pm

Najlažje bi bilo odrezati vse znake za cone 30 km/h...pa naj slikajo kokr čjo....jst bi spisal pritožbo, da na vstopu v ulico ni bilo table za cono 30...
FOLCIKA - SCIROCCO

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic To jun 28, 2011 3:26 pm

Ja pa ukradu v banki 10000€, ustrelil nekomu ženo in J ********* vsem po spisku, da nisi kriv.

In potem se sprašujete, da država ne stori nič za vas? Kaj pa vi storite? Gledate, da bi čim hitreje prišli skozi lastne napake, okrivili drugega, šli čez človeške žrtve, na koncu pa se zgovarjali na Boga, ki ni molil za vas....

Dokler neboste ala WMB in podobni poštimali par kolesc v glavi, dobili neke bajne visoke zneske za plačat, mogoče udarili z glavo nekam.. se vam bo mogoče posvetilo, da je treba upoštevati pravila, se jih držati, biti zbran, gledati na cesti, biti prijazen do drugih( in prijazni bodo drugi do tebe) in iti na cesto z namenom vozim po pameti in ne vozim z 6kratno težo noge in jezno glavo. Takrat bo življenje lepše..

Kavs
Novinec

Napisal/-a Kavs To jun 28, 2011 3:38 pm

CHAN je napisal/-a:
Kavs je napisal/-a: Ker ne vem zakaj, mi mora folk ki ne zna vozit (ja tudi jaz ne znam igrati violine vendar se NE silim) vsak dan vzet uro, dve, tri - odvisno kako daleč grem, življenja. Pika. In za tako stanje na cesti niso krive kazni ampak nesposoben folk.

Hm ... morda se je pa potrebno zavedati tudi tega, da obstajajo(mo) različni vozniki, z različnimi načini vožnje :roll: . Pameten voznik pač upošteva tudi to ...
Nekako igranje violine ni ravno prioritetno človekovo opravilo, vožnja pa veliki večini prebivalstva pomeni eno izmed osnovnih opravil, da pridejo do služb, šol, ipd ... Hkrati pa bi po nekih, povsem nam povšečnih kriterijih, najraje silili ostale voznike k uporabi javnega prevoza.

Mislim pa, da imamo kriterije "nesposobnosti" dovolj dobro dorečene, ki se kažejo v zbirki 18 kazenskih točk! Kdor jih pač nabere in zbere, je pač dovolj nesposoben za nadaljevanje svoje vožnje.

Kavs je napisal/-a:Če bi skidali s cest vse nesposobneže (minimum bi bil 90% zmogiljivost vrhunskega dirkača aka Alonso in ostali) bi bilo število nesreč praktično nič oz. če že bi tu pa tam kdo sebe nesel v jarek.

Torej bi se po slovenskih cestah vozilo ... kaj pa vem ... vsega skupaj 0 voznikov?!?

Misliš da bi bilo 0? Temu bi rekel, ne sodi drugih po sebi.

In ne vožnja ni nekaj nujnega. Izpit je lahko tretiran kot orožje kot npr pištola - zakaj bi ga potem MORAL VSAK imeti?

Najbolj me pa "žalosti" da primerjave z violino nisi dojel....me pa ne preseneča. Tudi tukaj se procenti vrtijo okrog 90. :twisted:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To jun 28, 2011 3:45 pm

Mogoče je celo večji problem od tega, da je veliko slabih voznikov to, da se niti približno ne zavedajo, da so slabi vozniki in s svojim ravnanjem tudi pri počasni a.k.a. "varni" vožnji povzročajo ostalim cel kup preglavic. Vsekakor bi bilo bolje, če se takšnih voznikov ne bi potem na silo rinilo na izpitno vožnjo, dokler se jih inštruktorji in komisija ne naveličajo in jim podpišejo tisti papir, ampak bi za njih obstajal poseben program.

Jaz sem oba izpita in vse teste naredil v prvo z lahkoto, pri avtu mi je bila 18. ura že izpitna, pa trdim, da se šele, ko dobiš vozniško v roke, začneš učit in tako usposabljanje ni nikakor ustrezno, sploh če nimaš ustreznega okolja (starši, prijatelji, ...), ki bi te naučilo osnovnih manir in načel obnašanja na cesti. Najdejo se pa taki, ki komaj nekako skup spacajo tisto vozniško, se nimajo po kom zgledovat in še vedno trdijo, da so obvezna varna vožnja, vožnja odličnosti, dodatna predavanja ipd. samo kasiranje. :roll:

Reakcija države na sranje na cestah pa itak... hitrost ubija, zvišajmo kazni! Pogosto doživim v praksi in na tem forumu, da si kdo kaj razlaga po svoje in za tem trdno stoji, čeprav je skregano z zakoni ali pa samo en člen podpira to trditev, drugi pa ovrže točno tak primer. Zadnjič sem dobesedno v manj kot desetih sekundah poguglal eno besedno zvezo, kliknil drugi link in našel uraden opis tega elementa varne vožnje, ki je kratko in jedrnato dokazoval zmoto nekoga tako prepričanega v svoj prav. Tako enostavno in pregledno je, gre se za nekaj osnovnih načel, ki jih večina zanemarja ali sploh ne pozna, čeprav znajo vozit po omejitvah ali pa 30km/h pod njimi. Poudarka na takšnih stvareh pa razen pri našem ekspresnem CPP tečaju ni... :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To jun 28, 2011 4:28 pm

domen_ je napisal/-a:Območje umirjenega prometa in Cona 30 sta dve različni stvari. Če spregledaš znak za cono 30 in pelješ 50 je kazen res visoka, to je treba priznati. Ampak v območju umirjenega prometa pa mora vsakdo, ki ima izpit, znati prepoznati nujnost čisto počasne vožnje.

Pardon, samo Cona 30 (oz. območje omejene hitrosti?) je bila mišljena. Še te kante (ki jih Kael omenja) naj na teh območjih postavjo, pa s(m)o zmagal... :roll: :roll: :roll:

Gosic je napisal/-a:In potem se sprašujete, da država ne stori nič za vas? Kaj pa vi storite? Gledate, da bi čim hitreje prišli skozi lastne napake, okrivili drugega, šli čez človeške žrtve, na koncu pa se zgovarjali na Boga, ki ni molil za vas....

No sej sam nisi nič boljši od ostalih (hint: tvoja tema o napačnem parkiranju). ;)
Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To jun 28, 2011 5:10 pm

Gosic je napisal/-a:Ja pa ukradu v banki 10000€, ustrelil nekomu ženo in J ********* vsem po spisku, da nisi kriv.

In potem se sprašujete, da država ne stori nič za vas? Kaj pa vi storite? Gledate, da bi čim hitreje prišli skozi lastne napake, okrivili drugega, šli čez človeške žrtve, na koncu pa se zgovarjali na Boga, ki ni molil za vas....

Dokler neboste ala WMB in podobni poštimali par kolesc v glavi, dobili neke bajne visoke zneske za plačat, mogoče udarili z glavo nekam.. se vam bo mogoče posvetilo, da je treba upoštevati pravila, se jih držati, biti zbran, gledati na cesti, biti prijazen do drugih( in prijazni bodo drugi do tebe) in iti na cesto z namenom vozim po pameti in ne vozim z 6kratno težo noge in jezno glavo. Takrat bo življenje lepše..

Pa dobro no, a ti si že od nekdaj tako tele, ali samo odkar imaš izpit? Verjamem da nek del tega kar si napisal drži, a žal to razlagaš napačnim. Kdor je že bral vse te romane na forumu bo že znal potegniti ven rdečo nit - in to je defenzivna vožnja, ter to kar se lahko in kar se ne sme. Tudi jaz se najraje peljem dinamično, torej brez nekih pospeševanj in zaviranj, kao "gladko", in si znam prračunat katere omejitve in zapovedi v prometu se mi zdijo smiselne in katere ne. Ti pa vztrajno tupiš svoje in se držiš teh zakonov kot pijanec plota. Po tvoje je torej 49 v naselju ravno prav, 49,5 že malo proti meji, 50,3 pa že nevarnost za vse v polmeru pol kilometra. Sam pa si v tisti temi o parkiranju jasno pokazal kako ščiješ proti vetru (alias sistemu) in se ti ne zdi vredno plačevat kazni? Toliko o "Gledate, da bi čim hitreje prišli skozi lastne napake, okrivili drugega"...
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov