Debate, ki niso vezane na ostala področja...

scorpioncek
Nov uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a scorpioncek Sr jan 25, 2012 9:50 pm

Zanima me vgradnja plina c Jeepa Grand Cherokeeja 4.7L
Vidim da je na tržišču poplava sistemov. Kaj izbrati?
Cene se gibljejo od 1500€ za Europagas (papoli) do 1890 za Zavoli DHS (al nekaj podobnega - menda prva vgranja v GM za južno ameriko). Tukaj je še Plineks AGC-1600€. Ne vem koliko stane Prins.

Kje je dober majster kateri pozna omenjeni avto ter kaj priporočate za vgradnjo?
Če gledam najcenejega Europagas, ima že kdo kakšne izkušnje z njimi?

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy Sr jan 25, 2012 10:07 pm

Obvezno mazanje!

Prins za V8 pride okoli 2300+mazalni sistem.. nekaj takega, najbolje da pokličeš in vprašaš ;)

Tiste cene že vklučujejo mazalni sistem?
Slika

scorpioncek
Nov uporabnik

Napisal/-a scorpioncek Sr jan 25, 2012 10:25 pm

Mazalni sistem in homologacijo.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jan 25, 2012 10:48 pm

Vikking je napisal/-a:
Za diesel motor je sicer možno vgraditi plinsko napravo, a se ne splača. Stroški so veliko večji. Potrebno je vgraditi svečke, se pravi vrtati glavo (če ne druga vsaj povrtati kjer pridejo injektorji). Potrebno je zmanjšati kompresijo ( z podložkami), kar lahko spet predstavlja problem pri tesnenju glave. Vozilo se potem vozi z večjimi obrati, saj se navor prestavi v višje območje. Kar lahko spet predstavlja večjo obrabo motorja in vitalnih delov.
Na kratko povedano, diesel motor moraš takorekoč predelati v bencinskega. .

Sicer se ne spoznam kaj dosti na tole ampak je bolj elegantna rešitev brez svečk in manjšanja kompresije in sicer tako, da še vedno poleg plina vbrizgavaš še cca 20-30% nafte, ki nato ohranja takšno delovanje motorja kot je značilno za diesle. Tako ostane vse vključno z navorom v normalnih obratih.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Sr jan 25, 2012 11:47 pm

BBoss je napisal/-a:
Sicer se ne spoznam kaj dosti na tole ampak je bolj elegantna rešitev brez svečk in manjšanja kompresije in sicer tako, da še vedno poleg plina vbrizgavaš še cca 20-30% nafte, ki nato ohranja takšno delovanje motorja kot je značilno za diesle. Tako ostane vse vključno z navorom v normalnih obratih.

Da tudi to obstoja, poznano kot "diesel lpg blend". Zadeva je veliko bolj kompleksna kot na prvi pogled zgleda. Mešanica pa je nekje max 20% plina ostalo nafta. Prihranek je veliko manjši, moč motorja pa zaradi tega sistema zna narasti.
Pri tem sistemu diesel vžge plin, plin pa pomaga pri čistejšem izgorevanju diesela. Sistem mora v realnem času prilagajati razmerje med plinom in dieslom, rač. za lpg pa dobiti kup podatkov da je ta pravilna. Kjer je tudi največ težav.

LPG sistem za diesel je dražji, nakup diesla vozila v večini primerov je dražji. Tako preplačamo tako diesel vozilo kot plinsko napravo, glede na bencinski motor. Največji povdarek pa je na pridobitvi moči motorja, manj saj, tišji zvok, čistejši izpuh, manj kajenja zadaj. Prihranek je boren glede na bencinskega kolega, kilometraža se giblje že skoraj okoli 100k km da se izplača naprava (sistem mora biti kvaliteten).

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe jan 27, 2012 7:13 pm

xxl je napisal/-a:-zanimivo branje,po prebranem me plin ne prepriča kaj dosti
-sicer naredim 20-30000km letno,ampak pri porabi med 7-8 litrov,stroškov vzdrževanja,možnih problemih,manj moči (zakaj potem imam 170KM),sem nekako mešanih občutkov
-je sploh možna vgradnja v FLAR multiair motorje?
-kaj pa sistem start&stop,saj za zagon potrebuje bencin?

to če tebe plin ne prepriča verjetno ne moti nikogar od nas , ki se na plin že vozimo .. če te razlika v ceni bencin / plin 1,406 €/ 0,703€ ne prepriča bi te lahko vsaj ekologija ...

če dela plinska naprava brezhibno na toyoti prius bi delala tudi na tvojem ..
ne vem zakaj bi bil nek FLAR multiair motor bolj zahteven od hibrida , kjer preklaplja med elektromotorji in kombiniranim pogonom elektro + bencinski motor ?
če je bolj zahteven bi poprosil za pojasnilo zakaj je bolj zahteven...

stroški vzdrževanja - se strinjam da so - pri tebi en servis v letu ali letu in pol ...
problemi - se strinjam ... a to jih imaš lahko tudi na bencinu ....
manj moči - se strinjam - pri indirektnem vbrizgu vplinjenega plina ..

če pogledaš motorje z direktnim vbrizgom bencina in potem predelane z najnovejšo napravo vbrizga tekočega plina skozi bencinske injektorje ( ne zamenjati z indirektnim vbrizgom tekoče faze v sesalni kolektor kjer veliko motorjev ne dela lepo ) se moč in navor celo povečata - ne veliko a učinek vožnje na plin je zelo zanimiv - skupaj s tem , da naprava porabi nič - zero - null bencina saj vžiga direktno na plin...

lp
plin je cnej k bencin

scorpioncek
Nov uporabnik

Napisal/-a scorpioncek Pe jan 27, 2012 8:18 pm

Še kakšen nasvet ali šriporočilo dobrega monterja?

Sej na koncu je pomembno da plin dela tako kot mora ter da je lično in varno vgrajen.

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy Pe jan 27, 2012 10:48 pm

plinaš je napisal/-a:
xxl je napisal/-a:-zanimivo branje,po prebranem me plin ne prepriča kaj dosti
-sicer naredim 20-30000km letno,ampak pri porabi med 7-8 litrov,stroškov vzdrževanja,možnih problemih,manj moči (zakaj potem imam 170KM),sem nekako mešanih občutkov
-je sploh možna vgradnja v FLAR multiair motorje?
-kaj pa sistem start&stop,saj za zagon potrebuje bencin?

to če tebe plin ne prepriča verjetno ne moti nikogar od nas , ki se na plin že vozimo .. če te razlika v ceni bencin / plin 1,406 €/ 0,703€ ne prepriča bi te lahko vsaj ekologija ...

če dela plinska naprava brezhibno na toyoti prius bi delala tudi na tvojem ..
ne vem zakaj bi bil nek FLAR multiair motor bolj zahteven od hibrida , kjer preklaplja med elektromotorji in kombiniranim pogonom elektro + bencinski motor ?
če je bolj zahteven bi poprosil za pojasnilo zakaj je bolj zahteven...

stroški vzdrževanja - se strinjam da so - pri tebi en servis v letu ali letu in pol ...
problemi - se strinjam ... a to jih imaš lahko tudi na bencinu ....
manj moči - se strinjam - pri indirektnem vbrizgu vplinjenega plina ..

če pogledaš motorje z direktnim vbrizgom bencina in potem predelane z najnovejšo napravo vbrizga tekočega plina skozi bencinske injektorje ( ne zamenjati z indirektnim vbrizgom tekoče faze v sesalni kolektor kjer veliko motorjev ne dela lepo ) se moč in navor celo povečata - ne veliko a učinek vožnje na plin je zelo zanimiv - skupaj s tem , da naprava porabi nič - zero - null bencina saj vžiga direktno na plin...

lp

Tu lahko še samo dodam, da po videnih animacijah in razlagah delovanja motorja FLAR multiair, vgradja plina ne more biti čisto nič drugačna, saj na konec koncev plinske naprave samo kradejo signale injektorjem za bencin :) No vsaj moje skromno poznavanje delovanja motorjev ne vidi razlogov za težave.

manj moči, tukaj sem jaz enostavno šou na servis in poveču pritisk. Res je, poraba se je vrjetno zvišala za kaka dva deci, se je pa moč oz. pospeški 0-100 izenačili z delovanjem na bencin.

Start&stop deluje samo pri ogretem motorju... kje je tu problem za plin?? sej se ti topu motor zmeraj prižge na plin...

Torej xxl, če tvoj motor ni nagnjen k preveliki obrabi ventilov, pol ne vidim razloga zakaj nebi šou na plin, razen če ti finance tega pač ne dopustijo. To so pa že druge zadeve...
Slika

scorpioncek
Nov uporabnik

Napisal/-a scorpioncek So jan 28, 2012 9:54 am

Ima še kdo predelanega Granda tukaj?

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair So jan 28, 2012 5:50 pm

Moj Grande je predelan na plin od prejšnega tedna na sistem Zavoli

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So jan 28, 2012 6:05 pm

-fantje,samo vprašam,nikjer nisem trdil,da imam zahteven motor,ampak ali je primeren skupaj s sistemom start&stop za takšen poseg
-vsekakor se mi direktni vbrizg zdi zanimiv
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair So jan 28, 2012 6:26 pm

odvisno kakšno korist imaš od motorja tega tipa to je bolj za mestno vožnjo na daljše relacije po avtocesti itd pa to nima nekega haska najbolje izključit.
Pozanimaj se pri inštalaterjih plinskih sistemov,obišči kolikor jih lahko,vprašaj kaj te zanima in boš videl.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So jan 28, 2012 10:30 pm

spaceair » So jan 28, 2012 5:50 pm
Moj Grande je predelan na plin od prejšnega tedna na sistem Zavoli

punto ali jeep??

xxl » So jan 28, 2012 6:05 pm
-fantje,samo vprašam,nikjer nisem trdil,da imam zahteven motor,ampak ali je primeren skupaj s sistemom start&stop za takšen poseg
-vsekakor se mi direktni vbrizg zdi zanimiv

- glede start/stop-a ... motor ko je segret se pri ponovnem vžigu zažene na bencin 0,5 do 1 sekunde .....
- direktni vbrizg tekoče faze plina skozi bencinske injektorje pride v poštev pri motorjih z direktnim vbrizgom bencina - fsi , tfsi , gdi ...

spaceair » So jan 28, 2012 6:26 pm
odvisno kakšno korist imaš od motorja tega tipa to je bolj za mestno vožnjo na daljše relacije po avtocesti itd pa to nima nekega haska najbolje izključit.
Pozanimaj se pri inštalaterjih plinskih sistemov,obišči kolikor jih lahko,vprašaj kaj te zanima in boš videl.

khmmm... za kateri motor govoriš , da je bolj za mestno vožnjo??? a za tega -- ????

xxl » To jan 24, 2012 9:02 pm
(zakaj potem imam 170KM) ???????
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy So jan 28, 2012 10:49 pm

Plinaš@ se prižiga na bencin ko je motor segret??? :O moj sistem sigurno ne, kr drugače bi čutu kak preklapla na plin... Tak da pri start&stop se dobri sistemi ne smejo prižigat na bencin! kr če se kljub toplemu motorju pol lahko pride do težav pri nenadnem spelejvanju ko se on preklapla na plin... No še enkrat, sistem od G-1 zažene motor na plin ko je le ta topu.
Slika

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So jan 28, 2012 10:54 pm

Buffy je napisal/-a:Plinaš@ se prižiga na bencin ko je motor segret??? :O moj sistem sigurno ne, kr drugače bi čutu kak preklapla na plin... Tak da pri start&stop se dobri sistemi ne smejo prižigat na bencin! kr če se kljub toplemu motorju pol lahko pride do težav pri nenadnem spelejvanju ko se on preklapla na plin... No še enkrat, sistem od G-1 zažene motor na plin ko je le ta topu.

. motor ko je segret se pri ponovnem vžigu zažene na bencin 0,5 do 1 sekunde ... pri prinsu nisem imel nikoli nobene težave ... ta čas je tako kratek , da sprej preklopi kot narediš kaj drugega ... toyota prius je delovala normalno ...
ne vem kako je narejen G1 ... pri meni ko dam kontakt gori lučka za bencinski modus in potem ko se vžge motor takoj preklopi na plin ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy So jan 28, 2012 11:14 pm

Aja, no sej pol če prius ni mel problema pol vrjetno res nima kej bit. Js pa čutim preklop na plin kr ornk (če ravno pospešujem ali pa je motor v prostem teku) in je tut takrat motor dokaj neodziven... zato sm bil mal začuden :D
Slika

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Ne jan 29, 2012 10:25 am

Buffy je napisal/-a:Aja, no sej pol če prius ni mel problema pol vrjetno res nima kej bit. Js pa čutim preklop na plin kr ornk (če ravno pospešujem ali pa je motor v prostem teku) in je tut takrat motor dokaj neodziven... zato sm bil mal začuden :D

madona ti pa maš požrešen avto kaj si nor,še Actros tolko ne pije ko tvoj "avto" :D

ja preklop se čuti pomoje na vsakem vozilu in na vsakem sistemu če nekateri pravijo da ne lažejo

je pa zanimivo ja, da topel motor kaže vedno prvi vžig motorja na bencin ,da
vendar pa nikoli ne slišim stikala za preklop iz bencina na plin tako, da pomoje steče topel vedno na plin.

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Ne jan 29, 2012 10:54 am

plinaš!
funkcija start&stop je za po mestu,čisto logično to razumet!

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy Ne jan 29, 2012 11:01 am

spaceair je napisal/-a:
Buffy je napisal/-a:Aja, no sej pol če prius ni mel problema pol vrjetno res nima kej bit. Js pa čutim preklop na plin kr ornk (če ravno pospešujem ali pa je motor v prostem teku) in je tut takrat motor dokaj neodziven... zato sm bil mal začuden :D

madona ti pa maš požrešen avto kaj si nor,še Actros tolko ne pije ko tvoj "avto" :D

ja preklop se čuti pomoje na vsakem vozilu in na vsakem sistemu če nekateri pravijo da ne lažejo

je pa zanimivo ja, da topel motor kaže vedno prvi vžig motorja na bencin ,da
vendar pa nikoli ne slišim stikala za preklop iz bencina na plin tako, da pomoje steče topel vedno na plin.

Sej sm nehu pisat povprečno porabo... se skos vrti od 19 pa do 23 :D odvisno al mam več mestne al pa dolge ture... Drgač pa me pride stroškovno isto kokr kak L200, Navara itd...

Mi je pa zmeri zanimivo da dejansko tovrnjaki ne žrejo tok velik :D Glede na to kako breme vlečejo...
Slika

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Ne jan 29, 2012 12:10 pm

glede na breme narašča tudi poraba ,brez skrbi da je tako :D
me pa zanima kolko pijejo kaj ameriški tovornjaki haha :twisted:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov