domen_ je napisal/-a:Dolgoročno sicer ni tako dober kot kakšne alternative (kampanje za zviševanje zavesti in kulture), ampak nekaj ga le je (število mrtvih zadnja leta upada).
Sem razmišljal o tem in v to nisem tako zelo prepričan - namreč upad ni zabeležen naenkrat, v enem skoku, in če bi bil to glavni vzrok bi videli največji upad v tisti drugi polovici leta, ko se je uvedlo vinjete. Ampak upadanje se beleži tudi naslednja leta, ko bi moralo biti minimalno (ampak ni!) - če je res tisto glavni vzrok za upad. Zaradi tega sem mnenja, da vinjete in avtoceste nimajo glavne zasluge pri upadu, čeprav verjamem da neko manjšo vlogo tudi igrajo. Zdi se mi, da so astronomsko visoke kazni (in veliko medijsko preziranje alkohola in objestne vožnje) vendarle dosegle tak pritisk, da se je trend smrtnih žrtev obrnil navzdol.lizard je napisal/-a:V prvi vrsti upada, ker je nekaj najnevarnejših cest bilo zamenjanih z avtocesto.domen_ je napisal/-a:Dolgoročno sicer ni tako dober kot kakšne alternative (kampanje za zviševanje zavesti in kulture), ampak nekaj ga le je (število mrtvih zadnja leta upada).
Kavs je napisal/-a: Misliš da bi bilo 0? Temu bi rekel, ne sodi drugih po sebi.
Kavs je napisal/-a: In ne vožnja ni nekaj nujnega. Izpit je lahko tretiran kot orožje kot npr pištola - zakaj bi ga potem MORAL VSAK imeti?
Kavs je napisal/-a:Najbolj me pa "žalosti" da primerjave z violino nisi dojel....me pa ne preseneča. Tudi tukaj se procenti vrtijo okrog 90.
CHAN je napisal/-a:Kavs je napisal/-a: Misliš da bi bilo 0? Temu bi rekel, ne sodi drugih po sebi.
Hahaha ... težko bom sodil po sebi, glede na to, da pač nisem profesionalni dirkač.![]()
Lahko pa smo zelo ekzaktni ter bi povsem realno pričakovali pri 90% zmogljivostih Alonsa, da bo takšen talent že trkal na vrata najprestižnejših tekmovanj (beri WRC, F1, ipd)! Če pa se osredotočam na slovenske tekmovalce avto moto športa z mednarodnim razredom, ki je pokazatelj določene konkurenčnosti v mednarodnem smislu, pa smo pri trenutni številki 24 tekmovalcev v Rallyju ter 3 v Gorsko hitrostnih preizkušnjah (glej zadnji spisek kategoriziranih športnikov pri OKS-ZŠZ). Motociklizem izpuščam.
Delati primerjave vrhunskih tekmovalcev z vsakdanjimi cestnimi pripetljaji, pa so milo rečeno - bizarne. V večini primerov bi najverjetneje marsikateri profesionalni voznik z milijoni prevoženimi kilometri pokazal bistveno širši spekter obvladovanja vožnje, kot pa testosteronsko nabriti tekmovalec.
Pa smo postavljeni pri srži problema ter psihološkem problemu marsikaterega slovenskega (ter tudi svetovnega) voznika, ki je sveto prepričan v svoje znanje, vredno Schumija, Alonsa in Loeba skupaj.Pa vendarle smo potem priče raznim Šumijem v ponedeljkovih črnih kronikah ...
Kavs je napisal/-a: In ne vožnja ni nekaj nujnega. Izpit je lahko tretiran kot orožje kot npr pištola - zakaj bi ga potem MORAL VSAK imeti?
In glede na tehnološki razvoj človeka, vožnja z avtomobilom tudi ni izdelava doktorske dizertacije iz jedrske fizike, mar ne?! Pravila cestnega prometa so več ali manj dodobra postavljena, da so razumljiva tako dr. Ferdinandu Piechu, vozečemu po avenijah Berlina, kakor Williamu Kipkoskeiu, ki stoji na semaforju v Nairobiju. V začetku 20. stoletja bi takisto primerjavo še razumel ter bi razmišljal ali bi se jutri odpeljal proti službi s Fordom T ali pač zajahal staro kljuse ter opasal svoj revolver, upajoč da me ne bo med potjo napadel kakšen poštni ropar...Dandanes pa je človekov razvoj le toliko napredoval, da nam bo olajšan in omogočen osebni transport.
Kavs je napisal/-a:Najbolj me pa "žalosti" da primerjave z violino nisi dojel....me pa ne preseneča. Tudi tukaj se procenti vrtijo okrog 90.
Razume se, kakor se bere - drugače je pač potrebna eksplicitnejša razlaga.
Če pa vožnja ni tolikanj pomembna, se bom pač jutri peš odpravil proti službi, brenkajoč kot trubadur na violino?
Kako že pravijo nekateri: "Vsi mi pravijo, da sem najboljši voznik, z daleč najboljšim občutkom vse naokrog ... samo policisti ne razumejo, ko so mi nabili 15 kazenskih točk ...!"
Me zanima koliko od vas, ki tako goreče zagovarjate upoštevanje CPP -predvsem kar se hitrosti tiče- redno daje smernike, obstoji na prehodu za pešce, upošteva zadrgo (pa ne tiste na hlačah), spremlja promet za sabo, odstopi prednost avtu ki čaka na stranski cesti, spusti hitrejšega naprej? CPP ni samo omejitev za hitrost. Pri vsem "stremenju" k varni vožnji in reševanju naših življenj (in NE polnjenju blagajne!) bi lahko morda država tudi temu namenila več pozornosti. Stanje je tako hudo, da sem zadnjič na AC naredil takšno faco: , ko sem videl da so dali smernik pri menjavi pasu trije avti zaporedoma Pri krožiščih ni nič bolje, drugod se pa stanje slabša. Je res tako težko porinit za tisto bogo ročko (po navadi se nahaja na LEVI strani volana, in NE trese ko se je dotakneš )?
Pa ne vzeti tega kot napad, le jezi me, ker je povsod hitrost na tapeti, ostalo pa se potisne na stran....
Pomoje se samo ti spuščaš v takšne bizarne primerjave.Kavs je napisal/-a:Btw 90% Alonsa nikakor ni dovolj da bi mu sledil. 99.9 pa že mogoče. Samo jaz opazim razliko, ali razlika dejansko je?
domen_ je napisal/-a:Pomoje se samo ti spuščaš v takšne bizarne primerjave.Kavs je napisal/-a:Btw 90% Alonsa nikakor ni dovolj da bi mu sledil. 99.9 pa že mogoče. Samo jaz opazim razliko, ali razlika dejansko je?
Čista neumnost.Kavs je napisal/-a:Glej, vsakdo ki je na cesti BI MORAL obvladati osnove driftanja.
Kavs je napisal/-a:
Glej, vsakdo ki je na cesti BI MORAL obvladati osnove driftanja.
Kavs je napisal/-a:domen_ je napisal/-a:Pomoje se samo ti spuščaš v takšne bizarne primerjave.Kavs je napisal/-a:Btw 90% Alonsa nikakor ni dovolj da bi mu sledil. 99.9 pa že mogoče. Samo jaz opazim razliko, ali razlika dejansko je?
Glej, vsakdo ki je na cesti BI MORAL obvladati osnove driftanja.
Tako pa, sam mal zadek popleše in smo že tam....pri nesreči. Če ni nikogar nasproti je še kolkr tolk OK; če ne pa pač smrtnih. Why cares - dvignemo kazni in pustimo nesposobneže še vedno na cesti.
Dobra politika.
Sem bil prepričan, da so taki omejeni samo v parlamentu, pa vidim da je med folkom isto mnenje. Torej dejstvo je, da prometna kultura in sposobnost se v SLO ne bo nikoli izboljšala. Izjave tukaj so pa dokaz za to!
Kavs je napisal/-a:Kakor želiš s tem romanom izpasti brithen izpadeš bolj kontradiktoren.
Hkrati trdiš da je vožnja pič... dim po domače a hkrati ne more noben doseči Alonsa. Jap, ni čudno da smo tam koder smo.
CHAN je napisal/-a:Pa smo postavljeni pri srži problema ter psihološkem problemu marsikaterega slovenskega (ter tudi svetovnega) voznika, ki je sveto prepričan v svoje znanje, vredno Schumija, Alonsa in Loeba skupaj.![]()
Kavs je napisal/-a:In če je voziti tako lahko, zakaj moram jaz kolegici mrtvo pjan parkirat moj kombi, sama pa trezna ne zmore?
Kavs je napisal/-a: Why cares - dvignemo kazni in pustimo nesposobneže še vedno na cesti.
Kavs je napisal/-a:Pretiravam?
A zato je potem nekaj kolegov pri 40 že naredilo totalko, ko so na mal mokri cesti v jarek zapeljal? Vprašam, ker namreč na tistih odsekih je bila povsod omejitev 90.
Se pa umikam, k vidm da tistih 90% ni sam meja primerna za izpit, ampak je tud meja, kolk od vas bi šlo dol s cest če bi blo tko in ste s tem ne samo užaljeni ampak celi prizadeti!
Tako pač je. Še enkrat: Tudi jaz ne znam igrati violine, vendar se ne silim. In če bi morali tisto piskanje violine poslušat v dvorani bi pop.... k svojim neznanjem ogrožate življenja drugih je pa v redu! Bravo!
S tem se pa tudi umikam, prepričanega pač ne moreš prepričat. Da imam prav pa je je dokaz nekaj nesreč mojih kolegov in kolegic, katerih imen namenoma ne bom omenjal, da se ne bodo še oni počutili prizadete.![]()
LP
domen_ je napisal/-a:Čista neumnost.Kavs je napisal/-a:Glej, vsakdo ki je na cesti BI MORAL obvladati osnove driftanja.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov