Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re: Telebani na cesti

Napisal/-a lizard Sr okt 12, 2011 4:20 pm

@X-hair: saj je vedno isto, lahko prilepiš 100 posnetkov debilov na naših cestah, in Gosic, Domen_ itd.. bodo čisto tiho in ostajali na preži za posnetkom, za katerega so prepričani, da si ravnal narobe, potem pa uletijo z bombardiranjem. Nato jim nekdo (ponavadi BBoss) razloži da si ravnal v skladu s CPP in da so v zmoti, nato utihnejo za naslednji mesec dni. Skratka zaradi njihovega neznanja in nepozanvanja CPP-ja imamo potem povsem nepotrebne debate, da si jim na nekaj straneh (ponavadi sicer neuspešno) razloži da o varnosti v prometu ne vejo kaj dosti.

Brezveze se je kakorkoli obremenjevat in odgovarjat.

@Dragon_force: Najprej poskrbi da bo tvoj avto kar se da varen - se pravi nehaj voziti z zimskimi gumami poleti, in takrat bom z veseljem prisluhnil kaj imaš za povedati o varnosti, dokler pa niti pri svojem avtu ne poksrbiš da bo čim bolj varen, pa klofute raje zadrži v sebi.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Sr okt 12, 2011 4:59 pm

A to je neka primerjava, vožnja z zimskimi poleti ali pa prehitevanje kolone?

Kot sem že nazaj povedal, če vi norite in preizkušate meje vaših gum dnevno, ne pomeni, da vsi norimo. Pa ne mi ven metat primere, ko ti ''nekaj'' skoči na cesto in bremzaš. Sem imel veliko primerov, tako poleti in pozimi in vsakič so gume začuda preživele.

Nimam več kaj povedat v tej temi, ker vsi vse veste in mi, ki ne norimo po cestah, samo zdraho delamo.

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany Sr okt 12, 2011 5:03 pm

@dragonforce; ...veselo vožnjo ti želim naslednjič ko se boš na ravnini pripeljal za 3(ja točno tri) vozila z hitrostjo 60 km/h ampak neboš prehiteval, ker to ni "prav", pa čeprav vidiš par sto metrov pred sabo. pravljice ane :)
Zadnjič spremenil zany, dne Sr okt 12, 2011 6:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 12, 2011 5:38 pm

raje ne komentiram ničesar ampak če bi blo več x-hairov, tommyev in podobnih na cesti bi se js odločno varneje počutil kot se.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Sr okt 12, 2011 5:57 pm

Lizard, a vožnja po regionalki z 100km/h + pa je po Bossovem CPP-ju?

Sedaj pa bojo komentarji kot so:

ja ja glejga, spet en k misli da hitrost ubija
ali
jaz poznam cesto kot lasten žep

Lahko je bit pametn, pa nekomu tiščat za ritjo nad omejitivji in potem jamrat.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 12, 2011 6:00 pm

Gosic je napisal/-a:Lizard, a vožnja po regionalki z 100km/h + pa je po Bossovem CPP-ju?

ali

Lej Gosic, ce imas na kii res tako porabo kot ti pise v podpisu ti omejitve ne vidis še od daleč ne, tako da mislim da nisi merodajen da ocenjuješ ali kdo divja ali ne.

Konec koncev bi se pa lahko vi, ki ste premične barikade na cesti brigali sami za sebe in pustili ostale da vozijo kot jim ( nam ) paše, kazni si plačujemo sami
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 12, 2011 7:18 pm

No vsaj kristalno jasno postaja, zakaj je stanje takšno kot je. CPP za vas, ko vam ne paše, postane nepomemben in če nekdo nečesa ni sam sposoben naredit, se je treba zgražat nad ostalimi, bolj sposobnimi posamezniki. Višek arogance je, da svoje ignoriranje CPP-ja opravičujete s tujimi napakami - prekoračitvijo hitrosti. Nekako spominja na šerife na prehitevalnem pasu, mar ne? S tem svojim zgražanjem nad tem, da te kdo prehiti, ko si v koloni, pa dajete vse bolj in bolj vtis tistih pacientov, ki se v koloni nabijejo nekomu na rit, da ja ne more noben mimo ali pa ob morebitnem prehitevanju nekoga zadaj pritisnete po gasu, da bi pa sami prehiteli, to pa ne, to je nevarno. :roll:

Kako naj si namreč človek lahko drugače razlaga, da se počutite tako zelo ogrožene, če nekdo prehiteva vas in še kakšen avto poleg? CPP ne le da tega ne prepoveduje, celo kristalno jasno je opisano obnašanje v takšni situaciji, ampak sem prepričan, da vi veste bolje in ste to pripravljeni podkrepiti celo s klofutami. No ne vem kaj se čudim, saj po krajši vožnji človek hitro opazi, da so med vozniki tudi arogantni neadertalci.

Ponavljam:
1. Kako ti lahko nekdo od zadaj jemlje neko "pravico", če ti sploh nimaš kaj delat na levem pasu, če se on tam spravi pred tabo?
2. Kako se lahko ta ista oseba "vriva" nazaj v kolono, če ti vsaj približno upoštevaš varnostno razdaljo in med njegovim prehitevanjem ne pospešuješ?
3. Koliko vas dejansko pozna CPP in pravilno ravnanje ko prehitevaš oz. si prehitevan?

Voznik prehitevanega vozila ne sme povečevati svoje hitrosti in mora s svojim ravnanjem omogočiti vozniku, ki prehiteva, da čimprej konča prehitevanje. Zakon vozniku zapoveduje, da ne sme začeti prehitevati, če je voznik, ki vozi za njim, že začel prehitevati, enako pa velja tudi za voznika, ki vozi pred njim.

Poleg tega dobivam občutek, da bi nekateri storili vse, da vas noben ne prehiti, pa četudi to skušate narediti v zakonskih okvirih, če že drugače ne gre, vas moti hitrost ostalih. :roll:
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne Sr okt 12, 2011 8:00 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Sr okt 12, 2011 7:33 pm

manixx, porabo tako kot jo imam, se zlahka doseže na relaciji LJ-Kočevje! In to z 90km/h!
Tudi na AC. Vožnja za tovornjaki! Kot sem že marsikje napisal, bom tudi tokrat, samo ga ni junaka, da se javi in ga popeljem do LJ in nazaj.

Ja saj vi kar plačujte, ampak eni nismo take ovce, da bomo sledili trendu, ki dirigira da je 90km/h na regionalki premalo. Potem pa je nekdo označen ki vozi po omejitvi za kanto ki ovira! Ovirajo tisti, ki vozijo 60-70km/h po regionalki!

Tommy, lepo da misliš name. Ni pa lepo kar neke predsodke metat na ljudi, kar si pač zmišliš v svoji glavi.
Ampak jaz tu nisem mislil na kolono ;)
Glede kolone pa se prehiteva odločno, tako kot je na posnetku!

Ampak moj pomen posta sploh ni bil tako zgražajoč, ampak je sam X-hair posmehujoče odgovoril.

Me pa zanima nekaj. Delno se strinjam z tistim, da je prehiteval prav in tistim ki pravijo da ne.

Sedaj pa rešimo primer v praksi. Če bi se prehitevalo tako, da prehiti prvo vozilo za 'oviro' v prometu.
Vsi sledijo njemu, najprej prvi, nato drugi, nato tretji,.....

Kako pa je v praksi? Če se sam vozim po AC in dohitim na voznem tovornjak, na rit pa se mi nalepi 100 vozil, prehitevalni pa je prav tako gost prometa. Kdaj pridem na vrsto? Zadnji!
To je tist egoizem na cestah. Zato marsikdo stori prav to, kot je na posnetku. Kot da je težko oddat tist pas asfalta.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Sr okt 12, 2011 7:37 pm

Polo78 je napisal/-a:@domen_ zdaj pa res flancaš 100 na uro in pišeš bedarije tako da se tudi jaz sprašujem, če izpita morda nisi kupil? :huh: Meni je tudi vse bolj jasno zakaj je po cestah toliko enega cincanja. Ničkolikokrat se tudi sam znajdem v situaciji, ko je res dooooolgaaa ravnina ter povsem prazna, pregledna cesta, spredaj tovornjak oz. nekdo počasen, ki vozi cca. 60 km/h (omejitev 90 km/h), prvi avto za njim pa noče in noče prehiteti, enako tudi ne drugi. In kaj ti preostane drugega kot da greš prehitet vse tri?! KAJ??? A boš čičal in čakal, da se bo onemu prvemu posvetilo al kako?! :roll: :roll: :roll:
Si funkcionalno nepismen? Govorimo o konkretnem posnetku, ki ga je zgoraj objavil X-hair. Tvoja bedasta posploševanja pa niso vredna piškavega oreha.
lizard je napisal/-a:@X-hair: saj je vedno isto, lahko prilepiš 100 posnetkov debilov na naših cestah, in Gosic, Domen_ itd.. bodo čisto tiho in ostajali na preži za posnetkom, za katerega so prepričani, da si ravnal narobe, potem pa uletijo z bombardiranjem. Nato jim nekdo (ponavadi BBoss) razloži da si ravnal v skladu s CPP in da so v zmoti, nato utihnejo za naslednji mesec dni. Skratka zaradi njihovega neznanja in nepozanvanja CPP-ja imamo potem povsem nepotrebne debate, da si jim na nekaj straneh (ponavadi sicer neuspešno) razloži da o varnosti v prometu ne vejo kaj dosti.
Še eden, ki je funkcionalno nepismen. Jaz nisem rekel, da je X-hair kršil CPP, ampak sem rekel, da je njegova vožnja na tistem konkretnem posnetku slaba in neprimerna. Tako kot pri Polu78 tudi tvoja posploševanja in kompletno deplasirani komentarji niso vredni piškavega oreha.

Nekateri preprosto nimate j**c (ali jošk, v primeru ženske), da bi na glas pokazali na napake nekoga, s katerim se sicer večkrat strinjate. Raje se zatekate k infantilnim posploševanjem, bedastim izmotavanjem in kazanjem s prstom na vse drugo kot pa na napake v vožnji na posnetku - verjetno tudi zato, ker se v podobni vožnji tudi sami prepoznate. Človek, ki ne zmore priznati tudi kakšne svoje napake (in v teh posnetkih evidentno so napake), pa je nesposoben sodelovati v kritični diskusiji - namesto ad rem vse jemlje ad hominem, in tudi vrača ad hominem. Primer je toliko, da se mi jih niti ne ljubi naštevati.
~toMmy~ je napisal/-a:1. Kako ti lahko nekdo od zadaj jemlje neko "pravico", če ti sploh nimaš kaj delat na levem pasu, če se on tam spravi pred tabo?
2. Kako se lahko ta ista oseba "vriva" nazaj v kolono, če ti vsaj približno upoštevaš varnostno razdaljo in med njegovim prehitevanjem ne pospešuješ?
2. Koliko vas dejansko pozna CPP in pravilno ravnanje ko prehitevaš oz. si prehitevan?
Ta vprašanja seveda nimajo nobenega realnega temelja v tukajšnji diskusiji in so kompletno deplasirana. Nič presenetljivega, saj njihov avtor niti do tri ne zna šteti. :lol:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr okt 12, 2011 7:40 pm

_furby_ je napisal/-a:
kaj da recem...prasat kakega policaja ali pa probat pred policajem :mrgreen: sicer pa vemo vsi kako je to, odvisno kako to vidi policaj ;)

Ne, ne Furby ne bomo se šli takole... tudi policaj te sme kaznovati le na osnovi člena v zakonu. Ne glede kakšno imate mnenje o njih nek red pa vseeno obstaja, če ne na prvem nivoju pa na naslednjem.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr okt 12, 2011 7:59 pm

Gosic je napisal/-a:Lizard, a vožnja po regionalki z 100km/h + pa je po Bossovem CPP-ju?

ali

Pretiravaš, nisem tolk pomemben, da bi bil avtor CPP-ja tako, da še vedno velja, da je to slovenski CPP in ne Bossov. Čeprav moram priznat, da seem kr zrasel ob tej pripombi in da sem se moral pošteno sklonit, da nisem zadel z glavo podboja vrat. ;)

Pa še beseda dve o tem zakaj je bolj varno prehitevat (če že) tri skupaj kot pa po vsakem al pa po dveh not pa spet ven.

1.) če bi šel po dveh nazaj na vozni pas bi to pomenil zaviranje in ponavadi zaradi premajhne varnostne razdalje vozečih na desni lahko tudi precej nevarno dejanje
2.) ko si enkrat na levem pasu v fazi prehitevanja imaš najboljši pregled nad situacijo (govorimo o varnem prehitevanju in ne o prehitevanju v nepregledne ovinke) in to daleč boljšega kot pa, če poskušaš začeti s prehitevanjem izza kamiona ali avtobusa, ki zastirajo ves pregled naprej.
3.) prehitevanje ni ravno enostaven manever in bolje ga je izvesti enkrat kot pa dvakrat, trikrat - vzrok v prejšnjih dveh točkah

evo jaz pa znam štet do tri in se nisem zatipkal - a dobim zato kakšno nagrado? :roll:

Pa še nekaj - vedno ima pri prehitevanju prvi avto za traktorjem najprej priložnost, da prehiti ampak le v predpogoju, da ni zaliman traktorju na rit, ker pol res ne vidi nič. Torej, prava varnostna razdalja (raje malo več, da imaš boljši pregled), daš žmigavec, se rahlo pomakneš proti sredini in boš že s tem nakazal, da bi rad prehitel in v trenutku, ko vidiš dovolj dolg del prazne ceste se v PRAVI PRESTAVI lotiš prehitevanja pa ne bo nobenih presenečenj. Za prehitet traktor pri 50-60km/h je vsak normalen avto dovolj dober in hiter, če ga znaš uporabljat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 12, 2011 8:08 pm

domen_ je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:1. Kako ti lahko nekdo od zadaj jemlje neko "pravico", če ti sploh nimaš kaj delat na levem pasu, če se on tam spravi pred tabo?
2. Koliko vas dejansko pozna CPP in pravilno ravnanje ko prehitevaš oz. si prehitevan?
Ta vprašanja seveda nimajo nobenega realnega temelja v tukajšnji diskusiji in so kompletno deplasirana. Nič presenetljivega, saj njihov avtor niti do tri ne zna šteti. :lol:

Mislim, da ti nimaš nobenega realnega temelja v tej diskusiji in si kompletno deplasiran. Lahko napišeš tudi tisoč "kompliciranih" besed, če je tvoja izjava sama po sebi neutemeljena in z njo ne poveš praktično nič oz. neumnost. :roll: No nič novega od tebe, ko ne veš kaj povedat, se izoliraš s kakšnimi tako bistrimi izjavami brez pomena. :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr okt 12, 2011 8:35 pm

Takole pravi ZVCP
Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
10- vozila ali kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo zaradi gostote prometa ali drugih razmer v prometu
Z globo 150 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo 1., 2., 10., 11., 12. ali 13. točko prvega odstavka tega člena.

In še
kolona vozil so tri ali več vozil, ki vozijo eno za drugim po istem prometnem pasu na takšni medsebojni razdalji vozila, da sta hitrost vožnje in ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr okt 12, 2011 8:56 pm

ban je napisal/-a:Takole pravi ZVCP
...na takšni medsebojni razdalji vozila, da sta hitrost vožnje in ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti

A zna kdo to raztolmačiti?? Bolj berem, manj mi je jasno. :huh:
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr okt 12, 2011 9:00 pm

sebaveh je napisal/-a:
ban je napisal/-a:Takole pravi ZVCP
...na takšni medsebojni razdalji vozila, da sta hitrost vožnje in ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti

A zna kdo to raztolmačiti?? Bolj berem, manj mi je jasno. :huh:

probej še 1x :mrgreen:
Jst to zastop tko, da ne smeš prehitevat 3 ali več počasnejših vozil od tebe, ker to je že kolona in si lahko kaznovan z 150€. Se motim :?:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr okt 12, 2011 9:12 pm

Pa dobr no a ste nekateri klele funkcionalno pismeno prikrajšani al se delate norca pa probate besede tako okrog ovinka zavit, da bi le morebiti vsaj malo kazalo na to, da imate celo prav.

A razložim po kmečko kaj to pomeni - naredi se kolona od domžal do šentjakoba in je zaradi gostote prometa pač počasna ker en teleban bremza vse skupi par kilometrov naprej. Take kolone ne smeš prehitevat, ker to nima ne smisla (ne pridobiš nič in predno prideš do vzroka kolone si verjetno že na cilju) je pa še nevarno, ker se moraš skoz nazaj vračat v kolono. Če pa greš prehitevat kolono, ki vozi počasi zaradi kamiona, taktorja, konjske vprege, telebana or whatever pa to ni kršenje tega zakona, ker kolona ni nastala zaradi gostote prometa ampak zaradi počasnega vozila na čelu in ko prehitiš recimo teh nekaj vozil s samim vzrokom imaš nato prosto pot in lahko voziš s svojim tempom naprej. Tukaj je smiselno pač prehitet in tudi ne kršiš nobeneg odstavka v tem zakonu.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr okt 12, 2011 10:04 pm

Če je slučajno na mene letelo - zanimal me je samo tisti del ki sem ga citiral, sploh od vejice naprej. Vse ostalo mi je seveda kristalno jasno, ampak tisti zadnji stavek je pa res čudno napisan, pa verjetno ne samo meni. Me zanima kako si ta del razlaga recimo en povprečen policaj, da lahko ugotovi ali gre za dejansko kolono po črki zakona ali ne. :?: Ali pa je to zgolj kakšna "varovalka" za morebitne odvetnike. :?:
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 12, 2011 10:18 pm

Pač skupina vozil, kjer se vožnja posameznikov prilagaja ostalim v skupini. Recimo konkretno, če prvi pospeši, ostali sledijo tempu, če prvi upočasni, vsi zadaj upočasnijo ipd. Po domače povedano strnjena kolona, ni med avti recimo 200m razdalje.
Slika

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Sr okt 12, 2011 10:40 pm

BBoss je napisal/-a:Pa dobr no a ste nekateri klele funkcionalno pismeno prikrajšani al se delate norca pa probate besede tako okrog ovinka zavit, da bi le morebiti vsaj malo kazalo na to, da imate celo prav.

A razložim po kmečko kaj to pomeni - naredi se kolona od domžal do šentjakoba in je zaradi gostote prometa pač počasna ker en teleban bremza vse skupi par kilometrov naprej. Take kolone ne smeš prehitevat, ker to nima ne smisla (ne pridobiš nič in predno prideš do vzroka kolone si verjetno že na cilju) je pa še nevarno, ker se moraš skoz nazaj vračat v kolono. Če pa greš prehitevat kolono, ki vozi počasi zaradi kamiona, taktorja, konjske vprege, telebana or whatever pa to ni kršenje tega zakona, ker kolona ni nastala zaradi gostote prometa ampak zaradi počasnega vozila na čelu in ko prehitiš recimo teh nekaj vozil s samim vzrokom imaš nato prosto pot in lahko voziš s svojim tempom naprej. Tukaj je smiselno pač prehitet in tudi ne kršiš nobeneg odstavka v tem zakonu.

Če kolona vozi počasi zaradi traktorja, so to razmere v prometu. In tudi če kolona vozi počasi zaradi razmer v prometu, jo ne smeš prehitevat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če okt 13, 2011 4:52 am

Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov