Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Vikking
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a Vikking Če feb 09, 2012 12:08 am

MateSLO je napisal/-a:To bom jutri vprašal ko imam servis na 45.000 :)

Samo kako je pa za krajše relacije? Nekje sem prebral, da prvo nekaj časa na benz deluje potem pa avtomatsko na plin preklopi...ali kako?!

V bistvu obstojajta dva sistema. Najbolj pogost in razširjen je vbrizg plinaste faze. Novejši sistemi pa vbrizgajo tekočo fazo plina.

Pri vbrizgu plinaste faze, mora hladilna tekočina segreti uparjalnik. Uparjalnik spremeni tekočo fazo v plinasto, zaradi te spremembe pa pade temperatura na -20C zato je potrebno ogrevanje. Poleti je dovolj prevoženih 200-300m in sistem avtomatsko preklopi na plin. Pozimi če vozilo celo noč stoji zunaj pri -10 pa traja 2-3km vožnje da preklopi na plin.
Če pa je vozilo že ogreto (naprimer vozilo ugasneš skočiš v trgovino in se vrneš za 5 minut) pa je potrebno prevozit le par metrov da preklopi na plin. Za vse skrbi avtomatizem. Imaš pa tudi možnost da sam preklopiš na bencin oz. plin če to želiš.

Če imaš novejše vozilo, se pozanimaj glede garancije pri zastopniku za tvojo znamko vozila-

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Če feb 09, 2012 3:36 pm

Moj sistem že ob segretem motorju takoj ob zagonu preklopi na plin.
Obrneš ključ in takoj preklopi na plin ni treba prevozit par metrov ali dajat na gas ali karkoli.
Ko je hladen, potem pa traja da se segreje motor.Takoj ko se kazalec temparature premakne preklopi na plin..
Če ne vklapljam gretja se hitreje ogreje!

Se je pa treba za oba sistema (plinasta faza ali tekoča) prej pozanimat na uradnem servisu ,kako tolerira tvoj motor plin ....
Treba je tudi izbrat (picajzlastega inštalaterja)da ti vgradi v nulo!

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 Če feb 09, 2012 8:40 pm

Evo... danes imel redni servis... Filter bil kar lepo umazan, kljub temu, da sem vsaj 75% tankal na Veroškovi. Me pa zanima, če je možno, da je avto sedaj bolj poskočen, ko je nov filter ali pa je to samo placebo učinek, ker sem bil na servisu =P

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Pe feb 10, 2012 11:42 am

Sem bral malo podatke o nas lpgjevcih:) Ko sem dal sam predelat avto, nas je bilo okrog 6000. sedaj po 4 letih je povprečje 4000 predelanih avtov na leto več. Poraba plina na petrolu se je povečala več kot 2x. Kolikor vem je narod dobesedno znorel za lpgjem. Glede ekologije je to super, tudi ozaveščenost se močno poveča, a bodoče za ceno plina bo to samo hud udarec po naših žepih. Smo že na 0,8 E in kaj kmalu bomo na evro, če se prokleta država ne zmrdne in končno na nas gleda kot en velik plus ne pa minus.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe feb 10, 2012 12:14 pm

Razmerje naj bi bilo vedno nekje 50-60% cene bencina. Ko gre bencin gor, gre posledično z zamikom tudi plin. Je pa splošno znano da se plin pozimi nasplošno podraži zaradi ogrevanja.

Sem pa zadnjič vprašal na plinarni, za težavo ki jo imajo nekateri z lpg-jem na petrolih. Rekel je da je kriva mešanica butan/propan. Medtem ko imajo na plinarni (istrabenz plini) čisti propan, petrol na veliko šiba butan (večje razmerje kot je predvideno za lpg). Butan je veliko cenejši in na takšen način lahko ima tudi cenejši avtoplin. Kar pa se posebej še v zimskem času pozna, da vozila cukajo oz. pri pospeševanju preklaplja avtomatika na bencin.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe feb 10, 2012 2:05 pm

gogocak je napisal/-a:Sem bral malo podatke o nas lpgjevcih:) Ko sem dal sam predelat avto, nas je bilo okrog 6000. sedaj po 4 letih je povprečje 4000 predelanih avtov na leto več. Poraba plina na petrolu se je povečala več kot 2x. Kolikor vem je narod dobesedno znorel za lpgjem. Glede ekologije je to super, tudi ozaveščenost se močno poveča, a bodoče za ceno plina bo to samo hud udarec po naših žepih. Smo že na 0,8 E in kaj kmalu bomo na evro, če se prokleta država ne zmrdne in končno na nas gleda kot en velik plus ne pa minus.

ko je bil bencin 1,0 € in plin 0,5€ si prihranil 0,5€/l ... ko bo bencin 2,0€ in plin 1,0€ boš prihranil 1,0€/l. cene gredo gor , plače pa so enake kot 3 leta nazaj tako da se v realnosti plinaši za isti strošek goriva lahko vozimo veliiikoooo dlje kot na bencinu...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Pe feb 10, 2012 4:14 pm

Vikking je napisal/-a:Razmerje naj bi bilo vedno nekje 50-60% cene bencina. Ko gre bencin gor, gre posledično z zamikom tudi plin. Je pa splošno znano da se plin pozimi nasplošno podraži zaradi ogrevanja.

Sem pa zadnjič vprašal na plinarni, za težavo ki jo imajo nekateri z lpg-jem na petrolih. Rekel je da je kriva mešanica butan/propan. Medtem ko imajo na plinarni (istrabenz plini) čisti propan, petrol na veliko šiba butan (večje razmerje kot je predvideno za lpg). Butan je veliko cenejši in na takšen način lahko ima tudi cenejši avtoplin. Kar pa se posebej še v zimskem času pozna, da vozila cukajo oz. pri pospeševanju preklaplja avtomatika na bencin.

Ne vem kje ti vidiš da ima petrol cenejši LPG od kod tebi te trditve glede razmerja?
Plinarna Maribor ga ima zdaj 0,75 petrol že ima skoraj 0,8
hvala bogu da mi ni treba tankat plina na petrolu!

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe feb 10, 2012 4:26 pm

Petrol ga je imel velikokrat ceneje, kot plinarna npr. Trenutne cene so sicer drugačne. Zakaj bi potem dajali toliko cenejšega butana? imo za večji profit seveda. Kar je seveda po standardu SIST EN dopustno da se prodaja mešanica propana/butana. Če povprašaš petrol po kvaliteti goriva, ti pa skozi standard cititajo.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe feb 10, 2012 7:32 pm

Vikking je napisal/-a:Petrol ga je imel velikokrat ceneje, kot plinarna npr. Trenutne cene so sicer drugačne. Zakaj bi potem dajali toliko cenejšega butana? imo za večji profit seveda. Kar je seveda po standardu SIST EN dopustno da se prodaja mešanica propana/butana. Če povprašaš petrol po kvaliteti goriva, ti pa skozi standard cititajo.

propanu dodajajo butan zaradi moči - na propanu ( vsaj v kanadi vozijo "propan" , ki pa je vseeno mešanica propana in butana nekih 96%/4% ) je moč manjša in poraba večja .. problem je ko se shladi ,saj ima butan zelo visoko tališče in vrelišče : Butan -135/ -0,5 ( Propan -188 / -42 ) kar privede do težav pri uparjanju plina saj se butan veliko težje uparjuje pri nizkih temperaturah kot propan ... več o tem - http://sl.wikipedia.org/wiki/Alkan ...

tukaj so to napisali tako : http://www.butanplin.si/svetovalec/vpra ... n-nasveti/ : Prednosti uporabe mešanice propan-butan so:

mešanica je običajno cenejša od propana
energetska vrednost mešanice je praktično enaka energetski vrednosti propana (kJ/kg)
specifična masa mešanice je večja od specifične mase propana – pri enakem številu litrov dobimo več kg mešanice, torej več energije (+ 6,6%)
in zaradi tega gre posledično v tank manj goriva , če je v mešanici več propan-a ... ne zaradi tega , ker so zunanje temperature nizke ...

tukaj : http://stromar.si/uploads/notes/ene_l_1011_ap.pdf na strani 16 .... zraven je še nekaj zanimivih grafov ...
plin je cnej k bencin

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe feb 10, 2012 8:00 pm

No potem je pozimi kriva mešanica, ki jo občutijo nekateri ko tankajo na petrolovih črpalkah. Butan se težje uparja in je cenejši.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe feb 10, 2012 10:58 pm

Vikking je napisal/-a:No potem je pozimi kriva mešanica, ki jo občutijo nekateri ko tankajo na petrolovih črpalkah. Butan se težje uparja in je cenejši.

ali pa imajo njihove naprave preslabotne uparjalnike ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair So feb 11, 2012 10:24 am

plinaš je napisal/-a:
Vikking je napisal/-a:No potem je pozimi kriva mešanica, ki jo občutijo nekateri ko tankajo na petrolovih črpalkah. Butan se težje uparja in je cenejši.

ali pa imajo njihove naprave preslabotne uparjalnike ...

verjetno bo to bolj ja!
Zadnjič ko je bilo -20c nisem imel nobenih težav ali kakega preklopa nazaj na bencin..sicer plin od plinarne..

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy So feb 11, 2012 12:52 pm

js mam dva pa mi je samo pri maks obratih na AC preklopu na benz... bomo zdej vidl kk je ko mam 100% propan :)
Slika

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair So feb 11, 2012 1:23 pm

Buffy je napisal/-a:js mam dva pa mi je samo pri maks obratih na AC preklopu na benz... bomo zdej vidl kk je ko mam 100% propan :)

kupi si avto ne tovornjak haha :D

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy So feb 11, 2012 1:46 pm

spaceair je napisal/-a:
Buffy je napisal/-a:js mam dva pa mi je samo pri maks obratih na AC preklopu na benz... bomo zdej vidl kk je ko mam 100% propan :)

kupi si avto ne tovornjak haha :D

Js mam sam podalšano navaro :D Drgač pa fino, zdej ko sm pa šou propan tankat pa ne bo več -20 :D pa bo spet poraba šla gor... :D
Slika

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair So feb 11, 2012 1:47 pm

hehe kaj češ :DDD

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike So feb 11, 2012 2:08 pm

Fantje, malo bi vas prosil za pomoč, ker vidim, da vas je nekaj kar doma na tem področju, pa me zanima sledeče. Katerega od naših slovenskih vgrajevalcev mi najbolj priporočate. Sam, kot laik na tem področju ne opažam nekih večjih razlik. Razen seveda očitnih, kot so cena, proizvajalec itd. Podal sem povpraševanje na:
SiGas
Plinex
Avtonaplin
G-1 (samo od njih še čakam odg.)

Vsi imajo cene tam tam. Okoli 1200€ z vsemi vključenimi stroški. Le Prinsov sistem, ki je 1800€ + 250€ za sistem, ki maže ventile. Kar se mi zdi pretirana cena in ta odpade... Kolega ima od G-1 sistem v cliu in je zelo zadovoljen. Je rekel, da nima nobenih težav (zdaj že 2-go ali 3-je leto). Ampak od njih še ne vem točne cene.
Šlo bi za predelavo dveh avtomobilov. :)

Naj kar povem, da prebral nisem vseh 97ih strani, ker je preveč. =P
"this is so euro its asian" by Sam B.

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair So feb 11, 2012 3:19 pm

LaMike je napisal/-a:Fantje, malo bi vas prosil za pomoč, ker vidim, da vas je nekaj kar doma na tem področju, pa me zanima sledeče. Katerega od naših slovenskih vgrajevalcev mi najbolj priporočate. Sam, kot laik na tem področju ne opažam nekih večjih razlik. Razen seveda očitnih, kot so cena, proizvajalec itd. Podal sem povpraševanje na:
SiGas
Plinex
Avtonaplin

Vsi imajo cene tam tam. Okoli 1200€ z vsemi vključenimi stroški. Le Prinsov sistem, ki je 1800€ + 250€ za sistem, ki maže ventile. Kar se mi zdi pretirana cena in ta odpade... Kolega ima od G-1 sistem v cliu in je zelo zadovoljen. Je rekel, da nima nobenih težav (zdaj že 2-go ali 3-je leto). Ampak od njih še ne vem točne cene.

potem pa kar veselo,ni dolgo kar sem sam vgrajeval sistem in je veliko napisanega....

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So feb 11, 2012 4:20 pm

Pozdravljeni!

Gledam malo tole, dajte še men povedat; imam Peugeota 307 1.6 16V motor. Zdaj imam povprečno porabo 7l v 6000km (avto imam 4 mesece).
Bi se splačalo v tak avto vgradit plin? Koliko bi to stalo, kakšna bi bila potem poraba, če je zdaj povprečje 7l bencina? Pa kako poteka potem vbrizgavanje plina, skozi šobe, ki so sedaj za bencin? Potem računalnik tudi kaže trenutno porabo pa te stvari, ali se to podre?

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike So feb 11, 2012 5:56 pm

spaceair je napisal/-a:
LaMike je napisal/-a:Fantje, malo bi vas prosil za pomoč, ker vidim, da vas je nekaj kar doma na tem področju, pa me zanima sledeče. Katerega od naših slovenskih vgrajevalcev mi najbolj priporočate. Sam, kot laik na tem področju ne opažam nekih večjih razlik. Razen seveda očitnih, kot so cena, proizvajalec itd. Podal sem povpraševanje na:
SiGas
Plinex
Avtonaplin

potem pa kar veselo,ni dolgo kar sem sam vgrajeval sistem in je veliko napisanega....

Nisem želel napasti ampak... Grem 2x vsako stran prebrati, če greš na vse izpite v prihajajočih 3 tednih namesto mene. Ne moreš verjeti ampak smo še takšni študenjte, ki dejansko študiramo in nimamo časa 4 ure+ preživeti ob čitanju 97 strani... :roll:
"this is so euro its asian" by Sam B.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov