Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Re: Nove kazni od 1.7.2011

Napisal/-a chan Če jun 30, 2011 1:33 pm

zajbel je napisal/-a:
adis je napisal/-a:
beri odebeljeni tekst.

Sem ga že velikokrat prebral, pa me zanima, kdo je avtor tega teksta. Če se jaz tukaj nekaj zmislim, pa 10krat odebeljeno napišem, še ne pomeni, da je to res.

Pa še mnenje strokovnjaka o tem: http://www.varnostvprometu.org/index.php?nStran=ps&nPod=odg&nSvet=fj&id=6373

Si prebral vsaj tole?

CHAN je napisal/-a:Še obstoječi ZVCP-1-UPB5 (Zakon o varnosti cestnega prometa), Ur.l. RS, št. 56/2008 v 3. in 4. točki 30. člena nedvoumno razlaga:

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Ter še malce logike - če je polovica dovoljene avtocestne hitrosti 65 km/h je pač logična 1. točka 110. člena (še enkrat!):

(1) Na avtocesto ali cesto, rezervirano za motorna vozila, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h

Mnenje strokovnjaka iz linka pa je vezano na 1. in 2. točko 30. člena, ki pravita:

(1) Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje.

(2) Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Če jun 30, 2011 3:10 pm

Danes se je že videl vpliv novih kazni, ki se začnejo jutri. Vsi so že vozili kot po jajcih, vsi čez cestninske postaje točno 40 km/h, v naseljih skoraj ni bilo koga, da bi šel čez omejitev itd.

Še na cesti Ljubljana - Kočevje nisem videl nobenega prehitevanja. Pa so tam ponavadi norci v pravem pomenu besede.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Če jun 30, 2011 3:20 pm

(1) Na avtocesto ali cesto, rezervirano za motorna vozila, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h
Ta člen določa kdo lahko gre na avtocesto. In pove, da na avtocesto ne sme na primer moped.

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo
Ta člen določa, da se na kateri koli ne sme vozit brez razloga tako počasi, da se s tem ovira druga vozila.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo
Ta člen pa določa, da je treba prižgat 4 smernike, če se vozi na avtocesti manj kot 65 km/h.

In v teh treh členih nikjer ni z eno številko določena najnižja hitrost na avtocesti. Tudi mnenje strokovnjaka iz linka je zelo jasno: "Na AC ali CRMV pa najmanjša dovoljena hitrost ne more biti določena ...".
Če njemu ne verjamete, pa še en link: http://www.tecajcpp.com/faq/index.php?a=faq&f=19

gecco: tebe bi pa prosil, da mi pretolmačiš odgovor, ker ga sam ne znam.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če jun 30, 2011 3:35 pm

DragonForce je napisal/-a:Danes se je že videl vpliv novih kazni, ki se začnejo jutri. Vsi so že vozili kot po jajcih, vsi čez cestninske postaje točno 40 km/h, v naseljih skoraj ni bilo koga, da bi šel čez omejitev itd.

Še na cesti Ljubljana - Kočevje nisem videl nobenega prehitevanja. Pa so tam ponavadi norci v pravem pomenu besede.

jst danes še nisem opazu sprememb (še vedno sem s cca. 55-60km/h v naselju med počasnejšimi), bomo vidli jutri, kako bo na cestah.
Slika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če jun 30, 2011 3:41 pm

zajbel je napisal/-a:(1) Na avtocesto ali cesto, rezervirano za motorna vozila, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h
Ta člen določa kdo lahko gre na avtocesto. In pove, da na avtocesto ne sme na primer moped.

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo
Ta člen določa, da se na kateri koli ne sme vozit brez razloga tako počasi, da se s tem ovira druga vozila.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo
Ta člen pa določa, da je treba prižgat 4 smernike, če se vozi na avtocesti manj kot 65 km/h.

In v teh treh členih nikjer ni z eno številko določena najnižja hitrost na avtocesti. Tudi mnenje strokovnjaka iz linka je zelo jasno: "Na AC ali CRMV pa najmanjša dovoljena hitrost ne more biti določena ...".
Če njemu ne verjamete, pa še en link: http://www.tecajcpp.com/faq/index.php?a=faq&f=19

gecco: tebe bi pa prosil, da mi pretolmačiš odgovor, ker ga sam ne znam.

Domov si ga odnes tega strokovnjaka in ga postavi na polico, da ti bo to ponavljal vsake 5 minut, pa glej da boš na poti domov vklopil vse štiri smerokaze ko se boš peljal po AC manj kot 65 km/h. Na avtocesti maš znak, kjer imaš priporočeno hitrost napisano na tabli za začetek počasnega pasa in za konec počasnega pasa.
Mater, si tak tečn s tem, ko kaka v sebe zagledana najstnica. Kot da se pelje kdo zavestno manj kot 60 po AC če razmere dovoljujejo več (razen tistih, ki štrajkajo) :roll:
LP Rok

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Če jun 30, 2011 4:09 pm

se tolk kregate okol teh 60kmh, kot da bi že vsi dobl vsaj enkrat kazen za prepočasno vožnjo :lol:

Uporabniški avatar
Atrox
Novinec

Napisal/-a Atrox Če jun 30, 2011 4:49 pm

splash je napisal/-a:
gecco je napisal/-a:
splash je napisal/-a:a mi lahko kdo pojasni, zakaj na cestninskih postajah, kjer imamo absurdne omejitve ne veljajo kazni za prekoračitev hitrosti na avtocesti?

Prehitra vožnja na avtocesti in hitri cesti:

Prekoračitev Globa (v eur) Točke
do vključno 20 km/h , 50/60 , 0/0
do vključno 30 km/h , 100/120 , 0/0
do vključno 50 km/h , 150/200 , 3/3
nad 50 km/h , 300*/400* , 9/9

Ne razumem kaj hočeš povedati, saj na cestninski veljajo kazni za avtocesto...vsaj do sedaj so. Kaj jutri bo kaj drugače?

a si ziher da velja? ker je moj sodelavc pripeljal 78 na 60 pa ni dobil samo 60€ kazni...

Js sem se peljal na cestninski 91 pri omejitvi 60, pa sem dobil 50€ kazni (mi je pa policaj povedal, da bi moral dobiti 150€ in 3 točke). Najbrž je vse odvisno od policaja kolko ti hoče napisat kazni...

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Če jun 30, 2011 4:54 pm

DragonForce je napisal/-a:Danes se je že videl vpliv novih kazni, ki se začnejo jutri. Vsi so že vozili kot po jajcih, vsi čez cestninske postaje točno 40 km/h, v naseljih skoraj ni bilo koga, da bi šel čez omejitev itd.

To so bedaki, danes si je treba dati duška in narediti vsaj za par tisočakov prekrškov. Danes so še "mile in poceni" kazni, jutri bo pa vse bolje in ne bo več nesreč na cestah, vse bo potekalo tekoče, in živeli bomo srečno do konca svojih dni. :lol:

Samo nekaj bom napisal: Bedaki s tem višanjem kazni ne bo dolgoročne koristi, bo pa več revežev ko bodo spotoma peljali 55 namesto 50 ali 35 namesto 30.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če jun 30, 2011 9:58 pm

110 omejitev po Hitri cesti? zakon, je bil čas.. ker 100 se res vleče

DEJSTVO JE: da jaz študent, ki imam avto, in grem komaj skozi mesec VOZIM PO PREDPISIH, ZAKAJ? ker vem, da nimam keša in če bom dobil tistih 50€ kazni (polovička, če greš 60 u mestu) bom moral it spet kak vikend kam delat, da jih odplačam..

in medtem ko jaz vozim lepo 45-50 po mestu me prehiti en BMW letnk 07+ DIZEL (popularno) sz 150 KM + ! k si misli, dej dej kaj cinclaš te prehitim.. ampak moramo se pa prašat ZAKAJ? ker on pri 1.500, 2.500 plače.. tistih 50€! al da policaju, ali pa za 2, 3 pive u baru!

in doker bodo kazni visoke samo za nas smrtnike, NE PA VEZANE NA REDNI DOHODEK, bo tako!

zanimivo je, da je seda do 0,24 kazen za alkohol! totalna bedarija, do sedaj je do 0.24 brez kazni, ker je bilo DOKAZANO, da četudi si spil pivo, dve pri kosilu, prijatelju si bil še zmeraj zmožen za vozit !

in sedaj po jedi ne smeš spit pira, ker NISI ZMOŽEN? ma drek nisi zmožen, to je samo za POLNJENJE PRORAČUNSKE BLAGAJNE!

druge logike ne vidim!

pa da ne bo kdo zdaj pametoval, 1 piva, 2 .. jih je 5.. pravim do 0.24 če imaš na cesti!

tadej92 je napisal/-a:Sedaj pa eno nevmesno vprašanje; je kaznivo pozimi sprobavat na parkirišču svoj avtomobil do meje, ti lahko policist napiše kazen če te pri tem dobi ?

lp

če ni nobenega na parkingu, je ta "bolj zapostavljen" je boljše da se tam izživljaš in delaš ročna party po snegu, kot pa da se izživljaš na cesti (kot nekateri)

in jaz ne vidim problema, da bi tam dobil kazen (čeprav bi ti jo naši TRDI policaji takoj dali)

aja, še tista, k ste eni mislili vozit 60 km/h po avtocesti kao nek protest! ceprav nevem zakaj bi te ljudi hecali, k bodo cakali na cesti v koloni, itd.. ampak

omejitev je 130 in avto gre 130, pa vozi ti 60, me zanima, če bi varno ustavil al bi priletel vate.. s tem bi naredili več karambolov, kaj vam pade na pamet
:roll:
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Če jun 30, 2011 10:09 pm

zuzek je napisal/-a:zanimivo je, da je seda do 0,24 kazen za alkohol! totalna bedarija, do sedaj je do 0.24 brez kazni, ker je bilo DOKAZANO, da četudi si spil pivo, dve pri kosilu, prijatelju si bil še zmeraj zmožen za vozit !

in sedaj po jedi ne smeš spit pira, ker NISI ZMOŽEN? ma drek nisi zmožen, to je samo za POLNJENJE PRORAČUNSKE BLAGAJNE!

Dokazan je le, in izključno, vpliv alkohola na fiziološke procese. Pika konc. Kolikšen je ta vpliv, je pa druga pesem - vpliva pa alkohol že v najmanjših količinah. In mi gre na falus, ko se piše, da so stvari dokazane ipd. Daj raziskavo oz. vsaj njen naslov! Si študent, bi moral vedeti, kako se zadevi streže.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če jun 30, 2011 10:34 pm

lej, če pomislimo s strani logike..

do zdaj je bilo ok, če je nekdo ki je popil 2 pivi vozil po cesti

od zdaj pa ne več.

po kateri logiki? kaj se zgodi po 1.7?
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če jun 30, 2011 10:38 pm

zuzek, ne vem, če to tvoje drži, ker v uradnem listu (v 105. členu ZPrCP-ja) piše sledeče:

(2) Drugi vozniki imajo lahko največ do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pod pogojem, da tudi pri nižji koncentraciji alkohola ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.

Meje so še vedno iste, samo kazni so nekoliko višje, tako da bo zdj treba bit še mal bolj pazljiv, da ni oz. ne bo preveč.
Slika

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če jun 30, 2011 11:11 pm

zgleda da na 24ur al kje zavajajo, ko je bila slika pa na njej pisalo DO 0,24

edit:

Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola:
do 0,24 mg/l izdihanega zraka = 125€ + 3 točke
med 0,24 in 0,38 mg/l izdihanega zraka = 167€ + 4 točke
med 0,38 in 0,52 mg/l izdihanega zraka = 250€ + 5 točk
več kot 0,52 mg/l izdihanega zraka = 500€ + 10 točk + prepoved vožnje
več kot 0,71 mg/l izdihanega zraka = vsaj 500€ + 18 točk + odvzem vozniškega dovoljenja.

http://martinhelbing.com/nove-kazni-za- ... -prekrske/

točno! to sem hotel še dodati!

RUMENA LUČ

v avtošoli po CPP so nas učili, skozi rumeno luč greš lahko, če ne moreš pravočasno ustaviti!

sedaj je pa kazen, če greš čez rumeno ???? kakšna bedarija! zdaj se bodo ljudje bali in bodo 100 m pred semaforjem zavirali

in povzročali še večji zastoj prometa - mislim kaka bedarija, kazen za rumeno luč - skregano z logiko!
Alergičen na rjo

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a Če jun 30, 2011 11:30 pm

Mene denarne kazni ne ganejo. Pred časom me je skrbelo kaj si bodo sosedi mislili če ostanem brez izpita, ampak sedaj me niti to ne gane več ker itak so vsem sosedom izpit že pobrali.

nerazzurro
Nov uporabnik

Napisal/-a nerazzurro Pe jul 01, 2011 1:54 am

Najbol smešno je pa to da najprej je vredu če maš do 0.24, potem en čas je kazen, potem spet ni kazni, zdaj pa spet je :roll:
Pa če pogledaš folk pri 70 letih, majo 100% slabše reflekse pa slabš vidijo kot nekdo pri 20 ali 40 po 2 pirih.

Kar se pa višine kazni tiče pa mislim, da so kar primerne, če bi naši smrkci merili hitrost na nevarnih odsekih...

Če bom kdaj peljal 60 mim šole ali skozi blokovsko naselje, ko so ljudje zunaj, mi ne rabi zaračunat ne 1k ne 5k, ampak mi lahko zaradi mene pošlje metek v glavo.

Drugače pa je ob pol 4h ponoči po glavni cesti skozi ind. cono, če se pelješ 80 in se cesta celo spušča (v leru gre 70), vidiš pa skoraj km naprej da ni nikogar in ti izza smetnjaka skoči pred avto ne 3 letni mulc, ampak opica v uniformi in ti opali 500€ za lahko noč po šihtu :roll:
AR 156 2,4 mJet

Uporabniški avatar
Misak
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Misak Pe jul 01, 2011 7:18 am

Seveda, ker si s svojo vožnjo ogrožal policista na dolžnosti :)
Da bi zmanjšali število prometnih nesreč na naših cestah,
bi morali moškim prepovedati točiti alkohol.
In ženskam bencin!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe jul 01, 2011 7:50 am

zajbel je napisal/-a:(1) Na avtocesto ali cesto, rezervirano za motorna vozila, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h

Tehnično gledano imaš popolnoma prav. Namreč povsem nemogoče je določiti najnižjo hitrost, že zaradi upoštevanja npr. vremenskih situacij. Zatorej je v hudem snežnem metežu lahko teoretično "primerna" hitrost tudi 5 km/h.
V vsakem primeru pa je potrebno upoštevati že omenjeno 3. točko (Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu.)
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

recept
Novinec

Napisal/-a recept Pe jul 01, 2011 8:41 am

splash je napisal/-a:a mi lahko kdo pojasni, zakaj na cestninskih postajah, kjer imamo absurdne omejitve ne veljajo kazni za prekoračitev hitrosti na avtocesti?

Zakaj meniš, da ne? IMHO veljajo, saj si še vedno na AC/HC (ni bilo znaka za konec AC/HC). Tvojega kolega pa so verjetno cepili za 78 na 40 podlage (+38).

zuzek je napisal/-a:zanimivo je, da je seda do 0,24 kazen za alkohol! totalna bedarija, do sedaj je do 0.24 brez kazni, ker je bilo DOKAZANO, da četudi si spil pivo, dve pri kosilu, prijatelju si bil še zmeraj zmožen za vozit !

Od kje tebi, da do sedaj ni bilo kazni za 0,24?

ZVCP-UPB5, 130. člen je napisal/-a:(2) Drugi vozniki imajo lahko največ do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pod pogojem, da tudi pri nižji koncentraciji alkohola ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.

ZPrCP, 105. člen je napisal/-a:(2) Drugi vozniki imajo lahko največ do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pod pogojem, da tudi pri nižji koncentraciji alkohola ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.

V vednost ZVCP = Stari zakon / ZPrCP = novi zakon.

zuzek je napisal/-a:v avtošoli po CPP so nas učili, skozi rumeno luč greš lahko, če ne moreš pravočasno ustaviti!
sedaj je pa kazen, če greš čez rumeno ???? kakšna bedarija! zdaj se bodo ljudje bali in bodo 100 m pred semaforjem zavirali

Ne nabijaj. Tudi tu se namreč ni (razen višje kazni) čisto nič spremenilo. Ker opažam, da se ne pozanimaš pri viru, to je zakonodaji, ti tokrat predalgam, da pregledaš sam v 119. člen ZVCP-UPB5 in 99. člen ZPrCP.

Še eno za poznavalce prometne signalizacije: Kaj je na sliki pri tem članku narobe? http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042455952
Mobilni telefon v avtu?
http://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Hitro je hitro prehitro!
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Pe jul 01, 2011 2:26 pm

TommyGun je napisal/-a:Mene denarne kazni ne ganejo. Pred časom me je skrbelo kaj si bodo sosedi mislili če ostanem brez izpita, ampak sedaj me niti to ne gane več ker itak so vsem sosedom izpit že pobrali.

Meni ni popolnoma jasna in razumljiva praksa pobiranja izpitov. Ali naj izpit odvzamejo za vedno ali naj ga odvzamejo in vrnejo čez pol leta oz. obstaja še možnost, da ga odvzamejo in vrnejo v zameno za pol leta družbeno koristnega dela?

Trenutna praksa odvzema in ponovnega opravljanja mi je v bistvu najbolj butast sistem kaznovanja. To si predstavljam nekako tako, kot da bi diplomiral na faksu, nato bi ga sral v službi in bi mi država odvzela diplomo.

Kako se pa vam zdi?

Lp.

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Pe jul 01, 2011 2:29 pm

Zanima me, če je res novi zakon določa, da dobi kazen lastnik vozila, ne glede na to ali je prekršek storil on ali kdo drug z njegovim avtom.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov