Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Vikking
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a Vikking So feb 11, 2012 7:24 pm

LaMike: Prins najbolj hvalijo, tudi npr. v Nemčiji je največ vgrajenih naprav od Prins-a. Če se odločaš za cenejši sistem potem je verjetno Plinex dobra določitev. Vsekakor pa ga ne vgradit v Mislinji, ampak poišči kvalitetnega mehanika (ki se spozna na dotično znamko vozila) ki vgrajuje njihove naprave. (za VW priporočam Hribarja, je kvaliteten serviser teh vozil, prav tako vgrajuje sistem od Plinex-a). Takšen bo tudi vedel če vozilo potrebuje mazanje ventilov itd...

mišek: en sistem je vbrizg plinske faze, drugi sistem je vbrizg tekoče faze. Pri plinski fazi pridejo plinski injektorji (vbrizg plina skozi sesalni kolektor), ki si od bencinskih (ki ostanejo) sposodi samo signal. Sistem je vzporeden bencinskemu. Voziš lahko na plin ali bencin, še vedno pa potrebuješ bencin za vžig vozila.
Pri tekoči fazi, pa pridejo novi injektori ki nadomestijo bencinske, takšen sistem več ne potrebuje bencina. Se poveča moč motorja, je pa ta sistem novejši, saj je bilo veliko težav prav pri injektorjih.
Kako je s porabo je odvisno kako jo računalnik računa, pri večini kaže normalno naprej količino bencina. Za količino plina pa dobiš majhno napravo ki kaže "približno" količino plina (plinski rezervoar nima prekatov, zato ne more natančno kazati). Najbolj točno veš če spremljaš kilometrino.
Če imaš sedaj povprečno porabo 7l potem ne bi smel večje od 8l, pri pravilno vgrajenem in nastavljenim sistemom. Računaj ceno 8l plina/100km pa si preračunaj če se ti splača. Vsekakor pa izgubiš del prtljažnika če se ne odločiš za rezervoar namesto rezervne gume. Kar pa pomeni če se odločiš za slednjo rešitev, nimaš več rezervne gume in pač moraš kupiti tisto peno, ki pa ne pomaga v primeru da je guma predrta v večjem kosu (mislim da kar je nad 3cm pena ne pomaga več).

brs
Novinec

Napisal/-a brs So feb 11, 2012 7:43 pm

Prins je sigurno dober sistem, nisem pa prepričan da je zanj smiselno plačati toliko več.
Mercedes v Nemčiji uradno priporoča Tartarinija (enega od Italijanskih proizvajalcev) in ne Prinsa.
Link kjer si lahko prebereš:http://www.mercedes-benz.de/content/germany/mpc/mpc_germany_website/de/home_mpc/passengercars/home/servicesandaccessories/genuine_partsandaccessories/fluessiggas-nachruestung.html

Moje mnenje je, da je bolj pomembno, da si izbereš dobrega vgrajevalca in ne napravo.
Bistveno večje razlike pri kvaliteti so pri vgrajevalcih, kot pa pri različnih sistemih v cenovnem rangu, ki ga ti omenjaš.

Jaz imam mercedes na katerm sem vgradil sistem Zavoli. Vgradil sem ga konec aprila lani, do sedaj nisem imel nobenih težav. Porabi mi pa 20% več plina kot mi je prej bencina.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So feb 11, 2012 8:03 pm

8 litrov da bi šlo plina, če gre sedaj 7 bencina?
Koliko pa je cena vgradnje - komplet vse kar rabiš? Zgoraj ne nekdo napisal, da okrog 1200€...Sem že malo prej računal, samo sem vzel predpostavko, da bi bila poraba plina 7,5l/100 ....pri taki porabi bi rabil 31000 km, da se izenači z bencinom, če pa je realno 8 litrov pa je ta številka še malo višja....potem pa spet vprašanje če se splača...hm..

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking So feb 11, 2012 8:20 pm

Poraba plina ne sme biti več kot 20% porabe bencina. Napisal sem ti skoraj zgornjo mejo 8l. Ja 30k km bo čist vredu da izplačaš plinsko napravo. Bolj kot je vozilo požrešno bolj se splača plinska naprava.

Sicer pa si pozabil nadeljevati z izračunom. Po 30k km se ti bo plinska naprava izplačala, v naslednjih 30k km si pa prišparal že 1200€. Če računaš da boš vozil vozilo še 150k km, si prišparal takorekoč za celo vrednost svojega vozila na plinu.
Z izračunom lahko pogledaš tudi iz druge perspektive. S plinom prišparaš toliko, da pokriješ stroške zavarovanja in registracije, stroške servisa vozila + stroške izrednih servisov. Več km kot delaš več posledično prišparaš.

Je pa res da začetna investicija marsikaterega odbije, ampak če so nekateri za takšen denar pripravljeni kupiti lita platišča in olepšati svoje vozilo. Se nekateri za takšen denar raje pripravljeni vložiti v plinsko napravo.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So feb 11, 2012 8:39 pm

Hja, zdaj avto je star dobrih pet let. Jaz sem zdaj v 3,5 mesecih naredil 6000km, pa recimo da ga bom imel 5 let.
Mi lahko poveš koliko je res točna cena komplet vgradnje? Koliko plina gre v rezervar namesto rezervnega kolesa? Računaj da je noter kolo s gumo 195/65/15.
Je za kakšnih 500km vožnje? Pa se pravi, potem imaš posebej prikaz koičine plina, tist potovalni računalnik, ki pa sedaj kaže trenutno porabo, povprečje ....to ostane vezano na bencin? Se pravi kaže trenutno 0 ko dela na plin; ali je tudi možno da ti potem kaže trenutno porabo plina?
Kako bo pa kaj v prihodnje trend cene s plinom? Verjetno noben ne ve, stalno dražji bo, če bo vedno več tega.
Se pravi sistem je čisto avtomatski, avto zalaufaš potem preklopi na plin (signalizira kakšna lučka, kdaj dela na kateri sistem?) in voziš, če zmanka plina preklopi na bencin in je to to? Kako je z močjo motorja, naj bi tudi upadla ne? Kako se v praksi to pozna?

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike So feb 11, 2012 8:43 pm

Fanta hvala vama. :pivo Torej bolj, kot sistem je važen serviser. Za plineks mi potem takem ostane Zaverski v Mb, Petovia Ptuj. Ima kdo kakšne izkušnje z njimi?

Kaj pa izkušnje z SiGas (Dol pri Lj) in G-1(če se ne motim so le v Ce)?
"this is so euro its asian" by Sam B.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So feb 11, 2012 8:49 pm

LaMike je napisal/-a:Fanta hvala vama. :pivo Torej bolj, kot sistem je važen serviser. Za plineks mi potem takem ostane Zaverski v Mb, Petovia Ptuj. Ima kdo kakšne izkušnje z njimi?

Ti se že konkretno ukvarjaš z nabavo tega sistema?
Daj povej, za kateri avto se gre, kolk so ti dali ceno, kakšne razlage si dobil na različne proizvajalce, k kateremu se bol nagibaš?
Mene je danes mal prijelo, da razmišljam v tej smeri, ker mi je grozno, da vsakih 10 dni grem na bencinsko pa za vsako po 60 eur tam pustim oops

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking So feb 11, 2012 8:56 pm

Cene so okvirne od 1200€ naprej, odvisno od ponudnika (injektorjev, kvalitete, če je potreben sistem mazanja), vgradnje točilnega mesta, izbira tanka. Za ceno pokliči ponudnike, oz. ji povprašaj preko emaila.

Ne boš natočil več kot 50l. (tank bo kapacitete 60-70l), vendar se ga ne da napolniti več kot 80%. Če ti vozilo pije 8l/100km potem ti bo 50l zadostovalo za 625km. Poraba ostane vezana na bencin, spet odvisno kako kalkulira računalnik porabo. Če se da vezat, povprašaš ponudnika plinske naprave. Ampak spremljaš potovalne kilometre, ko natankaš plin daš na 0 in se voziš, boš vedno najbolj točno vedel za koliko km ti je še ostalo plina.

Trend cen oz. politika EU-ja je, da ostane avtoplin na 50-60% cene bencina (predvsem zaradi okoljske politike, zmanjšanja izpustov itd...).

V praksi ne opazim nobene razlike v moči, sistem samodejno poskrbi za preklop. Lahko pa kot sem že povedal, sam preklopiš.

Slika mojega stikala za prikaz količine plina in preklop bencin/plin.

Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So feb 11, 2012 9:54 pm

Sem poslal povpraševanje na Plineks, bom videl kaj bodo rekli :)

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Ne feb 12, 2012 8:56 am

LaMike je napisal/-a:Fanta hvala vama. :pivo Torej bolj, kot sistem je važen serviser. Za plineks mi potem takem ostane Zaverski v Mb, Petovia Ptuj. Ima kdo kakšne izkušnje z njimi?

Petovia Ptuj lahko izbereš sem sam izbral sistem Zavoli+mazanje ventilov...pri njih....nadomestno vozilo dobiš v času montaže zaston.
G-1 so bolj marketinško usmerjeni,ti sistemi so si povsem identični- podobni.
1800€ dati za nek sistem ,da lahko rečeš da imaš PRINSA je brezveze...
boš z Zavoli enako zadovoljen ali s katerikolim boljšim podobnim sistemom...
Kako je pa z poceni zadevami pa ne vem kako se obnesejo...Petovia inštalira tudi sistem pod 1000€ vendar so šele začeli,videl sem pa ga
v čisto novi Laguni 2.0.Sistem je pa brez mazanja z občasnim spustom bencina za kao mazanje...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne feb 12, 2012 9:16 am

G-1 niso dobri?
Jaz sem poslal popvrpaševanje na Plinkes, Zavoli in G-1. Kateri od teh je zdaj najbol zaupanja vreden?
Na Zavolijevi starni piše: "V izogib težavam pri vgradnjah se odločite za vgradnjo avtoplina pri pooblaščenih vgrajevalcih, kot sta Zavoli d.o.o. ali Plineks d.o.o..

Zahtevajte, da vam vgrajevalec pokaže certifikat proizvajalaca avtoplinskih sistemov, saj v nasprotnem primeru ne boste mogli vašega vozila homologirati!"

Kaj G-1 ni pooblaščen za vgradnjo? Pri G-1 mi je zanimivo to, da ti dajo na 24 obrokov, pa zdaj ne daš nič iz žepa, res tisto kar prišparaš daš za obrok pa še nekaj ti ostane, če delaš več kilometrov.

Pa še nekaj me zanima, to ko lahko ročno preklopiš na bencin; kako to avto prenese, se kaj pozna? Recimo, da pri prehitevanju daš na bencin in potem nazaj na plin. Drugo gorivo je, vrjetno kaj elektroniko zmrda ali nič, v smislu da kaj cuka ali kaj takega?

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Ne feb 12, 2012 9:22 am

mišek je napisal/-a:G-1 niso dobri?
Jaz sem poslal popvrpaševanje na Plinkes, Zavoli in G-1. Kateri od teh je zdaj najbol zaupanja vreden?
Na Zavolijevi starni piše: "V izogib težavam pri vgradnjah se odločite za vgradnjo avtoplina pri pooblaščenih vgrajevalcih, kot sta Zavoli d.o.o. ali Plineks d.o.o..

Zahtevajte, da vam vgrajevalec pokaže certifikat proizvajalaca avtoplinskih sistemov, saj v nasprotnem primeru ne boste mogli vašega vozila homologirati!"

Kaj G-1 ni pooblaščen za vgradnjo? Pri G-1 mi je zanimivo to, da ti dajo na 24 obrokov, pa zdaj ne daš nič iz žepa, res tisto kar prišparaš daš za obrok pa še nekaj ti ostane, če delaš več kilometrov.

Pa še nekaj me zanima, to ko lahko ročno preklopiš na bencin; kako to avto prenese, se kaj pozna? Recimo, da pri prehitevanju daš na bencin in potem nazaj na plin. Drugo gorivo je, vrjetno kaj elektroniko zmrda ali nič, v smislu da kaj cuka ali kaj takega?

kje sem pa napisal da G-1niso dobri?A ti ne veš kaj pomeni marketinško usmerjeni?
sem napisal da so vsi sistemi si podobni..bolj je važno da je zadeva vgrajena v nulo pravilno!

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne feb 12, 2012 9:49 am

Pardon no, nisem nič rekel, ne bit hud zdaj :)
Vem kaj pomeni ja, to foro na 24 obrokov imajo dobro, to je že ena taka poteza....samo ponavadi je tako, da kakšne take poteze vlečejo taki, ki kje drugje šepajo...ne vem lahko imajo slabše sisteme, manj sposobne monterje so pa dobri v marketingu, znajo prodat in slabosti skrit....na koncu lahko pri tem uporabnik potegne kratko, zato vprašam.

Kako je s porabo pri različnih sistemih? Se lahko to zelo pozna ali so to bol finise? Kaj je tisto, po čemer se loči slab oz. povprečen sistem od tistih najboljših? Na strani imajo napisano; cena vgradnje od 800 do 1500 eur. Torej, kaj je potem zdaj tista glavna razlika, če primerjaš sistem za 800eur s sistemom za 1500eur? Razlika v ceni je bistvena, kako je s kvaliteto? Tist cenejši sistem slabše dela, avto cuka ali kaj takega? Ali je recimo razlika, da pri enem imaš porabo 8l pri drugem pa 10l.....to so stvari, ki me zanimajo. Dat poceni robo noter, potem pa da vliva plin v potokih....nisi naredil nič. Ali pa da še na mašini nardiš kako škodo.
Zanimivo je pa slišat mnenje uporabnikov.....montažerji, vsak hvali svoje..

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Ne feb 12, 2012 11:01 am

Si se na Pežoju sploh pozanimal kako tvoj tip motorja tolerira plin?
Zadnjič spremenil spaceair, dne Ne feb 12, 2012 11:04 am, skupaj popravljeno 1 krat.

jason19
Novinec

Napisal/-a jason19 Ne feb 12, 2012 11:04 am

Kaj za dizla se lahko vgradi avtoplin? Poprečna poraba 4-6l 100km. Za koliko km bi zadostovalo eno polnjenje plina.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne feb 12, 2012 11:24 am

spaceair je napisal/-a:Si se na Pežoju sploh pozanimal kako tvoj tip motorja tolerira plin?

Ne nisem, samo kolikor vidim, so že vgarajeval v iste motorje (Peugeot, Citroen), tak da neb smelo bit problema.
Sej sem poslal trem povpraševanje, pa z vsemi vprašanji, bojo že povedl če gre, pa kateri sistem vse je možno vgradit.

Kolk je pa potem tako iz prakse še potem poraba bencina? Kolk bencina še potem recimo rabiš v povprečju na 100km če preračunaš?

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne feb 12, 2012 11:28 am

jason19 je napisal/-a:Kaj za dizla se lahko vgradi avtoplin? Poprečna poraba 4-6l 100km. Za koliko km bi zadostovalo eno polnjenje plina.

Za dizla se ne splača, prekomplicirana vgradnja

jason19
Novinec

Napisal/-a jason19 Ne feb 12, 2012 11:43 am

mišek je napisal/-a:
jason19 je napisal/-a:Kaj za dizla se lahko vgradi avtoplin? Poprečna poraba 4-6l 100km. Za koliko km bi zadostovalo eno polnjenje plina.

Za dizla se ne splača, prekomplicirana vgradnja

Koliko bi bila cena

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne feb 12, 2012 12:00 pm

Ne vem, sam kolker sem bral je za dizla to brez veze. V bistvu morju predelat v bencinarja; zmanjšat kompresijo, vgradit svečke za iskro, poleg tega pa potem še vedno kuri nafto zram, meša poleg. Ne dela čist na plin. Se mi zdi da je večji delež nafte kot plina

Uporabniški avatar
mihouca
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mihouca Ne feb 12, 2012 12:02 pm

mišek je napisal/-a:
spaceair je napisal/-a:Si se na Pežoju sploh pozanimal kako tvoj tip motorja tolerira plin?

Ne nisem, samo kolikor vidim, so že vgarajeval v iste motorje (Peugeot, Citroen), tak da neb smelo bit problema.
Sej sem poslal trem povpraševanje, pa z vsemi vprašanji, bojo že povedl če gre, pa kateri sistem vse je možno vgradit.

Kolk je pa potem tako iz prakse še potem poraba bencina? Kolk bencina še potem recimo rabiš v povprečju na 100km če preračunaš?

Odvisno kako delge ture delaš, če ga prižgeš 1x na sto km praktično nič.
Odvisno tudi od temperature zunaj, bolj mrzlo je kasneje preklopi.

Sam delam cca 8km dolge ture čez mesto do službe, avto prižigam do 10x na dan vsak dan, in sem skuril 30eur bencina v 2h mesecih od začetka decembra do konca januarja.
Poleti porabiš občutno manj bencina.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov