Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky So mar 28, 2009 2:16 pm

goldhorn je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:Kako boš reagiral, ko ti bo en šleper skočil na prehitevalnega s to hitrostjo?! On niti v ogledalu ne more videti, niti oceniti, da greš ti 200 ali več na uro. In to je nevarno!

Daj nehaj no... kako pa vsi normalni vozniki lahko ocenimo kako hitro se nekaj približuje?

tako je.
Hitreje od 200 res težko greš po naših cestah (razen po kakih odsekih ko ni prometa)... sam kakih 170 pa se čist normalno lahko pelješ mimo kamijonov in vsega - je pa res, da ob tem moraš biti zelo pozoren in pripravljen na tiste na drugem pasu, da ti kak ne userje...

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man So mar 28, 2009 3:45 pm

Jaz mislim da bi morali hitrost zvišati na 150, kjer so bolj kritični odseki (npr. višnjegorski klanec ipd.) se pa postavi znak za omejitev hitrosti, kot je to že sedaj. Pol pa tudi če greš 160-170 ni take krize (če gledamo po števcu je 160 itak bližje 150). 150 se mi zdi nekako optimalna hitrost za naše avtoceste in današnje avtomobile.

Vinjete so pa sedaj res kar drage ratale... ma še vedno imam raje tako kot pa prejšnje pobiranje cestnine. Sm cestninske postaje naj že enkrat porušijo.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So mar 28, 2009 3:56 pm

In če se ne motim (pa naj me kdo popravi če se), je neomejena hitrost v Nemčiji samo na tistih avtocestah, ki so večpasovne (4-pasovne). In tako je verjetno z razlogom

Ni nujno, gledajo tudi gostoto prometa... Je pa zanimiva AC od Avstr. meje do Munchna - skoraj kot da bi se vozil po soški dolini. :)

150 se mi zdi nekako optimalna hitrost za naše avtoceste in današnje avtomobile

Problem je ustavljanje oz. zaviranje in ne toliko zmogljivost motorjev.

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky So mar 28, 2009 4:01 pm

simply je napisal/-a:
150 se mi zdi nekako optimalna hitrost za naše avtoceste in današnje avtomobile

Problem je ustavljanje oz. zaviranje in ne toliko zmogljivost motorjev.

ti jih pa streljaš smešne :shock: :D

A bremz pa nič ne posodabljajo al kaj? in pnevmatik? Pa ABS-a še tudi niso izumili ane? pa potem še tu razni ESP, EBD, ASP in ne vem kaj...
:roll:

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone So mar 28, 2009 4:08 pm

Naši refleksi so pa tudi vsako leto hitrejši, a ne ? :roll:

Uporabniški avatar
sandek
Uporabnik

Kraj: maribor-metropola

Napisal/-a sandek So mar 28, 2009 4:12 pm

spaceone je napisal/-a:Naši refleksi so pa tudi vsako leto hitrejši, a ne ? :roll:

moji že 8) :oops:
en klub-ena čast________nk maribor

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky So mar 28, 2009 4:14 pm

niso vsako leto hitrejši, so pa dovolj hitri za neko vožnjo okrog 160 v normalnih razmerah.. razen seveda če zraven vožnje ne spiš, čvekaš, telefoniraš, se lišpaš, gledaš na navigacijo.., tako kot to delate nekateri namesto da bi vozili šminkirate...za take je tudi 20km/h prehitro... :roll:

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky So mar 28, 2009 4:16 pm

sandek je napisal/-a:
spaceone je napisal/-a:Naši refleksi so pa tudi vsako leto hitrejši, a ne ? :roll:

moji že 8) :oops:

:pivo :tomidelej: :EE

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco So mar 28, 2009 4:40 pm

ducky je napisal/-a:niso vsako leto hitrejši, so pa dovolj hitri za neko vožnjo okrog 160 v normalnih razmerah.. razen seveda če zraven vožnje ne spiš, čvekaš, telefoniraš, se lišpaš, gledaš na navigacijo.., tako kot to delate nekateri namesto da bi vozili šminkirate...za take je tudi 20km/h prehitro... :roll:

ma sej za več kot polovico šoferjev na avtocesti je že 130kmh preveč...večina se jih itak vozi okoli 100kmh
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky So mar 28, 2009 4:45 pm

gecco je napisal/-a:
ma sej za več kot polovico šoferjev na avtocesti je že 130kmh preveč...večina se jih itak vozi okoli 100kmh

To je res ja. Zato pa naj vsak vozi po zmožnsostih, tisti ki pa ni sposoben voziti 100 pa naj sploh ne gre na AC ker je prenevarno tako zanj kot za ostale udeležence..

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis So mar 28, 2009 4:52 pm

nekaj strani nazaj je potekala debata kako odstraniti vinjeto sedaj pa bo kolikor vidim nekaj strani potekala debata o hitrosti na AC... :roll:

dajte nehat z off-i

torej cene so postavljene in ja žal so previsoke predvsem za tiste, ki so iz lj in imajo službo v lj in za njih je to strošek, kot je to za mene. do službe grem lahko peš 1.5-2km.

kakorkoli že vinjeto bo treba kupiti, če ne celoletno pa tedensko odvisno od posameznikovih potreb.

komaj čakam na "satelitski sistem" cestninjenja..

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne mar 29, 2009 8:11 am

A bremz pa nič ne posodabljajo al kaj? in pnevmatik? Pa ABS-a še tudi niso izumili ane? pa potem še tu razni ESP, EBD, ASP in ne vem kaj...

Posodabljajo zavorne sisteme, posodabljajo pnevmatike...

In torej bi morali takoj dvigniti omejitve na 150km/h.
Traparija. Kaj pa manjši avtomobili ala Clio, razni Matici, Dačie, Tavrie, Puntoti...

Če ti povem, da pri Golfu 5 GTI nisem bil zadovoljen z zavorami, ki je relativno nov avtomobil, kaj je šele z ostalimi.

Pa tudi ESP ima ogromno avtomobilov - seveda že vsak tadrugi.

Dvomim, da je v Sloveniji 30% avtomobilov, ki so sposobni varno ustaviti - in seveda hitro - od 150 km/h na 0.

Sicer pa je tu tudi onesnaževanje okolja, ki je odločno višje pri višji hitrosti. Zato so tudi v DE ( okolica Bremna ) že uvedli omejitev hitrosti in to na 120km/h. Proti omejitvam se bori le še velika trojica proizvajalcev (Audi, BMW, MB ).

Dovolj Off-a.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Ne mar 29, 2009 11:11 am

Okej 95 € je lep strošek za vinjeto, vendar pa se mi zdi, da so vinjete vendarle korak v pravo smer, ker odkar vinjete so, so vzporedne ceste avtocestam vsaj po mojih izkušnjah mnogo manj obremenjene, kot so bile prej. Pa tudi načeloma varnost na avtocestah večja, kot sicer. Takšen ali drugačen način zaračunanja cestnin ali za ene ali za druge nikoli nebo do vseh pošten, men osebno tut če bo vinjeta 150 €, jo še vedno kupim - ker odkar so vinjete se furam še samo po avtocesti, pa čeprav imam do iste lokacije tudi 50 KM več. Nimam živcev za lokalne ceste.

Glede hitrosti na avtocestah: če maš ti športno podvozje, ESP & ABS, dobre gume ter močan motor, npr. za golfov razred nekje 140 KM potem 150 in tudi 170 po avtocesti res ni noben problem se peljat - avto je kljub visoki hitrosti stabilen in sploh nimaš občutka da se neki ful pelješ. Vendar za povprečna vozila, naše avtoceste in 150 na uro nažalost niso primerne, saj imamo na avtocestah precej ovinkov, ko vozila že pri 110 do 120 prekleto drsijo iz ovinkov, medtem ko je športn avto v istem ovinku kot gokard (primerjava npr. moj navaden Leon in povsem športna verzija Leona - isti ovinki, ista cesta, drug svet). Podobno je tudi pri močnih zaviranjih: boljši avto bo pri 150 še vedno zelo lepo držal smer, medtem ko bo normalno vzmetenega, kljub ABS, kr fajn popigalo sem in tja. Ko pa se enkrat začnemo pogovarjat še o cliotih 1.2, kamijonih s 80 na uro ko zavijajejo pred tebe meni nič tebi nič in podobnih bedarijah, ki jih dela folk pri nas, je pa še 110 na uro preveč. Vendar pa zadnje čase opažam, odkar so cene bencina in nafte tako poskočile, da ima folk 3.0 TDI, pa 2.2 CTDI pa take hude motorje, pa se vozi 100 - 120 na uro - zelo malo je takih ki se pelejo 130, 150 na uro....

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Ne mar 29, 2009 11:12 am

smeh :rofl

samo to je res beda, da bomo morali zdaj Slovenci na račun tujcev plačevati več, tak da ta rešitev glede vinjet ni kul

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Ne mar 29, 2009 3:24 pm

ducky je napisal/-a:smeh :rofl

samo to je res beda, da bomo morali zdaj Slovenci na račun tujcev plačevati več, tak da ta rešitev glede vinjet ni kul

Sej so bili neki načrti da bojo že za letos podražali vinjete, pa ni bilo niti malo govora o kšnih tedenskih vinjetah za tujce..

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne mar 29, 2009 3:58 pm

Kael je napisal/-a:Okej 95 € je lep strošek za vinjeto, vendar pa se mi zdi, da so vinjete vendarle korak v pravo smer, ker odkar vinjete so, so vzporedne ceste avtocestam vsaj po mojih izkušnjah mnogo manj obremenjene, kot so bile prej. Pa tudi načeloma varnost na avtocestah večja, kot sicer. Takšen ali drugačen način zaračunanja cestnin ali za ene ali za druge nikoli nebo do vseh pošten, men osebno tut če bo vinjeta 150 €, jo še vedno kupim - ker odkar so vinjete se furam še samo po avtocesti, pa čeprav imam do iste lokacije tudi 50 KM več. Nimam živcev za lokalne ceste.

Glede hitrosti na avtocestah: če maš ti športno podvozje, ESP & ABS, dobre gume ter močan motor, npr. za golfov razred nekje 140 KM potem 150 in tudi 170 po avtocesti res ni noben problem se peljat - avto je kljub visoki hitrosti stabilen in sploh nimaš občutka da se neki ful pelješ. Vendar za povprečna vozila, naše avtoceste in 150 na uro nažalost niso primerne, saj imamo na avtocestah precej ovinkov, ko vozila že pri 110 do 120 prekleto drsijo iz ovinkov, medtem ko je športn avto v istem ovinku kot gokard (primerjava npr. moj navaden Leon in povsem športna verzija Leona - isti ovinki, ista cesta, drug svet). Podobno je tudi pri močnih zaviranjih: boljši avto bo pri 150 še vedno zelo lepo držal smer, medtem ko bo normalno vzmetenega, kljub ABS, kr fajn popigalo sem in tja. Ko pa se enkrat začnemo pogovarjat še o cliotih 1.2, kamijonih s 80 na uro ko zavijajejo pred tebe meni nič tebi nič in podobnih bedarijah, ki jih dela folk pri nas, je pa še 110 na uro preveč. Vendar pa zadnje čase opažam, odkar so cene bencina in nafte tako poskočile, da ima folk 3.0 TDI, pa 2.2 CTDI pa take hude motorje, pa se vozi 100 - 120 na uro - zelo malo je takih ki se pelejo 130, 150 na uro....

Malo pretiravaš kael..vsak avto novejše konstrukcije je sposoben it 150 bp. Če pa šparaš na gumah je pa drug problem.

Da se pa vsi vozijo max 110 je pa sramota, zadnjič sem po dolgem času doživel da je nekdo konstantno vozil 150 + po Ac, pa še to je bla starejša gospa v Mb c 220 cdi, za njo Italijan v Passatu tdi pa js..pa smo se čist varno fural...razlika v porabi je pa kak liter samo, tak da js nimam živcev se furat 110 po ac
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Ne mar 29, 2009 4:38 pm

gecco je napisal/-a:
ducky je napisal/-a:niso vsako leto hitrejši, so pa dovolj hitri za neko vožnjo okrog 160 v normalnih razmerah.. razen seveda če zraven vožnje ne spiš, čvekaš, telefoniraš, se lišpaš, gledaš na navigacijo.., tako kot to delate nekateri namesto da bi vozili šminkirate...za take je tudi 20km/h prehitro... :roll:

Ne bi reku, jst se uglavnem vozm okol 120-130 pa razen tovornjakov pa kakšne mamce skorej ne prehitim, mislm da se jih večina voz kar krepko nad 130.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Ne mar 29, 2009 5:05 pm

ban je napisal/-a:
gecco je napisal/-a:

Ne bi reku, jst se uglavnem vozm okol 120-130 pa razen tovornjakov pa kakšne mamce skorej ne prehitim, mislm da se jih večina voz kar krepko nad 130.

jst se vozim okoli 120 ponavadi in moram konstantno skakat na prehitevalni pas...če pa ravno kdo prihaja po prehitevalnem pa bremzanje na 100 ali pa še manj. Tovornjakarje štekam, pa kakšen slabši avto v višnjegorskem klancu tut...ampak pogosto so to čist vredu avtomobili s šoferji za katere se človek res vpraša zakaj že tako vozjo :S
se opravičujem za tale off...je bil zadnji od mene ;)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Ne mar 29, 2009 7:10 pm

Ma itak nima smisla razglabljat, zato ko ti nekdo reče,
-da nima refleksov za vožnjo 130km/h po AC-ju
-ali pa da Golf 5 ni kul avto za varno vožnjo 150 po AC
itd., potem vidiš da ravno nima treh čistih... :roll:
Nekateri pa majo avte sam za šminkiranje in za izkazovanje statusa - sam da je boljši od sosedovega... ne pa za vožnjo...
Saj razumem, da se kdo na AC-ju počuti nelagodno in nič ne pravim na to... samo če pa nima refleksov, da bi se normalno peljal 130, taki pol tudi nasploh ni varen za vožnjo v prometu nasploh, zato kar tudi v zgoščenem prometu po mestu ali regionalni cesti rabiš vsaj tako dobre reflekse oz. še boljše :con
Pa večina ljudi se itaki vozi-mo po/pod omejitvah zarad astronomskih kazni... :x
In če smo se mi lahko normalno in varno vozili 150 s renault 5, fiesto, puntojem, cliotom itd., te bogami da se z golfom 5 pelješ še velik lepše in varneje... Prav tako smo se varno ustavili, ko nam je pri 130 na prehitevalnem razneslo gumo..

Jah, ni avto za vsakega...

pa sori, bil moj zadnji off :oops:
Zadnjič spremenil ducky, dne Po mar 30, 2009 8:57 am, skupaj popravljeno 3 krat.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po mar 30, 2009 7:25 am

Kaj kolikor sem danes slišal po radiu, bodo polletne še normalno v prodaji do konca junija. Tiste letne po 95 eur bodo pa začeli prodajat s julijem, bodo čisto iste kot zdaj, samo dražje. Tako da ne vem kak smisel ima potem to dat letos s julijem ven letne vinjete s ceno 95 eur :roll: Sej je ne bo nobeden kupil. Kdo bi pa bil tako nor, da bi dal toliko denarja za vinjeto, ki ti velja potem do konc januarja 2010. Če že misliš kupit, boš kupil polletno za 35 pa srečno.
To spet nekaj mimot streljajo s temi cenami. So pa spraševali eno iz Darsa pa je rekla, da zaekrat še kar velja tko kot sedaj, do konec januarja naslednjega leta.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov