Napisal/-a yocker Če dec 26, 2013 12:33 pm
Imam audi A4- 2005, 116 KM originalno, sedaj - cipiran že tri leta 155 KM, 230.000 km, poraba se giblje od 4.8l ( poleti- polovica mestna, polovica odprta vožnja na morje, do 6 l sedaj pozimi na krajše relacije. Seveda vozim zmerno, ne počasi in na normalnih obratih. Dizel je še vedno zakon in ga priporočam, sedaj tudi pozimi ni problemov z vžigi, saj je nafta sigurna do -22 stopinj, če pa želite še za večje minuse se doda aditiv vanjo, ampak ni potrebno pri nas. Vseeno pa je dobro pred zimo torej nekje novembra menjati naftni filter - zadnji ki sem ga kupil je bil 14 e.
Pa še en nasvet vsem - ko vam radiator- torej gretje v vozilu ne dela več kot bi moralo- torej naj bi bil zamašen, ni potrebno kupovati novega radiatorja kot vam sveto svetujejo v servisih, sa je ob tem navadno potrebno razkopati celo armaturko - kar je navadno 6 ur dela torej na servisu tudi do 250 E samo za delo. Dovolj je dati v radiator čistilno tekočino, priporočam pa tudi, da se naredi kroženje te tekočine cirka 15-20 minut z črpalko - imajo nekateri to narejeno improvizirano, meni je letos to naredil domač mehanik in zadeva funcionira kot nova, strošek je pa bil 20 e, torej nič v primerjavi z menjavo. Zelo pomembno pa je, da po čiščenju in izpiranju z vodo, radiator v redu prezračite- audi ima v ta namen narejeno malo luknjico na zgornji cevi radiatorja skozi katero brizgne zrak ko se zagreje motor, ko začne špricati ven voda, je odzračen, drugi modeli oz znamke pa imajo tudi ventile za izpust zraka.
Mogoče še nekaj - ob menjavi olja je super, če se doda v olje QMI , ki se kupi v nekaterih trgovinah, črpalkah- cena okoli 22 E, se doda samo enkrat na 100.000 km in je super zadeva, motor gre mirneje, veliko manjša obraba vseh delov, lažje vžiga, ima malo večjo moč in manjšo porabo olja in goriva. Jaz ga uporabljam že kakih 15 let, res v redu stvar, priporočam.
Pa varno, prijetno vožnjo v naslednjem letu!