Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Re: Nove kazni od 1.7.2011

Napisal/-a Kael So jul 02, 2011 9:13 am

@NejcZ: sva že dva. Js sem peljal čez prvega policaja v tisti smeri slabih 40 (tretja), nato dobrih 50 do naslednja (četrta) in nato čez spet slabih 40 in dalje dobrih 50. Pred nekaj meseci sem imel bližnje srečanje s kolesarjem in razen parih prask na njegovi nogi ter modric in počene plastike na njegovem kolesu se je vse odlično končalo. Ker pa smo vseeno klicali policijo, me čaka še obisk sodnika za prekrške. Zaradi tega še posebno pazim na raznorazne policijske akcije, da ne dobim še kakšne kazni in tako upam na najnižjo možno kazen, ki se jo da dobiti, saj neke črne pike z obiski sodnika nimam. Skratka zaradi tega dogodka in napovedi, da bodo ven poslali vse radarje (maš na 24ur) v okolici Celja sem v tednu pred oveljavitvijo inkasantske politike preveril vse znake na poti do službe in nazaj in cestah, kjer se dnevno vozim (enako tudi žena). In ravno pri tej omejitvi čez park mi ni bilo jasno kako je, zato je kolega v moji prisotnosti klical drugega kolega policaja, ki je rekel, da je tam omejitev 30 in da je na tej lokaciji (baje) že šel izpit. Zdej če je to res ali ne, ne znam povedat, ker nimam kolega ki bi bil policaj, prav tako pa še na tisti lokaciji policajev nisem videl - ti so ponavadi še naprej od gostilne v senčki in merijo v nasprotni smeri, kjer je omejitev 50 in veselo kasirajo. Ker velikokrat stojijo tam, si bo naslednjil vzel čas, in preveril omejitev na licu mesta. Lahko pa tudi pot posnamem z mobitelom pa predebatiramo koliko je omejitev :)

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So jul 02, 2011 9:58 am

domen_ je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:Žal se ponovno ne strinjam s tabo. Za vsako povečanje kazni zadnjih 15-20 let so govorili kako bo drastično popravila prometno varnost. PA NI!
Statistika zadnjih let pravi drugače - število smrtnih žrtev se znižuje, kljub bistveno večji gostoti prometa kot je bila pred leti.

Statistika se popravlja tudi zaradi bolj varnih avtov, in zaradi boljših služb prve pomoči (in oživljanja)

Ravno danes zjutraj sem se moral ogibati trem bebcem v kolesarskih pajkicah ki so se vozili po cesti, čeprav je zraven bila kolesarska steza. Pa niso bili neki športniki ki bi kaj resno trenirali.

Vozniška kultura je v podnu ravno zaradi tega ker se promet ne kontrolira kot bi se moral. Višina kazni pri tem nimajo veze. Če se kazen ne pobere je lahko miljon €, pa nima toliko efekta kot vsakdanja kazen po 50 €.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis So jul 02, 2011 10:00 am

danes sta že 2 junaka vozila po dolenjski ac v NAPAČNO SMER. in kje je sedaj policija?

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 So jul 02, 2011 10:06 am

adis je napisal/-a:danes sta že 2 junaka vozila po dolenjski ac v NAPAČNO SMER. in kje je sedaj policija?

Počivajo, ker so imeli včeraj naporen dan. ;) ;)

lp

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So jul 02, 2011 11:55 am

Dotaknil bi se nekaj tem :

Alkohol : Zaradi mene lahko zaostrijo na 0,0. Sam imam druge cilje v življenju kot popivanje po službi. Seveda se kdaj pa kdaj udeležim večerij, kjer je prisotna žlahtna kapljica, a zmeraj vzamem kozarec - več ne.

Hitrost : Ker sem dokaj veliko na poti vozim nad omejitvami - predvsem na AC. S tem prevzemam rizik, da bom omenjeno tudi plačal iz svojega žepa. Seveda tu ne govorimo o hitrostih nad 170 km/h ampak okrog 160 kjer je vožnja prijetna oziroma manj v primeru megle,dežja... Priznam, zelo malo imam izkušenj z vožnjo v conah 30, najverjetneje bi tudi sam peljal hitreje.

Alonso : Kolikor se spomnim je bil sam pobudnik dokaj velike nesreče na vpadnici v Nico pred dvema letoma. Njegov CLS je priletel v manjše osebno vozilo ter kombi. Na srečo ni bilo poškodb. Je zato slab voznik, aroganten...?

Smerniki : Tukaj bi res apeliral na voznike, naj jih uporabljajo - predvsem v krožiščih. Verjemite, promet bo dosti "lažji".

Neizkušenost : Sami ne moremo zahtevati znanja in izkušenj od luštne 18 letnice, ki ima noge daljše od ponedeljka. Ali mislite da bi ji dodatne ure v avtošoli res dosti pomagale? Ima pa druge atribute, kjer jih mi nimamo.

Življenje bo teklo dalje, tudi z novimi kaznimi - verjamem pa, da bo mogoče nekdo ki že sedaj težko shaja skozi mesec še bolj trpel.
Ampak to je že druga zgodba.

Srečno, pa čimmanj položnic.

P.s. Finska : Da ne bo kdo res verjel, da imajo v avtošoli test driftanja. Resda imajo na poligonu vožnjo v oteženih razmerah, ter tako imenovano risk drive course, ki pa ne vključuje driftanja. Izpita ne opravljajo samo nadobodni 18 letniki, ampak tudi ženske, starejši.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So jul 02, 2011 12:29 pm

adis je napisal/-a:danes sta že 2 junaka vozila po dolenjski ac v NAPAČNO SMER. in kje je sedaj policija?

obstaja možnost,da je bila vsaj pri eni lažna prijava... darsove kamere tega niso zabeležile .... in po mojem osebnem mnenju,bi znalo biti to res,da se nekdo malce norca dela,če naš že država jeb_ ...
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed So jul 02, 2011 11:11 pm

Novi zakon definitivno deluje! Danes sem naredil 350km po Sloveniji in sploh NISEM (!) imel nobene prometne nesreče.
Hvala ti Vlačič, hvala!

:lol:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne jul 03, 2011 1:21 pm

domen_ je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:Žal se ponovno ne strinjam s tabo. Za vsako povečanje kazni zadnjih 15-20 let so govorili kako bo drastično popravila prometno varnost. PA NI!
Statistika zadnjih let pravi drugače - število smrtnih žrtev se znižuje, kljub bistveno večji gostoti prometa kot je bila pred leti.

TO je že res, ampak sedaj imamo tudi mnogo več avtocest kot 15 do 20 let nazaj in zato je posledično tudi manj nesreč, ker gre ves promet preko avtocest. So pa na žalost tiste nesreče ki se zgodijo na avtocesti toliko hujše.
Old subarus never die, they just get faster!

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama Ne jul 03, 2011 2:23 pm

Takole, pa bom še jaz malce nabil svoj post-rating:
1. Uporaba smernikov in nakazovanje smeri (ja, tudi za kolesarje) je obvezno, tudi na glavnih cestah, krožiščih. Samo da imam s kolesarji slabe izkušnje-do te mere, da bi mojstra kmalu podrl, seveda bi ga nato najraje zgarbal, "športnika".
2. Mojstri so spravili delat odstavni pas proti Turjaku. Super, sam dela potekajo izven cestišča, pa so vseeno "zaradi varnosti" omejili širino cestišča ter omejili na 50km/h. To, da omejitev velja od petka 14.00 do ponedeljka 06.00, ko nihče tam ne dela, ne briga. In sedaj vprašanje: Ali je dovoljeno vsakemu kretenu postavljati cestne znake oziroma ali je to očiten pogoj za opravljanje take dejavnosti? Pri vsem zabitem denarju-beri študij ala vpliv sončnih peg na asfalt, ki so potrebne za en tak projekt, se mi zdi popolnoma sprejemljivo, da omejijo hitrost takrat ko se dela in se to dopiše na dopolnilno tablo. Oziroma še boljša rešitev, znak delo na cesti-kjer moraš prilagoditi sam hitrost na toliko kolikor je potrebno. Da ne bo pomote, če mi bo nekdo z delovišča pripeljal neprevidno in jaz s predpisanimi 50km/h pribijem vanj, bom logično sokriv, ker nisem prilagodil hitrosti razmeram na cesti.
3. Verjetno tvegam Žlendrov linč, ko zapišem, da so glavni povzročitelji nesreč t.i. varni vozniki, ki vozijo defenzivno. Da se pri tem za njimi nabere kolona in se najde nekdo, ki se mu mudi je pač jasno. In potem poči. Lep primer posledic "varnih" voznikov je magistralka do Kočevja, kjer je sedaj že kakšnih 70% ceste do Ljubljane polna črta-seveda, baje kot posledica nesreč. S tem, da je cesta načrtovana po starih normativih z debelo varnostno margino in dovoljuje hitrosti do 110km/h-ampak varni vozniki pač vozijo 80, raje 75km/h po števcu, kar prinese po GPS-u 70-75km/h.
4. Žal imamo take ceste, da je kap in raje kot da jih popravijo, raje nabijejo omejitev, nato pa "colajo". Skratka, pristojne bi bilo potrebno poslati na kakšno ekskurzijo v kako srednjeveško mučilnico. Z vključeno degustacijo priprav :evil: !

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael Ne jul 03, 2011 2:24 pm

Evo mi je uspelo narediti posnetek, kjer je za moje razumevanje CPP omejeitev 30: vse od prvega znaka in nato celotni 2 minuti vožnje do tistega zadnjega prehoda za pešče (kjer me je prehitel živčnež, ki ni zdržal 30 na uro).

http://www.youtube.com/watch?v=Wxya0AKO_fk&feature=player_detailpage

V primeru, da moja "teorija", da je 30 do konca videoposnetka, je tale "kolega", ki me prehitel, bi sebe v primeru policijske kontrole spravil ob nekje 2.000 €. Pa poglejmo: vožnja med 20 in 30 v območju omejene hitrosti (1200 € + 9 pik), prehitevanje čez prehod za pešče (nekaj 100 € + ? pik), smernik ob prehitevanju,...

Torej a je 30 ali ni?

Vidim, pa da bi kamot začel snemat podobne prispevke kot jih snema XHair: kot vemo je na uvozu na avtocesto omejitev 40: frajer z BMW terencem me je prehitel na tistnem enem pasu iz zrinil praktično v ograjo - komaj komaj je šlo skozi.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Ne jul 03, 2011 2:59 pm

a ne velja pravilo, da je 30 km/h do prvega prehoda za pešče oz. semaforja?

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Napisal/-a Kael Ne jul 03, 2011 3:18 pm

adis je napisal/-a:a ne velja pravilo, da je 30 km/h do prvega prehoda za pešče oz. semaforja?

Vsakdo mi je pojasni z drugim razlogom zakaj ja, zakaj ne. Tako, da še vedno zbiram mnenja koliko je res omejitev. Prvič ko bo tam policijska patrulja, bom itak vprašal, ampak če je vendarle 50 in je 30, bi z veseljem začel vozit 50...

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Ne jul 03, 2011 3:43 pm

Če je skos cona 30, zakaj je dvakrat postavljen znak?

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Ne jul 03, 2011 4:13 pm

Kot opozorilo da se vozniki ne spozabijo :lol:
Sicer tam piše območje omejene hitrosti, kar bi jaz zaradi varnosti svojega izpita in denarnice jemal enakovredno coni 30 :roll:

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Ne jul 03, 2011 4:21 pm

Tudi meni ni čisto jasno ali je to enakovredno coni 30 in zakaj sta dve tabli..

Uporabniški avatar
Atrox
Novinec

Napisal/-a Atrox Ne jul 03, 2011 4:55 pm

Iz Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1):

Območje omejene hitrosti

100. člen

Za območje omejene hitrosti lahko pristojni organ določi naselje ali del naselja, ki predstavlja funkcionalno celoto, v kateri je treba zaradi gostote ali drugih značilnosti prometa pešcev ali kolesarjev in njihove varnosti omejiti hitrost na manj kot 50 km/h.

To je vse kar piše o tem. Po mojem mnenju je 30 samo od table pa do konca ležečga policaja. Tud ko sem se na izpitni vožnji nekaj let nazaj peljal 30 do ležečega in normalno 50 naprej ni on zadaj nič kompliciral.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Ne jul 03, 2011 5:08 pm

Atrox je napisal/-a:Iz Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1):

Območje omejene hitrosti

100. člen

Za območje omejene hitrosti lahko pristojni organ določi naselje ali del naselja, ki predstavlja funkcionalno celoto, v kateri je treba zaradi gostote ali drugih značilnosti prometa pešcev ali kolesarjev in njihove varnosti omejiti hitrost na manj kot 50 km/h.

To je vse kar piše o tem. Po mojem mnenju je 30 samo od table pa do konca ležečga policaja. Tud ko sem se na izpitni vožnji nekaj let nazaj peljal 30 do ležečega in normalno 50 naprej ni on zadaj nič kompliciral.

po moje je tudi tko. naprimer v kopru pred dvorano Bonifika (nova sola) je tudi 30 in po moje je to velja do lezecega (prehod za pesce). kr ce ne se moras pol peljat 30 do naslednjega kroznega (pri stadionu) :roll:
turbo inside

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Napisal/-a mire Ne jul 03, 2011 5:40 pm

Pri bonifiki, ti velja po lezecem vse do unega izhoda pri soli. (zraven stranski uhod na stadion).
Pol pa imas drugi znak, ki razveljavi 30omejitev.
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Ne jul 03, 2011 5:44 pm

mire je napisal/-a:Pri bonifiki, ti velja po lezecem vse do unega izhoda pri soli. (zraven stranski uhod na stadion).
Pol pa imas drugi znak, ki razveljavi 30omejitev.

moram boljse pogledat oops
turbo inside

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne jul 03, 2011 6:44 pm

Hm, tale tabla za Cono 30 je vidt mal drugačna od tiste "obične" - pri tisti vem, da je območje označeno z začetno IN končno tablo.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov