Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Po mar 30, 2009 7:37 am

@ mišek
Maš prav. Taki so redki, ki bi šli po 1. juliju kupovat letne.
Samo bodo pa najebali taki npr., ki bodo v drugi polovici leta nabavili drug avto ali taki ki do takrat vinjete niso rabili, potem pa se bodo morali iz takega ali drugega razloga (npr. menjava služba, prebivališča, izobraževanje, zdravstveni razlogi itd.) začet vozit po AC... zdaj če veš, da te čaka kaka taka sprememba, potem jo že prej nabaviš po zdajšnji ceni in jo šparaš do takrat, če pa tega ne pričakuješ pa bo treba plačat več... in v tem primeru je DARS vsekakor na boljšem; saj večina si bo potem vinjete itak nabavla pred 1. julijem, ostali po novih cenah pa bodo potem samo še dodaten bonus za DARS.

ps. se splača pol biznis odpret, in sicer da po stari ceni kupiš en pok letnih in jih potem za kakih 70-80€ prodajaš zgoraj omenjenemu folku :lol: ;)

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Po mar 30, 2009 8:22 am

adis je napisal/-a:komaj čakam na "satelitski sistem" cestninjenja..

Tole boš pa še dolgo čakal ;)
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Po mar 30, 2009 8:23 am

Shebo je napisal/-a:
adis je napisal/-a:komaj čakam na "satelitski sistem" cestninjenja..

Tole boš pa še dolgo čakal ;)

UPAM, DA TEGA SATELITSKEGA SISTEMA NE BO NIKOLI!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Po mar 30, 2009 8:30 am

ja če bo kaj satelitski sistem, se zna zaračunavat cestnina, še na kateri drugi kategoriji cest in ne samo na avtocestah, pol bo šele sranje................drgač pa men ni jasn, plačam cestnino pri registraciji vozila-zakaj plačujemo pol še vinjeto-ok se mi je jasno polnenje proračuna...........drgač pa 95€ absolutno preveč za letno vinjeto, sploh za tiste, ki uporabljamo avtocesto 8 krat letno..........
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po mar 30, 2009 8:43 am

Ponazoritev hitrosti:

2 avtomobila peljeta po avtocesti: 1. s hitrostjo 130km/h, drugi 180km/h.
Oba pričneta istočasno zavirati. Medtem, ko se je prvi avtomobil popolnoma zaustavil , je drugi zdrvel mimo njega s kolikšno hitrostjo? Reci in piši: 130km/h!!!
Toliko o avtocestnih limitih in o raznih idejah o povečevanju hitrosti. Nemčija razmišlja, da bo pričela z omejevanjem, Skandinavija ima pa itak manjše hitrosti in začuda nihče ne gre bistveno hitreje od omejitev - pa vendar vsi pridejo na cilj - ŽIVI!

Nebulozna razmišljanja o povečanju hitrosti na naših tranzitnih avtocestah je samomorilsko in v veliki meri opravičljivo tistim, ki imajo težko nogo. Vinjete pač niso namenjene temu, da se bodo povišale hitrostne omejitve, temveč zmanjševanju zastojev (kakšne so finančne posledice uvedbe, pa itak že vsi vemo).

Pa še to: aktivna in pasivna varnost v avtomobilu ne pomeni, da lahko sedaj hitrehje vozimo temveč VARNEJE ter nas obvaruje v kritičnih situacijah pred najhujšim. Je to res tako težko razumeti?

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po mar 30, 2009 8:52 am

Jaz sem lani oktobra kupil polletno, pa je tako več kot kakih petkrat nisem koristil. Zdaj aprila mi poteče, druge pa sigurno ne bom kupil, je ne rabim. V letošnejm letu sem bil enkrat na AC. Od Celja do Tepanja, to je vse kar sem koristil. S tega stališča sigurno ni pošteno, plačal sem jo isto kot tisti, ki je vsak dan dvakrat na AC. Samo kaj češ.
Tisto, ko pa eni pravite, da bi se moralo namesto vinjet oz. satelitskega sistema plačevat preko bencina :roll: , to bi bilo šele ne pošteno. Potem bi jaz za vsako plačeval dražji bencin zaradi tega, na AC pa nikoli.
Potem pomeni, da bi cestnino plačeval tudi, ko bi šel s kanglo po bencin za žago pa kosilnico :( Pa bi traktor tankal, ki vozi večinoma po zemlji pa bi plačeval cestnino za AC. :lol:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po mar 30, 2009 9:05 am

@CHAN: se popolnoma strinjam.
@mišek: mislim sem, da bi pri bencinu plačali tudi tisto cestnino, ki jo zdaj pavšalno pri registraciji. No, mogoče plačevanje pri bencinu res ni tolk dobra ideja. Sem pa vsekakor za satelitsko cestninjenje z neko normalno ceno in pa vsekakor povečanje cestnin za tovornjakarje.
Pa tudi ne vem, zakaj hočejo to narediti satelitsko, lahko bi samo vgradili senzorje v asfalt na vstopih in izstopih na AC (kot so sedaj za štetje vozil, za sprožitev semaforjev itd), v avto pa mali sprejemnik in oddajnik. Po mojm veliko ceneje kot mreža satelitov in močni oddajniki/sprejemniki.
Kontrola bi bila pa tudi lahka - zdraven tega senzorja v asfaltu bi se lepo DARSovci parkiral, se konektal na sistem in takoj videli, če je mimovozeč avto sprožil meritev.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Po mar 30, 2009 9:27 am

sateliti so že v zraku in ne rabimo novih
podatki se pošiljajo preko gprs - torej je to ubistvu mobitel + gps

senzorji v asfaltu so slabi, ker jih je potrebno vgradit, servisirat, ko postaviš odsek ceste vgraditi nove....

pri satelitskem cestninjenju imaš karto in z miško prestavljaš točke cestninskih postaj
če se odločiš, da boš poleg AC cestninil tudi navadne ceste je potreben samo popravek softwera - brez novih senzorjev itd.
poleg tega lahko dražje zaračunaš predore....

minus je seveda zasebnost, poleg lokacije, se da seveda ugotovit tudi hitrost in kazen za prehitro vožnjo je tu (to lahko razumemo tudi pozitivno - cona 30, bo zares cona 30 - prihranek na radarjih)

Vinjete niso pošten način cestninjenja,ampak zase vem, da sem lansko leto prinesel not tistih 35€ in če bi bile od začetka leta, bi prihranil še kakih 50€ - pa se po avtocesti (razen obvoznice) sploh ne vozim veliko
podpis

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Po mar 30, 2009 9:31 am

Saj satelistki sistem je pravičen način, vendar vse njegove pozitivne stvari ne morejo odtehtati njegove slabosti, to je pa ZASEBNOST, zato sem absolutno proti temu!!
Sem pa zato, da se povečajo cestnine za tovornjake, ki veliko bolj uničujejo ceste kot avtomobile in cena med tovornjakom/osebnim avtom ter povzročeno škodo trenutno nikakor ni v sorazmerju...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po mar 30, 2009 10:18 am

Tole glede satelitskega je v teoriji fajn in verjamem, da bi država to tudi v praksi rada imela, potem bi nas v bistvu imeli kot na daljincu. Kontrolirat bi se dalo ogromno stvari, predvsem to glede hitrosti. Po svoje bi bilo za varnost to dobro, po drugi strani pa spet :roll: Ne vem kaj bi delali potem tisti vaški dirkači pa tisti s čipiranimi avti, ki sedaj tako zagovarjajo pospeške. Si ne predstavljam kako bi bilo to, da bi celo državo pokrili z vsemi cestami in njenimi omejitvami. Za vsako, ko bi prekoračil hitrost, ki je dovoljena na tisti cesti bi ti kasirali. Konec meseca bi pa dobil domov položnico - seštevek vseh prekrškov v tistem mesecu. :? Promet bi pa se umiril, to pa vsekakor. Je pa res problem, da v vsakem trenutku vejo kje si. Potem bi se našli taki, ki bi vdrli v sistem in podatke uporabljali za kako zasledovanje.
Bi pa sistem prišel prav, da bi ustavil voznike, ki bi zapeljali v napačni smeri. V avtu bi moral bit nek alarem, ki bi ob napačni reakciji začel tulit.
Praktičen bi bil sistem tudi v tem, da ko bi vsa vozila na cesti imela te oddajnike, bi te lahko recimo pred nepreglednim ovinkom opozoril, da iz nasprotne smeri vozi drugo vozilo in bi se vsi lepo spravili vsak na svoj pas, brez sekanja ovinkov.
Semaforji bi lahko delali na podlagi tega, ker bi točno imeli podatke o gostoti prometa. Bi režim delovanja prilagajali glede na obremenjenost odsekov.
V bistvo bi tak sistem lahko imel ogromno prednosti. Je pa res, da potem v bistvu ne bi bili več ljudje s svojo glavo, če bi nas pa na vsakem metru imeli računalniki pod nadzorom in nam ti ukazovali kako pa kaj :?

Me pa druga zanima, za kaj takega moreš met neki oddajnik v avtu. Kako bodo pa vedeli, če se bo nekdo peljal po AC brez tega oddajnika? Ali bodo imeli kake kamere, ki bodo posnele avto od katerega ni signala - torej nima oddajnika?

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po mar 30, 2009 10:33 am

Ok, satelistsko cestninjenje. Kako bi pa potrem to plačal, a bi vsak mesec dobil na dom položnico al kako?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po mar 30, 2009 10:39 am

ban je napisal/-a:Ok, satelistsko cestninjenje. Kako bi pa potrem to plačal, a bi vsak mesec dobil na dom položnico al kako?

....pa še zraven MNZ-ja za vse odseke na katerih si vozil prehitro....

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po mar 30, 2009 11:03 am

ducky je napisal/-a:smeh :rofl

samo to je res beda, da bomo morali zdaj Slovenci na račun tujcev plačevati več, tak da ta rešitev glede vinjet ni kul

Oprosti, nič osebnega... ampak se ne strinjam s tabo.

Zakaj mi plačujemo več ZARADI tujcev?

Za tistih enkrat ali dvakrat ko se nekdo pelje na morje in naredi 100-200 km po slovenskih cestah je upravičeno da plača tedensko vinjeto, tako kot jo jaz ko grem čez avstrijo (pa se mi zdi da ima avstrija več avtocest in cenejše vinjete).

Ne vem zakaj se ne uvede ponovno stari sistem, bi vsaj par sto ljudi imelo sliužbo in bi pobiralo cestnine. Vsak bi pa plačal dejansko tolikor kot porabi.

Če se pa ne spomnite je bilo že ob uvedbi vinjet (kar je bil predvolilni bonbončekl :D ) rečeno ta ta sistem s to ceno ne bo pokril stroškov !

Satelitsko cestninjenje bo pa ceneje (če verjamete v božička)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po mar 30, 2009 11:05 am

Po mojm bi zlo težko na tak način talali kazni. Veste koliko kilometrov je VSEH cest in cestic v SLO in koliko šele različnih omejitev hitrosti, znakov, odsekov? To bi bilo skoraj nemogoče sprogramirat, da bi pravilno delovalo. Potem na veliko mestih je zelo slab GPS signal, motnje, kjer bi narobe kazalo hitrost. Ali pa bi se vozil po nekem makadamu med njivami, GPS pa bi te kazal na regionalki zravn. Tak sistem ne more laufat in tudi ne verjemem, da bi si ga katera vlada upala sprejeti...
Druga stvar je cestninjenje, kjer določiš 20 ali 30 točk, kjer je dober sprejem in se začne/konča cestninjenje.
Ja potem pa lepo domov dobiš položnico in si jo daš na trajnik.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po mar 30, 2009 11:09 am

Pero je napisal/-a:Ne vem zakaj se ne uvede ponovno stari sistem, bi vsaj par sto ljudi imelo sliužbo in bi pobiralo cestnine. Vsak bi pa plačal dejansko tolikor kot porabi.

Če se pa ne spomnite je bilo že ob uvedbi vinjet (kar je bil predvolilni bonbončekl :D ) rečeno ta ta sistem s to ceno ne bo pokril stroškov !

Satelitsko cestninjenje bo pa ceneje (če verjamete v božička)

1. To tudi jaz trdim. Kaj hudiča je bilo narobe z ABC sistemom? Lepo bi dali obvezni ABC za vsa vozila (osebni, bus, tovornjak), registrirana v SLO, za tujce pa kakšen pas za plačilo cestnine ali pa kar tedensko vinjeto.

2. Po mojm bi bilo za veliko ljudi satelitsko še vedno cenejše od 100€ vinjete...
Zadnjič spremenil Energetik81, dne Po mar 30, 2009 11:11 am, skupaj popravljeno 1 krat.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po mar 30, 2009 11:10 am

sašo5 je napisal/-a:
ban je napisal/-a:Ok, satelistsko cestninjenje. Kako bi pa potrem to plačal, a bi vsak mesec dobil na dom položnico al kako?

No sej to bi bilo po svoje vredu, bi vsaj pomenilo, če je 130 omejitev se 130 vozi ne pa 150, 180 ali pa kamikaze tudi čez 200.

Me pa predvsem zanima kako bo s temi oddajniki v avtu, kako bodo to dosegli, da ga bo res vsak imel, pa tudi koliko bi pa tisto stalo? Ziher ne bo poceni, rekli pa bojo, da moreš obvezno met, hočeš nočeš moraš - samo da boš plačal. Me pa prav zanima, kako bodo zbirali ponudnika te opreme, bodo spet govorili o miljonskih poslih :twisted:

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po mar 30, 2009 11:11 am

Energetik:

tak sistem pisanja kazni bi bil zelo mogoč in enostaven, dosti je če računalnik naključno kontrolira par sto km na dan...

Kaj pa v primeru zlorabe podatkov, da bi nekdo vedel kje se dejansko nahaja tvoj avto?

Kaj pa če se sistem''zmoti'' pa ti pošlje večji račun? Če se zmoti pri kazni? kako boš to dokazal?

Kdo bo to vgrajeval in kdo bo zaslužil s tem?

itd...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po mar 30, 2009 11:17 am

No, nisem mislil, da računalnik ne bi zmogel, ampak pri vsem tem številu znakov za omejitve, ki jih nenehno spreminjajo, ki se podirajo, ki so začasni, skriti v grmovju, ki jih vandali polomijo, itd - ob vsem tem se mi zdi nemogoče, da bi lahko trenutno stanje znakov realno vrisali v nek računalniški sistem.
Se strinjam, pri satelitskem so možne vse sorte napake, zato pa že od začetka in še zagovarjam dobri stari ABC sistem, ki bi bil obvezen za vse.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po mar 30, 2009 11:22 am

mišek je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:

No sej to bi bilo po svoje vredu, bi vsaj pomenilo, če je 130 omejitev se 130 vozi ne pa 150, 180 ali pa kamikaze tudi čez 200.

Vredu je dokler tebe v rit ne ugrizne, ne? Sosedu pa le naj krava crkne. ;)
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po mar 30, 2009 12:50 pm

mišek je napisal/-a:Me pa druga zanima, za kaj takega moreš met neki oddajnik v avtu. Kako bodo pa vedeli, če se bo nekdo peljal po AC brez tega oddajnika? Ali bodo imeli kake kamere, ki bodo posnele avto od katerega ni signala - torej nima oddajnika?

lepo odgovor se skriva v tablicah ;) čip oz. whatever spraviti v tablico zarad mene lahko tud namest grba furam oddajnik, ki je tako ali tako miniaturen in kot zakon veleva mora vsak avto imeti registr. tablico

in potem se bomo lepo kakšno leto prerekali z gospo pirc in ostalimi "uradnimi službami" ali gre tu lahko za poseg v zasebnost :lol: in bomo razpisali referndum in bomo zadevo lepo ukinili in zopet uvedli STARI način cestninjenja ( na vsake 10km cest. postaja i lepo plači) tako bo dars imel delo in mi zopet nekaj nad čemer se bomo lahko pritoževali kako nam to pa to pa to ni všeč....
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov