Debate, ki niso vezane na ostala področja...

mišek
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a mišek Ne feb 12, 2012 9:56 pm

brs je napisal/-a:Ja. Oprosti eno nulo sem preveč napisal.
Ne vem točno koliko vžigov opravim. To je zelo različno. Vem za porabo, ker sem shranil račune od tankanja bencina.

Torej 3 litre na 1000 kilometrov...to pa res ni nič. Na mesec bi po tem takem porabil dobrih 5 litrov.
Kakšne pa imaš vožnje? Bol kratke, veliko hladnih vžigov ali...? Recimo zdajle ko je skoz okrog -10 pa manj, koliko časa (poti) rabi, da preklopi na plin?
Kateri sistem imaš, na kakšnem avtu, koliko je poraba povečana v primerjavi z bencinom?
Me res zanima, jutri ko je ponedeljek, če bom dobil kakšne ponudbe na mejl, kaj mi bojo kaj svetovali pa kakšne cene.

brs
Novinec

Napisal/-a brs Ne feb 12, 2012 10:33 pm

Sem z Obale, živim v Portorožu, vsak dan se vozim v službo v Koper.
V poletnih mesecih naredim precej več kilometrov kot pozimi.
Sedaj pozimi se mi pržge na plin po kakšnem kilometru vožnje, imam pa vozilo v garaži kjer je stalno nad 0 stopinj.

Če delaš krajše relacije lahko računaš na povprečje pol litra na 100 kilometrov

brs
Novinec

Napisal/-a brs Ne feb 12, 2012 10:34 pm

Imam sistem Zavoli na mercedesu, poraba je povečana za 20%.

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 Ne feb 12, 2012 10:45 pm

Malo sem pogledal porabo bencina, tankam povprečno po 20l vsakih 6000 km, povprečno pa sem lansko leto naredil 3000 km na mesec.
Imam pa 1,6 16V motor od Citroena (XP), par let stara tehnologija in so mi pri Prinsu svetovali (in tudi vgradili) mazanje ventilov.

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 Ne feb 12, 2012 10:50 pm

brs je napisal/-a:Imam sistem Zavoli na mercedesu, poraba je povečana za 20%.

Podobno je tudi pri meni... nekje med 15% in 20% je večja. Malo sem pojambral pred kratkim pri serviserju, da se mi zdi poraba velika, pa me je pomiril, da je v mejah normale. Pozna se tudi, da imam vsak dan 40 km vožnje po avtocesti in večinoma ne vozim 95km/h ;)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne feb 12, 2012 11:14 pm

zdaj imam 7 litrov povprečja na bencinu, na plinu bi bilo potem med 8 in 8,5 po tem takem + 0,3 do 0,5l bencina >
6,7eur plin + 0,7eur bencin = 7,4€/100km
7l bencina/ 100km = 9,9€ > 2,5€/100km prišparaš .....1400€ vgradnja/2,5 = 560*100=56000km

Po tej računnici pa pride že 56 tisoč kilometrov da se povrne, tu pa še ni všteto olje za dodatno mazanje, če je potrebno pa dodatni servis plinske naprave.
Potem pa že ni več to tako poceni....problem je kar večja poraba kot na bencinu pa še tist bencin moreš zram upoštevat....to se že moram pa tri leta vozit...hmm
Kako pri tistih izračunih koliko privarčuješ pridejo do tako nizkih številk? Zgleda upoštevajo kar isto porabo....nisem preverjal, samo nekaj ne štima pri tistem njihovem računanju, pa bencina ne upoštevajo zraven. (računajo kar 7l plina/100km >7*0,79 = 5,53€/100km....slaba dva evra manj kot v resnici) dejansko prišparaš 2,5€/100km oni pa tolmačijo prihranek 4,4€/100km ....43% manj prihranka je dejansko....zavajanje javnosti bi človek temu rekel :mrgreen:
Zadnjič spremenil mišek, dne Ne feb 12, 2012 11:41 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne feb 12, 2012 11:29 pm

Ja seveda, sem zdaj preveril, na njihovih straneh jemlejo kar isto porabo plina kot pri bencinu, in kot da bencina potem sploh ne potrebuješ več.
20% višjo porabo pa ne moreš kar tako zanemarit :roll:

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po feb 13, 2012 12:04 am

Ravno kar dobil en odgovor od Sigasa:

Cena za predelavo vašega Peugeota s sistemom z neposrednim vbrizgom je 1400 evrov, imamo pa ta mesec 15% popust pri takojšnjem plačilu, tako da je dejanska cena predelave vozila 1190 €. Ob predelavi uredimo še homologacijo , sama predelava traja dva dni, skupaj s homologiranjem. V ceni je vključen:

ves material,

- sistem AGC Sigas,
- torodialni rezervoar velikosti 60 litrov
- multiventil,
- mali zunanji polnilni ventil, zraven odprtine za točenje bencina
- delo,

DDV,

Garancija je 2 leti, servisni intervali so na 20.000 km, zajemajo menjavo filtrov in pregled nastavitev vozila, stanejo pa 40 evrov. Sistem lahko
kasneje ob prodaji vozila tudi prestavite na drugo vozilo. Kot podjetje, ki je leta 2004 avtoplin ponovno pripeljalo v Slovenijo, vam zagotavljamo najkvalitetnejšo
izvedbo. V vašega 307 vgradimo elektroniko in injektorje,ki se odlikujejo po izredno hitrih časih vbrizga in so za vaš avto trenutno najbolj primerna izbira na trgu.
Poraba je 10% višja od porabe bencina, izgube moči ni.

Na armaturno ploščo vam vgradimo indikator nivoja, ki vam po četrtinah kaže količino plina v rezerovarju.

Sistem deluje tako, da avtomobil vžgete na bencin, ko se motor segreje na 35 stopinj, avtomatsko preklopi na bencin. Plin ima svoje specifike in od te temperature motorja naprej deluje optimalno. V praksi to pomeni, da pri trenutnih zimskih temperaturah po nekje treh kilometrih vožnje sistem preklopi na avtoplin. Poleti je zaradi višjih temperatur ta preklop seveda prej.

Kaj pravite? Je to dober material ali ne?
Tukaj omenja 10% večjo porabo in da cirka 3km dela na bencin...to dejansko potem za mene pomeni, da v 100km ga bom 4 vžgal (malo manj, 28km imam), ko je mrzla mašina pije okrog 10, to je 3dcl za vsak vžig. Res prideš na 1l potem na 100.
Omenja ceno 1200....pikolina ni to lahko se odločit, dejansko ne veš kolk bo poraba, pa kolk bo še šlo bencina. Nič pa ne omenja mazanja ventilov, potem res ni treba al kak, zgoraj Mare77 omenja, da ima na Xsari mazanje, mislim da je to isti motor.

Druga stvar, da tak avto čez pet let prodam, bom dobil kaj več,če je plin noter? Koliko se to ceni pri rablenih?

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Po feb 13, 2012 12:22 am

Glede na ceno plina se sam osebno vec nebi odlocil za predelavo na plin.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

brs
Novinec

Napisal/-a brs Po feb 13, 2012 8:30 am

Porabo bencina ne boš imel 1 liter na 100 km. Verjetno boš imel med 0,3 in 0,5 litra na 100 kilometrov.
Poraba na plinu ne more biti ista kot na bencinu, res ne vem zakaj tako računajo.
Če bi bili tisti izračuni res, se bi verjetno bistveno več ljudi odločalo za plin.

Vse je odvisno koliko let nameravaš še imeti avtomobil in koliko kilometrov nameravaš še prevoziti z njim.
Mislim da ne boš dobil nič več, če imaš plin vgrajen ko boš avtomobil prodajal.

Uporabniški avatar
Petrol
Nov uporabnik

Napisal/-a Petrol Po feb 13, 2012 10:24 am

Vikking je napisal/-a:Sem pa zadnjič vprašal na plinarni, za težavo ki jo imajo nekateri z lpg-jem na petrolih. Rekel je da je kriva mešanica butan/propan. Medtem ko imajo na plinarni (istrabenz plini) čisti propan, petrol na veliko šiba butan (večje razmerje kot je predvideno za lpg). Butan je veliko cenejši in na takšen način lahko ima tudi cenejši avtoplin. Kar pa se posebej še v zimskem času pozna, da vozila cukajo oz. pri pospeševanju preklaplja avtomatika na bencin.

Spoštovani!

Na Petrolu prodajamo avtoplin, ki je popolnoma v skladu z zahtevami in predpisanimi standardi. V zimskem času v mešanico dodajamo nekoliko več propana, vsekakor pa se prodaje samega propana ne poslužuje noben naftni trgovec, ki ima v svoji ponudbi avtopli (LPG). Razlog sicer ni v ceni, saj je nabavna cena propana nižja od butana, temveč v kalorični vrednosti.

Pri zelo nizkih temperaturah, ki smo jim priča v zadnjih tednih, se namreč izkaže kakovost vgrajenega materiala, predvsem zmogljivost uparjalnika. Seveda bi lahko težave s slabo opremo reševali tako, da bi točili čisti propan namesto mešanice butan propan, saj ima propan višji tlak. Vendar pa ima na drugi strani uporaba propana tudi svoje negativne plati, ki se kaže predvsem v tem, da je za približno 10 odstotkov manj kaloričen od mešanice butan propan, kar bi povzročilo za toliko večjo porabo in posledično nejevoljo voznikov.
Hvala razumevanje in lep dan!

Žiga Fišer
Strateško-korporativno komuniciranje, Petrol
Zadnjič spremenil Petrol, dne Po feb 13, 2012 10:53 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Mivec
Novinec

Napisal/-a Mivec Po feb 13, 2012 10:27 am

Jas bi samo nekaj vprašal. Ali ti pri vgradnji avtoplina avto fejst "prevrtajo".

Hvala l.p Mivec

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po feb 13, 2012 10:44 am

Lepo da se je oglasi Petrol. Ampak samo pri vas imajo/imamo težave s plinom.

Mivec: sesalni kolektor dobi nekaj lukenj. Prtljažnik dobi luknjo, ter kjer je točilno mesto je še ena luknja. Jaz imam še delno obrezano plastiko pokrova motorja, ker pač pokriva del sesalnega kolektorja, kamor pridejo injektorji.

Uporabniški avatar
Mivec
Novinec

Napisal/-a Mivec Po feb 13, 2012 11:07 am

Vikking: Hvala za odgovor :)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po feb 13, 2012 11:29 am

Do zdaj sem dobil tri ponudbe; vsi vejo isti recept, okrog 1200 - 1250 se suče cena. Pa vsi se hvalijo kako so oh in sploh....Ampak glede na to, da od uporabnikov dobivam podatke, da je poraba na plinu za 20% večja + da še računaš bencin in ceno vgradnje.....je prihranek bore bogi pa še to po kakšnih treh letih pri moji kilometrini.
Ne vem, če bo kaj iz tega....čez čas, če se mi le zdelo prehudo mogoč raj to prodal pa dizla kupil....samo je reskirano.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike Po feb 13, 2012 12:25 pm

mišek je napisal/-a:Do zdaj sem dobil tri ponudbe; vsi vejo isti recept, okrog 1200 - 1250 se suče cena. Pa vsi se hvalijo kako so oh in sploh....Ampak glede na to, da od uporabnikov dobivam podatke, da je poraba na plinu za 20% večja + da še računaš bencin in ceno vgradnje.....je prihranek bore bogi pa še to po kakšnih treh letih pri moji kilometrini.
Ne vem, če bo kaj iz tega....čez čas, če se mi le zdelo prehudo mogoč raj to prodal pa dizla kupil....samo je reskirano.

Jaz po mojih izračunih dobim nek tak recept:
Z 44,8l plina bi naredil okoli 520km, kar znese 33€. Sedaj naredim 35,7l 540km. Bencin me v takšni količini pride 50,9€. V glavnem vzel sem povprečno na bencin 6,6l med tem, ko sem vzel porabo na plin 8l (to sem vzel pri obeh zgornje meje).
Potem sem vzel minimalno količino tankanja na mesec, to je 3x/mesec dni. Na tankanje prišparaš 16€ to je 48€/mesec. To je 576€/leto. Torej skoraj 3 leta po tej računici. Ampak dejansko tankam 6-8x na mesec, okoli 350€/mesec. =P Spet vprašanje, kako dolgo bom tako pogosto hodil tankati...
"this is so euro its asian" by Sam B.

brs
Novinec

Napisal/-a brs Po feb 13, 2012 12:37 pm

Pri nas prihranek ni tako velik, v Italiji je pa drugače. Tam stane liter bencina mede 1,7 in 1,8 evra, liter avtoplina pa okrog 0,7 evra.
Za tam res velja da je vožnja z avtoplinom pol cenejša kot vožnja z bencinom. Tam ti tudi država subvencionira vgradnjo avtoplina v avto, mislim da dobiš od države približno 500 evrov.
Zato je tam mnogo več avtomobilov predelanih na plin.

Pri meni je bila računica, ker nameravam avto imeti še dolgo, z njim nameravam prevoziti 200000 kilometrov na plin.
Tudi tankam v Izoli v Butan plinu kjer je cena ponavadi najcenejša v Sloveniji.

Uporabniški avatar
noucamp90
Nov uporabnik

Napisal/-a noucamp90 Po feb 13, 2012 12:40 pm

Lep pozdrav.
Sicer se ne spomnim, če sem že tukaj omenu svojo predelavo... v glavnem bom še pa enkrat :)
Avto je Hyundai Coupe 1.6, letnik 1999. Na predelavno sem šel v Mislinjo k Plineksu... Cena je bila okol 1300€ + 5 let garancije. Avto so mi zrihtali v 1 dnevu, zraven sem dobil priložene vse papirje, ki so potrebni za homologacijo, ki sem jo kasnej tudi uspešno opravil. Sistem zaenkrat dela brez problema. Sistem je pa REG OMVL + zraven sem še dokupil "posebne" svečke ki se uporabljajo v kombinaciji skupaj s plinskim sistemom (tako ali tako sem jih moral zamenjat, ker so bile že precej stare). Nato je sledil 1. servis (15.000km), zamenjali so filter (25€ skupaj z delom, 30 min čakanja) + dodatne nastavitve za moč in porabo plina, po teh nastavitvah se mi je zdelo, da je avto kar mal bolj poskočen. 2. servis (20.000), zamenjan zgolj filter (25€ skupaj z delom, 30 min čakanja)...
Zaenkrat nimam pripomb prek njihovega dela, me pa moti odnos + nikoli ne dobim računa za servis, vedno se nekako izgovori... Naj tudi ne bi smel gledati zraven kako ti on zamenja ta filter, ker pač lahko pride "kontrola" in stranke ne smejo biti v istem prostoru bla bla bla... ampak se je moj oče to zmenu in sma lahko zraven gledala (bil sem star 19 let in seveda te noben ne j**e za 5%, če si sam tam...). Mojster je vse porihtal, čeprav je zraven vseskozi kadil svoj čikič... nwm če grem bencin + plin + čik fajn skup... v glavnem preživeli smo... :)

Prej, ko sem imel avto na plin mi je "pil" 8.3 l/100km, sedaj mi pije 9-9.5 l/100km, vožnja je mešana (od avto ceste (120-130km/h), do mesta, podeželja itd.) omenil še bom da sem prej imel gume široke 205, sedaj imam 215 (verjetno kakšen dcl razlike) + sedaj imam športen lonec (magnaflow), nekateri pravjo da lahko doda kašno kapljico več porabe...
Velikost rezervoarja (na mestu rezervne gume) mislim da je 45l, max spravim 38l+- ... torej okoli 420km vožnje.
Pozimi je res, da malo dlje rabi da prestavi na plin (cca 3km vožnje), ampak jaz vedno počakam eno muziko 3-4min in pičim dalje... :D
Torej poraba je višja za 10-15%, avto ima sicer 114KM, ampak jaz opazim spremembo moči motorja med bencinom in plin, med tem ko moja mama niti v sanjah :)

Čeprav tankam na petrolu mi tudi v zimskih mesecih ne "šteka" pri višji obratih, žal nimam možnosti sporobati plina na verovškovi, kjer vas večina tanka, ker sem pač iz štajerskega dela...

lp

Skupno sem naredu okoli 40-45k kilometrov odkar imam avto predelan na plin in zaenkrat mi ni žal... tudi investicija mislim, da se mi je že porvnela...
It's like a gift you know, it's like I can't control it...

brs
Novinec

Napisal/-a brs Po feb 13, 2012 12:56 pm

Na Nemški spletni strani: http://www.lpgautogas.net/autogas-verbrauch.html piše da je poraba na avtoplinu večja za 15% do 25% kot na bencinu.
Ko delate izračune ali vam se izplača ali ne računajte na 15-20% večjo porabo.

Zanimivo je, da pri vozilih starejših letnikov, lastniki po predelavi na plin, večkrat navajajo manjše povečanje porabe (10-15%) kot pri vozilih novejših letnikov. Ne vem zakaj je to tako.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po feb 13, 2012 2:38 pm

brs je napisal/-a:Na Nemški spletni strani: http://www.lpgautogas.net/autogas-verbrauch.html piše da je poraba na avtoplinu večja za 15% do 25% kot na bencinu.
Ko delate izračune ali vam se izplača ali ne računajte na 15-20% večjo porabo.

Zanimivo je, da pri vozilih starejših letnikov, lastniki po predelavi na plin, večkrat navajajo manjše povečanje porabe (10-15%) kot pri vozilih novejših letnikov. Ne vem zakaj je to tako.

Hja, zato ker novejši so že itak bolš naštelani, da manj porabjo kot pa starejši.
Men zdaj peugeot pije 7 pa je 1300kg pa 110konjev, koliko so včasih taki avti pili? ....jugo je pil 8 litrov koral 55 he he. to je že ekstremno stara tehnika, ampak tak pač. Bencinarji napredujejo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov