Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Po mar 30, 2009 1:05 pm

mah, mišeku teh 150 dela resne preglavice... saj mu ni za zamerit, pač avto pa tud ni za vsakega... :bonk :rofl

Ne, saj meni osebno so vinjete čist kul in mislim, da so najboljša opcija...
-kljub 100€ se mi ful bolj splača vinjeta kot karkoli druga (meni osebno pa še sploh)
-ni nobenih cestninski postaj itd...

drugače pa kot alternativa ABC je tudi vredu samo vinjete so vseeno velik velik boljše.
VINJETE KAR NAJ OSTANEJO PA MIR
Zadnjič spremenil ducky, dne Po mar 30, 2009 1:23 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Po mar 30, 2009 1:07 pm

Energetik81 je napisal/-a:Se strinjam, pri satelitskem so možne vse sorte napake, zato pa že od začetka in še zagovarjam dobri stari ABC sistem, ki bi bil obvezen za vse.

:pivo

Edit:
Za npr. do 5 € povečati redne cestnine, da se pokrije LJ ring in še nekatere druge hitre ceste po SLO, ostalo pa obvezen ABC, samo posodobljen (večje hitrosti...)
Zadnjič spremenil eljuero, dne Po mar 30, 2009 1:27 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Po mar 30, 2009 1:19 pm

Energetik81 je napisal/-a:... že od začetka in še zagovarjam dobri stari ABC sistem, ki bi bil obvezen za vse.

Ljubljančane in ostale, ki za avtoceste ( in obvoznico ) prej niso plačevali... te vinjete zelo 'bolijo' ;) ( Brez zamere, sej si fejst dec :P )

Glede predvolilnih 'bombončkov'... sej lani so bile vinjete profitabilne, anede? Več so prinesle, kot stari sistem..
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
_Pancho_
Novinec

Kraj: OBALA

Napisal/-a _Pancho_ Po mar 30, 2009 2:31 pm

Vinjete bolijo tudi mene, ker avtoceste uporabljam zelo malo (recimo 4x na leto) in je nova cena popolnoma nesprejemljiva in ekonomsko neupravičena za moj mesečni OD.
Pa kaj bom res dopustili, da nas vedno bolj stiskajo v kot z davki, ki rastejo in se množijo kot gobe po dežju, mi ovce pa naj plačujemo nesposobnost, nenasitnost, razsipnost,...bande, ki samo politizira. Kaj jim ni jasno, da takšna bremena na dolgi rok niso vzdržna? A jim kriza res ne odpre oči, zakaj je do nje sploh prišlo? Ne, najlažje je krivce iskat drugje, kot pa prevzeti krivdo nase in seveda zanjo odgovarjati.
Včasih vozim hitro, včasih pa počas

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po mar 30, 2009 3:01 pm

a_sist je napisal/-a:Glede predvolilnih 'bombončkov'... sej lani so bile vinjete profitabilne, anede? Več so prinesle, kot stari sistem..

Več so prinesle predvsem zaradi odiranja tranzitnih turistov, kar pa je za nujno posledico prineslo sankcije.

Da EU sankcije zaradi vinjet bodo, se je vedelo in bilo pričakovano. So pa raje to "vedenje" zamolčali in nas prikazovali kot žrtve EU (žrtve so bili kvečkjemu turistii in manj premožni Slovenci, kar je tudi bilo jasno že od začetka).

Približno se je vedelo tudi, kakšne in kolikšne bodo sankcije.

Če kdo v zgodbo o lanskem "uspehu" (finančno pokritje) vinjet ne vključi sankcij, je ali izredno slab matematik ali navaden manipulator.

Koliko nepovratnih sredstev (sankcije!) za bodoče AC smo že izgubili in koliko jih še bomo?

Lepo vključi še ta dejstva, pa ti bo zgodba o finančni "uspešnosti" vinjet hitro in trajno zasmrdela.

Dokler se gre za lastno rit, je naš človek hudo naiven in razmišlja zelo kratkoročno, zato so razni manipulatorji bili v Sloveniji vedno precej uspešni. Ni trajnih bližnjic - kakšen jarek se še da preskočit, dosti več pa ne.

In tu še besedice nismo rekli o "ugledu" Slovenije, povzročenem direktno s tako izpeljanim projektom sredi turistične sezone.

..............................................

Poleg tega smo lani pokasirali pol leta cestnin in skoraj vse turistične "velike" vinjete (na to je oblast računala, a hkrati zamolčala sankcije, da se je račun navidezno izšel!) + naše navadne, letos pa pol leta cestnin ni (kar se je tudi vedelo že lani - zato različne številke istih ekonomistov), uvedene bodo tedenske, sankcij bo pa zato manj (se pa za njih zdaj celo ve).

Hkrati se je nekaj zmanjšal tranzit (g. kriza), bodo pa zato verjetno kmalu poovečali cestnine tovornjakom. Na to misel navaja dejstvo, da so našim tovornjakarjem zmanjšali trošarine (ali kaj že?), kar je bila glavna zahteva ceha ob predlogu višjih cestnin.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po mar 30, 2009 3:33 pm

a_sist je napisal/-a:

Ljubljančane in ostale, ki za avtoceste ( in obvoznico ) prej niso plačevali... te vinjete zelo 'bolijo' ;) ( Brez zamere, sej si fejst dec :P )

Glede predvolilnih 'bombončkov'... sej lani so bile vinjete profitabilne, anede? Več so prinesle, kot stari sistem..

Obvoznice so normalen del civiliziranega prometa. In so v ponavadi brezplačne. Pa obvoznica ni samo okoli Ljubljane, je tudi okoli ali skozi drugih mest, MB, Koper, Celje, itd...

Povej mi kako prideš mimo Kopra do Izole brez vinjete? Morda čez Hrvaško?

In še enkrat: že lani se je govorilo da bodo končne cene vinjet drastično višje, se pravi da že lani niso bile profitabilne. kot ti trdiš.

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P Po mar 30, 2009 3:44 pm

Pero je napisal/-a:
a_sist je napisal/-a:

Obvoznice so normalen del civiliziranega prometa. In so v ponavadi brezplačne. Pa obvoznica ni samo okoli Ljubljane, je tudi okoli ali skozi drugih mest, MB, Koper, Celje, itd...

In še enkrat: že lani se je govorilo da bodo končne cene vinjet drastično višje, se pravi da že lani niso bile profitabilne. kot ti trdiš.

Obvoznico z hitrostjo nad 90km/h ima mislim da samo LJ in MB, zato se mi zdi smiselno da tudi plačajo.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po mar 30, 2009 4:26 pm

Walker:

samo del ljubljanske obvoznice je avtocesta. Vinjeto je pa potrebno imeti kjerkoli na LJ obvoznici. 90% LJ obvoznice je bilo zgrajeno skoraj še v Jugoslaviji, sedaj moramo pa vsi odplačevati nepotrebno drage projekte zadnjih let. Včasih so AC delali z denarjem, sedaj pa z krediti!

Tudi marsikatero drugo Slovensko mesto je imelo avtocesto in del brezplačne uporabe, ne samo LJ. Sedaj je nima več.

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Po mar 30, 2009 4:41 pm

a_sist je napisal/-a:Glede predvolilnih 'bombončkov'... sej lani so bile vinjete profitabilne, anede? Več so prinesle, kot stari sistem..

V slovenščini je bonbon in ne bombon. Bombon je v hrvaščini :!:

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po mar 30, 2009 5:43 pm

ÖAMTC: Slovenija presega vse okvire

ÖAMTC je ob tem v sporočilu za javnost navedel nekaj primerjav. 10-dnevna vinjeta v Avstriji po njihovih podatkih tako stane 7,70 evra, na Madžarskem pa osem evrov. Na Češkem je za tedensko vinjeto potrebno odšteti osem evrov, medtem ko cena za tedensko vinjeto na Slovaškem znaša 4,90 evra. Ob tem so v ÖAMTC dodali, da Slovenija v vsakem primeru presega vse okvire.

super :roll:

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Po mar 30, 2009 6:05 pm

Naj dajo še vinjete za tovornjake pa smo zmagali. Pelješ 1x, pelješ 100x, plačaš pa kaj pa vem ...DOSTI! :DDD

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino Po mar 30, 2009 6:44 pm

Walker_P je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:
a_sist je napisal/-a:

Obvoznico z hitrostjo nad 90km/h ima mislim da samo LJ in MB, zato se mi zdi smiselno da tudi plačajo.

V Mariboru imamo 3 km hitre ceste od Pesnice do Maribora kjer je hitrost omejena na 100 km/h.Skozi Maribor je nato do skoraj do AC hitrost omejena na 80 km/h (ponekod tudi 70 km/h). Poleg tega pa nekdo,ki hoče prit iz Pobrežja na Tezno (cca. 1 km po hitri cesti),se mora peljati ali skozi gozd po makedamu,ali pa vsaj dobre 3 km okoli proti centru,ali spet vsaj dobre 3 km proti Brezju.Torej za tisti 1km plačat 95 €?
Pa še moj problem.Ker se vozim iz Pesnice proti Mariboru (za tiste 3 km ne mislim plačevat 95€) je potem moja izbira stara Šentiljska cesta.Ampak kako priti na njo?Skozi pesniški rondo pa smer Lenart,takoj za rondojem desno bi še šlo.Ampak kaj ko že v rondoju talajo kazni za vinjete (torej se po rondoju ne smem vozit brez vinjete?).Pred rondojem je sicer izvoz z glavne ceste,ampak kaj ko je tista cesta rezervirana samo za traktorje (spet lahko dobim kazen)?Torej lahko grem spet ene 5 dodatnih kilometrov okoli,da brez vinjete pridem v Maribor (to je okrog dodatnih 2600 km na leto!!!).Kaj pa tujec,ki bi se rad izognil vinjeti,pa ne pozna poti teh dodatnih 5 km?

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Po mar 30, 2009 7:24 pm

Jaz sem tudi s tistih koncev, nimam pa problema s povezavo s šentiljsko. Kljub temu pa se mi ni za okoli vozit po mb npr. če grem iz leclerca ali pa če pridem iz smeri ptuja...čeprav 95€ za teh nekaj cm...bedarija.

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Napisal/-a rhino Po mar 30, 2009 7:47 pm

eljuero je napisal/-a:Jaz sem tudi s tistih koncev, nimam pa problema s povezavo s šentiljsko. Kljub temu pa se mi ni za okoli vozit po mb npr. če grem iz leclerca ali pa če pridem iz smeri ptuja...čeprav 95€ za teh nekaj cm...bedarija.

Od kod si?

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po mar 30, 2009 7:54 pm

rhino je napisal/-a:
Walker_P je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:
a_sist je napisal/-a:

V Mariboru imamo 3 km hitre ceste od Pesnice do Maribora kjer je hitrost omejena na 100 km/h.Skozi Maribor je nato do skoraj do AC hitrost omejena na 80 km/h (ponekod tudi 70 km/h). Poleg tega pa nekdo,ki hoče prit iz Pobrežja na Tezno (cca. 1 km po hitri cesti),se mora peljati ali skozi gozd po makedamu,ali pa vsaj dobre 3 km okoli proti centru,ali spet vsaj dobre 3 km proti Brezju.Torej za tisti 1km plačat 95 €?
Pa še moj problem.Ker se vozim iz Pesnice proti Mariboru (za tiste 3 km ne mislim plačevat 95€) je potem moja izbira stara Šentiljska cesta.Ampak kako priti na njo?Skozi pesniški rondo pa smer Lenart,takoj za rondojem desno bi še šlo.Ampak kaj ko že v rondoju talajo kazni za vinjete (torej se po rondoju ne smem vozit brez vinjete?).Pred rondojem je sicer izvoz z glavne ceste,ampak kaj ko je tista cesta rezervirana samo za traktorje (spet lahko dobim kazen)?Torej lahko grem spet ene 5 dodatnih kilometrov okoli,da brez vinjete pridem v Maribor (to je okrog dodatnih 2600 km na leto!!!).Kaj pa tujec,ki bi se rad izognil vinjeti,pa ne pozna poti teh dodatnih 5 km?

torej bi raje naredil namesto 2600 km namesto 95 eur??
recimo da avto žre 7l na 100 km je to cca 180 eur + cajt
torej tebi, ki se ne voziš vceliko po avtocesti/hitri cesti se ti kvazi ne splača- pa si si sam zračunal da se ti- kaj šele ostali
uglavnem pri prejšnem sistemu nisem dal nikdar več kot 50 eur- pa še vedno smatram, da je vinjeta vredna 95 eur- manj gužve proti morju, enkrat plačaš pa maš mir....
pa bodmo pošteni- z izgubo vrednosti nekega povprečnega avta, obveznim zavarovanjem ter kaskom imamo mnogo večje stroške- in je to samo pljunk v morje

p.s. pa nikar si ne želte elektronskega cestninjenja in ''plačevanja po prevoženem km''- ker bo km tako drag in toliko jih bo, da se bomo vsi vozili za vsaj 100 eur
lp

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Napisal/-a rhino Po mar 30, 2009 7:59 pm

kljukec je napisal/-a:
rhino je napisal/-a:
Walker_P je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:
a_sist je napisal/-a:

torej bi raje naredil namesto 2600 km namesto 95 eur??
recimo da avto žre 7l na 100 km je to cca 180 eur + cajt
torej tebi, ki se ne voziš vceliko po avtocesti/hitri cesti se ti kvazi ne splača- pa si si sam zračunal da se ti- kaj šele ostali
uglavnem pri prejšnem sistemu nisem dal nikdar več kot 50 eur- pa še vedno smatram, da je vinjeta vredna 95 eur- manj gužve proti morju, enkrat plačaš pa maš mir....
pa bodmo pošteni- z izgubo vrednosti nekega povprečnega avta, obveznim zavarovanjem ter kaskom imamo mnogo večje stroške- in je to samo pljunk v morje

p.s. pa nikar si ne želte elektronskega cestninjenja in ''plačevanja po prevoženem km''- ker bo km tako drag in toliko jih bo, da se bomo vsi vozili za vsaj 100 eur
lp

Mogoče sem malo narobe napisal....za tistih 150 m po rondoju,ali pa naprimer za 100 m po hitri cesti in potem takoj na izvoz na regionalko bi moral plačati 95€.Torej mi potem ne preostane drugega,kot 5 km obvoza(ali pa v rondo,pa upat da ne bo kontrole).Pošteno?

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Po mar 30, 2009 8:28 pm

Lignage je napisal/-a:

V slovenščini je bonbon in ne bombon. Bombon je v hrvaščini :!:

Word police! :P
Na primorskem je bonbon tud bombon ;)
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Po mar 30, 2009 9:14 pm

rhino je napisal/-a:
eljuero je napisal/-a:Jaz sem tudi s tistih koncev, nimam pa problema s povezavo s šentiljsko. Kljub temu pa se mi ni za okoli vozit po mb npr. če grem iz leclerca ali pa če pridem iz smeri ptuja...čeprav 95€ za teh nekaj cm...bedarija.

Od kod si?

zg. kungota

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Napisal/-a rhino Po mar 30, 2009 9:22 pm

eljuero je napisal/-a:
rhino je napisal/-a:

Od kod si?

zg. kungota

Sem si mislo da bo neki tam :lol: :lol: :lol:
Pol itak,da nimaš problemov,saj ti niti ni potrebno iti na rondo da prideš na šentiljsko.Jaz pa,če se želim izogniti rondoju,moram peljati 5 km naokrog(Pesnica - Zg.Kungota - Dolnja Počehova).
Tujci,ki pa prihajajo po stari cesti (ki se želijo izogniti vinjeti) pa verjetno ne poznajo te relacije oz. obvoza.Velika večina jih potem zapelje takoj za Pesnico na levo (kjer je cesta rezervirana za traktorje),ali pa tik pred rondojem sredi ceste obračajo :roll: :roll:
Čeprav je znak za vinjete šele na izvozu na hitro cesto,so Darsovci povedali,da je v rondoju tudi že potrebna vinjeta (tud večkrat stoji kontrola v rondoju).Ali imam jaz napačne informacije?

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po mar 30, 2009 11:24 pm

Pero je napisal/-a:Povej mi kako prideš mimo Kopra do Izole brez vinjete? Morda čez Hrvaško?

Se da (tam mimo Izolske bolnice).
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov