Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Re: Telebani na cesti

Napisal/-a ejsim To nov 01, 2011 8:40 pm

Dobro, eno je to kar govorite (mrtvi kot), drugo je to, kar sem jaz napisal, in sicer, da sem bil vštric s tipom in tip je zapeljal vame. Vozil pa sem v koloni, kot sem rekel, cca 140 km/h, tisti na desnem pasu so vozili tam nekje 120 km/h. Kaj hitreje od 140 km/h pa nisem mogel, ker so bili spredaj avtomobili.

Kaj pomeni "mrtvi kot" pa vem, ker sem ga dosti krat podcenjeval, dokler nisem enkrat, sier kot "mladič" za volanom, skoraj povzročil (verjetno kar hudo) prometno nesrečo zaradi tega. Mi je ostalo takrat v glavi, da 6x preverim, sploh pri vključevanju na AC, kjer folk ne gre na prehitevalni pas, čeprav je prazna AC.. Zato pa raje pospešim tam min na kakih 120 km/h in se potem lepo vključujem.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To nov 01, 2011 8:45 pm

Renault_user je napisal/-a:Glede mrtvega kota se popolnoma strinjam s tem kar je napisal BBoss. Točno to kar govori, se mi je zadnjič zgodilo... Očitno sem se premalo obrnil levo, ko sem se vključeval na avtocesto in izsilil nekoga, ki se mi ni niti odmaknil, ne zapeljal na prehitevalni pas (je bil prost), ne nič.... Vozil se prav počasi v mojem mrtvem kotu... Res moraš biti umetnik, da ti to rata... :D

Mislim - daj malo razmisli, kaj pišeš! Tako se ne vključuje na AC. Na AC greš in konkretno pospešuješ po pospeševalnem pasu, vmes pa gledaš v špegle itd. Če se ti je on ves čas peljal v mrtvem kotu, bi bila edina možnost, da je enako pospeševal kot ti - kar pa je res malo verjetno. Dosti bolj je verjetno, da si ti prezgodaj šel levo na vozni pas ali pa premalo pospeševal ali pa preslabo gledal špegle (onega bi itak moral videt že ob bližanju k AC - če bi bil res kasneje stalno v mrtvem kotu!). V vsakem primeru nevarno! Ob tem pa še kriviš onega, češ da se ni umaknil na prehitevalni pas itd. Res - telebanov je vseh vrst in njih definicija je posedovanje resnice, da so vsi drugi telebani.

--------------------------------------------------------------------------------

Sicer pa se mi je kakih 20 dni nazaj zgodilo tole: Vozil sem na AC Kp/Lj na prehitevalnem pasu v koloni s (pre)majhno varn. razdaljo (15-25 m), a malo večjo kot večina ostalih. Pri 120 je nek poljski kombi (večji) enostavno začel zavijat vame (ne pred mene, kar vame) - s tem, da me je gotovo videl, pa tudi trobil (močna hupa) sem mu kar nekaj. In tako sva se nekaj časa vozila oba po levem pasu (on pol pol, jaz tik ob ograji) in on je še kar naprej počasi zavijal levo - kao - "se bo že moral umaknit", čeprav sem bil v bistvu pred njim (s havbo vsaj). Na koncu sem zavrl, ker nisem imel več prostora, on pa je še kar zavijal in me gledal. Sem mu pa kasneje tako zavrl (vem, da je nevarno, nespametno in brez veze, a je res pretiraval in mi stopil nekam), da nekaj časa tega v Slo ne bo počel.

Čisti morilec in to kar v tujini (doma bi še razumel, da si kdo privošči take namerne idiotizme, a ne v tujini??!). Seveda povprečje romunskih kombijev ni dosti boljše (pa tudi naši se trudijo).

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Sr nov 02, 2011 7:33 am

esem: ne vem zakaj to pišeš meni, BBosu pa ne, imela sva pa popolnoma identično situacijo? Ja, glej ga zlomka, četudi je malo možnosti se to zgodi. Imel sem krepko več kot 100km/h, v to si lahko prepričan... Pač, tako je naneslo, ne vem zakaj me sedaj obtožuješ za telebana? Pa tudi žaliti kar takole... Ne vem no... :(

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Sr nov 02, 2011 7:50 am

esem: "Sem mu pa kasneje tako zavrl (vem, da je nevarno, nespametno in brez veze, a je res pretiraval in mi stopil nekam), da nekaj časa tega v Slo ne bo počel"

A si pomislil, da bi s tem lahko povzročil nalet vozil od zadaj? Da bi lahko s tem, ko si potolažil svoj ego povzročil še večjo štalo, morda celo smrt nekoga na cesti?
Ta delitev tako imenovane pravice nima smisla, sploh na AC ne.... Potrobi takemu telebanu in pelji dalje.... Vse ostalo nima smisla.

Lp
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Sr nov 02, 2011 8:04 am

Saj je napisal (vem, da je nevarno, nespametno in brez veze, a je res pretiraval in mi stopil nekam)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr nov 02, 2011 11:03 am

esem je napisal/-a:
Renault_user je napisal/-a:Glede mrtvega kota se popolnoma strinjam s tem kar je napisal BBoss. Točno to kar govori, se mi je zadnjič zgodilo... Očitno sem se premalo obrnil levo, ko sem se vključeval na avtocesto in izsilil nekoga, ki se mi ni niti odmaknil, ne zapeljal na prehitevalni pas (je bil prost), ne nič.... Vozil se prav počasi v mojem mrtvem kotu... Res moraš biti umetnik, da ti to rata... :D

Mislim - daj malo razmisli, kaj pišeš! Tako se ne vključuje na AC. Na AC greš in konkretno pospešuješ po pospeševalnem pasu, vmes pa gledaš v špegle itd. Če se ti je on ves čas peljal v mrtvem kotu, bi bila edina možnost, da je enako pospeševal kot ti - kar pa je res malo verjetno. Dosti bolj je verjetno, da si ti prezgodaj šel levo na vozni pas ali pa premalo pospeševal ali pa preslabo gledal špegle (onega bi itak moral videt že ob bližanju k AC - če bi bil res kasneje stalno v mrtvem kotu!). V vsakem primeru nevarno! Ob tem pa še kriviš onega, češ da se ni umaknil na prehitevalni pas itd. Res - telebanov je vseh vrst in njih definicija je posedovanje resnice, da so vsi drugi telebani.

Tukaj bom vzel malo v bran Renault_userja saj se ob točno določeni situaciji lahko zgodi točno to kot je opisal. Ko se po dovozu bliža AC navadno dogajanja na AC ne vidiš, ker gledaš naprej sploh, če gredo dovozi v ovinek. Ko pripelješ na pospeševalni pas recimo z 60-70km/h (spet govorimo o uvozih z ovinkom, kjer ne moreš priti hitreje) nato pospešuješ in pri 90km/h pogledaš prvič v ogledalo a avtomobil na voznem pasu s hitrostjo 100km/h je ravno skrit v mrtvem kotu in je v bistvu hitrejši od tebe vendar, ker pospešuješ si nato že pri 100km/h in avtomobila še vedno ne vidiš niti pri 110km/h, ko si že malo hitrejši in drugič pogledaš v ogledalo ta isti avto pa je zaradi tega, ker si hitrejši spet ostal v tem famoznem mrtvem kotu in takrat se lahko zgodi ravno ta situacija, da kljub temu, da pospešuješ avta ne vidiš v ogledalu.

To so pasti mrtvega kota in ne, da bi zagovarjal saj končno je kriv tisti, ki se vključi na AC ampak, če bi model na AC predvideval bi se ali umaknil na prehitevalni pas (če je seveda prosto in s tem ne ovira drugih pri prehitevanju) ali pa bi s kratkim pritiskom na trobljo opozoril vključujočega in po potrebi stopil z gasa. Ja vem, da mu nič od tega ni treba naredit samo to odlikuje varnega voznika od ostalih, ki med vožnjo ne razmišljajo o sami vožnji.

Še enkrat – krivda je res na strani tistega, ki se vključuje samo kaj to pomaga, če se zgodi nesreča katero bi se dalo z lahkoto preprečit sploh s strani tistega, ki je že na AC in lahko ves čas neovirano (nima mrtvega kota) spremlja vozila, ki se pred njim vključujejo na AC.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Sr nov 02, 2011 3:31 pm

Voznik mora spremljati promet spredaj in zadaj, da v danem trenutku veš, kje bi moral nekoga pričakovat oz. ga tam sedaj ni. Če imate pravilno nastavljena ogledala, ne boste dobili voznika v mrtvi kot vse dokler ni že skoraj čisto poravnan z vami. Če prej niste spremljali prometa, pa malo "poškiliti" levo res ni neka nočna mora, kajne?

Seveda se najdejo majstri, ki dobijo popizditis zaradi nevarnih počasnežev (ki se vključujejo s 60), na dovozu na avtocesto v levem ovinku skočijo iz pospeševalnega pasu na prehitovalnega, seveda s hitrostjo 70kmh in šele potem lahko začnejo zares pospeševati. Takšnih se najbolj bojim, saj me enostavno ne more videti pravočasno. Dober primer imate pri dovozu iz smeri Polzele (Šempeter) proti Celju.

Kako vam je šele v mestu, ko v krožnem križišču dejansko dobiš kolesarsko stezo v mrtvi kot?! Glede na to, kako pogumni so nekateri kolesarji, se čudim da ni še več nesreč...
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Sr nov 02, 2011 5:40 pm

Jaz pa na kolesarki vedno opazim kolesarja, saj mi ne pride tako od zadaj kot mi pride avto na AC, sploh pa kolesarja opaziš že ko zapelješ v krožnega.
Edini primer sem imel v krožnem pri Koloseju in Tušu, tam ko greš na izvoz za Kolosej čez žel. progo pa ti res pride kolesar čisto od zadaj in tudi ni nujno da ga prej vidiš. Potem pa še junaki kot so in hitrosti ki jih imajo dan danes pa ti je hitro lahko v boku. Samo se je takrat spet dobro izšlo, in sem zdaj tudi tam bolj pozoren.
Je bil pa brezobrazneš toliko predrzen da je pljunil moj avto, potem pa nažalost prehitro ušel :evil:
Čeprav je bil spet en del moje krivde ampak on ni očitno niti pogledal če ga jaz vidim, niti upočasnil.. nič. Enostavno je z isto (veliko) hitrostjo peljal čez prehod.
Sploh po LJ opažam ogromno predrznih kolesarjev - mestnih. Po Novem mestu pa več tistih 'profijev' s specjalkami in dresi, vse tipi topi in potem drekajo po obvoznicah in glavnih cestah, saj so kolesarske steze (ki so na voljo) za njihovo super opremo seveda preslabe. :roll:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr nov 02, 2011 7:01 pm

@zajbel: Če ne vidiš očitne razlike med tema dvema situacijama (če je prva potekala tako, kot sem že takrat napisal), potem si pač ozkogleden. A tebe moti samo to, da gre nekdo mimo tebe po desni, nima veze kakšno nevarnost (če sploh) povzroča? :D

Zakaj ti grejo moje izkušnje tako zelo v nos? Nisem jih pisal kot pametovanje, ampak pač kot razlago, na podlagi česa izražam svoje mnenje. Na to reagiraš, kot da si eden tistih, ki potrebujejo škatlico Persena, če so primorani vozit kam izven svojih ustaljenih poti (služba, trgovina ipd.), hkrati so pa "najglasnejši", ko pride do debate o vožnji. Brez zamere, ampak točno takšen vtis daješ, kot nekaj osebkov, ki jih poznam. Kakšne so tvoje izkušnje, da ti je to tak trn v peti? Prosim razloži, da vem, s kom sploh debatiram.

ON:
Mrtvi kot je res zahrbtna zadeva. Ponavadi res "pretiravam" z gledanjem v špeglje in obračanjem glave, vem kje se vsak avto nahaja, pa sem ravno zadnjič tukaj opisal situacijo, ko za trenutek nisem bil pozoren in sem skoraj nekoga grdo izsilil. :?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Če nov 03, 2011 8:04 am

Glede mrtvega kota so najpomembnejše IZKUŠNJE. Ko boš enkrat skoraj povzročil nesrečo (hvalabogu, da je nisi že takrat), boš odtlej raje šestkrat obrnil glavo in se prepričal... Dokler pa nima človek izkušenj s tem, pa lahko samo pametuje po forumih in drugim govori, kaj vse so narobe počeli ob teh situacijah...

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Če nov 03, 2011 8:28 am

tako je. Bolje je 6x pogledati,kot pa 1x počiti. Napake se žal nam vsem dogajajo, je pa s takšnim početjem močno zmanjšana verjetnost njihovega nastanka. Pomembna za preprečevanje nesreč, je pa tudi defenzivno,rezervirano naravnana vožnja,ter sposobnost predvidevanja situacij. S tem pa ne mislim na cincanje in predstavljanje ovire v prometu.
**classic power-original power!**

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Če nov 03, 2011 8:51 am

Problem pri nas je zasanjana vožnja. Folk vozi večinoma z 10-15% osredotočenostjo na vožnjo, ostale misli pa delajo 1001 drugo stvar.
Za vikend sem bil 3 dni na road-tripu po Italiji...sem se poštenu bal kako se bom vozil po mestih. Od zunaj res izgleda kaos v prometu, ampak ko pa sodeluješ notri pa sploh ni panike. Promet teče, hitro. Stvari, večinoma nepredvidvljive se dogajajo nonstop ampak niso noben problem. Avtomobili se ustavljajo sredi ceste, motorji te prehitevajo z leve in desne ampak to use laufa, avtomobili se nikoli ne ustavijo. Pač gledaš špegle nonstop in spremljaš promet in se voziš. Večje sranje je bilo če sem vozil počasi in defenzivno, kot pa ko sem začel voziti kot italjani. Saj jih hitro pogruntaš kako stvari gredo. Čez rondo hitro...če si na desnem pasu boš šel na prvem ven, če je avto na notranjem pasu bo naslednji izvoz. Na semaforju pričakuj motor levo ali desno, na dvopasovnici v mestu se vozi po levem pasu ker na desnem se bo nekdo sigurno ustavil. Avto iz stranske te bo izsilil.
Vse stvari zaradi katerih bi pri nas izgubljal živce so pri njih stalnica ampak vse deluje. Promet teče hitro in brez problemov. Trobe so minimum. Če te kdo izsili se ne pizdiš ampak greš naprej. Ampak glavna poanta je pa v tem da nihče ni zasanjan. Vsi vozijo...hitro ampak po omejitvah! Tudi s telefonom na ušesu so sposobni spremljati vse tri špegle in reagirati brez problema! Zmeraj sem si mislil kakšen kaos je v Italiji (al pa še marsikje drugje po svetu) ampak na koncu res vidiš da imamo še najmanj reda doma.

Druga stvar pa vožnja po AC...najprej 500km po autostradi, brez problema. Hitrost vseh udeležencev med 120 in 140. Levi pas večinoma prost, dejansko namenjen samo prehitevanju. Na desnem pasu pa vsi hitri, pod 120 se ne vozi, večinoma vsi lepo 130. Dela na cesti so nonstop, zoožanja na en pas ampak niti enkrat se nismo ustavili ali pa stali v koloni. Žmigavci delujejo!
Potem pa prideš v Slovenijo pa takoj eni pohodjo gas drugi pa spet upočasnijo na 100-110 kmh, vožnja po desnem pasu itak, kaj bi se umikal. Delo na cesti, dejmo bremzat na polno!
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če nov 03, 2011 9:14 am

gecco je napisal/-a:Druga stvar pa vožnja po AC...najprej 500km po autostradi, brez problema. Hitrost vseh udeležencev med 120 in 140. Levi pas večinoma prost, dejansko namenjen samo prehitevanju. Na desnem pasu pa vsi hitri, pod 120 se ne vozi, večinoma vsi lepo 130. Dela na cesti so nonstop, zoožanja na en pas ampak niti enkrat se nismo ustavili ali pa stali v koloni. Žmigavci delujejo!
Potem pa prideš v Slovenijo pa takoj eni pohodjo gas drugi pa spet upočasnijo na 100-110 kmh, vožnja po desnem pasu itak, kaj bi se umikal. Delo na cesti, dejmo bremzat na polno!

..točno tak post sem napisal kako leto nazaj.. se popolnoma strinjam!

..hkrati mi je na italijanskih avtocestah dobro to, da ni znižanje hitrosti za vsak viaduktek in tunelček... ampak je lepo 130 povsod (razen res res redkih izjem).. če se prav spomnim sem na nekem odseku vozil več kot 150 km, ne da bi izklopil tempomat. pri nas 15 km ne moreš tako prevoziti zaradi telebansko postavljenih omejitev ali pa telebanov na cesti..
No escape from the mass mind rape...

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Če nov 03, 2011 9:26 am

gecco: lepo napisano... podpis.
Pri nas bi morali prehitevalni pas preimenovati, saj očitno v Sloveniji ni namenjen za prehitevanje... tega normalen človek res ne more zastopiti.. Če si počasen, bodi na desnem, če si hiter pojdi na levega, pod pogojem, da ne oviraš nikogar... A je treba biti res tako pameten za takšne preproste stvari?

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če nov 03, 2011 2:02 pm

Zakaj pa potem ko pride Italijan k nam je največji teleban na cesti, če vse pri njih tako zelo štima? In ne mi rečt, da ni tako, ker sem vsak dan na primorki in če kdo ne zna vozit so to najprej Italijani nato Avstrijci in potem pridejo Romuni na vrsto. Domačih voznikov ne omenjam, ker glede na procent vozil udeleženih na naših AC-jih tile absolutno prevladujejo glede na procentualno število udeležencev.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Če nov 03, 2011 2:15 pm

BBoss je napisal/-a:Zakaj pa potem ko pride Italijan k nam je največji teleban na cesti, če vse pri njih tako zelo štima? In ne mi rečt, da ni tako, ker sem vsak dan na primorki in če kdo ne zna vozit so to najprej Italijani nato Avstrijci in potem pridejo Romuni na vrsto. Domačih voznikov ne omenjam, ker glede na procent vozil udeleženih na naših AC-jih tile absolutno prevladujejo glede na procentualno število udeležencev.

Upraš ga!
Po moji izkušnji (ki sem jo opisal zgoraj) se je sranje na cesti začelo ko so se začela pojavljati slovenska vozila na cesti. Italjanov potem na slovenski strani nisem srečal, pa tudi drugače nimam z njimi nekih slabih izkušenj da bi se jih zdajle spomnil. Ponavadi so problematični in napihnjeni ''južni'' tujci, ki prihajajo iz severa...vsaj s temi imam na našem koncu največ srečanj.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če nov 03, 2011 2:24 pm

BBoss je napisal/-a:Zakaj pa potem ko pride Italijan k nam je največji teleban na cesti, če vse pri njih tako zelo štima? In ne mi rečt, da ni tako, ker sem vsak dan na primorki in če kdo ne zna vozit so to najprej Italijani nato Avstrijci in potem pridejo Romuni na vrsto. Domačih voznikov ne omenjam, ker glede na procent vozil udeleženih na naših AC-jih tile absolutno prevladujejo glede na procentualno število udeležencev.

sem primorc po rodu in vem kaki papki so italijani po naših cestah... zaradi tega sem tudi sam imel drugačno mnenje o njih, preden sem naredil nekaj (tisoč kilometerskih ) tur po italiji..
No escape from the mass mind rape...

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Če nov 03, 2011 2:29 pm

mogoče pa se tako obnašajo, ker so v drugi državi... katera ima med drugim kar visoke kazni... :D

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če nov 03, 2011 2:45 pm

Renault_user je napisal/-a:mogoče pa se tako obnašajo, ker so v drugi državi... katera ima med drugim kar visoke kazni... :D

To je možno, sam da pozabiš čist kako se vozi mi je pa vseeno precej čudno. :roll:

So pa eksperti recimo v tem kako zajahat sredinsko črto in se vozit kilometre s pol avta na voznem in druge pol na prehitevalnem pasu. takih primerov, sploh ponoči, se spomnim cel kup pa niti enkrat nisem kej podobnega doživel s strani domačih voznikov.

pan-am
Nov uporabnik

Napisal/-a pan-am Če nov 03, 2011 3:05 pm

Malo heca, ampak jaz bi poleg obveznega tečaja varne vožnje za nove voznike uvedel tudi obvezno 2-urno vožnjo po Trstu.

Pri Italijanih (in Francozih) me fascinira to, da na veliko kršijo predpise, ampak to počnejo po pameti. In po mojih izkušnjah velja nekakšen tihi dogovor med vozniki in policijo v IT in FR, da te ne kaznujejo, dokler ne gre za kršitev, s katero bi koga neposredno ogrožal.

Nazadnje sem v Trstu peljal ene 200m v nasprotni smeri po enosmerni, ker je bilo drugje vse zabasano in se nisem mogel vključiti na glavno cesto. Ko sem na koncu zagledal policaja, sem bil 100%, da mi ne uide kazen, sploh, ker sem imel Slo tablico. Ampak namesto tega mi je samo z roko pomahal, naj se čim hitreje spokam naprej. :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov