Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Poraba goriva turbo bencinskih motorjev-lastniki

Napisal/-a pskoda Sr apr 02, 2014 12:03 pm

Energetik81 je napisal/-a:Navajanje porabe za katerikoli avto na forumu je itak brezvezno, ker gre za premali vzorec ljudi, od katerih vsak vozi na drugačen način. Če hočeš nekaj zvedeti o določenm motorju v določenem avtu, se gre na spritmonitor.de in pogleda povprečno porabo ter razpon.

Potem je tudi na spritmonitor.de brezveze gledat povprečno porabo, ker ne veš ali boš nad povprečno ali pod povprečno. Za mene je najboljše iti na dnevno relacijo recimo dom - služba in obratno z podobno vožnjo kot jo ima zdaj in vidi razliko.
Lp

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr apr 02, 2014 12:07 pm

pskoda je napisal/-a:
yashica je napisal/-a:Turbina se ti vrti od zagona motorja naprej oziroma z minimalnimi obrati v prostem teku do 240.000 obratov pri polnem gasu. Tce 115 ima 170Nm navora na voljo pri 1650 vrtljajih.
Ta tema se mi drugače zdi popolnoma brezvezna, ker je bila poraba turbo mlinčkov že obrana do kosti.

Jaz imam pa tak podatek o meganu 1.2 TCE
In kaj je tu v nasprotju s tem, kot je napisal Yashica? Pri 1650 ima 170Nm, pri 2000 pa 190Nm (max) očitno.

pskoda je napisal/-a:Potem je tudi na spritmonitor.de brezveze gledat povprečno porabo, ker ne veš ali boš nad povprečno ali pod povprečno. Za mene je najboljše iti na dnevno relacijo recimo dom - služba in obratno z podobno vožnjo kot jo ima zdaj in vidi razliko.
Jasno da bo vsak zvedel, kakšno porabo bo imel, šele ko bo nekaj časa vozil na svojih relacijah. Na spritmonitor.de lahko izveš le nek razpon porabe. Na forumu pa praktično nič.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Sr apr 02, 2014 12:16 pm

Energetik81 je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:
yashica je napisal/-a:Turbina se ti vrti od zagona motorja naprej oziroma z minimalnimi obrati v prostem teku do 240.000 obratov pri polnem gasu. Tce 115 ima 170Nm navora na voljo pri 1650 vrtljajih.
Ta tema se mi drugače zdi popolnoma brezvezna, ker je bila poraba turbo mlinčkov že obrana do kosti.

Jaz imam pa tak podatek o meganu 1.2 TCE
In kaj je tu v nasprotju s tem, kot je napisal Yashica? Pri 1650 ima 170Nm, pri 2000 pa 190Nm (max) očitno.

pskoda je napisal/-a:Potem je tudi na spritmonitor.de brezveze gledat povprečno porabo, ker ne veš ali boš nad povprečno ali pod povprečno. Za mene je najboljše iti na dnevno relacijo recimo dom - služba in obratno z podobno vožnjo kot jo ima zdaj in vidi razliko.
Jasno da bo vsak zvedel, kakšno porabo bo imel, šele ko bo nekaj časa vozil na svojih relacijah. Na spritmonitor.de lahko izveš le nek razpon porabe. Na forumu pa praktično nič.

Glede navora, vrtljajev ni nobenega nasprotja, ampak tukaj je govora o max navoru ali se pa jaz motim. Ponavadi se govori o max konjih in navoru pri določenih vrtljajih in tudi taki podatki so navedeni v navodilih za uporabo.

To, da na forumu ne izveš praktično nič je res, ampak tudi spritmonitor-ju ne veliko oz mogoče tisto osnovno ki jo že sam pedvidevaš kakšna bo, dokler ne greš na testno vožnjo
Lp

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr apr 02, 2014 12:26 pm

Saj zato pa velikokrat pride do navzkrižja, poglej graf navora za TSI pa boš videl, da gre za umetno tako ravno črto (elektronsko omejeno), to jim kot kaže pride zelo prav v prospektu kjer za max navor napišejo kar celo območje, enako tudi za moč (elektronsko omejena). Tak TSI s 175 Nm pa lahko lepo čipaš na 215 Nm, ampak močno dvomim, da bodo na voljo že pri 1650 rpm.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Sr apr 02, 2014 12:28 pm

Na spritmonitor.de je koristno gledat, če ima avto dovolj velik vzorec (vsaj 20+). Porežeš spodnje in zgornje ekstreme ter izluščiš ven povprečje; ne vem kje oz. kaj bi bil še boljši pokazatelj kot to? To sedaj sploh nima veze ali boš ravno ti imel točno tako porabo ali bo več ali manj... Bistvo je, da s temi povprečji dobiš nek vpogled, koliko določen avto z določenim motorjem porabi. In to je to.

Ja, testna vožnja, že že ampak a boš sedaj cele dneve testiral avte in hkrati še lovil enake pogoje (gužva, vreme, temperature,...), da boš dobil nek merodajen podatek?
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Sr apr 02, 2014 12:30 pm

To je pa odvisno od poitike določene znamke, ampak vsi plačujemo registracijo po max konjih pa nima veze ali ga lahko potem čipaš iz 100 na 300 ali iz 100 na 105 konjev.

Merodajnega podatka ne boš dobil nikjer glede porabe. Jaz samo to vem, če kupuješ nov avto bodo vse znamke z podobno težo, velikostjo, močjo motorja razlike mogoče 0,3l pa še to bo veliko
Lp

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr apr 02, 2014 12:43 pm

Nisem bil dovolj jasen. Maksimalni navor je res 190Nm pri 2000 obratih, vendar ima 170Nm navora na voljo pri 1650 obratih.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr apr 02, 2014 12:47 pm

Spritmonitor je treba jemati z mero rezerve tudi, če je vzorec večji, recimo jaz dosegam samo 6% nižje povprečje kot je povprečje na spritmonitor. Če se pa peljem z ženinim Puntom pa porabim kar 20% manj kot je povprečje na spritmonitor, zakaj? Morda zaradi dejstva da Priusa (1.6 dizla verjetno tudi) že v štartu kupijo varčneži, morda zato ker povprečnež s Puntom dela samo kratke fure po mestu, morda zato ker znam uporabljati menjalnik :lol:
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Sr apr 02, 2014 12:56 pm

yashica je napisal/-a:Nisem bil dovolj jasen. Maksimalni navor je res 190Nm pri 2000 obratih, vendar ima 170Nm navora na voljo pri 1650 obratih.

Na forumu moraš biti zelo jasen, drugače je takoj ogenj v strehi :D

Bog ne daj, da bi kakšen deci več napisal kot je po tovarniških podatkih, bi bil takoj....

ps.: spritmonitor.de ni relativen, ker imajo švabi boljše gorivo kot mi :mrgreen:
Zadnjič spremenil pskoda, dne Sr apr 02, 2014 1:02 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr apr 02, 2014 1:01 pm

pskoda je napisal/-a:
yashica je napisal/-a:Nisem bil dovolj jasen. Maksimalni navor je res 190Nm pri 2000 obratih, vendar ima 170Nm navora na voljo pri 1650 obratih.

Drži, samo tudi to ne pomaga, če naletiš na vernike določene znamke ali znamk :mrgreen:
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Sr apr 02, 2014 1:03 pm

yashica je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:

Drži, samo tudi to ne pomaga, če naletiš na vernike določene znamke ali znamk :mrgreen:

Bolj se ne bi mogel strinjat 8)
Lp

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Sr apr 02, 2014 1:09 pm

pskoda je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:
blaz2013 je napisal/-a:Zanima me, kakšno imate kaj porabo lastniki turbo bencinskih motorjev(tsi, tce,...). Jaz sem se danes peljal umirjeno vožnjo vsega skupaj 250 km nekje 70 % avtoceste, 20% mestne vožnje in 10% regionalne. Končna poraba na računalniku, ko sem prišel domov je bila 5.2 l/100 km. Vozil sem večinoma po avtocesti na tempomat 120km/h, včasih sem tudi malo pospešil če je bila kolona(ne več kot na 134km/h). Vozil sem ce-lj(Avtocesta), potem po lj mestna vožnja, nato lj-kr(avtocesta in po kr mestna) in kr-domžale regionalna, nato domž-ce avtocesta. Imel sem tudi cirka 30 min vklopljeno klimo na 24C. Imam 1.2 tce 115konjev coupe, v vozilu sva bila dva(cirka 190kg). Tankan je bil 95-okt. na molu.
Zanima me predvsem tsi motor, če lahko kdo pove kakšna je poraba.

Sicer zelo nehvaležna tema... ampak vseeno. Doma je golf VI z 1.2TSI motorjem. Poraba se vrti med 6 in 6,5 litri. Da se s cincanjem na AC kot si vozil ti priti tudi pod 6 litrov. Dokler izkoriščaš razmeroma velki navor v spodnjem območju vrtljajev so vsi turbo bencinarji varčni in solidno poskočni. Ko pa začneš te motorje priganjat poraba skoči v višave. Najin avtomobil je dnevno na relaciji Postojna - Ljubljana in nazaj. Verjamem da bi na kakšni ravninski trasi dosegel še malce nižjo porabo, vendar sem tudi s tem zadovoljen. Sem pa enkrat malce bolj pritisnil proti Postojni (beri vožnja primerna za odvzem vozniške) - takrat je bila poraba krepkih 10l.

LP Tristan01

Zelo lepo povedano. Tako bi vsak lastnik turbača povedal, če bi govoril resnico ne pa neko porabo 5-6l z dinamično vožnjo...bla bla bla
4 leta sem imel turbača z 1.6 motorjem in je bil razpon od 5.7l do 15,4l na 100km

belkaena je napisal/-a:
blaz2013 je napisal/-a:vozil sem normalno pri nizkih obratih in ja zelo presenečen nad tako nizko porabo- malo se moram pohvalit :) če se ga pa pritisne nad 140km/h ali pa zelo pospešuje pa poraba skoči. Megane ima max navor od 1200 obratov tsi pa od 1400 obratov, pa še tce motor ima 190 nm navora tsi pa 175nm navora. Ne vem pa če ima golf 6 že sistem regeneracije zavorne energije.

TSI motorji so bili na papirju vedno boljši od TCE in tudi v primeru navora je tako. Ne vem kje si ti dobil podatek, da tvoj TCE doseže max navor pri 1200? Pa to je za v ginesovo knjigo rekordov. Max navor doseže "šele" pri 2000.

Megan 1.2tce z 115 konji ima max navor pri 2000rpm, 130 konji pa 2250rpm. Za primerjavo golf VII z 1.2tsi 105 konji pa pri mislim da 1550rpm

ps.: osebno bi še zmeraj raje izbral renoja med tema dvema oz vw z drugo mašino

Nerazumem kaj je za vas dinamična vožnja? Avtor je navedel hitrost, ki se je gibala 120-134km/h. To po PRAVILIH (če ste opravili izpit) ni cincanje in je vožnja po cestno prometnih pravilih (razen če bi res nekdo kompliciral zaradi 4km/h). Po eni strani pravite, kako avti pijejo, koliko vas stanejo, po drugi strani pa bi vsi vozili 150km/h (minimalno) imeli porabo 4l in ne vem kaj še vse. Avtor je dosegel zelo solidno porabo in dokazal, da se vse da, če se hoče. Eni boste pa pač večni 'dinamičarji' ( kar po prebranem sklepam da so pravila španska vas oz - izpod časti upoštevanje pravil oz nisi pravi moški, če pravila upoštevaš), ki boste kršili pravila v nedogled in jamrali nad drugimi(kako vas kao ovirajo)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Sr apr 02, 2014 1:42 pm

Recimo dinamična vožnja zame ni 130-140km/h na uro po AC, to je zame potovalna hitrost razen če bi imel fičota, katerco, stojenko, itd ki bi jo tiščal do dile potem bi bila dinamična vožnja. Osebno imam vedno 140-150km/h tempomat proti pagu po AC, kar je še zmeraj potovalna hitrost.
Osebno mene ni noben nikoli oviral, če vozi po voznem pasu 100km/h ali manj
Lp

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Sr apr 02, 2014 2:33 pm

Voziti dinamično ali po predpisih zame ni enako.Če vozim striktno po predpisih,je to res jajcanje,še posebej zunaj avtocest.To ne pomeni,da v naselju vozim 70,ampak,imaš dele cest,ki ni nobenega naselja,samo pregledni odcepi,omejitev pa 60.Skoraj nobeden tam ne pelje pod 80,potem so tukaj še odprte ravnine,pregledna križišča zunaj naselja,to vse zahteva neke omejitve in je vožnja podobna jajcanju. Imam porabo od 7-7,5 s vožnjo 10-20 km/h nad omejitvijo,striktno po predpisih gre tudi liter dol,žena,ki vozi najbolj "dinamično",pod 8 sploh ne pride.Proti vožnji po predpisih,nimam nič,celo trudim se ji čim bolj približati :D .
Zadnjič spremenil xxl, dne Sr apr 02, 2014 2:43 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr apr 02, 2014 2:41 pm

pa sej dianmična vožnja ni tok povezana s samo hitrostjo v vezi s porabo.
zame je dianmična vožnja pač res da čez omejitev sam bl mi je bistvo,da pač hitrje pospešujem iz semaforja,oz vn iz naselja.pa da ne spustim 100m pred tablo za naselje gas pa čakam da hitrost pade sama na 50km/h, ampak pač zaviram pred tablo.
nič ni narobe če spustiš gas in čakaš da pade hitrost to je vse ql,sam poj kle ni govora o dianmični vožnji.ampak je to jajcanje....
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Sr apr 02, 2014 2:45 pm

abbe je napisal/-a:pa sej dianmična vožnja ni tok povezana s samo hitrostjo v vezi s porabo.
zame je dianmična vožnja pač res da čez omejitev sam bl mi je bistvo,da pač hitrje pospešujem iz semaforja,oz vn iz naselja.pa da ne spustim 100m pred tablo za naselje gas pa čakam da hitrost pade sama na 50km/h, ampak pač zaviram pred tablo.
nič ni narobe če spustiš gas in čakaš da pade hitrost to je vse ql,sam poj kle ni govora o dianmični vožnji.ampak je to jajcanje....

Se strinjam,to je nekakor slog vožnje moje žene :D
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Sr apr 02, 2014 3:06 pm

ne vem zakaj se je ta tema tako razživela. Ko ste mi poslali link od sprintmonitor in pa poraba.com sem si tja šel gledat podatke in mi je zadostovalo :)

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Sr apr 02, 2014 5:27 pm

Še moja malenkost....
Vozil novega golfa 1.2 tsi (105) z polno opremo-highline.
Kljub 4 letni garanciji sem ga prodal po 1,5 letih, ker je bil že 9-ič na izrednem popravilu (klima kompresor, klima kiler, veriga 2 x, ...)

Poraba: lepa vožnja 5 litrov - 6 prestava okoli 100km/h...+-10km/h.
Vožnja AC - tempomat 140km/h - 4 v avtu - natanko 8 litrov.
Mešano: vsega po malo 6 litrov....do 6.5.

Avto je bil na 16 colah letnih in 15 colah zimskih...poraba ista poleti in pozimi.

Da povem....turbo benz....zelo dobro, če nebi blo porodnih tsi težav, poraba zelo majhna če si vozil po omejitvah in spremljal na ekranu predlagane prestave.
Potegne dobro že pri 1500 obratih in enako vleče do 6.200 obratov.

Kasneje imel 1.4 tsi 160 konjev v sciroccu...vse ok, poraba ista, šlo konkretno bolje....spet problemi z verigo ob zagonu (rožljanje).

Novi tsi ima jermen zato ga priporočam....
FOLCIKA - SCIROCCO

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Sr apr 02, 2014 5:42 pm

Govorim kot lajk oz po svojem razmišljanju. Če so že sklopi pri mašini zelo slabo izračunani in določeni odpovejo že pri 10kkm potem ni hudič da bo mašina zdržala 100kkm da ne bi nič pogledal vanjo. Za moje pojme je ta mašina, materijali za v graben in ponovna izdelava nove. Dokler ne bodo to nardil bodo skos problemi res da ne tako hitro ampak bodo.

Ps.: osebno nimam tolk denarja da bi vzdrževal tsija razen mogoče če cilajo na bogate ljudi ki se lahko to privoščijo ker jaz si ne morem oz tudi živcev nimam
Lp

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr apr 02, 2014 6:37 pm

J.McLane je napisal/-a:Spritmonitor je treba jemati z mero rezerve tudi, če je vzorec večji, recimo jaz dosegam samo 6% nižje povprečje kot je povprečje na spritmonitor.

Morda zato, ker na avtocesti v povprečju vozijo hitreje kot pri nas....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov