Debate, ki niso vezane na ostala področja...

matejxx
Uporabnik

Re: Razvrščanje pred križiščem

Napisal/-a matejxx Sr maj 07, 2014 12:10 pm

cc09 je napisal/-a:Razvrstiti se "moraš" levo ali desno, ampak dokler ni narisanih pasov in nimaš žmigavca, se ve, da greš naravnost, ne glede na to kam si postavljen. Tudi če si postavljen narobe, če ni oznak, to ni noben prekršek. Če pa ti prideš za nekom, ki ne daje žmigavca, in se postaviš vzporedno z njim, desno ali pa levo, si ti tisti, ki je zajebal in normalno, da ima prednost pred tabo. Nimaš se kaj postavljat vzporedno če si na istem pasu in greš naravnost tudi na isti pas. Pač počakaj za njim, levo, desno, na sredini, kjer hočeš.
Simpl ko pasulj.

Potem mi pa povej, kaj boš naredil, na levem pasu so trije avtomobili. Zadnja dva imata prižgan levi smerokaz, pri ga nima (seveda tega ne moreš videti), in se lepo po pravilih postaviš na desni pas. Jaz sem vzporedno z njim ampak nisem jaz zajebal če se postavljen na pravilni strani, on pa na napačni?

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Sr maj 07, 2014 12:16 pm

~toMmy~ je napisal/-a:@Dursum: Zdaj se res ne spomnim na pamet (nisem že nekaj časa bil tam), če je dovoljeno levo (očitno je), vem pa, da to ni ravno stalna praksa oz. se ne spomnim niti enega, ki bi tam šel levo, desno jih pa veliko zavija in kakorkoli obrneš, je razvrščanje na levo v praksi zelo pametno in obzirno!

Podobno kot če recimo v križišču pri zavijanju levo v gužvi zapelješ globje (mimo črtkanih črt) in s tem nobenega ne oviraš, grest lahko tudi dva dodatna avta čez. Pač ne delaš ravno po "šolsko", ampak nobenega ne oviraš in večaš pretočnost.

Saj mene ne moti če vozite tako. Vem samo, da ko se boste z nekom zapeli in plačali kazen vas policaj ne bo vprašal ali ste peljali obzirno. Mene ne moti če tako vozite, moti pa me, da mi trobite, mahate in me izsiljujete, če peljem pravilno.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr maj 07, 2014 12:18 pm

matejxx je napisal/-a:
cc09 je napisal/-a:Razvrstiti se "moraš" levo ali desno, ampak dokler ni narisanih pasov in nimaš žmigavca, se ve, da greš naravnost, ne glede na to kam si postavljen. Tudi če si postavljen narobe, če ni oznak, to ni noben prekršek. Če pa ti prideš za nekom, ki ne daje žmigavca, in se postaviš vzporedno z njim, desno ali pa levo, si ti tisti, ki je zajebal in normalno, da ima prednost pred tabo. Nimaš se kaj postavljat vzporedno če si na istem pasu in greš naravnost tudi na isti pas. Pač počakaj za njim, levo, desno, na sredini, kjer hočeš.
Simpl ko pasulj.

Potem mi pa povej, kaj boš naredil, na levem pasu so trije avtomobili. Zadnja dva imata prižgan levi smerokaz, pri ga nima (seveda tega ne moreš videti), in se lepo po pravilih postaviš na desni pas. Jaz sem vzporedno z njim ampak nisem jaz zajebal če se postavljen na pravilni strani, on pa na napačni?

Tam je uradno samo en pas. Če se postaviš vzporedno z nekom pač tvegaš v vsakem primeru. Če si ti na desni imaš načeloma prednost, ni pa nemogoče, da boš tudi dobil kakšno kazen - kaj si pa delal vzporedno z njim, si bil na primerni bočni razdalji itd. Nikjer ne piše, da se moraš zrinit naprej dokler gre, še čez grmovje po potrebi. Pa čakaj za vsemi, če nisi ziher kam gre kdo.

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Sr maj 07, 2014 12:22 pm

cc09 je napisal/-a:
matejxx je napisal/-a:
Simpl ko pasulj.

Tam je uradno samo en pas. Če se postaviš vzporedno z nekom pač tvegaš v vsakem primeru. Če si ti na desni imaš načeloma prednost, ni pa nemogoče, da boš tudi dobil kakšno kazen - kaj si pa delal vzporedno z njim, si bil na primerni bočni razdalji itd.

Ti trdiš, da se na enosmerni cesti pred križiščem ni potrebno razvrstiti na lev ali desni rob vozišča? To je popolnoma napačno. To je potrebno obvezno narediti tudi na ozkih enosmernih cestah, ker pa je tukaj toliko prostora se pa lahko dva avta postavita vzporedno.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr maj 07, 2014 12:24 pm

Po katerem pravilu prehitevaš tam po desni?

Prehitevanje je v križišču (tudi na krožnem) prepovedano. Izjemoma je v križišču, kjer je dovolj prostora in kjer prometna ureditev to omogoča, dovoljeno prehiteti:
vozilo, ki zavija v levo - prehitimo ga po desni strani,
vozilo, ki vozi po prednostni cesti;
vozilo, ki pri zeleni luči vozi preko križišča, na katerem je promet urejen s svetlobnimi prometnimi znaki.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Sr maj 07, 2014 12:29 pm

cc09 je napisal/-a:Po katerem pravilu prehitevaš tam po desni?

Prehitevanje je v križišču (tudi na krožnem) prepovedano. Izjemoma je v križišču, kjer je dovolj prostora in kjer prometna ureditev to omogoča, dovoljeno prehiteti:
vozilo, ki pri zeleni luči vozi preko križišča, na katerem je promet urejen s svetlobnimi prometnimi znaki.

Pa saj ti nikogar ne prehitevaš ampak se samo razvrščaš. In to velja tudi tam kjer ni dveh pasov. Preberi si prvi post te teme, kjer so tudi napisana pravila razvrščanja.

cc09 je napisal/-a:Nikjer ne piše, da se moraš zrinit naprej dokler gre, še čez grmovje po potrebi. Pa čakaj za vsemi, če nisi ziher kam gre kdo.

Kje pa piše, da bi se kam rinil. Lahko jaz speljem pred tistim na levi strani, pa me on zadane od strani. Seveda mi bo on trdil, da sem mu jaz vzel prednost, čeprav temu ni tako. Potem ti pa gre par ur preden pride policija in naredi zapisnik, pa še avto moraš popravljat zato, ker si eni izmišljujejo pravila.

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Sr maj 07, 2014 12:34 pm

cc09 je napisal/-a:Po katerem pravilu prehitevaš tam po desni?

No tega pa tudi sam kot avtor teme nisem vedel. Potem je stvar še toliko bolj jasna. Hvala :)

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr maj 07, 2014 12:35 pm

Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani. Po desni je dovoljeno prehiteti le v naslednjih primerih:
vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal znak in zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje.

Poglej si svojo drugo sliko. Kako lahko trdiš, da nekdo, ki je postavljen na levo stran brez žmigavca namerava zaviti levo, kam, kako, od 100 metrov daleč se vidi, da je varianta naravnost in desno, če je v samem križišču še varianta v levo, tega nekdo, ki je tam prvič, sploh ne more vedet in je dokaj normalno, da se bo postavil bolj v levo. Ti ga pa prehitevaj na lastno odgovornost.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Sr maj 07, 2014 12:48 pm

cc09 je napisal/-a:Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani. Po desni je dovoljeno prehiteti le v naslednjih primerih:
vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal znak in zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje.

Poglej si svojo drugo sliko. Kako lahko trdiš, da nekdo, ki je postavljen na levo stran brez žmigavca namerava zaviti levo, kam, kako, od 100 metrov daleč se vidi, da je varianta naravnost in desno, če je v samem križišču še varianta v levo, tega nekdo, ki je tam prvič, sploh ne more vedet in je dokaj normalno, da se bo postavil bolj v levo. Ti ga pa prehitevaj na lastno odgovornost.

Ti ne ločiš, kaj je prehitevanje in kaj razvrščanje. To pravilo, ki si ga dal ti pomeni, da lahko prehitiš vozilo po levi, kadar bo to vozilo zavilo na levo. To je mišljeno, da vozilo na regionalni cesti misli zaviti na levo in ga lahko ti obvoziš na desni strani, če je dovolj prostora.

Po tem takem, ko si ti predstavljaš, tudi tisti ki v tem križišču želi zaviti v desno, tega ne sme narediti, temveč mora počakati na vozilo, ki gre naravnost. Kar pa pomeni, da je najbolje da se vsi postavijo kar na sredino vozišča.
Zadnjič spremenil matejxx, dne Sr maj 07, 2014 12:51 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 07, 2014 12:50 pm

matejxx je napisal/-a:Samo je še pa vedno postavljanje na levo stran proti pravilom in nihče ne more ničesar narediti avtorju teme, ker on pelje po pravilih.

Tukaj se strinjam, ni on nič kriv in ne vidim smisla v tem, da bi trobili tistemu, ki gre po desni naravnost, razen če seveda "pubec pun šus pele" po desni mimo ostalih, namesto da bi se vključil v kolono (zadrga), kar je simpl ko pasulj, če so normalni vozniki za volanom.

matejxx je napisal/-a:Potem mi pa povej, kaj boš naredil, na levem pasu so trije avtomobili. Zadnja dva imata prižgan levi smerokaz, pri ga nima (seveda tega ne moreš videti), in se lepo po pravilih postaviš na desni pas. Jaz sem vzporedno z njim ampak nisem jaz zajebal če se postavljen na pravilni strani, on pa na napačni?

Kako ne razumeš, da je fora v tem, da tam praktično noben ne zavija v levo, za naravnost in desno zna bit pa nabito polno. Se ti ne zdi vseeno bolj smiselno takšno razvrščanje, kot se ga izvaja v praksi, kot obzirnost do tistega enega voznika na dan, ki bo tam zavil levo? Še sam smerokaz daje slutit, kot da je možno it samo naravnost ali pa desno (šele ko si v križišču, vidiš, da temu ni tako).

Mislim, dajta malo premislit, pa še zdravo pamet oz. malo kmečke logike uporabljat v tem primeru, sploh če gre za križišče, kjer zdaj VESTA, kaj se dogaja. Da bi šel tam vsakič rinit po desni, čeprav veš, da boš imel težave z vključevanjem, moraš bit pa tudi malo čez les.

Ne vem no, a če na kakšni cesti, kjer se po par kilometrov ne sme prehitevat dohitita kakšen ciganski voz s konjsko vprego, ki gre 10 km/h, se pol ure vozita za njim?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Sr maj 07, 2014 12:50 pm

cc09 je napisal/-a:Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani. Po desni je dovoljeno prehiteti le v naslednjih primerih:

Če nekdo ne ve ali je dovoljeno zaviti levo, se bo torej postavil desno -> za naravnost. Če se je postavil levo, jaz sklepam, da to ve in gre levo, ker po zakonu kot udeleženec cestnega prometa smem pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa, ravnali v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in predpisi o javnih cestah. In pa iz 100 metrov se kvečemu vidi, da ni znaka prepovedano zavijanje levo.

markop
Nov uporabnik

Napisal/-a markop Sr maj 07, 2014 1:01 pm

Dursum je napisal/-a:

Če nekdo ne ve ali je dovoljeno zaviti levo, se bo torej postavil desno -> za naravnost. Če se je postavil levo, jaz sklepam, da to ve in gre levo, ker po zakonu kot udeleženec cestnega prometa smem pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa, ravnali v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in predpisi o javnih cestah. In pa iz 100 metrov se kvečemu vidi, da ni znaka prepovedano zavijanje levo.

Tako je, uporabljati zdravo pamet, da zavestno kršiš predpise ne vem, če je dober napotek! Zdravo pamet lahko uporabiš zato, da opozoriš na take nesmisle ne pa zato, da pravila krojiš po svojem okusu. Ne vem ali nam gre to res tako težko v glave !?
Zadnjič spremenil markop, dne Sr maj 07, 2014 1:07 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 07, 2014 1:06 pm

Vse takšne, ki se vam zdi v tistem križišču delat sranje/gužvo in ste pripravljeni na buren odziv ostalih, samo da se brezpogojno držite predpisov, še enkrat sprašujem:

Če na kakšni cesti, kjer se po par kilometrov ne sme prehitevat dohitite kakšen ciganski voz s konjsko vprego, ki gre 10 km/h, se pol ure vozite za njim?
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne Sr maj 07, 2014 1:07 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr maj 07, 2014 1:07 pm

matejxx je napisal/-a:Ti ne ločiš, kaj je prehitevanje in kaj razvrščanje. To pravilo, ki si ga dal ti pomeni, da lahko prehitiš vozilo po levi, kadar bo to vozilo zavilo na levo. To je mišljeno, da vozilo na regionalni cesti misli zaviti na levo in ga lahko ti obvoziš na desni strani, če je dovolj prostora.

Po tem takem, ko si ti predstavljaš, tudi tisti ki v tem križišču želi zaviti v desno, tega ne sme narediti, temveč mora počakati na vozilo, ki gre naravnost. Kar pa pomeni, da je najbolje da se vsi postavijo kar na sredino vozišča.

Ni res, seveda tist, ki gre desno, ne sme po desni prehitet tistega, ki gre naravnost, če nima svojega pasu za desno, saj je ravno OP prilepil zakon, kjer piše, da se tist, ki gre naravnost in tist, ki gre desno, enako razvrstita. Kako bi potem lahko prehiteval po desni?
Če se človek noče postavit na levo, ker je to narobe, se naj postavi v sredino, da ne bo mogel nihče niti levo niti desno od njega, pa seveda z nikomur vzporedno. Tako ne bo delal nobenega prekrška, niti ne bo nevarnosti karambola. Nihče ne bo vzel metra in šel merit ali je 5 centi bolj proti levi ali desni strani. Trobili mu bojo pa še zmeraj.

markop
Nov uporabnik

Napisal/-a markop Sr maj 07, 2014 1:12 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Vse takšne, ki se vam zdi v tistem križišču delat sranje/gužvo in ste pripravljeni na buren odziv ostalih, samo da se brezpogojno držite predpisov, še enkrat sprašujem:

Če na kakšni cesti, kjer se po par kilometrov ne sme prehitevat dohitite kakšen ciganski voz s konjsko vprego, ki gre 10 km/h, se pol ure vozite za njim?

A pri rdeči luči, na praznični dan kjer daleč na vse strani vidiš da ni nikogar čakaš ? Zakaj ?

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Sr maj 07, 2014 1:19 pm

cc09 je napisal/-a:Ni res, seveda tist, ki gre desno, ne sme po desni prehitet tistega, ki gre naravnost, če nima svojega pasu za desno, saj je ravno OP prilepil zakon, kjer piše, da se tist, ki gre naravnost in tist, ki gre desno, enako razvrstita. Kako bi potem lahko prehiteval po desni?
Če se človek noče postavit na levo, ker je to narobe, se naj postavi v sredino, da ne bo mogel nihče niti levo niti desno od njega, pa seveda z nikomur vzporedno. Tako ne bo delal nobenega prekrška, niti ne bo nevarnosti karambola. Nihče ne bo vzel metra in šel merit ali je 5 centi bolj proti levi ali desni strani. Trobili mu bojo pa še zmeraj.

Kaj ti veš, da se je po zakonu potrebno pravilo razvrstiti, tako da na sredini na tako široki cesti kot je v tem primeru ne smeš ostati. To pa pomeni, da se moraš za vožnjo naravnost razvrstiti na desno. Če si na levi bomo predvidevali, da boš zavil na levo in ne šel naravnost.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr maj 07, 2014 1:25 pm

markop je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Vse takšne, ki se vam zdi v tistem križišču delat sranje/gužvo in ste pripravljeni na buren odziv ostalih, samo da se brezpogojno držite predpisov, še enkrat sprašujem:

A pri rdeči luči, na praznični dan kjer daleč na vse strani vidiš da ni nikogar čakaš ? Zakaj ?

Nimaš j**c odgovorit na vprašanje oz. nočeš lagat? :roll:
Slika

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr maj 07, 2014 1:30 pm

matejxx je napisal/-a:
cc09 je napisal/-a:Ni res, seveda tist, ki gre desno, ne sme po desni prehitet tistega, ki gre naravnost, če nima svojega pasu za desno, saj je ravno OP prilepil zakon, kjer piše, da se tist, ki gre naravnost in tist, ki gre desno, enako razvrstita. Kako bi potem lahko prehiteval po desni?

Kaj ti veš, da se je po zakonu potrebno pravilo razvrstiti, tako da na sredini na tako široki cesti kot je v tem primeru ne smeš ostati. To pa pomeni, da se moraš za vožnjo naravnost razvrstiti na desno. Če si na levi bomo predvidevali, da boš zavil na levo in ne šel naravnost.

Pa sej si ti napisal, da bi po desni prehiteval tistega, ki gre naravnost, kako se zdaj tist ne bi smel postavit malo bolj v sredino, da bi imel plac za it v desno? Saj še obračaš po vetru še hitreje kot Alenka. Odloči se ali se boš držal predpisov ali zdrave pameti. Pri slovenskih predpisih sem jaz že zdavnaj odločen...pa po 400,000 km nisem dobil še niti ene kazni.
Meni se v tistem primeru zdi logično postavit na levo, če greš naravnost, ker so smerne table tako postavljene, da vse kažejo naravnost ali desno. Da smeš ali ne smeš levo pa ne veš dokler ne prideš čisto do križišča ko je že prepozno.
To križišče je tipičen primer za Slovenijo. Predpisi so takšni kot so. Ker so neumni, se naredi tista tabla s smermi na tak način, da se odvrača od neumnega predpisa, niti ne boš za to kaznovan, razen če bo imel policaj res zelo slab dan. Problem je pa samo še ko pride do karambola. Namesto da se bi jasno narisalo kam se razvrstit.
Po moje je OP-u čisto vseeno za predpise, samo fajn se mu zdi, da se po desni vozi mimo kolone.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Sr maj 07, 2014 1:35 pm

Ti bom lepo po pravici povedal, da bi ga prehitel. Toda to kršenje zakona ni enako kot pa to, ki ga je podal avtor teme.

Predstavlja si da se vozim po cesti in za menoj se vozi nek tujec iz Nemčije. Ko bom prišel do takšnega voza, bom pogledal če imam prosto vklopil smerokaz in prehitel voz. Ta tujec bo za menoj sigurno vedel kaj delam, in bo tudi sam naredil enako.

Toda v primeru tega križišča pa to ni enako. Tam se bi po tem takem jaz razvrstil na levo stran za vožnjo naravnost, tujec pa nebi vedel, da je vožnja naravnost na levi strani in bi ostal na desni. Ker on ne more vedeti koliko vozil dnevno zavije levo. Ali je eno vozilo, ali 1000 vozil ali pa nobeno, on tega enostavno ne more vedeti.

Saj je logično, da se vsi ki vozijo naravnost postavijo v levo, toda za nekoga, ki pa se tam vozi prvič pa ga lahko to malo zmede, ker se vsi ravnajo proti pravilom. Zato pa bi moral kdo postaviti vprašanje na odgovorno osebo, pa naj nam oni odgovorijo na vprašanje. Mogoče pa bodo potem popravili oznake.

Dursum
Nov uporabnik

Napisal/-a Dursum Sr maj 07, 2014 1:36 pm

cc09 je napisal/-a:
matejxx je napisal/-a:

Pa sej si ti napisal, da bi po desni prehiteval tistega, ki gre naravnost, kako se zdaj tist ne bi smel postavit malo bolj v sredino, da bi imel plac za it v desno? Saj še obračaš po vetru še hitreje kot Alenka. Odloči se ali se boš držal predpisov ali zdrave pameti. Pri slovenskih predpisih sem jaz že zdavnaj odločen...pa po 400,000 km nisem dobil še niti ene kazni.
Meni se v tistem primeru zdi logično postavit na levo, če greš naravnost, ker so smerne table tako postavljene, da vse kažejo naravnost ali desno. Da smeš ali ne smeš levo pa ne veš dokler ne prideš čisto do križišča ko je že prepozno.
To križišče je tipičen primer za Slovenijo. Predpisi so takšni kot so. Ker so neumni, se naredi tista tabla s smermi na tak način, da se odvrača od neumnega predpisa, niti ne boš za to kaznovan, razen če bo imel policaj res zelo slab dan. Problem je pa samo še ko pride do karambola. Namesto da se bi jasno narisalo kam se razvrstit.
Po moje je OP-u čisto vseeno za predpise, samo fajn se mu zdi, da se po desni vozi mimo kolone.

Ti mešaš znake za obveščanje in izrecne odredbe. Kazni nisi dobil si jo pa kot kaže zaslužiš. Zakaj bi se moralo risati kam se moreš razvrstit, če se v primeru, da drugače ni označeno razvrstiš desno za naravnost?

Jaz bi ga tudi prehitel, ko s tem nebi ogrožal drugih udeležencev. V mojem primeru pa se krši zakon v gruči vozil in omogoča zavijanje v desno s tem pa ogroža ostale, kar pa je meni malo manj sprejemljivo oz. kot pravim me ne moti samo ne mi trobit in mahat :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 20 gostov