Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Re: KAKO JE TO MOGOČE??? (cena novega avtomobila v SLO in NE

Napisal/-a Beri Pe jun 27, 2014 9:38 pm

Ni govora o BMW, mislil sem na nižji razred

JG2
Novinec

Napisal/-a JG2 Pe jun 27, 2014 10:02 pm

Zanimiv odgovor, glede na to komu in kaj sem repliciral.
Res je, v ostalih tovarnah še nisem bil, tako da verjamemo Beriju :mrgreen:

Uporabniški avatar
pronto
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a pronto Pe jun 27, 2014 10:21 pm

Verjetno na isti liniji ni razlike. Razlika je da v Sloveniji (in južno) dobimo avto narejen v Turčiji, v Avstriji in severno pa avto narejen v Angliji. Gre se pa za več modelov toyote, auris, corolla .....Zdaj bodo spet komentarji da je kvaliteta enaka.

JG2
Novinec

Napisal/-a JG2 Pe jun 27, 2014 10:24 pm

pronto je napisal/-a:Verjetno na isti liniji ni razlike. Razlika je da v Sloveniji (in južno) dobimo avto narejen v Turčiji, v Avstriji in severno pa avto narejen v Angliji. Gre se pa za več modelov toyote, auris, corolla .....Zdaj bodo spet komentarji da je kvaliteta enaka.

Kot sem rekel, za vse ne poznam, kar je pa moč viditi na lastne oči sem pa povedal. Za vse ostalo je pa SVIZEC :D

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Pe jun 27, 2014 10:57 pm

v razmislek:

da sta nemški in slovenski trgovec na istem bo tisti v nemčiji prodal 10 avtov na mesec in na enem zaslužil 200€, medtem ko bo slovenski prodal samo enega na mesec in na tistem zaslužil 2.000€

....če torej hoče slovenec dobiti plačo, mora pač prodajati dražje.

v kalkulaciji pa seveda niso upoštevani stroški dostave avtomobila iz (nemške ? ) tovarne, ki so verjetno višji kot stroški dostave nemčija-nemčija

upoštevajte velikost trga in število prodanih avtomobilov (ne upoštevajte enodnevne registracije v marketinške namene za lažno statistiko)

JG2
Novinec

Napisal/-a JG2 Pe jun 27, 2014 11:08 pm

Sicer ne vem več čemu razpravljanje glede cene, ker so več kot manj enake povsod, se pa razlikujejo glede na davčni vidik države v kateri se avto prodaja. Recimo na Danskem takle avto stane, reci in piši, 46000 eur osnovna cena po ceniku. (Sam teli Danci pa so barbari, kakšni davki, to narod niti za kruh nima :D )
http://www.kia.com/dk/models/ceed-gt/

JG2
Novinec

Napisal/-a JG2 Pe jun 27, 2014 11:12 pm

JG2 je napisal/-a:Sicer ne vem več čemu razpravljanje glede cene, ker so več kot manj enake povsod, se pa razlikujejo glede na davčni vidik države v kateri se avto prodaja. Recimo na Danskem takle avto stane, reci in piši, 46000 eur osnovna cena po ceniku. (Sam teli Danci pa so barbari, kakšni davki, to narod niti za kruh nima :D )
http://www.kia.com/dk/models/ceed-gt/

@A4 koliko mora pa Danski trgovec prodati, da je na istem z nemškim?

mirkos
Novinec

Napisal/-a mirkos So jun 28, 2014 8:11 am

Ja nič...bomo pač Slovenci hodili določene avtomobile na sever kupovat, ker majo zgleda nižje cene in boljše servisne pogoje :)
JG2: sem samo iz heca šel pogledal primerjavo povprečnih plač....SLO povprečje: 1500,16€, NOR povprečje: 4154,86 €.... pa je neka razlika bi rekli :)

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So jun 28, 2014 8:36 am

a4 je napisal/-a:v razmislek:

da sta nemški in slovenski trgovec na istem bo tisti v nemčiji prodal 10 avtov na mesec in na enem zaslužil 200€,

medtem ko bo slovenec prodal 10 avtov in na enem zaslužil 70€. Če imajo nemci x3 plačo imajo tudi x3 zahtevo po zaslužku, da se jim splača sploh delat.
ČE pa je res v slo več trgovcev v primerjavi z št. prebivalstva in tem trgovcem tudi posli laufajo, potem nemci tle zamujajo možnost za zaslužek. Imajo še veliko prostora za trgovce na njihovem trgu.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG So jun 28, 2014 9:03 am

peroRS je napisal/-a:
.com je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:
mirkos je napisal/-a:o boljši kvaliteti za njihov trg ne govorimo)

Tole so pa čiste buče. Saj ne živimo v letu 1970. Kvaliteta avtov je enaka:
1)dobavitelji posameznih delov ne vedo kam se bo določen avto prodal in "štancajo" iste kose
2)če bi bil kdaj v bilokateri tovarni avtomobilov, bi videl, da se na isti proizvodni liniji v eni tovarni istočasno delajo različna vozila za različne trge

Izjeme so npr. če ima neka znamka v določeni državi oz. regiji posebej tovarno, kjer se delajo avti za njihov trg.
Pa še to ne pomeni, da je zaradi tega kvaliteta kaj boljša/slabša.

Pero, s tem se pa ne bi strinjal :?

Jaz samo povem izkušnje iz tovarne, če kdo verjame ali ne je druga zadeva. ;)

Primer:
na liniji imaš 2 avta. Eden je namenjen za kupca v Nemčiji, drugi za kupca v Sloveniji,. Recimo, da gre za enak model avta, v katerega bodo vgradili 2 enaki vrsti motorja. A res verjameš, da se sproti odločajo "dajmo Nemcu bolj kvaliteten motor vgradit, Slovencu pa slabšega". Kako pa naj sploh vejo kateri je boljši/slabši, če dobijo v roke že sestavljene motorje v enem kosu.
Mogoče jim pa napišejo listke z opombami "tale ima zanič ojnice, dajte jih Slovencem vgradit" :mrgreen: :lol:

Generalno kar verjamem, da iz iste tovarne dobimo vsi avtomobile iste kvalitete. Do razlike zna priti če so avtomobili delani v različnih državah. Recimo vsi naši "navadni" Clioti so narejeni v Turčiji. Tukaj pa bi lahko prišlo do razlik v kvaliteti, čeprav je vprašljivo kateri so bolj natančno izdelani :mrgreen: . Pri Meganih smo pa mi menda še zadnji narod, ki dobe Španske Megane, Hrvati jih dobijo iz Turčije ( za to nisem prepričan).

Uporabniški avatar
Strumpf
Nov uporabnik

Napisal/-a Strumpf So jun 28, 2014 10:23 am

Naceloma je danes brezpredmetno govoriti o bolj ali manj kvalitetnih avtih za doloceni trg. Vsak proizvajalec ima svoje normative o kvaliteti, kateri veljajo ali v Koreji ali v Turciji ali v Nemciji. Do razlik bi teoreticno lahko prislo v koncni kontroli, kjer bi rekli, da en izdelek gre na bolj zahteven trg, drug na manj zahteven trg. A tudi tu je to tesko izvedljivo, kajti proizvajalci danes vecinoma ne delajo avtov na zaloge, torej so serije vecinoma znane za kateri trg se delajo. Znotraj tega je se sicer se mnogo faktorjev, kar se kvalitete tice, a to je ze druga tema in prevec kompleksna za kratko razlago.

Kar se pa osnovnega vprasanja tice, pa pride do razlik izkljucno zaradi velikosti trga in se bolj zaradi trgovskih marz. V SLO imajo trgovci nenormalno visoke marze, to je dejstvo.
Konkretno slovenska KIA ima po mojem vedenju ameriskega lastnika (pa ne mislim, da je zdaj s tem kaj narobi), ki trzi avte po ameriski logiki in njega zanima izkljucno in le profit. V razmislek, zakaj bi cene spuscali, ce jim prodaja vsako leto raste?!?

Uporabniški avatar
Veronika.borghesi
Novinec

Kraj: Ljubljana in Portorož

Napisal/-a Veronika.borghesi So jun 28, 2014 11:10 am

Osnovne neto cene so načeloma od časa Monttija (kdor je študiral pravo ali ekonomijo, se bo gotovo spomnil njegovih tez) več ali manj harmonizirane na ravni celotnega evropskega trga. Do razlik prihaja predvsem zaradi davščin. Slednje so pa stvar lokalne politike, za katero ne gre izgubljati v slovenskem primeru pretiranih besed. Če smo Slovenci takšni cepci, da volimo politike, ki nam nabijejo na ceno avta v primerjavi z Nemci še DMV in še kup taks ter za 3% višji DDV, je treba iskati krivce za visoke cene drugje. Če v primeru cee'da GT odbiješ DMV in 3% DDV je kot je že nekdo izračuna, cena več ali manj enaka nemški. Dejansko so po mojem neto cene večinoma pri nas celo nižje kot v Nemčiji - sicer se ne bi izvozilo iz Slovenije tako veliko novih avtomobilov v Nemčijo.
Lep in s soncem obsijan dan vam želi

Veronika

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic So jun 28, 2014 11:18 am

Hitra matematika pove, da je 10% cene 27.000€ 2700€. Torej če se poglobimo v 3% je to daleč od 2700€, kot jih da 10%. Torej 3% davščine je 27000€*0,97=26190€. Ne mi nakladat, da je vsega kriva država. Država smo vsi mi. Nekdo jo izkorišča bolje, drugi slabše. Dejstvo je (čeprav sem ljubitelj Kie in sem z njo zadovoljen), da Kio redko kdo sploh povoha v Nemčiji. Nekoč sem šel na obisk v Stuttgart, kjer me je stric vprašal, kakšna znamka je sploh to Kia. Da prvič sliši. In ata je delal v Mercedes-Benz tovarni, kot nek razvojni inženir. Cena v Nemčiji in garancijski pogoji so praktično pravljični. 7 let brezplačnih servisov :DDD Na to tudi vpliva davščina v Sloveniji? =P

Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Bat_zajla So jun 28, 2014 11:34 am

Gosic je napisal/-a:Hitra matematika pove, da je 10% cene 27.000€ 2700€. Torej če se poglobimo v 3% je to daleč od 2700€, kot jih da 10%. Torej 3% davščine je 27000€*0,97=26190€. Ne mi nakladat, da je vsega kriva država. Država smo vsi mi. Nekdo jo izkorišča bolje, drugi slabše. Dejstvo je (čeprav sem ljubitelj Kie in sem z njo zadovoljen), da Kio redko kdo sploh povoha v Nemčiji. Nekoč sem šel na obisk v Stuttgart, kjer me je stric vprašal, kakšna znamka je sploh to Kia. Da prvič sliši. In ata je delal v Mercedes-Benz tovarni, kot nek razvojni inženir. Cena v Nemčiji in garancijski pogoji so praktično pravljični. 7 let brezplačnih servisov :DDD Na to tudi vpliva davščina v Sloveniji? =P

Ravno to sem misliu, ko sem napisal, da imajo drugačno politiko prodaje. Pri nas je kia zelo uspešna znamka in se ji prodaja veča. V nemčiji pa ljudje raje kupujejo svoje izdelke, zato morajo bolj agresivno pristopiti na trg. Dokler bodo pri nas kupovali avte po takih cenah kot so, bodo cene ostale take ali pa se celo višale.

Problem je, ker pri nas vsi samo javkajo kako ni denarja in kako je vse slabo, potem pa kupujejo nove avte na veliko. To pomeni, da denar je in da nam nič ne manjka, če pa se lahko take stvari privoščimo.

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri So jun 28, 2014 12:32 pm

Bat_zajla je napisal/-a:
Problem je, ker pri nas vsi samo javkajo kako ni denarja in kako je vse slabo, potem pa kupujejo nove avte na veliko. To pomeni, da denar je in da nam nič ne manjka, če pa se lahko take stvari privoščimo.

Ni problem, če ti tako misliš.
Problem je v politikih, ministrih, vsi pozabljajo da se avti kupujejo na kredit in prenekateri se v celoti ne odplačajo.

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik So jun 28, 2014 12:53 pm

Veronika.borghesi je napisal/-a:Osnovne neto cene so načeloma od časa Monttija (kdor je študiral pravo ali ekonomijo, se bo gotovo spomnil njegovih tez) več ali manj harmonizirane na ravni celotnega evropskega trga. Do razlik prihaja predvsem zaradi davščin. Slednje so pa stvar lokalne politike, za katero ne gre izgubljati v slovenskem primeru pretiranih besed. Če smo Slovenci takšni cepci, da volimo politike, ki nam nabijejo na ceno avta v primerjavi z Nemci še DMV in še kup taks ter za 3% višji DDV, je treba iskati krivce za visoke cene drugje. Če v primeru cee'da GT odbiješ DMV in 3% DDV je kot je že nekdo izračuna, cena več ali manj enaka nemški. Dejansko so po mojem neto cene večinoma pri nas celo nižje kot v Nemčiji - sicer se ne bi izvozilo iz Slovenije tako veliko novih avtomobilov v Nemčijo.

In kako imamo potem renoje cenejše pri nas? Tu pa tvoja logika v vodo pade... Najbolje je odvračat pozornost na druge...

Uporabniški avatar
Strumpf
Nov uporabnik

Napisal/-a Strumpf So jun 28, 2014 7:27 pm

Veronika.borghesi je napisal/-a:Osnovne neto cene so načeloma od časa Monttija (kdor je študiral pravo ali ekonomijo, se bo gotovo spomnil njegovih tez) več ali manj harmonizirane na ravni celotnega evropskega trga. Do razlik prihaja predvsem zaradi davščin. Slednje so pa stvar lokalne politike, za katero ne gre izgubljati v slovenskem primeru pretiranih besed. Če smo Slovenci takšni cepci, da volimo politike, ki nam nabijejo na ceno avta v primerjavi z Nemci še DMV in še kup taks ter za 3% višji DDV, je treba iskati krivce za visoke cene drugje. Če v primeru cee'da GT odbiješ DMV in 3% DDV je kot je že nekdo izračuna, cena več ali manj enaka nemški. Dejansko so po mojem neto cene večinoma pri nas celo nižje kot v Nemčiji - sicer se ne bi izvozilo iz Slovenije tako veliko novih avtomobilov v Nemčijo.

Dobra razlaga, se do dolocene mere kar strinjam z vami. Ampak tu govorimo o konkretni znamki. Da pa ne ostanemo pri rekla kazala, poiskusimo konkretne stevilke. Za ta http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ki%20...%20AR_SENSORS model je v Nemciji Netto cena €17.916,00. Se pravi brez MwSt. in brez prevoza (od prodajalca naprej), a ze z provizijo prodajalca in EU potrdila o skladnosti. Ima mogoce kdo (morda vi Ga. Veronika? To ne jemlite kot kontriranje vasemu zapisu, ampak kot konstruktivno razpravo :D ) moznost preveriti, koliko pride s takimi pogoji avto v SLO? Zanemarimo popuste, ki jih nudi prodajalec v SLO, ker tudi ta cena v D, verjamite, ni zadnja.

Gosic je napisal/-a:Hitra matematika pove, da je 10% cene 27.000€ 2700€. Torej če se poglobimo v 3% je to daleč od 2700€, kot jih da 10%. Torej 3% davščine je 27000€*0,97=26190€. Ne mi nakladat, da je vsega kriva država. Država smo vsi mi. Nekdo jo izkorišča bolje, drugi slabše. Dejstvo je (čeprav sem ljubitelj Kie in sem z njo zadovoljen), da Kio redko kdo sploh povoha v Nemčiji. Nekoč sem šel na obisk v Stuttgart, kjer me je stric vprašal, kakšna znamka je sploh to Kia. Da prvič sliši. In ata je delal v Mercedes-Benz tovarni, kot nek razvojni inženir. Cena v Nemčiji in garancijski pogoji so praktično pravljični. 7 let brezplačnih servisov :DDD Na to tudi vpliva davščina v Sloveniji? =P

Sorry, a tole moram pardonirati :( ; ce je teh 7 let zastonj servisov misljenih za Daimler, naj povem, da v Daimlerju tega ni bilo nikoli (vsaj zadnjih 29 let in tudi kakega drugega proizvajalca vsaj jaz ne poznam). Ja, bila je pa nekaj casa akcija, kjer je bila 7 letna mobilna garancija.
Je pa res, da vecinoma vsi veliki (Audi, BMW, Daimler,...) proizvajalci nudijo kar konkretne ugodnosti svojim zaposlenim, a to je zopet druga zgodba.
Kot zanimivost, Daimler letno proda svojim zaposlenim med 96 in 98 tisoc vozil :mrgreen: . V Nemciji seveda.

Uporabniški avatar
Veronika.borghesi
Novinec

Kraj: Ljubljana in Portorož

Napisal/-a Veronika.borghesi Po jun 30, 2014 8:41 am

Strumf, žal nimam te možnosti! Zadeve poznam zgolj delno po pravni plati, ker sem to študirala. V praksi je pa več ali manj verjetno še kup lokalno obarvanih posebnosti takšne in drugačne narave. So pa po mojem neto cene avtomobilov pri nas zaradi stimulacije trga s strani tovarn večinoma nižje kot na bolj razvitih trgih. Če bi bilo drugače, bi slovenski trgovci kupovali nove avtomobile v tujini, jih pa večinoma izvažajo - po nekaterih podatkih (v mislih imam enodnevne registracije) jih dejansko izvozijo okoli 30 odstotkov. To, da so dajatve pri nas višje kot v Nemčiji, pa ni debate in za slednje je kriva država oziroma tisti, ki jo vodijo. In to je politika! Če bi bile Kije v Nemčiji res toliko cenejše, bi se verjetno našel tudi kakšen trgovec, ki bi jih od tam uvažal. Podobno velja za druge znamke, kdo pa še kupi nov avto v Trstu ali Celovcu, kot je bilo to v modi pred mnogimi leti? :D
Lep in s soncem obsijan dan vam želi

Veronika

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Po jun 30, 2014 8:54 am

V Sloveniji imamo skoraj da najcenejše avte v Evropi. Za takšno odstopanje cene pri Kii, je kriv verjetno le naš pogolten uvoznik.Tukaj tvoja razpravljanja o davkih ne držijo vode.

Da se več Kij iz tujine ne uvozi pa verjetno botruje tudi to, da Kia nima pri nas takšnega števila entuziastov, kot druge znamke. Mislim, da je razlog za nakup korejskega avtomobila pri nas đe vedno cena. In če cena ni sprejemljiva pač pogledamo h konkurenci. Ker je npr. Carens obupno precenjen, pač kupiš Scenica ali Tourana. Malo je takih, ki bi si na primer Carensa tako zelo želeli, da bi ga šli uvažat iz tujine.

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri Po jun 30, 2014 9:21 am

Veronika.borghesi je napisal/-a:STo, da so dajatve pri nas višje kot v Nemčiji, pa ni debate in za slednje je kriva država oziroma tisti, ki jo vodijo. In to je politika! Če bi bile Kije v Nemčiji res toliko cenejše, bi se verjetno našel tudi kakšen trgovec, ki bi jih od tam uvažal. Podobno velja za druge znamke, kdo pa še kupi nov avto v Trstu ali Celovcu, kot je bilo to v modi pred mnogimi leti? :D

Kakšne dajatve????
Ves čas po medijih se ukvarjajo s tem dajatvami, davki ipd. a nihče ne govori o dejstvu da je to laž.
Recimo da država ukine vse dajatve, ali bojo avtomobili cenejši?
Ali bodo zaposleni imeli večje plače, kot jih imajo v Avstriji ali Nemčiji?
Ko so novoletni prazniki, potem kao država zmanjša dajatve ali jih sploh ni pa se novi avti prodajajo s ogromnimi popusti ali kako že ???
Problem je v naših možganih, kateri so zastrupljeni z mediji, ves čas se govori o davkih a to sploh ni problem.
Problem je v vsesplošni miselnosti; toliko to stane z davkom ali brez, toliko lahko delavec zasluži z davkom ali brez.
Obstajajo zelo uspešna podjetja pa so zaposleni skoraj na minimalcu. Tudi če davka ne bi bilo, delodajalec ne bi povišal plače, ker beseda pohlep ima svoj pomen.
Še enkrat, rabat ali marža je problem in ne dajatve.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov