Te dnevne luči so pri nekaterih avtih v navezi z butastim folkom - recimo jim rajši "dnevnolučkarji", totalna katastrofa. Nekje zato, ker nimajo senzorjev za svetlobo, drugje zato, ker jim ti ne delajo oz. so nastavljeni na totalno temo. Zadnjič sem se v hudem nalivu peljal na AC za KIO Sportage z izklopljenimi zadnjimi lučmi. Ok sem si rekel, spet pacient, ki ne ve, da mora v slabem vremenu prižgat zasenčene luči in ima pač na dnevnih, avto pa nima senzorja. A glej ga zlomka, ko je zapeljal v tunel so se mu luči prižgale in nato ob izhodu spet ugasnile. In enako v naslednjih treh tunelih. Torej totalen krš od senzorja! Glede na vse milijone in milijarde, ki so se v zadnjih 20 letih vložili v izboljšanje varnosti avtomobilov, da ti potem pogrnejo pri enem kur**vem senzorju za par evrov, je NESPREJEMLJIVO!!

In podoben problem opažam pri novejših Renaultih (sploh Clio), Oplih, Fordih, VAG grupi in še kom, da senzorjev ali sploh nimajo ali pa prižgejo luči šele nekje sredi tunela, ob slabši vidljivosti pa sploh ne. In vsi tisti tu gor, ki ste tako sveto zaverovani v svoj pleh in te t.i. '
smart gadgets for dump people' dajte vendar preverit, če vam res svetijo zadnje luči oz. se prepričajte pri kakšni svetlobi senzor preklopi iz dnevnih na zasenčene luči. Jaz imam pri svojem (Mazda 6) preverjeno tak senzor, ki ti bo prižgal zasenčene luči že ob oblačnem vremenu ter seveda ob vseh možnih scenarijih slabe vidljivosti (dež, megla, polmrak, tuneli,...) in ne šele potem, ko bo totalna tema, kar se mi zdi ok. Imam pa občutek, da se 90% ljudi, ki jih dnevno srečujem na cesti in jim zadnje luči ne svetijo sploh ne zaveda, da je temu tako. In tako se potem čez tunele, v polmraku ali slabem vremenu, vozijo zadaj neosvetljeni, če jim pa poblendaš pa itak nimajo blage veze zakaj si jim poblendal...

In preden se bo kdo spravil pametovat v smislu, češ, če podnevi ne vidiš avta brez luči zadaj, vrni izpit ipd. naj
posebej poudarim, da mi vid dobro služi in nimam teh problemov. Tudi v deževju zadnje dni, sem na AC kljub vodni zavesi dobro videl vse te "dnevnolučkarje". Ampak, ko bo na koga takega naletel nekdo, ki bodisi slabše vidi, bodisi bo tisti trenutek zamišljen, neskoncentriran itd., bomo imeli problem. Velik problem! In takih slepcev je žal na naših cestah cel kup. Ravno nesreča par dni nazaj na gorenjski avtocesti, ko je voznik kljub vsem svetlobnim in znakovnim opozorilom trčil v zadnji del tovornjaka, je tipičen primer tega. Pazimo torej nase z ustrezno preventivo, še bolj kot to pa se zavedajmo, da tvoj pleh ___ (vstavi poljubno znamko) ni vsemogočen, kakor tudi niso smart gadgeti, ki so folk totalno polenili in razvadili!