Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Re: Varna vožnja Vransko

Napisal/-a nebivedu Po okt 06, 2014 6:25 am

gaszajla je napisal/-a:Zakaj vlečete svoje avte tam.tečaj z njihovim golfom stane komplet 150 eur.

Zakaj s svojim avtom? Ker svoj avto voziš in tam se naučiš kako se avto v ekstremnih situacijah obnaša, ter kaj lahko od njega pričakuješ.

Mi smo s klubom v sodelovanju z eno našo avtošolo naredili v Celovcu napredni tečaj varne vožnje. 16 subarujev na tisti progi in je bil vsak s svojim avtom, ker si s tem največ potegnil od tečaja.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Po okt 06, 2014 7:55 am

nebivedu je napisal/-a:
gaszajla je napisal/-a:Zakaj vlečete svoje avte tam.tečaj z njihovim golfom stane komplet 150 eur.

Zakaj s svojim avtom? Ker svoj avto voziš in tam se naučiš kako se avto v ekstremnih situacijah obnaša, ter kaj lahko od njega pričakuješ.

Mi smo s klubom v sodelovanju z eno našo avtošolo naredili v Celovcu napredni tečaj varne vožnje. 16 subarujev na tisti progi in je bil vsak s svojim avtom, ker si s tem največ potegnil od tečaja.

Slika
SlikaSlika

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 Po okt 06, 2014 11:35 am

Pa tut je mal brezveze sej dol se tut morš pelat zakaj bi ti potem tam avto stal na parkingu razen če bi zakuril več kot 49€ bencina toliko kot stane najem avta...

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 To okt 07, 2014 12:05 pm

Danes smo s kolegi mal prišli na to debato okvara avta na vranskem oz. obrama in je men neki kapnilo v glavo usi so jamral za roke ker kao drsiš ampak to ni tak problem ce mokro sej ne grabi... Me pa zanima kako je z diski ko je disk vroč če ga poliješ z vodo in bremzaš disk zakali oz se skrivi in potem bremza trese? In po moji logki ko bom spodaj priletel z vročim diskom v vodo in stisnil do konca zna bit problem ? upam da se motim?

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA To okt 07, 2014 12:43 pm

Nekateri res komplicirate, če se disk skrivi, ker boš peljal 50 kmh skozi vodo, pa res ne vem kaj voziš. Na tem poligonu lahko v varnih razmerah izkusiš nevarno vožnjo oz. posledico le te, se pravi boš s svojim avtom drsel , zaviral v zahtevnih situacijah, itd. Ravno to pripomore k temu, da se znaš pravilno odzvati v takih ramerah na cesti, kar ti lahko zelo pomaga, ZATO s svojim avtom. Jokat o nekih zavorah pa obrabi avta, pa o rokah :D , saj ne voziš 14 dnevnega rejlija, je pa zame idiotsko, kupiš kolo in je težav konec.
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To okt 07, 2014 1:09 pm

TOYOTA je napisal/-a:Nekateri res komplicirate, če se disk skrivi, ker boš peljal 50 kmh skozi vodo, pa res ne vem kaj voziš. Na tem poligonu lahko v varnih razmerah izkusiš nevarno vožnjo oz. posledico le te, se pravi boš s svojim avtom drsel , zaviral v zahtevnih situacijah, itd. Ravno to pripomore k temu, da se znaš pravilno odzvati v takih ramerah na cesti, kar ti lahko zelo pomaga, ZATO s svojim avtom. Jokat o nekih zavorah pa obrabi avta, pa o rokah :D , saj ne voziš 14 dnevnega rejlija, je pa zame idiotsko, kupiš kolo in je težav konec.

Niti ne, novodobna kolesa imajo tudi diske, pa ga komot zviješ če te dež dobi, pa še zarjavi ti lahko in pol maš same probleme. Da ne omenjam da ti hidravlika ven steče medtem ko se spuščaš iz Vršiča. Torej obvezno kupt kolo brez diskov. Na Vranko pa obvezno it z avtom ki nima diskov, mora met bobne spredi in zadej.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B To okt 07, 2014 4:48 pm

RobiG96 je napisal/-a:Danes smo s kolegi mal prišli na to debato okvara avta na vranskem oz. obrama in je men neki kapnilo v glavo usi so jamral za roke ker kao drsiš ampak to ni tak problem ce mokro sej ne grabi... Me pa zanima kako je z diski ko je disk vroč če ga poliješ z vodo in bremzaš disk zakali oz se skrivi in potem bremza trese? In po moji logki ko bom spodaj priletel z vročim diskom v vodo in stisnil do konca zna bit problem ? upam da se motim?

Na tecaju varne voznje v nobeni situaciji nimas niti najmanjse sanse da bi toliko zagrel bremze da bi obstajala taka nevarnost krivljenja diskov.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 To okt 07, 2014 5:16 pm

EX-B je napisal/-a:
RobiG96 je napisal/-a:Danes smo s kolegi mal prišli na to debato okvara avta na vranskem oz. obrama in je men neki kapnilo v glavo usi so jamral za roke ker kao drsiš ampak to ni tak problem ce mokro sej ne grabi... Me pa zanima kako je z diski ko je disk vroč če ga poliješ z vodo in bremzaš disk zakali oz se skrivi in potem bremza trese? In po moji logki ko bom spodaj priletel z vročim diskom v vodo in stisnil do konca zna bit problem ? upam da se motim?

Na tecaju varne voznje v nobeni situaciji nimas niti najmanjse sanse da bi toliko zagrel bremze da bi obstajala taka nevarnost krivljenja diskov.

Zagreje se absolutno sej se kr velik na polno seka po bremzi? skirivl pa bol tezko vrjetno

ysrxdtczvgu
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ysrxdtczvgu To okt 07, 2014 5:21 pm

RobiG96 je napisal/-a:
EX-B je napisal/-a:

Zagreje se absolutno sej se kr velik na polno seka po bremzi? skirivl pa bol tezko vrjetno

Velik manj se zavira kot se ti mogoče zdi na prvi pogled (al kako se naj izrazim). Res se, sploh na zaviranju na drseči podlagi in asfaltu pa potem za inštruktorjem, ko se testera varnostna razdalja. Ampak vmes so druge vaje, kjer pa je zaviranje manj intenzivno in silovito. Mislim da se brezveze obremenjuješ sploh pa preveč :D
Programmers - an organism that turns coffee into software.

RobiG96
Nov uporabnik

Napisal/-a RobiG96 To okt 07, 2014 5:26 pm

ysrxdtczvgu je napisal/-a:
RobiG96 je napisal/-a:
EX-B je napisal/-a:

Velik manj se zavira kot se ti mogoče zdi na prvi pogled (al kako se naj izrazim). Res se, sploh na zaviranju na drseči podlagi in asfaltu pa potem za inštruktorjem, ko se testera varnostna razdalja. Ampak vmes so druge vaje, kjer pa je zaviranje manj intenzivno in silovito. Mislim da se brezveze obremenjuješ sploh pa preveč :D

meh tole je nastal iz mal prevelke panike ki so jo eni nardil ko sem povedo da pač grem s svojim avtom dol :D hehe ubistvo pa mal že kumi čakam ker kolkr zdej tule berem ste se usi mel fajn in mi bo zanimivo sploh tiste vaje kjer avto zdrsi :D

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Sr okt 08, 2014 8:03 am

EX-B je napisal/-a:

Slika
SlikaSlika

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Sr okt 08, 2014 8:41 am

Za moje pojme .... kdor se obremenjuje z tem kaj vse se bo obrabilo, je brezveze da sploh misli na to da bi šel na tak tečaj, razen tisti ki morajo iti :mrgreen:.

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Sr okt 08, 2014 9:29 am

Dej pa čist resno a sre malo omejini v glavi? A drugače pa diski nikol niso mokri kakr na poligonu. Saj nemorem vrjet kake traparije berem. Pa da boš pr 30-60km/h zagrel diske da se bojo zvil. Sem bil z laguno na tem tečaju na vranskem ki je mela okol 140.000 prevoženih- zdaj jih ima 218.000 pa so še vedno prvi diski gor.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 08, 2014 9:51 am

Če je ljudi strah da bodo na vranskem skrivili diske, kaj potem delajo kadar dež pada in so ceste mokre? Imajo avto doma v garaži?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 08, 2014 10:31 am

Po mojih izkušnjah se vozijo max. 70 v koloni, da tisti spredaj spucajo vodo iz cestišča in nežno bremzajo že pol kilometra pred ovinkom, nisi tega opazil? :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

gaszajla
Novinec

Napisal/-a gaszajla Sr okt 08, 2014 10:50 am

RobiG96 je napisal/-a:Pa tut je mal brezveze sej dol se tut morš pelat zakaj bi ti potem tam avto stal na parkingu razen če bi zakuril več kot 49€ bencina toliko kot stane najem avta...

pr nas lokalna avtošola naloži mlade voznike v bus in jih organizirano pelje na vransko .Vse skupaj stane 150 eur.
Res je dobro čutit svoj avto ampak malo je tudi mimo.Ponavadi mladi menjate avte kot srajce.Men se pa malo mimo zdi,da bi jaz z svojim avtomatikom driftal po poligonu.Nekako mi ni všeč prbijanje bremze v podn in podobno.
Njihovega je manj škoda.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 08, 2014 11:45 am

~toMmy~ je napisal/-a:Po mojih izkušnjah se vozijo max. 70 v koloni, da tisti spredaj spucajo vodo iz cestišča in nežno bremzajo že pol kilometra pred ovinkom, nisi tega opazil? :D

70? Ti pa ne živiš blizu Ljubljane! Tukaj se vozijo od 30 do 40, bremzajo na ravnini pred ovinkom, pa še vedno kakega ven vrže, ker ni dovolj volana obrnil, kaj je to varnostna radalja se tudi šele takrat naučijo (pa še vedno narobe, ker pri 30km/h ne rabiš 100m varnostne razdalje). Gume na avtu imajo celo leto letne, ker kao "bodo že spucal do takrat ko grem jaz v službo", potem se pa po prvem snegu jajcajo z 20km/h po cestah in ovirajo promet. Pa še za smernik ne vedo zakaj se uporablja.

Za te bi bilo res bolje, če bi se vozili z javnim potniškim prometom.

Kar se tiče osnovnega tečaja varne vožnje, je uporaben za vse, ki so ravnokar izpit naredili. Vsem ostalim bi pa predlagal tečaj napredne varne vožnje v Celovcu, kjer pa res poskrbijo da odneseš veliko znanja. (ki ga v zimskem času s pridom izkoristiš že pol ure po odhodu iz poligona, če greš čez zasnežen Ljubelj).

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 08, 2014 1:05 pm

...

nebivedu je napisal/-a:Kar se tiče osnovnega tečaja varne vožnje, je uporaben za vse, ki so ravnokar izpit naredili. Vsem ostalim bi pa predlagal tečaj napredne varne vožnje v Celovcu, kjer pa res poskrbijo da odneseš veliko znanja. (ki ga v zimskem času s pridom izkoristiš že pol ure po odhodu iz poligona, če greš čez zasnežen Ljubelj).

Pa je takšna razlika, lahko malo bolj podrobno opišeš? Nekaj časa sem razmišljal o tem tečaju na Vranskem, ampak me je praktično minilo, ker sem v praksi imel kar nekaj nevarnih situacij in sem vedno odlično odreagiral (tudi lovljenje zadka ipd.), tako da imam občutek, da se na osnovnem ne bi kaj dosti novega naučil.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 08, 2014 1:16 pm

Nisem seznanjem z nadaljevalnimi in naprednimi tečaji na Vranskem. Ali jih sploh imajo?
Na osnovnem tečaju se vseeno naučiš kar nekaj, četudi misliš, da znaš že vse in da se že sedaj dobro odzivaš. Vseeno je nekaj vaj, ki so zahtevne. Meni recimo s svojim avtom zaradi slabih gum in še slabših fedrov zadaj ni bilo mogoče izvesti vaje, ko zadek naključno odnese v eno smer in moraš avto loviti, ter se zraven še izogniti oviri (primer ko prehitro pripelješ na vodo, ti odnese zadek in je pred tabo ustavljeno vozilo). Ko sem zamenjal amortizerje in imel dobre gume, sem to vajo speljal brez problemov z višjo hitrostjo.

Kar se pa tiče celovca;
V Celovcu lahko voziš tudi njihov avto z vrtljivimi koleščki namesto zadnjih koles. Noro doživetje, sploh če si navajen 4x4 vozil, ki ti že sami dosti težav rešijo zaradi zasnove pogona. Inštruktorji si tudi vzamejo čas, da vajo ponoviš večkrat (ne samo 2 do 3x kot pri nas), da ti preide v "kri". Na nadaljevalnem tečaju so tudi hitrosti lahko višje, ni pa nujno, odvisno od inštruktorja in znanja voznikov.

Pa poligon je tako velik, da lahko testirajo tudi šleparje, ki testirajo odnašanje celotne šleparske prikolice.

Bi bilo pa zanimivo, če bi se nas več našlo in bi preko kake avtošole organizirali tak bolj napreden tečaj (sej bi stal nekje 110 evrov na osebo, ampak vseeno je to sprejemljiv znesek glede na to, kaj se naučiš).

ysrxdtczvgu
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ysrxdtczvgu Sr okt 08, 2014 1:22 pm

nebivedu je napisal/-a:Nisem seznanjem z nadaljevalnimi in naprednimi tečaji na Vranskem. Ali jih sploh imajo?

Kar se pa tiče celovca;
V Celovcu lahko voziš tudi njihov avto z vrtljivimi koleščki namesto zadnjih koles. Noro doživetje, sploh če si navajen 4x4 vozil, ki ti že sami dosti težav rešijo zaradi zasnove pogona. Inštruktorji si tudi vzamejo čas, da vajo ponoviš večkrat (ne samo 2 do 3x kot pri nas), da ti preide v "kri". Na nadaljevalnem tečaju so tudi hitrosti višje.

Pa poligon je tako velik, da lahko testirajo tudi šleparje, ki testirajo odnašanje celotne šleparske prikolice.

Sliši se noro zanimivo :D bi blo vredno it poizkusit kdaj, če je res kot opisano :D
povezava do spletne strani? sem dokaj blizu celovca.. za razumno ceno bi se defenitivno šel preizkusit tudi v tem :D
Programmers - an organism that turns coffee into software.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov