Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Re: dizel velik onesnaževalec?????

Napisal/-a baroax Sr okt 22, 2014 3:27 pm

Vzemite si čas da si ogledate tole oddajo pa vam bo bolj jasno za kaj se gre. Sicer ni primerjava dizel-benzin, ampak na splošno tema globalnega segrevanja, se pa proti koncu oddaje koliko se spunem dotakne tudi avtomobilske industrije.
Zelo zanimiva oddaja. Kar do konca gledat.

https://www.youtube.com/watch?v=9vPEEAfy4bw

lp.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Re: disel velik onesnaževalec?????

Napisal/-a nebivedu Sr okt 22, 2014 3:45 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:
MBtouran je napisal/-a:Preberi si raziskave in pa tudi na youtube mas primerjavo TDI vs TSI. In bencinar v zrak spusti veliko vec skodljivih delcev

Dej ne nakladaj. Sej so že sami proizvajalci priznali, da dizel veliko bolj onesnažuje. Hkrati pa spušča rakotvorne trde delce v zrak, kljub stotim filtrom, ki so jih v dizle namontirali v zadnjih letih.

Pač je treba priznat, da nas lastniki z dizli zastrupljate.

In vam med drugim tudi pripeljemo praktično vse takšne in drugačne dobrine v podjetja, trgovine, na dom, ... Prejšnji teden sem pol Evrope zastrupljal, ko sem iz juga Slovenije šel na sever Avstrije in odpeljal (resnično) nujno pošiljko zdravil v København.

Če že moraliziraš, se zamisli, koliko izpustov gre (oz. je šlo) po nepotrebnem v zrak, ker se ti voziš z avtom, ki ima precej višjo porabo, kot bi to za tvoje potrebe bilo nujno (tudi večjo težo>večjo obrabo gum, cest ipd.) in je bil uvožen k nam iz drugega kontinenta. Z dizli se za osebne namene vozimo predvsem iz finančnih razlogov, ti se s potratnim avtom, ker ti tako pač paše. Mogoče bi bilo zanimivo naredit primerjavo onesnaževanja dizla z DPF filtrom, ki pri kombinirani vožnji pije 5l, pri relacijski lahko tudi pod 4 in tvojega avta, me prav zanima kdo lahko v koga kaže s prstom. ;)

Če se ne motim, vas je tukaj kar nekaj, ki se tako ali drugače spoznate na proces pridobivanja bencina in dizla, tako da bi bilo zanimivo slišat tudi okvirno primerjavo med pridobivanjem in vplivom na okolje pri le tem. A nam ne forsirajo dizelsko gorivo, poleg njegove "nujnosti" v tovornem prometu, tudi zaradi samega procesa pridobivanja iz surove nafte?

Ne nakladaj o porabi 5 litrov, ker ne verjamem, da ima tvoj avto tako porabo v mestu. To je eno samo nakladanje in pametovanje. Sodelavec se vozi iz domžal preko Šentjakoba v ljubljano. Poraba na njegovem novem dizlu še ni prišla pod 7,5 litra za mestno vožnjo, ker skoraj na vsakem križišču stoji. In on se tudi smeji vsem ki nalagajo o porabi 5 litrov v novih dizlih.

Ja, bencin in plinsko olje (nafta za dizelska vozila) sta stranski produkt predelave surove nafte. S segrevanjem surove nafte pridobivaš ven plin, bencin, petrolej, kerozin, plinsko olje. In tudi v tem vrstnem redu. Torej za pridelavo bencina porabiš manj energije kot za pridelavo plinskega olja D2 in to celo polovico manj temperature rabiš.

Najbolj čist je še vedno avto, ki ga niso naredili. In za izdelavo enega avtomobila še vedno onesnažiš okolje bolj kot z vsem izpuhom tega avta v njegovi življenjski dobi. Torej jaz s svojim 16 let starim avtom bolj skrbim za okolje kot kdorkoli, ki si kupi nov avto, pa če tudi s 100 filtri vgrajenimi.

In ja sem za prepoved osebnih avtomobilov z dizelskim agregatom ravno zaradi onesnaževanja. In tudi upam, da se bo država nehala sprenevedat in dajat manjše trošarine na dizelsko gorivo, ker je proizvodnja plinskega olja D2 dražja od proizvodnje bencina in je to samo potuha.

aja pa še tole. Moj težak avto ima samo 1370kg. Me zanima, če je tvoj dizel lažji od tega.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 22, 2014 3:46 pm

baroax je napisal/-a:Vzemite si čas da si ogledate tole oddajo pa vam bo bolj jasno za kaj se gre. Sicer ni primerjava dizel-benzin, ampak na splošno tema globalnega segrevanja, se pa proti koncu oddaje koliko se spunem dotakne tudi avtomobilske industrije.
Zelo zanimiva oddaja. Kar do konca gledat.

https://www.youtube.com/watch?v=9vPEEAfy4bw

lp.

Globalnega segrevanja ni. Še posebej pa ne zaradi CO2, to je samo natega in kraja denarja. Avstralci so že dokazali, da se je temperatura spuščala in ne naraščala v zadnjih dveh desetletjih in so ukinili davek na CO2 in priznali, da je bila to natega.

Uporabniški avatar
baroax
Novinec

Napisal/-a baroax Sr okt 22, 2014 3:57 pm

Ja, ja vem, sej zato sem tudi prilepu to oddajo.

lp.

borut.z
Novinec

Kraj: okolica Lj

Napisal/-a borut.z Sr okt 22, 2014 4:19 pm

jst sm kupu dizla zarad cenejše vožnje, čeprav vem da malo bolj s tem onesnažujem okolje. Če bi bilo gorivo ceneje bi kupil bencinerja. Tale člank pa pove vse kaj si naša država misli o cenah goriva: http://www.siol.net/novice/gospodarstvo ... _cene.aspx
C02 in ostale žaube so res izmišljotina prve klase. Od junija se je nafta pocenila za 1/5 na svetovnih trgih pri nas gre pa cena v drugo smer... Torej na grobo imajo dvakratni količnik obstoječega dobička.

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Sr okt 22, 2014 5:29 pm

Pa vsi vi sploh veste kako planet Zemlja drži povprečno temparaturo 15C. Pa, da ne bo slučajno kdo rekel, da od sonca. Bo smeh še kje.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr okt 22, 2014 7:10 pm

borut.z je napisal/-a:jst sm kupu dizla zarad cenejše vožnje, čeprav vem da malo bolj s tem onesnažujem okolje. Če bi bilo gorivo ceneje bi kupil bencinerja. Tale člank pa pove vse kaj si naša država misli o cenah goriva: http://www.siol.net/novice/gospodarstvo ... _cene.aspx
C02 in ostale žaube so res izmišljotina prve klase. Od junija se je nafta pocenila za 1/5 na svetovnih trgih pri nas gre pa cena v drugo smer... Torej na grobo imajo dvakratni količnik obstoječega dobička.

Zato jaz tankam v tujini. V nedeljo je bil 95 oktanc v Celovcu po ceni 1.238, kar je 20,9 centa na liter ceneje kot v sloveniji (1,447). Natankam 100 litrov (50 v avto in 50 v kante), pa prišparam 21 evrov. Ker sem itak vsako nedeljo v Celovcu mi je to opravilo pač spotoma in se mi splača.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr okt 22, 2014 7:35 pm

En 2.5 litrški subaru po mestu požre 13 litrov en moj 1.9 fiat pa 7.Kaj zdaj bolj onesnažuje??

borut.z
Novinec

Kraj: okolica Lj

Napisal/-a borut.z Sr okt 22, 2014 7:56 pm

Nebivedu: čestitke, temu se reče pameten in racionalen potrošnik. Tu 20eur tam 20eur, pa se na leto zelo hitro nabere vsaj 1000eur, kar je ena plača. Kako je v Avstriji tako ugoden bencin, saj imajo višji standard, višje plače?

Nekdo je zgoraj napisal da v Avstraliji ni več davka na C02, kolikor vem davek še vedno je vendar ni več vezan na izpust Co2 ampak na nekaj druga.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr okt 22, 2014 8:12 pm

CO2 je direktno povezan s porabo, ne mešat tega z ostalimi emisijami. CO2 lokalno ne naredi nobene škode ampak dela škodo globalno (o tem so sicer nestrinjanja). CO2 se itak zmanjšuje z dvigovanjem cene goriv, potrošniki ne potrebujemo še drugih stimulacij.
- 1 l LPG zgori v 1,64 kg CO2
- 1 l bencina zgori v 2,33 kg CO2
- 1 l dizla zgori v 2,64 kg CO2
Na tej točki bi lahko vsaj pravično obdavčili (otrošarinili) zadeve če je CO2 res tak bav, bav.

Ne glede na to, da nek bencinar lahko pokuri 10 l/100 km mora vseeno imeti enake meje škodljivih emisij kot tisti, ki pokuri 5 l, omejitve so določene z EURO standardom. Z EURO6 so se dovoljene emisije dizla in bencinarja res zbližale, vendar še vedno niso izenačene, v preteklosti so bile razlike veliko večje. Pa še ena zanimivost, pri bencinarju sta EURO5 in EURO6 standarda enaka. Emisije ki jih obravnava EURO standard imajo dokazane neposredne škodljive učinke na lokalno okolico, in so kar se mest tiče daleč najbolj pomembni dejavnik.

Če koga zanimajo emisije na "papirju" za svoj avto jih lahko preveri tule:
http://carfueldata.direct.gov.uk/search ... -cars.aspx

Aston Martin DB9 (kombinirana poraba 16,4 l/100 km):
CO: 231 mg
HC: 32 mg
NOx: 6 mg

VW Golf 1.6 TDI 110 PS Bluemotion (kombinirana poraba 3,2 l/100 km):
CO 210 mg
NOx: 117 mg
HC+NOx: 155 mg
PM: 0,1 mg
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr okt 22, 2014 8:21 pm

AssKicker je napisal/-a:Z naslednjim letom bodo dizli v sloveniji bolj okolju prijazni, saj bodo na tehničnih pregledih začeli pregledovati, ali vozilo ima še dpf filter gor. Če je dpf odstranjen, vozilo ni tehnično brezhibno... In glede na stroške se marsikdo nebo več igral s tem.

Je to preverjena informacija (kakšen link mogoče?) ali "baba čula, baba rekla"?

wavemaker
Stalni uporabnik

Napisal/-a wavemaker Sr okt 22, 2014 8:36 pm

zanimivo tole z Avstralijo, nisem vedel.

WIKI

"What removing the carbon tax will mean for Australians
Repealing the carbon tax and the Clean Energy Package is designed to:

Reduce the cost of living - modelling by the Australian Treasury suggests that removing the carbon tax in 2014-15 will leave average costs of living across all households around $550 lower than they would otherwise be in 2014-15.
Lower retail electricity by around 9 per cent and retail gas prices by around 7 per cent than they would otherwise be in 2014-15 with a $25.40 carbon tax.
Boost Australia’s economic growth, increase jobs and enhance Australia’s international competitiveness by removing an unnecessary tax, which hurts businesses and families.
Reduce annual ongoing compliance costs for around 370 liable entities by almost $90 million per annum.
Remove over 1,000 pages of primary and subordinate legislation."

Oni znižujejo davke, da pospešijo gospodarstvo, mi jih dvigamo... seveda je co2 nateg, samo dnar je pa le lažje tako pobrat! BANDA

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr okt 22, 2014 9:32 pm

J.McLane je napisal/-a:CO2 lokalno ne naredi nobene škode ampak dela škodo globalno (o tem so sicer nestrinjanja).

Ne moreš zapisati trditve kot dejstvo in poleg v oklepaju zapisati, da si današnja stroka na tem področju še ni enotna. Imaš na UL profesorje (pred imenom), ki jih skrbi vremenski vzorec preteklih let in se bojijo, da smo zgolj 2 desetletji od naslednje ledene dobe.

Če bi rastline lahko govorile, bi vam povedale, da je koncentracija CO2 daleč prenizka.

PS: zelo fina zadeva so "zelene fasade", če se komu ljubi googlat (alge).
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: disel velik onesnaževalec?????

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 22, 2014 10:35 pm

nebivedu je napisal/-a:Ne nakladaj o porabi 5 litrov, ker ne verjamem, da ima tvoj avto tako porabo v mestu. To je eno samo nakladanje in pametovanje. Sodelavec se vozi iz domžal preko Šentjakoba v ljubljano. Poraba na njegovem novem dizlu še ni prišla pod 7,5 litra za mestno vožnjo, ker skoraj na vsakem križišču stoji. In on se tudi smeji vsem ki nalagajo o porabi 5 litrov v novih dizlih.

Ja, bencin in plinsko olje (nafta za dizelska vozila) sta stranski produkt predelave surove nafte. S segrevanjem surove nafte pridobivaš ven plin, bencin, petrolej, kerozin, plinsko olje. In tudi v tem vrstnem redu. Torej za pridelavo bencina porabiš manj energije kot za pridelavo plinskega olja D2 in to celo polovico manj temperature rabiš.

Najbolj čist je še vedno avto, ki ga niso naredili. In za izdelavo enega avtomobila še vedno onesnažiš okolje bolj kot z vsem izpuhom tega avta v njegovi življenjski dobi. Torej jaz s svojim 16 let starim avtom bolj skrbim za okolje kot kdorkoli, ki si kupi nov avto, pa če tudi s 100 filtri vgrajenimi.

In ja sem za prepoved osebnih avtomobilov z dizelskim agregatom ravno zaradi onesnaževanja. In tudi upam, da se bo država nehala sprenevedat in dajat manjše trošarine na dizelsko gorivo, ker je proizvodnja plinskega olja D2 dražja od proizvodnje bencina in je to samo potuha.

aja pa še tole. Moj težak avto ima samo 1370kg. Me zanima, če je tvoj dizel lažji od tega.

1. Kdo je govoril o 5l v mestu?? Takšna je kombinirana poraba (v povprečju se 6/7 dni ta avto hladen zalaufa in hladen ugasne, kar občutno dviguje porabo) in je tudi zame presenetljivo nizka, ampak dejansko je tako nizka brez kakšnega šparanja, dober liter nižja od podobnega, manj zmogljivega, 8 let starejšega dizla tega istega koncerna pri dobesedno enaki vožnji. Lahko se postaviš na trepalnice, ampak to je dejstvo, ki bi ga vsaj ti lahko sprejel, ker dosegaš podpovprečno porabo s svojim potratnežem.

2. Za bencin mogoče porabiš manj energije, ampak potemtakem bi moral ostanek nazaj v naravo spustit, da ne bi porabljal odvečne energije? Se pravi če proizvajaš bencin, je za največji izkoristek nujno zlo tudi plinsko olje!

3. Avto ni kupljen nov in tudi dvomim, da se večina avtov v voznem stanju kar zavrže, da bi lahko trdili, da se z nakupom novega globalno bolj onesnažuje okolje, ker bo vsak proizveden avto v večini primerov oddelal svoje, zamenja se kvečjemu lokacija, ker se skozi življenjsko dobo pri nas pomikajo po nekaj sto kilometrov južneje.

4. Sem že napisal v 2. točki, zelo dvomim, da se splača ostanek metat stran, samo zato ker je proizvodnja dizla dražja, ker bi v končni fazi zaradi slabšega izkoristka to podražilo tudi proizvodnjo bencina, a ne? :roll:

5. Glede na letnik je to kar težek avto, brez 4x4, ki ga potrebuješ predvsem za svoje veselje, bi bil precej lažji. Lažji mogoče ni, ni pa bistvene razlike, sploh če upoštevaš še bistveno razliko v samem podvozju, udobju in varnosti.

nebivedu je napisal/-a:
borut.z je napisal/-a:jst sm kupu dizla zarad cenejše vožnje, čeprav vem da malo bolj s tem onesnažujem okolje. Če bi bilo gorivo ceneje bi kupil bencinerja. Tale člank pa pove vse kaj si naša država misli o cenah goriva: http://www.siol.net/novice/gospodarstvo ... _cene.aspx

Zato jaz tankam v tujini. V nedeljo je bil 95 oktanc v Celovcu po ceni 1.238, kar je 20,9 centa na liter ceneje kot v sloveniji (1,447). Natankam 100 litrov (50 v avto in 50 v kante), pa prišparam 21 evrov. Ker sem itak vsako nedeljo v Celovcu mi je to opravilo pač spotoma in se mi splača.

Ok, če hodiš ti v te svoje šopinge in tankat res spotoma (kakšni obiski ipd.), še nekako razumem. Če je pa namen teh tvojih izletov predvsem šparanje (kar spet verjetno vpliva tudi na pogostejše potenicalne obiske), potem dodatno onesnažuješ okolje na račun lastnega varčevanja, kar je v praksi zelo podobno razlogom za nakup dizla...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Majand
Novinec

Napisal/-a Majand Če okt 23, 2014 1:03 am

čare je napisal/-a:En 2.5 litrški subaru po mestu požre 13 litrov en moj 1.9 fiat pa 7.Kaj zdaj bolj onesnažuje??

Moj 2.5 Subaru automatik ma kombinirano 8.5l, po mestu mal cez 9. Še forester z isto mašino je šel redko čez 10...pa tud redko pod 9:).

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če okt 23, 2014 6:45 am

In potem gre en tanker čez atlantik, pa en avion čez atlantik, pa pokur tolk goriva in spusti v zrak tolk enga sr**** kolker ga mi vsi skupej ne bomo v celem življenju. Takih plovill in letal pa je na tisoče vsak dan v pogonu. Tako da gledano globalno je vseeno ali ti avto pokur 8 al pa 10 litrov na sto.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če okt 23, 2014 7:16 am

Približek avta od nebivedu: Subaru Legacy 2.5 (2001) - kombinirana poraba 9,3 l/100 km
- CO: 380 mg
- NOx: 0 mg
- HC+NOx: 79 mg
- PM: 0 mg
- EURO 2

Približek avta od TrijoAdijo: Ford Focus 1.8 TDCi (2001) kombinirana poraba 5,4 l/100 km
- CO: 347 mg
- NOx: 489 mg
- HC+NOx: 531 mg
- PM: 44 mg
- EURO 3

Res je da vsak avto te emisije oddaja šele z uporabo, zato je za neko ekološko osveščenost res potrebno najprej to znižat, recimo s skupno vožnjo v službo, krajše fure narediti s kolesom ... tu se pa ponavadi ekološka osveščenost konča, ker čez udobje ga ni in priznam, da se tudi sam nisem pripravljen udobju kar tako odpovedat.

Pa prosim brzdajte svoj jezikoslovje, ker besede kot so šupak res ne sodijo v neko konstruktivno debato.

Tommy, kar se zlivanja nafte stran tiče pa ni bojazni, ker ima trenutno Evropa presežke bencina in nam drastično primanjkuje dizla in kerozina, zato bi močno razbremenili rafinerijo in uvoz iz ZDA, če bi več osebnih vozil uporabljalo bencin. Zato kar pričakuj določene spodbude bencinu v naslednjih letih oz. kakšno restrikcijo EURO2,3,4 dizlom v mestih.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če okt 23, 2014 7:30 am

čare je napisal/-a:En 2.5 litrški subaru po mestu požre 13 litrov en moj 1.9 fiat pa 7.Kaj zdaj bolj onesnažuje??

Fiat, ker je dizel. Ker spušča kancerogene trde delce v zrak.

No tole so podatki za moj avto (nimam 2.5 motorja):
CO: 218 mg
CO Emissions [g/km or mg/km under Euro 5/6] - 0.590
HC Emissions [g/km or mg/km under Euro 5/6] - N/A
NOx Emissions [g/km or mg/km under Euro 5/6] - 0.000
HC+NOx Emissions [g/km or mg/km under Euro 5/6] - 0.120
Emissions Particles [g/km or mg/km under Euro 5/6] - 0.000
Euro Standard - 2

Za primerjavo VOLKSWAGEN Golf 2.0 TDI 150PS 5 door

CO: 106 mg
CO Emissions [g/km or mg/km under Euro 5/6] - 197
HC Emissions [g/km or mg/km under Euro 5/6] - N/A
NOx Emissions [g/km or mg/km under Euro 5/6] - 125
HC+NOx Emissions [g/km or mg/km under Euro 5/6] - 149

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če okt 23, 2014 7:45 am

@J.McLane: To je trenutno stanje, ki ga bodo že regulirali, splošno gledano bo pa, dokler ne prešaltamo na kakšen pametnejši pogon, vedno dizel bil nujno zlo, kar pomeni, da je to kazanje s prstom totalno nesmiselno.

Kaj pa pri teh ultra čistoh starejših bencinarjih v kakšne klance oz. ko ga pritiskajo, smrdi po "gnilem", en tak specifičen vonj?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če okt 23, 2014 7:52 am

Kazanje s prstom je še kako smiselno. Dizel v mestu nima kaj delat. Tovornjaki se vozijo po avtocestah in to je to, ne pa po centrih mest, naj imajo dizel. Avti pa tudi, samo naj ostanejo na avtocesti.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 33 gostov