~toMmy~ je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:MBtouran je napisal/-a:Preberi si raziskave in pa tudi na youtube mas primerjavo TDI vs TSI. In bencinar v zrak spusti veliko vec skodljivih delcev
Dej ne nakladaj. Sej so že sami proizvajalci priznali, da dizel veliko bolj onesnažuje. Hkrati pa spušča rakotvorne trde delce v zrak, kljub stotim filtrom, ki so jih v dizle namontirali v zadnjih letih.
Pač je treba priznat, da nas lastniki z dizli zastrupljate.
In vam med drugim tudi pripeljemo praktično vse takšne in drugačne dobrine v podjetja, trgovine, na dom, ... Prejšnji teden sem pol Evrope zastrupljal, ko sem iz juga Slovenije šel na sever Avstrije in odpeljal (resnično) nujno pošiljko zdravil v København.
Če že moraliziraš, se zamisli, koliko izpustov gre (oz. je šlo) po nepotrebnem v zrak, ker se ti voziš z avtom, ki ima precej višjo porabo, kot bi to za tvoje potrebe bilo nujno (tudi večjo težo>večjo obrabo gum, cest ipd.) in je bil uvožen k nam iz drugega kontinenta. Z dizli se za osebne namene vozimo predvsem iz finančnih razlogov, ti se s potratnim avtom, ker ti tako pač paše. Mogoče bi bilo zanimivo naredit primerjavo onesnaževanja dizla z DPF filtrom, ki pri kombinirani vožnji pije 5l, pri relacijski lahko tudi pod 4 in tvojega avta, me prav zanima kdo lahko v koga kaže s prstom.![]()
Če se ne motim, vas je tukaj kar nekaj, ki se tako ali drugače spoznate na proces pridobivanja bencina in dizla, tako da bi bilo zanimivo slišat tudi okvirno primerjavo med pridobivanjem in vplivom na okolje pri le tem. A nam ne forsirajo dizelsko gorivo, poleg njegove "nujnosti" v tovornem prometu, tudi zaradi samega procesa pridobivanja iz surove nafte?
baroax je napisal/-a:Vzemite si čas da si ogledate tole oddajo pa vam bo bolj jasno za kaj se gre. Sicer ni primerjava dizel-benzin, ampak na splošno tema globalnega segrevanja, se pa proti koncu oddaje koliko se spunem dotakne tudi avtomobilske industrije.
Zelo zanimiva oddaja. Kar do konca gledat.
https://www.youtube.com/watch?v=9vPEEAfy4bw
lp.
borut.z je napisal/-a:jst sm kupu dizla zarad cenejše vožnje, čeprav vem da malo bolj s tem onesnažujem okolje. Če bi bilo gorivo ceneje bi kupil bencinerja. Tale člank pa pove vse kaj si naša država misli o cenah goriva: http://www.siol.net/novice/gospodarstvo ... _cene.aspx
C02 in ostale žaube so res izmišljotina prve klase. Od junija se je nafta pocenila za 1/5 na svetovnih trgih pri nas gre pa cena v drugo smer... Torej na grobo imajo dvakratni količnik obstoječega dobička.
AssKicker je napisal/-a:Z naslednjim letom bodo dizli v sloveniji bolj okolju prijazni, saj bodo na tehničnih pregledih začeli pregledovati, ali vozilo ima še dpf filter gor. Če je dpf odstranjen, vozilo ni tehnično brezhibno... In glede na stroške se marsikdo nebo več igral s tem.
"What removing the carbon tax will mean for Australians
Repealing the carbon tax and the Clean Energy Package is designed to:
Reduce the cost of living - modelling by the Australian Treasury suggests that removing the carbon tax in 2014-15 will leave average costs of living across all households around $550 lower than they would otherwise be in 2014-15.
Lower retail electricity by around 9 per cent and retail gas prices by around 7 per cent than they would otherwise be in 2014-15 with a $25.40 carbon tax.
Boost Australia’s economic growth, increase jobs and enhance Australia’s international competitiveness by removing an unnecessary tax, which hurts businesses and families.
Reduce annual ongoing compliance costs for around 370 liable entities by almost $90 million per annum.
Remove over 1,000 pages of primary and subordinate legislation."
J.McLane je napisal/-a:CO2 lokalno ne naredi nobene škode ampak dela škodo globalno (o tem so sicer nestrinjanja).
nebivedu je napisal/-a:Ne nakladaj o porabi 5 litrov, ker ne verjamem, da ima tvoj avto tako porabo v mestu. To je eno samo nakladanje in pametovanje. Sodelavec se vozi iz domžal preko Šentjakoba v ljubljano. Poraba na njegovem novem dizlu še ni prišla pod 7,5 litra za mestno vožnjo, ker skoraj na vsakem križišču stoji. In on se tudi smeji vsem ki nalagajo o porabi 5 litrov v novih dizlih.
Ja, bencin in plinsko olje (nafta za dizelska vozila) sta stranski produkt predelave surove nafte. S segrevanjem surove nafte pridobivaš ven plin, bencin, petrolej, kerozin, plinsko olje. In tudi v tem vrstnem redu. Torej za pridelavo bencina porabiš manj energije kot za pridelavo plinskega olja D2 in to celo polovico manj temperature rabiš.
Najbolj čist je še vedno avto, ki ga niso naredili. In za izdelavo enega avtomobila še vedno onesnažiš okolje bolj kot z vsem izpuhom tega avta v njegovi življenjski dobi. Torej jaz s svojim 16 let starim avtom bolj skrbim za okolje kot kdorkoli, ki si kupi nov avto, pa če tudi s 100 filtri vgrajenimi.
In ja sem za prepoved osebnih avtomobilov z dizelskim agregatom ravno zaradi onesnaževanja. In tudi upam, da se bo država nehala sprenevedat in dajat manjše trošarine na dizelsko gorivo, ker je proizvodnja plinskega olja D2 dražja od proizvodnje bencina in je to samo potuha.
aja pa še tole. Moj težak avto ima samo 1370kg. Me zanima, če je tvoj dizel lažji od tega.
nebivedu je napisal/-a:borut.z je napisal/-a:jst sm kupu dizla zarad cenejše vožnje, čeprav vem da malo bolj s tem onesnažujem okolje. Če bi bilo gorivo ceneje bi kupil bencinerja. Tale člank pa pove vse kaj si naša država misli o cenah goriva: http://www.siol.net/novice/gospodarstvo ... _cene.aspx
C02 in ostale žaube so res izmišljotina prve klase. Od junija se je nafta pocenila za 1/5 na svetovnih trgih pri nas gre pa cena v drugo smer... Torej na grobo imajo dvakratni količnik obstoječega dobička.
Zato jaz tankam v tujini. V nedeljo je bil 95 oktanc v Celovcu po ceni 1.238, kar je 20,9 centa na liter ceneje kot v sloveniji (1,447). Natankam 100 litrov (50 v avto in 50 v kante), pa prišparam 21 evrov. Ker sem itak vsako nedeljo v Celovcu mi je to opravilo pač spotoma in se mi splača.
čare je napisal/-a:En 2.5 litrški subaru po mestu požre 13 litrov en moj 1.9 fiat pa 7.Kaj zdaj bolj onesnažuje??
čare je napisal/-a:En 2.5 litrški subaru po mestu požre 13 litrov en moj 1.9 fiat pa 7.Kaj zdaj bolj onesnažuje??
Po forumu brska: Google [Bot] in 33 gostov