Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Re: Vožnja po snegu

Napisal/-a primozek68 Po dec 29, 2014 10:49 pm

nebivedu je napisal/-a:
primozek68 je napisal/-a:Glede spuščanja po ledenem klancu v rikverc... Reduktor je moj prijatelj....odkar ni več ARB-ja in Warna.

Pridi enkrat do mene, pa ti lahko pokažem, da je tudi reduktor lahko tvoj veliki sovražnik na ledenem ali blatnem klancu. Imam eno tako manjšo offroad progo zastavljeno, pa če narediš napako pri vožnji v klanec, je edina možnost, da prestaviš v rikverc in se nadzorovano spustiš dol. Če blokiraš kolesa, gre avto po svoje, če zategneš ročno gre avto po svoje,.. edina prava varianta je rikverc, reduktor in počasi nazaj.

Klanec je približno 47 stopinj naklona in dolg sicer samo 6 metrov, vendar moraš it počasi gor, ker ne veš, kaj te čaka na vrhu, pa ne prepočasi, da se na sredi ne zakoplješ in ustaviš.

Verjamem, samo ko pod reduktorjem zdrsne, ti tudi bremze ne bi pomagale.

Precej nevarno je tudi spuščanje samo z RWD po sneženi cesti, hitro zdrsne v prazno v ovinku. Včasih,če je cesta pravilno visela na noter,proti hribu, sem ga zguncal na notranjo stran in pač drsel po notranji strani, sicer je šla kakšna obroba,pa vsaj ni šel okoli.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Po dec 29, 2014 11:07 pm

Se mi je že zgodilo da sem se moral vračati nazaj - lani sem npr nasproti srečal kombi, ki je lezel proti meni in se nikakor ni mogel ustaviti. Sem se ustavil v hribu, dal v rikverc in nazaj. In brez zavor ker je takoj avto začelo nositi v stran, kjer je nekih 4-5 m strmega travnika brez kakršne koli ograje. V drugem primeru pa sem lezel v hrib in mi nikakor ni uspelo..avto je začel lezti nazaj proti ograji in ker sem se zataknil na ovinku, ki je bil k sreči širok, sem dejansko dal v rikverc obrnil kolesa, pritisnil na gas in se obrnil za "180 stopinj" oz. realno je blo nekih 120 stopinj. Sem bil po tem manevru navdušen, čeprav ga niti nisem ponavljal, pa mel sem srečo da se je avto sploh uspel obrniti in da nisem z gasom zedel ograje.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx To dec 30, 2014 4:30 pm

primozek68 je napisal/-a:Kako prosim?? Nisem vozil po stranskih cestah?? Prjatu, ti jih videl nisi verjetno toliko. Ravno danes ene 40 km po celem snegu (AWD party). Avto tako obrnem,tudi če je samo za dobro širino avta placa,znat je treba,pa ne cincat.

Se opravičujem. Toda ne vem po kakšnih cestah se ti voziš, da se lahko vedno obrneš na ta način. Cesta, do mene je vedno splužena na širino enega avta, in čisto nič več. V primeru, da sneži več dni, se lahko tako ob cesti naberejo kupi visoki tudi več kot pol metra. Če še je zelo hladno se zgodi tudi da ti kupi zmrznejo. Potem mi pa ti razloži kako se boš v takšnem primeru obrnil. Kako ti misliš obrnit nekega karavana, ki je dolg več kot štiri metre na cesti, ki ni široka več kot 2 metra. To ni možno niti teoretično, kaj šele praktično. Eno, je delati takšne stvari na cesti, ki je dovolj široka in ob strani ni kupov snega, drugo pa tam kjer se spluži zelo na ozko. Ker v takšnem primeru tega ne moreš narediti brez, da si bi poškodoval avto.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To dec 30, 2014 8:46 pm

Meni se je to enkrat zgodilo na zelo ozki cesti med spluženim snegom, pa sem ga postavil postrani z ročno, da ni dalje lezel, potem pa šel domov (slabih 200m stran) po lopato in naredil nekaj malega placa za "ročna rikverc party" :D Nauk zgodbe: V takšnih pogojih imej lopato v avtu. Drugače pa ne potrebuješ pretiranega prostora, ker lahko prvi konc zasukaš praktično na mestu.

Nadzorovano spuščanje ni prišlo v poštev, ker je bil pod snegom led in je avto zelo "odločno" štartal rikverc, pa še strmina na eni strani, kamor visi cesta, se zaključi ob potoku.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Ne jan 04, 2015 12:05 pm

Kvantna fizika. :mrgreen:

Odpiralcu teme bi svetoval, da dobi nek primeren klanec in naj kar sam sproba. Lahko prebereš sto milijonov teorije, ma ko se znajdeš pred prakso vse zablokira oz. mi naredimo nagonsko, pa čeprav bo 5x slabše. Stisnemo zavoro do konca in vpijemo v avtu zakaj se k****a ne ustavi. :D Pa bolj ko se bližamo oviri bolj stiskamo na zavoro in mene čudi, da jo ne zvijemo. Ker v takih trenutkih dobimo resnično nadnaravno moč.

S pogonom samo na en par koles ni problema. Ko se ustavi, greš nazaj in je. Pri Quattru pa prideš na vrh brez problema, ko se vračaš je pa, houston we have a problem. Abs je najslabši v teh primerih. Jaz sem se 1x tako ustavil, ker je samo ropotalo in nič ustavljalo pri avtomobilu z ABS-om, da sem nekaj zadnjih metrov zategnil še ročno. Pred gumo se naredi klin snega, kateri te ustavlja.

Če si pa brez ABS, boš pa rabil najprej veliko vaje. Meni ni uspelo čez noč. Sploh v kritičnih situacijah je težko, ker samo ubrišemo po zavori ko mone. V glavi je treba veliko spremeniti in to potem trenirati, da točno veš kaj bo. Pa to sedaj ne govorimo o vožnji 100+ po snegu. Čist lepo lagano 40-50, da ne bo nesporazumov.
Prišel do zaključka, da se najbolje obnese, da z nogo tolčeš po zavori. Avto maš še pod kontrolo in lahko tudi zavijaš, kar ob blokiranih kolesih ni mogoče. Kako to zgleda v praksi v spodnjem videu na tečaju varne vožnje. Jaz bogi revež edini brez ABS-a. :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=mwbZwEFERTY

Še real life situacija z metuljčki. :? Revežom brez ABS-a kar priporočam malo vaje. Mogoče pride kdaj prav. Se je pa težko prepričat v panik, da enostavno ne blokiraš, ma se da.

https://www.youtube.com/watch?v=zQsUtlobmXs

In še eno veliko napako delamo. Ko vidimo, da smo v ovinek prehitri, potem še dodajamo volan v upanju, da bo guma le zagrabila in nas rešila ograje. Po snegu guma nima neke hude trakcije. Ob dodajanju volana zače drseti in nima več oprijema (kolikor ga je že pač v snegu) ter s tem povzročimo drsenje v tangencijalni smeri. To govorimo, ko smo malenkostno prehitri, ne da prideš 100+ po snegu v hard in se bo vse rešilo. :mrgreen:
SlikaSlika

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Ne jan 04, 2015 12:47 pm

X-Hair je napisal/-a:S pogonom samo na en par koles ni problema. Ko se ustavi, greš nazaj in je. Pri Quattru pa prideš na vrh brez problema, ko se vračaš je pa, houston we have a problem.

S temle se pa ne strinjam. Če obstaneš v bregu je stokrat večji problem, kot pa da uspem priti na vrh in se potem vračati. Vedno je večji problem vožnja vzratno po bregu navzdol, kot pa vožnja naprej. Moj avto nima ABS-a, očetov ima. In pri meni sploh ni neke razlike v vožnji teh dveh. Ker že pri sami vožnji gledam, da ne blokiram kolesa. Pač lepo v prvi ali drugi prestavi (odvisno od strmine) in počasna vožnja s sklopko in zavoro, in ni nekih hudih težav pri vožnji navzdol. Nikoli pa še nisem vozil, na način kot si ga opisal, da tolčeš po zavori.

Je pa res, da poznamo več različnih načinov za vožnjo. Ko sem naredil izpit, sem od različnih ljudi prejel različne nasvete. In sem jih poskusil. Toda pri nekaterih nasvetih se mi je zdelo, da avto še vedno ne obvladam na način kot bi hotel. Ne maram počasne vožnje, toda če je cesta po hribu precej spolzka, grem rajši bolj počasi pa po pameti.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Napisal/-a X-Hair Ne jan 04, 2015 1:07 pm

Kje bo manjši naklon strmine, ko se avto ustavi? Najbrž bo pri dvopogoncih in če se ustavi greš nazaj. Če je možno obrneš in se vračaš kot si opisal. Ne boš imel tudi ene težave ne.

Pri 4 pogoncih pa še veš ne koliko je gladko, kakšen klanec je, samo lepo se ti zdi ko gre in se ne ustavi. Je res? ;) :D Ko se začneš pa vračat, pa vidiš, da pa le ni vse tako, kot je bilo pri vzpenjanju. In če prideš z dvopogoncem na vrh, ne boš imel problema s spuščanjem. Pri štiripogoncih pa to ugotoviš šele pri spuščanju.

A se razumeva?
SlikaSlika

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Ne jan 04, 2015 4:51 pm

Po mojih izkušnjah s pogonom na prednja kolesa se po zasneženem klancu nazaj spuščam z ročno in zavorami. Odvisno od razmer ročno zategneš toliko, da kompenzira napačno razmerje zavorne sile, zavoro pa pritisneš toliko, da kolesa ne blokirajo. V tem primeru, bo avto še vedno vodljiv. Če ti zablokirajo sprednja kolesa, avto ne bo več vodljiv. Aja, pa menjalnik ni v prestavi, ali pa je v vzvratni in sklopka pritisnjena. Na strmem klancu je vzvratna hitrost v prostem teku prevelika.

Še najbolje pa je, če pred klancem, za katerega nisi prepričan, če ga boš zvozil, obrneš in greš gor vzvratno. Tako pri avtih s prednjim pogonom dobiš več oprijema in zagotovilo, da ne boš prišel previsoko v klanec. Če ne bo šlo več, se boš še vedno lahko varno spustil (naprej obrnjen) nazaj dol.
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne jan 04, 2015 5:29 pm

4x4 je res nevaren občasno, ja. Napačno presodiš klanec, ker kar leze in leze. Ko se pa ustavi, pa ti v tistem klancu ne stojiš pokonci v ledu. ampak se odpelješ par metrov pod avto (smo že sprobali v živo). Seveda je treba potem še nazaj priti, kar je pa ravno največji problem.
Ni problem rint v klanec, to je vse brez težav in prilezeš marsikam. Ampak ko pa je potrebno priti dol, se pa pozna vsak kilogram avta, pa tudi 4x4 ni vsemogočen in nesreča se hitro zgodi.

Primer ko ni važen pogon, ampak ...
https://www.youtube.com/watch?v=MDY5wLayYU0
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To jan 06, 2015 1:21 am

A pol nism edina budala ki je tolkla po zavori? :D Prav všeč mi je bil avto brez ABSja, sem se tudi treniral da mi (sicer na suhem asfaltu) kolesa niso blokirala ampak sem zaviral že tako močno, da so gume cvilile. Sedaj ko imam vraga z ABSjem, si na snegu včasih želim da bi imel OFF tipko, sem prepričan da se bi prej ustavil, kot pa z ABSjem.

p.s.: sem se prav nasmejal ob komentarju od inštruktorja na koncu posnetka :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To jan 06, 2015 8:48 am

Ja, ABS je na cesti odličen povsod razen na ledu (oz. snegu, ko skoraj ni oprijema), takrat moraš pa enostavno popustit pritisk na stopalko in bremzat samo toliko, da se praktično ne vklopi, drugače v dolino praktično pospešuješ.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jan 06, 2015 9:08 am

DePalmo je napisal/-a:A pol nism edina budala ki je tolkla po zavori? :D Prav všeč mi je bil avto brez ABSja, sem se tudi treniral da mi (sicer na suhem asfaltu) kolesa niso blokirala ampak sem zaviral že tako močno, da so gume cvilile. Sedaj ko imam vraga z ABSjem, si na snegu včasih želim da bi imel OFF tipko, sem prepričan da se bi prej ustavil, kot pa z ABSjem.

p.s.: sem se prav nasmejal ob komentarju od inštruktorja na koncu posnetka :D

Off tipka - stikalo zraven varovalke. Ko prideš v situacijo, da je bolje brez ABS-a. lepo stikalo izklopiš. Tako sem si sam naredil za ABS, kadar sem recimo na kakem blatu z avtom, mi abs ni nič potreben, zato ga takrat izklopim, pa za po snegu ga izklopim. Tam se hitreje ustavim brez.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo To jan 06, 2015 10:35 am

@tommy: Vem da v dolino pospešuješ. Že tako se je adrenalinsko spuščat po ledeni podlagi, nato te pa še ABS j**e v glavo. Je pa zelo težko bremzo pritisnit ravno toliko da ne zablokirajo kolesa, ker na ledeni oz. skoraj ledeni podlagi zablokirajo praktično takoj.

@nebivedu: Sem že slišal da si nekateri "offroaderji" vgradijo to tipko, a me bolj skrbi koliko je to zdravo za ABS enoto da ga med laufanjem izklopiš ter vklopiš. Dvomim da mu hudo paše, česa pa nebi lih rad skuril.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To jan 06, 2015 12:11 pm

Jaz sem se v najhujših primerih spuščal v leru z bremzo in če je začelo malo blokirat, sem jo malo popustil. V prvi prestavi si lahko že prehiter, pa še težje je nadzorovano pospešit, ker je preveč "poskočna". Je pa tudi odvisno od avta, koliko povratnih informacij dobivaš na stopalki za bremzo in kako natančna je. Recimo včeraj sem vozil praktično nov avto, ki ima bremzo nekako umetno trdo in ne preveč natančno, pa tudi splošno nisem imel pojma, če je cesta koliko poledenela ali ne...

Pri Passatu 3bg se mi je že zgodilo, da je ob zdrsovanju pogonskih koles pri spuščanju v dolino izklopil asistenčne sisteme, pa ne vem a se mu samo sfuzla ali je namerno tako sprogramirano, v vsakem primeru je pa dobro! :)
Slika

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo To jan 06, 2015 1:32 pm

Jaz še nisem bil na čisti ledeni podlagi, ker tam si lahko doktor raketne znanosti pa ti nič ne pomaga, greš kamor te nese. Sem se pa že spuščal da je bil makadam zaledenel, čez pa sneg in nekaj se da bit pameten, sam kolesa zablokirajo skoraj čisto takoj, hitrost pa še prehitro nabereš in je pol fuk ustavit. Imam take razmere skoraj vedno kadar je sneg in ko grem k punci. Če pa mraz že popušča, takrat je pa druga zgodba, se pa lepo čuti koliko popustiti pedal da avto dobro zavira a gume ne blokirajo.

Verjetno se mu je zmešalo :D Se je tudi meni ABS izklopil, a samo takrat ko sem drsel nazaj in ko sem imel še majhno hitrost, naprej pa vedno deluje, tudi pri 5 km/h :?

Sicer to lih ne spada sem, ampak koliko je pametno med laufanjem avta ugasnit ABS preko dodatno vgrajenega gumba? Avto je P 406 Coupe letnik 2000 (še nima multiplex mreže), če kaj nuca.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jan 06, 2015 3:04 pm

DePalmo je napisal/-a:@nebivedu: Sem že slišal da si nekateri "offroaderji" vgradijo to tipko, a me bolj skrbi koliko je to zdravo za ABS enoto da ga med laufanjem izklopiš ter vklopiš. Dvomim da mu hudo paše, česa pa nebi lih rad skuril.

Če en senzor recimo crkne ali je umazan, potem se abs sam izklopi, in to preverjanje ima narejeno na par sekund, ko zazna napako, se izklopi. Enako je pa tukaj, izklopi se ker nima napajanja, škodi mu nič ne, drugače nas je že kar nekaj, ki imamo to že leta narejeno, pa nikoli nobenega problema.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To jan 06, 2015 4:48 pm

DePalmo je napisal/-a:Jaz še nisem bil na čisti ledeni podlagi, ker tam si lahko doktor raketne znanosti pa ti nič ne pomaga, greš kamor te nese. Sem se pa že spuščal da je bil makadam zaledenel, čez pa sneg in nekaj se da bit pameten, sam kolesa zablokirajo skoraj čisto takoj, hitrost pa še prehitro nabereš in je pol fuk ustavit. Imam take razmere skoraj vedno kadar je sneg in ko grem k punci. Če pa mraz že popušča, takrat je pa druga zgodba, se pa lepo čuti koliko popustiti pedal da avto dobro zavira a gume ne blokirajo.

Verjetno se mu je zmešalo :D Se je tudi meni ABS izklopil, a samo takrat ko sem drsel nazaj in ko sem imel še majhno hitrost, naprej pa vedno deluje, tudi pri 5 km/h :?

Sicer to lih ne spada sem, ampak koliko je pametno med laufanjem avta ugasnit ABS preko dodatno vgrajenega gumba? Avto je P 406 Coupe letnik 2000 (še nima multiplex mreže), če kaj nuca.

Meni se je izklopil, ko sem se naprej spuščal in so pogonska v prestavi začela zdrsovat (motor preveč zaviral glede na oprijem). S (težkim) kombijem se mi je pa enkrat (zadnji pogon) začelo dogajat nekaj podobnega, s tem da je pa začel res konkretno pospeševat in ni nič pomagalo, pod mano pa še nekaj 100m klanca, ovinek in prepad... na srečo sem na pamet vedel, kje je na eni strani nekaj šudra (drugače ali trava ali breg ali prepad) in sem z levim koncem gor zapeljal, se ustavil in nadaljeval v leru na bremzi. Če ne bi mogel upočasnit, bi se bilo najbolje kam takoj zaletet ali pa ven skočit... :-?
Slika

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Napisal/-a X-Hair To jan 06, 2015 8:11 pm

nebivedu je napisal/-a:4x4 je res nevaren občasno, ja. Napačno presodiš klanec, ker kar leze in leze. Ko se pa ustavi, pa ti v tistem klancu ne stojiš pokonci v ledu. ampak se odpelješ par metrov pod avto (smo že sprobali v živo). Seveda je treba potem še nazaj priti, kar je pa ravno največji problem.
Ni problem rint v klanec, to je vse brez težav in prilezeš marsikam. Ampak ko pa je potrebno priti dol, se pa pozna vsak kilogram avta, pa tudi 4x4 ni vsemogočen in nesreča se hitro zgodi.

Menim, da sva midva kar na isti valovni dolžini. ;) Jaz revež, s sprednjim pogonom, ob rinjenju v klanec nikoli nisem imel problemov pri vračanju. Kot sopotnik doživel obratno situacijo pri pogonu 4x4.

DePalmo je napisal/-a:A pol nism edina budala ki je tolkla po zavori? :D

Daleč od tega, če človek malo logično razmišlja. :D Ko sem si kupil avto brez ABS-a, sem imel travme na spolzkih podlagah. Ob prvem snegu v akcijo in študiral, kako bi bilo najbolje reagirati v paniki.

Po vsem študiranju sem si želel na varno vožnjo, ker tam pa ni panike, če kaj zgrešiš in gre po svoje (in poligon je namenjen temu, da sprobate stvari). Odpiralcu teme bom z videi pokazal moje videnje, katero mogoče ni pravo......za vse, ampak tako je, pa če vam je všeč ali ne. ;)

DePalmo je napisal/-a:p.s.: sem se prav nasmejal ob komentarju od inštruktorja na koncu posnetka :D

Pa to ni ratalo v prvič, ker sem se še lovil s teorijo in mojo prakso v real life situaciji. Tako nekako je potekalo.

Peta vaja na varni vožnji. Fun part :mrgreen: Pri nas je nažalost že začelo snežiti in je bilo :? Desna bela podlaga že ničemer več podobna :huh: , leva pa lih prov. =P To je bilo prvič po jutranji teoriji. Mankato in s strahom, če se bom sploh ustavil. Jebemti, še nikol da bi tak bremzal, dejansko nisem vedel koliko bo zarotiral. Prov.....to se bo speljal in se ustavim šele pri skupini, katera je na vaji izogibanja ovire. :-P :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=fCn84eYM_bg

Drugič. Zlezel preveč na desno in adj pol. Gas, žlajf, sklopka, volan, gretje do konca, dolge luči, ročna, sedež naprej, žmigavc, ma prov NIČ. N I Č.
https://www.youtube.com/watch?v=HHJGyJNiXTQ

Tretjič. Dam jaz malo svojih primesi zravn, kar sem preprobal sam in menim, da bi še najbolje izpadl v panik, če si brez ABS-a.
https://www.youtube.com/watch?v=jLIfXrj9WrA
Ni slabo.

Potem sem pa dejansko naredil po svoje.
https://www.youtube.com/watch?v=mwbZwEFERTY

Nauk mnmn-ju. Lahko prebereš še toliko teorije, ma je to treba spravit v prakso. Lepo je bilo gledati video v predavalnici, kako so reševali situacijo, ko sta samo levi ali desni par koles na drseči podlagi, ma v praksi je bilo nekolikan težje. Jaz vsekakor svetujem, da se tolče po zavori, kot pa razmišlja koliko je avto zaneslo, da boš spet popravil, dodal volan, spustil zavoro, popravil smer,....,...... take so pač moje izkušnje. ;)

In ja, bilo je gladko za popizdit. :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=zx-VQqyAdRc

Mi pa ni jasno, da te niso spustili na poligon, ko je bilo res do amena ŽUR podlaga. Podpišeš list na lastno odgovornost in rešeno. :roll: Najbrž da bolj varno, kot potem na javni cesti......ehhhhh.
SlikaSlika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jan 06, 2015 8:31 pm

X-Hair je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:A pol nism edina budala ki je tolkla po zavori? :D

Daleč od tega, če človek malo logično razmišlja. :D

x2
Pri avtu brez ABS-a je na snegu/ledu to najboljša (mogoče celo edina možna) rešitev, da se najhitreje varno ustaviš ter da pri tem obdržiš smer vožnje.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če jan 08, 2015 12:37 am

nebivedu je napisal/-a:

Tega videa se spomnim, sem ga že en cajt nazaj gledal. Kolikor se da videti na posnetku, imajo pomojem vsi ti posneti avti letne cestne gume. Z zimskimi gumami, morda že s celoletnimi ali terenskimi, bi verjetno bilo malo bolje...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov