Debate, ki niso vezane na ostala področja...

lubej
Novinec

Re: astra k, platišče, ventil, pnevmatika

Napisal/-a lubej Če nov 02, 2017 8:01 pm

Videz felne mi ni pomemben če prihranim 200 eur :)

Torej mora imeti snežinko! Bom vprašal prodajalca.

Morda veste če še kak spletni prodajalec gum ponuja tudi jeklena platišča?

LP

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če nov 02, 2017 9:27 pm

avto fan1308 je napisal/-a:Imeti mora snežinko in oznako M+S sama oznaka M+S pomeni celoletne pnevmatike

oznaka m+s definitivno ne pomeni celoletne pnevmatike.
ne uci krive vere
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
avto fan1308
Stalni uporabnik

Kraj: Koper-Ljubljana

Napisal/-a avto fan1308 Če nov 02, 2017 9:41 pm

Pozdrvljen opravicujem se če sem storil napako a na več strani potrjuje to oznako npr : Celoletne pnevmatike imajo ”M+S” oznako (ali M&S ali M.S. oznako) tako kot zimske pnevmatike. Nekatere celoletne pnevmatike imajo tudi simbol snežinke. Pnevmatike, ki imajo M+S oznako in simbol snežinke, se štejejo kot visoko kakovostne pnevmatike.
Kopirano iz Gume direkt.

Celoletna guma je guma z zimsko oznako M+S, ki pa je prilagojena celoletni uporabi. Kopirano iz Siola

M+S je oznaka za pnevmatiko namenjeno otežanim voznim okoliščinam (sneg in blato), dodatna oznaka All season oznaćuje pnevmatike namenjene celoletni uporabi (kombinacija letnih in zimskih pnevmatik), snežinka poleg znaka M+S pa pomeni izključno zimsko pnevmatiko. Kopirano iz spletne strani oznake na gumah.si

Lp
Golf 7.5 R 2017 2023 ->

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 Če nov 02, 2017 10:49 pm

To se kregajo že na večih forumih.
Sam se sploh ne bom spuščal v to, priznam pa da sem povsem pozabil na celoletne pnevmatike, kar precej spremeni zgodbo. To mislim glede tega katera oznaka določa ali je pnevmatika zimska, glede zakona je vseeno ali je zimska ali celoletna, samo M+S mora bit.

Ampak kar bi jaz rad povedal, in še nobenega nisem videl da bi, saj ko kupuješ pnevmatike, menda že od prej (večina nas namreč ni starih 18, da bi vedela samo za Eskimo S3 in mogoče Goodyear UltraGrip) vsaj približno veš kateri model ima katera znamka za zimsko gumo. Če se pa že lotiš kupovat, pa pogledaš vsaj še kak ADAC test in si napišeš modele. Drugo je če si ženska ali star fotr, za tiste verjamem da ne vedo.
No, če grem iz svoje glave napisat zadnje modele zimskih gum (garantiram da zdaj ne bom uporabljal Googla), in pri teh res ne rabim preverjat oznak M+S itd. na gumi: Goodyear UltraGrip 8, Dunlop WinterSport 5, Michelin Alpin 5, Continental ContiWinterContact TS860, Pirelli Sottozero (to sem kar na blef, nimam pojma, tudi ne slovijo neki po zimskih, samo najprej sem šel naštevat 6 vodilnih firm na svetu), Bridgestone - imena modela ne vem na pamet, Kleber Krisalp, Hankook Winter*Icept (nekje v imenu vem da je zvezdica), Sava Eskimo HP2 in S3+, za ostale pa res ne vem modelov na pamet. Res pa da niti ne poznam vseh levih firm, razen še parih Južnokorejskih kot sta Kumho in Nexen.

Celo temo sem pa zdaj samo na hitro preletel, sem pa v celoti prebral prvi post.
Meni je Avtotehna Vis dala še dražje cene (edino če so pri tebi mislili 100€ za navadno železno, potem so dali tebi dražje):
železno strukturirano platišče (to je ta o čemer je bilo govora, 5-krako) - 199,01€ (cente sem dal zraven zato, da se ve, da je številka prava)
železno platišče - 63,38€ (drugače jih v MatSport dobiš za 41,5€)

Itak sem že vedel, da ima Opel oderuške cene. Enkrat sem dal 380€ za regulator klime (ježek), in 120€ za masko in kable za radio, oboje se da dobit za vsaj pol manj. Samo informativno sem vprašal. V glavnem, avte imajo poceni, potem pa stran od njih, če ni res nujno (garancija).
Za alu nisem vprašal, je pa pri novem avtu pri opremi Enjoy za doplačat 100€ za strukturirane jeklene ter 250€ za alu. Se pravi je ena alu feltna potem nekje proti 250€. S cenami pri nas res precej pretiravajo, v DE pride 150€:
https://www.opel-accessories.com/opel_a ... r/39024544

Alu platišč imaš Made in Germany (Italy je pomoje samo Momo) precej na izbiro, je škoda denarja za originalne. 16" ni noben problem dobit za 75€ na kos.
Letne feltne so drugo, je zelo težko dobit aftermarket, ki tako lepo pašejo na avto kot originalne. Pri zimskih pa pomoje to ni tolk pomembno, kot si že sam rekel.
Začneš najbolje da na Avto.net:
https://www.avto.net/Ads/results.asp?zn ... ASC&stran=
Izogibat se je treba edino Gregorina s svojimi replikami.

Drugače so pa vodilne trgovine pri nas:
https://www.bartog.si/platisca-c-3607.aspx
http://felnar.com/ponudba/platisca/
http://www.matsport.si/pnevmatike-in-pl ... u-platisca
https://www.span.si/Alu_platisca/
http://www.alumoda.si/platisca

Glede ventilčkov sem pa sam dobil tukaj za 135€ + 19€ poštnina (to je skoraj pol ceneje kot original):
http://www.ebay.de/itm/4x-ORIGINAL-GM-O ... 2558993622

Za Autec iM TPMS iM4183 (40€ na komad), ki jih trži MatSport, so mi pa odgovorili, da ne delajo, da se ne povežejo, ne vem točno, ker je bolj jamral.

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Pe nov 03, 2017 8:09 am

Z znakom M+S je res zemšnjava.

Tukaj imajo npr gumo:

Dunlop Winter Sport 5 205/55 R16 91H
http://www.giga-gume.si/cgi-bin/rshop.p ... -281001__X

Tip pnevmatike: Zimske pnevmatike
M+S oznacitev s simbolom snezinko
EAN: 5452000470454
Izdelek št.: R-281001

Če pa grem v nakup za celotno kolo pa se izpiše samo:

Dunlop Winter Sport 5 205/55 R16 91H M+S oznacitev BSW z opisom gume, vendar pa brez podatka o tem ali ima zvezdico in podatka o EAN, št izdelka.

Jim moram pisat...

LP

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Pe nov 03, 2017 9:25 am

Dunlop Winter Sport .. pomoje ni zimska? Malo so te prestrasili s to snezinko in zdaj kompliciras po nepotrebnem.

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Pe nov 03, 2017 11:20 am

Kako to misliš, da ni zimska?
Že v imenu ima "winter", tudi v amzs reviji (test zimskih gum) je navedena.
Tako da je sigurno zimska. Možno je edino da je več modelov in nekateri nimajo zvezdice.

LP

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Napisal/-a Doche Pe nov 03, 2017 11:26 am

Sarkazem off..

Seveda je zimska. Ne oziraj se na te zvezdice itd.. s pisanjem so te spravili samo v dvome in nesigurnost. Kjerkoli bos zahteval zimsko jo bos dobil, brez skrbi, da ti bo nekdo prodal letno. Zvezdica gor al dol.

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Pe nov 03, 2017 11:41 am

OK, :)

Skrbi me tole:

https://www.oponeo.co.uk/tyre-article/w ... e-m-s-mark

Slika

Torej tukaj pišejo, da samo oznaka M+S ni dovolj, da mora biti zraven tudi snežinka.

LP

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe nov 03, 2017 12:01 pm

Evo, ko dobiš občutek, da te šank mojstri zajebavajo s kvazi informacijami, je čas, da se vsedeš za računalnik in pogooglaš:

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred ... =PRAV11344

in prebereš 4. odstavek 20. člena.

To je vse! Simpl.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Pe nov 03, 2017 2:43 pm

Hvala.

Zelo čudno, samo M+S.

Kaj pa triglav z snegom ;) . Ker druge spletne strani pravijo, da mora biti prisoten tudi ta znak.

LP

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe nov 03, 2017 3:05 pm

Če se boš zanašal samo na internetne strani, boš sčasoma največji revež...denarno in mentalno.

Katere internetne strani so to bile? Takšno zavajanje bi moralo biti kaznivo!

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe nov 03, 2017 5:24 pm

Zimska pnevmatika se v Sloveniji uradno reče vsaki z oznako M+S, koliko je taka pnevmatika primerna za konkretno zimo pa ni od te oznake odvisno.
Lep primer: tudi celoletne gume imajo oznako M+S, pa vemo, da za konkretno zimo ne bo dobra...

lubej
Novinec

Napisal/-a lubej Ne nov 05, 2017 6:43 pm

Še eno vprašanje.

Kako je z temi senzorji za pritisk. Glede na to da morajo sedaj vsi novi avti imeti te senzorje...

Ali je potrebno po vsaki menjavi gum, peljat avto na servis da "sparijo" skupaj senzor in avto elektroniko.
Oz lahko to naredijo tudi vulkanizerji ali pa se senzor že sam avtomatsko poveže z avtom?

LP

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Napisal/-a Doche Ne nov 05, 2017 6:49 pm

Imam ze tretji avto s senzorji in ce ni v potovalnem racunalniku opcija "ponastavi oz kalibriraj senzorje" je pa potem v meniju preko radia "reset" ali karkoli druga s senzorji. (2x Renault, 1x Seat)

ribko
Novinec

Napisal/-a ribko Ne nov 05, 2017 7:47 pm

lubej je napisal/-a:Hvala.

Zelo čudno, samo M+S.

Kaj pa triglav z snegom ;) . Ker druge spletne strani pravijo, da mora biti prisoten tudi ta znak.

LP

Da zadovoljiš zakonu je dovolj samo M+S (mud+snow), kar pomeni da je zimska guma; 3PMSF (THREE PEAK SNOWFLAKE) pa označuje, da je guma prestala test trakcije na snegu(index oprijema na snegu vsaj 1,07) pri polnem zaviranju z ABS v nevtralni prestavi iz hitrosti 28km/h na 8km/h . Se mi pa zdi da tvoj model ima 3PMSF, ker ga ima že skoraj vsaka dokaj solidna zimska in celoletna guma, ki je zasnovana na zimski gumi. Moj primer, na drugem avtu so montirane celoletne (goodyear vecor 4 season Gen-2) pa imajo oznako M+S, 3PMSF in all seasson.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Ne nov 05, 2017 8:02 pm

Doche je napisal/-a:Imam ze tretji avto s senzorji in ce ni v potovalnem racunalniku opcija "ponastavi oz kalibriraj senzorje" je pa potem v meniju preko radia "reset" ali karkoli druga s senzorji. (2x Renault, 1x Seat)

Pri astri je potrebno na servis, da sparijo, kalibrirajo... Ker so wireless oziroma v samih ventilih...

Edit: obstaja tudi kitajski ponaredek orodja za kalibracijo na ebayu vendar se po moje ne splača, ker ni poceni. Tako, da je potreben obisk servisa ja.
Jaz grem verjetno jutri, ker mi sedaj lučka sveti. Odvisno koliko imajo kaj prosto.

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Napisal/-a Doche Ne nov 05, 2017 8:37 pm

Tudi Renault ima enako (Clio, Megane) kot Astra.. ampak lahko vse sam uredis. Ali mislis to samo prvo kalibracijo in potem lahko v nadalje menjas sam doma in je to to?

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Ne nov 05, 2017 8:40 pm

tomzzi je napisal/-a:
Doche je napisal/-a:Imam ze tretji avto s senzorji in ce ni v potovalnem racunalniku opcija "ponastavi oz kalibriraj senzorje" je pa potem v meniju preko radia "reset" ali karkoli druga s senzorji. (2x Renault, 1x Seat)

Pri astri je potrebno na servis, da sparijo, kalibrirajo... Ker so wireless oziroma v samih ventilih...

Edit: obstaja tudi kitajski ponaredek orodja za kalibracijo na ebayu vendar se po moje ne splača, ker ni poceni. Tako, da je potreben obisk servisa ja.
Jaz grem verjetno jutri, ker mi sedaj lučka sveti. Odvisno koliko imajo kaj prosto.

vsak mal bolsi vulkanizr ima tako orodje tko da tam kjer bos montiral ti bodo tudi to uredili.
seveda proti plačilu
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov