Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Re: Cene naftnih derivatov

Napisal/-a whitee Sr mar 09, 2022 6:38 pm

Seveda ne, saj gre razvoj naprej, ljudje so vedno bolj pametni. Pričakovano je, da so ugodni pogoji za življenje. Čemu potem vsa tehnologija in znanost?

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Pe mar 11, 2022 12:33 pm

Vsi, ki povečujejo cene energentov, ropajo lastno prebivalstvo, saj Rusija izvaža nafto in plin po enakih cenah kot v predhodnih mesecih.
V Petrolu in OMV-ju so v deliriju, saj bod dodatki, dividende in plače na zavidljivem nivoju.
Madžarska in Srbija sta zadržali cene goriv kot pred krizo. Verjetno tudi drugje po svetu. Sloveniji seveda ni uspelo.
Slovenske oblasti so podlegle naftnemu lobiju prekupčevalcev v korist geopolitičnih interesov Zahoda.
Preko 2 eur/liter? Možno.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Pe mar 11, 2022 1:59 pm

Včeraj je bil članek na moje finance da je šla na svetovnih trgih dol .....

Moje mišljenje pa je, da bo Janša znižal trošarine in bo šla nazaj cena na pod 1.5.

PS. Samo zato, da bo Janša zrihtal (predvolilni bonbonček) v resnici nas pa nateguje ko Pras..

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Pe mar 11, 2022 4:31 pm

Tudi Srbija je spravila cene na predkrizni nivo. Verjetno zaradi volitev v aprilu, ampak bistveno je, da država lahko regulira cene goriva.
Ne vem kje kupujejo surovo nafto, vem pa, da imajo z Rusijo brezcarinski režim. Pa še edina država v Evropi so, ki imaj privilegije za poceni plin.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Pe mar 11, 2022 5:39 pm

Bolj se mi zdi, da ja. Bo pa seveda manj gneče na Jadranu. Preko 2 eur/liter slovenska ekonomija na srednji rok ne more prenesti. Pojedla nas bo inflacija. Brezposelnost, likvidnost...
Glede cen goriv se mi odpirata dva vidika:
1. Katkoročnen umeten dvig cen (OPEC) s politično-medijskimi cilji radikaliziranja negativnega mnenja o Rusiji. Vsaj na Zahodu. Cene naj bi se v kratkem ali vsaj po sklenjenem premirju, vrnile v normalo.
2. Dolgoročni dvig s tendenco nenehnega naraščanja (tudi umetno) s ciljem udariti po srednjem ekonomskem razredu in uničenju globalne ekonomije. Če se bodo spopadi nadaljevali dlje kot dva meseca, se znajo zadeve spremeniti v državljansko vojno, ki lahko traja v nedogled.

V Rusiji je bencin nekaj manj kot 0,5 eur.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas To mar 15, 2022 1:22 pm

Nisi pravilno percipiral mojega zapisa.
Naj poenostavim svoje misli v enem stavku: Vlada mora regulirati cene goriv zaradi širših družbenih interesov, pri teem pa vsekakor dopuščati možnost dobička (ki je omejen) domačim naftnim preprodajalcem.
---------------
Pozabi na izrabljene floskule o svobodni ekonomiji in podjetniški pobudi, ker je v primeru goriv v igri pohlep, egoizem in kratkovidnost naftno-prekupčevalskega lobija.
Ogromno držav ima varovalko regulacije cen goriv - in tudi osnovnih življenjskih potrebščin. Pred nami so težki časi.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To mar 15, 2022 1:32 pm

Jaz sem pa mislil, da ti gre samo Janša na živce in - sicer z ukrepi, ki jih vlada mora tako ali tako sprejeti - še točke nabira. Smola.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas To mar 15, 2022 1:59 pm

Imam averzijo do vseh političnih opcij. Interesna združenja, ki so korumpirana in ne delujejo v dobrobit državljanov. Ni v igri samo tvoj vodja. Ne boj se.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To mar 15, 2022 2:16 pm

Ni moj vodja.
Dovolj sem pameten, da se ne vežem na nobeno stranko.
Še bolj pa ne na take, ki uporabljajo preživete in neučinkovite prijeme. Večina politikov pa itak samo pri besedah ostaja, ker za prijeme je treba pokazati nekaj korajže več.

O vsem, kar se dogaja si moraš pri sebi ustvarit mnenje. Presejati kaj je dobro in kaj slabo. Večini se tega ne zljubi - "samo da ni Janša" je za take žal največji domet.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso To mar 15, 2022 4:18 pm

Jaz bi šel še korak naprej in se vprašal, zakaj pa osebki, ki so si dejansko izmislili kot sedaj vidimo neupravičen dvig cen, ne bi bili kaznovani? Ne moreš cene dvigniti samo zato ker jo lahko, kje je potem meja? S temi reguliranimi cenami, bodo sigurno preživeli vsi trafikerji z nafto, brez skrbi... torej bi blo vse kar je več, več samo zato ker lahko... zakaj ne bi ti preseravneži sedaj plačali mastne kazni na požrešnost s svojim denarjem? V tem primeru je bilo dejansko dokazano, da je šlo za golo oderuštvo.
Kdaj pa nastopi komisija za pregled kartelnih dogovorov? Če pa tu ni jasno kaj se dogaja, ne vem...

Sej mi je precej jasno kako laufa svet, ampak ena razumna mera mora obstajati. Mislim, da so samo zaradi razumnosti skandinavske države toliko "naprej".

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 To mar 15, 2022 7:28 pm

limas je napisal/-a: Cene goriv so bile regulirane s strani vlade še pred prihodom Janše na ablast. Sedanja vlada je popustila naftnemu lobiju in sprostila cene. Cene so šle v nebo. Vlada se je ustrašila reakcije državljanov, v mislih pa ima tudi prihajajoče volitve. Vlada zopet regulira cene goriv na cca 1.5 eur/lit.

Ergo, vladi ni bilo treba sploh odpravljati mehanizma regulacije cen goriv!

Če bi bil bolje informiran, bi vedel so sprostitev cen uvedli pred dvemi ali tremi mandati. Se pa strinjam z nadzorom cen.
Nekateri imajo 3 sekundni spomin, z takšnimi je najlažje manipulirat. So pravi kandidati pred volitvami.

HitriZajcek
Novinec

Napisal/-a HitriZajcek Sr mar 16, 2022 8:00 pm

boštjan_01 je napisal/-a:Lahko kar sebi osvežiš spomin. 1.10.2020 je začel veljati ukrep. Ukrep (uredba ali karkoli že) se sprejme prej (in ne samo en dan prej). Sprejeli so da se bo najprej sprostilo na avtocestah, kasneje pa vse. Ta vlada je samo sledila, kar je bilo zakoličeno v prejšnjih vladah.

Pajade - ta vlada ni imela prav nobenih nobenih težav spremeniti marsikaj v svojem mandatu (toej ne-slediti zastavljenemu od prejšnjih vlad). Enako ni imela težav tik pred volitvami zamrzniti regulacije. Je to tudi maslo prejšnjih vlad, ta pa samo sledi?

Nakladaj komu drugemu.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr mar 16, 2022 10:13 pm

Na zelo kratko sem samo razložil kako je bilo z regulacijo in sprostitvijo cen goriva. Ničesar drugega.
Če ne bi nekateri iskali puške v koruzi, bi to opravila ena druga vlada.

enapi
Nov uporabnik

Napisal/-a enapi Če mar 17, 2022 8:16 am

Cena goriva na BS ni odvisna samo od cene surove nafte. BS ne kupuje surove nafte, ampak njene derivate (bencin, dizl). Ponavadi se cene surove nafte in derivatov gibljejo usklajeno. Sedaj pa so se derivati podražili bolj kot surova nafta. Razlog za to je vojna in blokada pomorskih poti v Črnem morju, preko katerih v Sredozemsko morje vpluje večina tankerjev. Druga zadeva: cena nafte na borzah je v USD. Zato treba upoštevati tudi menjalni tečaj USD-EUR, ki pa trenutno za nas ni ugoden. Če dam primer. Cena nafte je bila pred kratkim 130USD, kar pri menjalnem tečaju (1EUR = 1,1 USD) pomeni 117€. Pred leti, ko je nafta dosegala rekorde pri 150USD za sod, je bil menjalni tečaj 1EUR = 1,5USD. Kar je takrat pomenilo 100EUR za sod. Tako je trenutno nafta najdražja, če gledamo ceno v EUR. Potem so tu še trošarine in marže trgovcev.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Če mar 17, 2022 5:29 pm

Ena špekulacija, totalno neuradna in se je ne da potrditi, se mi pa zdi dokaj možna. Baje da kontrabanterji z gorivi, vkolikor bi prišlo do pomanjkanja kar ocenjujejo kot realno čez par mesecev, načrtujejo zaustavitev prodaje kurilnega olja do naslednje kurilne sezone. Tudi zamrznitev cen ni zadel kurilnega olja samo zato, da bi na ta način odvračali tankanje za naslednjo kurilno sezono. Ja imam še peč na kurilca in sem pričakoval, da bodo spustili nazaj na nekaj čez 1€/l, pa se ni nič zgodilo.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas To mar 22, 2022 10:42 am

Na Nizozemskem 370 voznikov na teden ne plača natočenega goriva, ampak samo odpeljejo. Podatek za marec. Bojda Maročani in ostali priseljenci.
Pri nas se to dela z ukradenimi tablicami.
V tistih bolj divjih državah pa se krade gorivo iz rezervoarjev.
Še slabše bo.
Relativni mir imamo znotraj 30-dnevnega obdobja omejitve cen, potem bo veselica.
Vse več je tudi prekininev proizvodnje vozil zaradi izpada oskrbovalnih verig. Bojda je iz Rusije in Ukrajine prihajalo ogromno sestavnih delov in surovin.
In v Rusiji je liter bencina še vedno 0,5 eur.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer To mar 22, 2022 6:57 pm

Vsi delajo izgubo ....

Zato je pa VW z bistveno manjšo prodajo za 451% dvignil dobiček.
Vsi delajo izgubo. Kot vsak delodajalec.

Kokr so fukn... Naši organi so sigurno pogledali kake imajo nabavne vrednosti, da ne tolčejo izgubo.

https://siol.net/avtomoto/novice/volksw ... kov-575116

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas To mar 22, 2022 9:21 pm

Indija je tretji največji uvoznik nafte. Z Rusijo so sklenili zelo ugoden sporazum s popustom po sistemu rublja-rupi. Indija je praktično ohranila ceno goriv pred krizo. Kitajska podobno, saj kupuje nafto od Irancev in Arabcev z juani.
Tudi Slovenija lahko vzdržuje liter bencina na 1,2 eur, ampak kaj ko je za našo ablast bolj pomembno prekiniti ekonomske odnose in vzdrevati sankcije za ceno lastnega ekonomskega samomora in siromašenja državljanov, kot pa racionalno in suvereno vodenje ekonomske politike. Vsaj od sosednje Madžarske se lahko nekaj pametnega naučimo.

nasamorpheus
Novinec

Napisal/-a nasamorpheus Sr mar 23, 2022 6:11 pm

Ne mi govoriti Slovenija, pa oblast ampak povej kdo.. SDS pa un bolnik Janša, ki se je sedaj obrnil proti Rusiji tako kot se vedno obrača ..po vetru.. Še par mesecev nazaj je pa častil Ruse kot bogove.. ma dej dej, kratko lajtngo ma večina njegovih pristašev

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Sr mar 23, 2022 8:31 pm

Saj sem napisal kdo: ablast
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov