Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To maj 11, 2004 8:07 am

Hm, vidim da so mnenja deljena (no saj se mi je zdelo).

Pa vendar. Najbolj me skrbi, v kakšnem stanju so rabljene mašine. Če drugega ne, imajo ponavadi več kilometrov (kar je sicer logično, zato ljudje tudi kupijo dizla); če je turbodizel res bolj občutljiv pa tudi ne veš, kako je z njim ravnal prejšnji lastnik. Sicer en moj kolega pozna tipa, ki dela na VW servisu in je šel zraven, ko je kolega šel kupovat svojega golfa. Ga bom prosil, če bi ta človek tudi meni malo pogledal avto, preden bi ga kupil. Ampak tudi on ne vem če bi mogel dobro ugotoviti stanje motorja, kvečjemu če bi ga prav v servisno delavnico peljal prečekirat.

Itak pa pravim, da o dizlu niti ne bi toliko razmišljal, če se ne bi ravno v te rabljene golfe zapičil, ker je pač na trgu relativno malo bencinarjev (razen 1.4, kar se mi zdi tudi zame nekoliko prešvoh).

Pa še foter dela paniko - mu zadnjič omenim "hej mogoče bi pa kupil rabljenega TDI" pa mu je kar mrak na oči padel češ da se je en njegov znanec fino zajebal z rabljenim dizlom - imel same težave. No to je bilo sicer okoli 6 let nazaj, pa šlo je menda za nekega citroena. Fotr sicer nikoli ni imel dizla, je pa očitno pod vtisom horror zgodbic pred 15-20 leti, ko so ljudje kupovali sarajevske golfe JD (in verjetno vsi tankali cviček), pa je menda (?) pogosto crknila bosch pumpa in je bilo treba za popravilo plačati takrat bajnih 1000 mark..

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon To maj 11, 2004 8:13 am

_spirit_ je napisal/-a:
andrej777 je napisal/-a:
Asterix je napisal/-a:ko je hladno, vedno pustim prizganega 10 minut, pa potem grem...

Ja samo to je kao slabo ker avto le še dlje časa deluje hladen in je večja obraba. Spelal naj bi takoj samo pol vsaj nekaj mint vozil z nizkimi obrati.

Vse skupaj je samo en bla bla bla...
Dam za primer avto, ki sem ga vozil kadar sem opravljal izpit - Seatovo Ibizo 1,9SDI. Koliko ljudi je že prevozil ta avto veš sam, kakšna so speljevanja, spuščanje v visoke obrate, crkavanje motorja in pa predvsem ogrevanja katerega je malo nič... Kadar sem imel jaz avto v rokah, je imel 185.000km. Avto je delal ravno tako, kot dela zdaj moj 1,9TDI. Če ne bi vedel, si sploh ne bi predstavljal da ima toliko km! In še nekaj, dizli so tudi zato bolj vzdržljivi, ker se vrtijo na nižjih obratih kot bencinci!

Čaki mal SDI mašine so pa mal drgač kot pa turbodizli. Ker ni turbine lahko zdržijo res veliko, sej pr TDIjih, če se bo kej pokvarlo bo to skor sigurn turbo, ki ga pa pri SDIju ni. Tako da ne moreš primerjat oba.

Pa res je, da avta kupuješ zase ne za unga k ga bo od tebe kupu.
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To maj 11, 2004 12:42 pm

ČE mene prašaš bi si kupu bencinca, če res misliš vozit samo par km na dan, ker se ti dizel ne splača. Dizel se niti ogrel ne bo, pa ga boš že ugasnil - dizli so za dolge ture in ne za kratke relacije, sploh pa ne za po mestu od križišča do križišča.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če maj 13, 2004 9:33 am

Pa še ena zadeva mi je prišla na misel - tankanje kurilca!

Sem pobrskal po temle forumu in če prav razumem, uporaba kurilca lahko škodi sodobnejšim dizlom (TDI).

Sicer jaz osebno če bi imel TDI, ne bi tankal kurilca, ampak če kupujem rabljenega, nikoli ne vem, kaj je noter točil prejšnji lastnik...
šit.. še ena stvar, na katero moram pazit...

Ima kdo kako misel še glede tega?

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Napisal/-a Nixxon Če maj 13, 2004 9:55 am

To glede kurilca ni preverjeno. Znalo bi sicer bit. Men sicer še vedno ni čisto jasno, a je kurilc res samo obarvan al je še kkšna druga fora.
Slika

Uporabniški avatar
kr3mn1
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a kr3mn1 Če maj 13, 2004 10:18 am

kup bencinarja. za take km. ne bos nic prisparal. sam vozim tdija in vem ker pac nisem pocasen na cest mi pozge 8-9 litrov dokler je mrzel. za take relacije bo bolse in ceneje bencinar.

drgac pa se mors odpeljat ne na mestu laufat. ker ima premajhen pretok olja pod standgasom ko je se mrzel. dokazano z nekaj deset testi.

lp, kr3mn1
...narodni heroj...

Uporabniški avatar
Quik
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a Quik Če maj 13, 2004 10:38 am

seprav pol TDIja zalafas (pol sepa zavežes pa pocas spedenas pocakas max 1 min) pa se odpeljes pocas z nekje obrati do 2000?

Uporabniški avatar
kr3mn1
Stalni uporabnik

Napisal/-a kr3mn1 Če maj 13, 2004 10:42 am

Quik je napisal/-a:seprav pol TDIja zalafas (pol sepa zavežes pa pocas spedenas pocakas max 1 min) pa se odpeljes pocas z nekje obrati do 2000?

zadetev v crno. :)
...narodni heroj...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če maj 13, 2004 11:38 am

kr3mn1 je napisal/-a:
Quik je napisal/-a:seprav pol TDIja zalafas (pol sepa zavežes pa pocas spedenas pocakas max 1 min) pa se odpeljes pocas z nekje obrati do 2000?

zadetev v crno. :)

TO VELJA ZA VSAK AVTO, RAZEN ZA TURBINCE LAHKO ŠE MAL VEČ POČAKAŠ.

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Napisal/-a Nixxon Če maj 13, 2004 11:41 am

Pa prvih par kilometrov šaltat pri pribl. 2500 o/min, vsaj za navadne bencince to velja.
Slika

Uporabniški avatar
kr3mn1
Stalni uporabnik

Napisal/-a kr3mn1 Če maj 13, 2004 12:42 pm

Nixxon je napisal/-a:Pa prvih par kilometrov šaltat pri pribl. 2500 o/min, vsaj za navadne bencince to velja.

ja dizla bos pa kje? pri 950? :)
...narodni heroj...

Uporabniški avatar
kobreti
Uporabnik

Kraj: MB

Napisal/-a kobreti Če maj 13, 2004 1:12 pm

kr3mn1 je napisal/-a:
Nixxon je napisal/-a:Pa prvih par kilometrov šaltat pri pribl. 2500 o/min, vsaj za navadne bencince to velja.

ja dizla bos pa kje? pri 950? :)

Ne pri 850 :P

Uporabniški avatar
kobreti
Uporabnik

Napisal/-a kobreti Če maj 13, 2004 1:12 pm

Vglavnem zato ,kolk boš avto rabi si rajš vzam bencinca!!! 8)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če maj 13, 2004 1:39 pm

Vglavnem zato ,kolk boš avto rabi si rajš vzam bencinca!!!
Ja saj verjetno bi bilo to čisto v redu. Težava je samo v tem, ali bom kakšnega primernega 1.6 sploh dobil (ker sem pač izbirčen glede barve, opreme, itd..) Saj zato sem pa sploh začel razmišljati o dizlu.

Mah, enga moram probat v vožnji, pa da vidim, če mi je sploh všeč. Sicer skoraj nobenga ne poznam ki bi imel dizla, ampak se bom že kaj spomnil.

Uporabniški avatar
kobreti
Uporabnik

Napisal/-a kobreti Če maj 13, 2004 3:27 pm

Heh no odgovore si dobil tukaj zdaj še samo ti morš odločit ,če ti sploh paše za vozit in najt idealno kombinacijo barve in opreme!!!
Kar pomojem nebo težko saj je kr dosti takšnih avtov!!!! :wink:

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To maj 18, 2004 2:14 pm

Aja pa še to:

berem, da se dizli segrejejo počasneje kot bencinarji, kar naj bi med drugim pomenilo tudi dalj časa mrzlo notranjost avta pozimi. Kakšne so izkušnje tistih, ki imate dizle (predvsem seveda golf TDI)?
Če to drži, ali se da naknadno vgraditi ogrevane sedeže, ki jih nekateri sicer že imajo? (ampak to je najbrž drag hec, čeprav zna bit v redu - fotr je to dobil zraven v Peugeotu 306, čeprav je bencinar, in je pozimi to jako fino )

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To maj 18, 2004 2:22 pm

niti ne...se mi notranjost ogreje v cca. 2km... počasne vožnje da ne bo pomote...

in ja:ogrevane sedeže se da tudi kasneje vgraditi... to je itak taka kako bi ti razložil ogrevalna folija in tisto se pač vgradi pod prevleko sedeža... :wink:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr maj 19, 2004 7:41 am

Jst mam bencinarja, pa se prvih 10km vozim pri 750 do 1000 obratih (več se tut ne morem - cestna podjetja pač), pol pa mogoče do 3000 obratov, večinoma pa 2500 in 100km/h, pa imam porabo 6 do 7,5 litra v 19 let starem avtu.

H2SO4
Nov uporabnik

Napisal/-a H2SO4 Sr maj 19, 2004 2:45 pm

hi!

jaz bi kupo bencinarja. dizl se pomoje splača če delaš cca 20.000 km na leto ali več.
pred mesecem in pol sem kupil golfa IV karavan tdi 90 km, letnik 2001. ohranjen je bil v nulo, po števcu 70.000, na pooblaščenem servisu pa sem izvedel, da je avto že lani avgusta imel 135.000 km, nakar me je minilo do avta, sem ga zamenjal. hočem povedati tole : če boš kupil dizla se prepričaj, da je kupljen v sloveniji, kajti uvoženi imajo velikokrat zbite km. pri dizlu (redno in pravilno servisiranem) mašine držijo tudi 300-400k km, vendar pa lahko začnejo drugi deli avtomobila štrajkati (roke, lagerji ...). samo za orientacijo : pri golfu stane menjava zobatega jermena (menja se na 90.000 km) delo + material = cca 140.000 sit. tako so mi rekeli na poobleščenem avtoservisu za VW.

kot pa sam praviš da nisi za dirkalne vožnje, ti toplo priporočam bencinarja, saj je začetna nakupna cena za najmanj 200.000 nižja za bencinarja kor pa dizla. raje kupi bencinarja z več opreme, kot pa opipanega dizla.

lp ,boštjan
Hitrost šele spoznaš ko se ne moreš pravočasno zaustaviti.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Sr maj 19, 2004 3:08 pm

H2SO4: Sicer nimam TDIja, mam pa Golfa IV 1.6 in se jermen ne menja na 90kkm ampak pri 120k. Tud ne vem od kje cena 140k. Material ki ga rabis za zamenjat pri menjavi jermena je sam jermen, natezalnik in pa vodna pumpa (samo zarad lezajev) in je cena okol 50k tole. Bom pa tocno ceno povedu cez cca 5kkm k bo servis pr cca 115kkm.

Moj predlog: Benciner. Ksnga dobrga dizla pusti zame :twisted: . No ja, cez dve leti :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov