Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
_spirit_
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a _spirit_ Ne jun 27, 2004 1:31 am

5 litrov je pa vsekakor premalo... govorim iz lastnih iskušenj mojega 100km dizla ;)

Asterix je napisal/-a:
INFINITI je napisal/-a:
D.J. je napisal/-a:
Tommo je napisal/-a:In kaj praviš na to da imam jaz z svojim 110 KM TDI-jem z non-stop uzgano klimo in zelo hitro voznjo povprečno porabo 5 litrov ???

Buče :cry

Enako :lol:

nea ga seri s 5 litri pri 110 KM.
kolega ma cordobo sdi 64 km, pa mu 5 litrov zere, ti pa mas skoro 50 km vec...
ni sans.

Drugače pa asterix ne moreš vedno tako primerjat, močnejša mašina lahko pri enaki hitrosti porabi tudi veliko manj... Lep primer moja Ibiza 1,9 tdi 100km pri vožnji 130km/h porabi 6-7l, od očeta Audi pa je 4,2 z 310km, pa pri vožnji 130km/h porabi malo več kot 8l. Je res da je moč pri obeh močno različna, ampak to je samo primer kaj sem ti hotu povedat. :wink:

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne jun 27, 2004 4:19 am

No ja zanimivi primerjave delate ni kaj :)
Sej zna bit bencinc ob normalni vožji tud varčen. Sam je fora da bencinca mal stisneš pa se mu poraba dvigne za par litrov ali celo podvoji( gledano na skupni tank)
Lep primer je bla moja prejšna petka. Med tiščanjem je en tank (40l) zadostoval za slabih 400km. Kar znaša poraba okol 10l/100km
Če si vozu lepo lagodno si nardil okol 600 km z enako število litrov.Kar znaša porabo okol 6l/100km. Bil pa je motor 1.1 45PS
zdej dizl (1.6 55PS) pa sem lih včer tankal 33l pa je blo 800km. kar znaša pičle 4.1l/100km :shock: pa to na 13 starem dizlčku....
:wink: :wink: Če pa mam težko nogo pa nardim okol 600km. kar znaša porabo okol 6l/100km.
Sklep: pri dizlu se pozna dost manj na porabi neglede na vožjo.
Je pa res da ni tizga adrenalina, ki ga maš pri bencincu ko ga stisneš nad 6k RPM, sam se mi pa smeji ko grem tankat :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo Ne jun 27, 2004 5:36 am

Umm, nov Audi A4 1.9 TDI 160hp, 4 osebe v avtu, relacija Novo mesto - Fernetiči, v manj kot eni uri do tja, hitrost okol 190-200km/h večino časa, poraba pa 6.8l/100km. S klimo jasno...

Uporabniški avatar
dejan84
Poznavalec foruma

Kraj: Cesta moj duma

Napisal/-a dejan84 Ne jun 27, 2004 10:08 am

Da se še jst pobaham:

VW polo 1.2 12V 65KM: relacijska vožnja brez prižgane klime (kamnik-bled-cerklje-bled-kamnik): 210 km -------> porabil 28L: povprečna poraba skoraj 13L/100km!!!!!

:twisted: :twisted: :twisted:

Je hudič, če maš težko nogo, avto noče it pa nikamor :P
Zakaj vozniki hond v dežju vozijo tako hitro? Ker bežijo pred rjo :D

Uporabniški avatar
Tommo
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Tommo Ne jun 27, 2004 10:18 am

Asterix je napisal/-a:
INFINITI je napisal/-a:
D.J. je napisal/-a:
Tommo je napisal/-a:In kaj praviš na to da imam jaz z svojim 110 KM TDI-jem z non-stop uzgano klimo in zelo hitro voznjo povprečno porabo 5 litrov ???

Buče :cry

Enako :lol:

nea ga seri s 5 litri pri 110 KM.
kolega ma cordobo sdi 64 km, pa mu 5 litrov zere, ti pa mas skoro 50 km vec...
ni sans.
¸

Sam neki ti povem tut sam sem mel Cordobo sdi s 64 KM pa mi je zrla 5,5 pa tut do 6 litrov.
Tut sam sem se cudil tej porabi s 110 KM TDI motorjem. Drugač pa poglej podatke o porabi
in razliko porabe pri navadnih SDI in TDI motorji.
Pri TDI-jih je poraba manjsa.
..::::..SEAT..::::..POWER..::::..

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Ne jun 27, 2004 10:40 am

TDI motor (110 »konjev«) brez posebnih težav doseže porabo 5 l/100 km.
Lastnik je navedel, da naredi 4000 km mesečno, kar pomeni dobrih 130 km na dan. Gre torej najprej za varčen motor, za povrh pa še daljše relacije, ki prinesejo pri vsakem motorju oz avtomobilu ugodno porabo. Vendar gre v tem primeru (poraba 5 l/100 km) za umirjeno vožnjo, max hitrost 90-100 km/h – motorni vrtljaji v območju 2000 obratov v minuti, ravna cesta brez vzponov, konstantna hitrost, brez kakšnih sunkovitih pospeševanj … Kar razumem kot umirjeno, lagodno vožnjo.
Nikakor pa ne more TDI motor (110 »konjev«) pri zelo hitri vožnji porabiti 5 l/100 km. O tem kaj je hitra vožnja pa sem se že razpisal.
Primerjava porabe motorja SDI (64 »konjev«) z TDI ( 110 »konjev«) pa govori o pomanjkljivem znanju avtorja glede vsega kar se dogaja pod motornim pokrovom avtomobilov z omenjenima »agregatoma« oz prenosu moči do pogonskih koles.

LP

Uporabniški avatar
D.J.
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a D.J. Ne jun 27, 2004 10:42 am

Slika
Hehehehe
Izognite se nerazumnim kaznim za prehitro vožnjo - www.radardetektor.si

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Ne jun 27, 2004 10:51 am

D.J. Ali imaš to "zadevo" na sliki doma »na zalogi« oz v večjih količinah? Ko je »Noč čarovnic« potrebujemo to "zadevo", pa bi bilo dobro imeti stalnega »dobavitelja«.

LP

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz40 Ne jun 27, 2004 12:39 pm

Mojster Miha: Najdu sem zemljevid in pogledal kje točno sem se vozil: Štart:Dobrna, čez Velenje, Gorenje, Letuš in potem na AC zapeljal pri izvozu Šentrupert. Potem po AC do Trojan, od Trojan dalje pa po stari cesti čez Domžale, Trzin. In v Ljubljani sem moral prit v Moste.

Če zdej računaš povprečno hitrost, moraš upoštevat to, da je okoli Gorenja en sam klanec in sicer ozka, zavita cesta, kjer je treba pogosto šaltat tudi v prvo, da seje treba ustavit na cestnini, da so od Trzina do Lj neprestano semaforji in vidiš da to ni bila počasna vožnja. Ni bila vrtoglava ampak tut počasna ne.

Aja pa nisem se vozil in sproti gledal porabe, ampak sem iz firbca pogledal doma kakšna je in skoraj izgubil oči.

Tko da že omenjeni stereotip v mojem primeru definitivno NE velja. Seveda dizel manj porabi ampak tolko razlike kot nekateri mislijo pa sploh ni. Mogoče pred leti, sedaj pa tut približno ne.

LP
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
De_Tomaso
Uporabnik

Napisal/-a De_Tomaso Ne jun 27, 2004 1:22 pm

Mojster Miha je napisal/-a:De_Tomaso. Za kateri bencinski oz dizelski motor gre? In v kakšnem avtu se »vrti« (se je "vrtel") eden oz drugi?

LP

sedaj 147 JTD

prej 156 1.8 T.S.

Res pa je, da sem bolj oster voznik in skoraj vsak vikend moj avto naredi še kakšnih 100 dodatnih ostrih kilometrov zgolj za mojo dušo.

Uporabniški avatar
Loopz
Stalni uporabnik

Napisal/-a Loopz Ne jun 27, 2004 1:40 pm

Mojster Miha je napisal/-a:TDI motor (110 »konjev«) brez posebnih težav doseže porabo 5 l/100 km.
Lastnik je navedel, da naredi 4000 km mesečno, kar pomeni dobrih 130 km na dan. Gre torej najprej za varčen motor, za povrh pa še daljše relacije, ki prinesejo pri vsakem motorju oz avtomobilu ugodno porabo. Vendar gre v tem primeru (poraba 5 l/100 km) za umirjeno vožnjo, max hitrost 90-100 km/h – motorni vrtljaji v območju 2000 obratov v minuti, ravna cesta brez vzponov, konstantna hitrost, brez kakšnih sunkovitih pospeševanj … Kar razumem kot umirjeno, lagodno vožnjo.
Nikakor pa ne more TDI motor (110 »konjev«) pri zelo hitri vožnji porabiti 5 l/100 km. O tem kaj je hitra vožnja pa sem se že razpisal.
Primerjava porabe motorja SDI (64 »konjev«) z TDI ( 110 »konjev«) pa govori o pomanjkljivem znanju avtorja glede vsega kar se dogaja pod motornim pokrovom avtomobilov z omenjenima »agregatoma« oz prenosu moči do pogonskih koles.

LP

bravo!!!

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Kraj: Kolomban

Napisal/-a Skull23 Ne jun 27, 2004 1:46 pm

tomaz40 je napisal/-a:Tko da že omenjeni stereotip v mojem primeru definitivno NE velja. Seveda dizel manj porabi ampak tolko razlike kot nekateri mislijo pa sploh ni. Mogoče pred leti, sedaj pa tut približno ne.

LP

Js sem mel bencinca 1.6 in zdej dizla 1.9 teža ja bla tam tam, dizel pa mi ob precej hitrejši vožnji (ker manj porabi ga lahko bolj šponam, ker me manj boli srce za ke$) porabi skoraj polovico manj kot bencinc. (iste relacije, ista znamka avta, isti model). Poanta je samo v tem da ti za met porabo 6l moraš vozit kot po jajcih, js pa tudi če dirkam ne morem prit na 7. (s tem da je še dizel gorivo tolko cenejše od benza)

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Ne jun 27, 2004 2:07 pm

Skull23 je napisal/-a:
tomaz40 je napisal/-a:Tko da že omenjeni stereotip v mojem primeru definitivno NE velja. Seveda dizel manj porabi ampak tolko razlike kot nekateri mislijo pa sploh ni. Mogoče pred leti, sedaj pa tut približno ne.

LP

Js sem mel bencinca 1.6 in zdej dizla 1.9 teža ja bla tam tam, dizel pa mi ob precej hitrejši vožnji (ker manj porabi ga lahko bolj šponam, ker me manj boli srce za ke$) porabi skoraj polovico manj kot bencinc. (iste relacije, ista znamka avta, isti model). Poanta je samo v tem da ti za met porabo 6l moraš vozit kot po jajcih, js pa tudi če dirkam ne morem prit na 7. (s tem da je še dizel gorivo tolko cenejše od benza)

Se popolnoma strinjam. Dizel manj porabi in tut nafta je cenejša od bencina. Tu ni nikakršne dileme. Namen te teme je to, da ljudje vidite da dizel in bencinar ni dan in noč. Naj povem n-tič. Nisem vozil po jajcih. Vožnja je bila popolnoma normalna in med vožnjo sploh nisem gledal na porabo. Poraba je tako majhna zato, ker sem se vozil enakomerno in ne zaletavo, to pa zato, ker je bila cesta dokaj prazna. Ampak veliko ljudi na tem forumu verjame, da bencinar požre dvakrat toliko kot dizlaš. Ni res. Probejte ob normalni vožnji z dizlom pokurit 3 litre.

Še enkrat: Se 100% strinjam, da dizli popijejo manj in da je nafta cenjša. Se tut 100% strinjam, da ob počasni vožnji poraba močno pade in je lahko tut BMW 750 relativno varčen ampak vožnja na tej relaciji ni bila počasna in je poraba popolnoma naključna. Nima vsak bencinar s klimo porabe nad 13 litrov takoj ko se dejansko premika. To je namen posta.

LP

PS:če bi kupoval avto danes, bi kupil dizla ampak mora imet vsaj 170KM pa govorim o večjem avtu ne swift, P106, AX,...

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Kraj: Kolomban

Napisal/-a Skull23 Ne jun 27, 2004 2:37 pm

No pol se pri usem strinjamo. Fora je da ti benzinar popije unih par litrov ven pol pa še cena goriva doda svoje in pol je jasno zakaj je dizel "cenejši".

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid Ne jun 27, 2004 7:05 pm

Jest se vozm 110km po avtocesti, mi porabo kaže na 7l, z mašino 2.8.
Sam taka vožnja da cagar gledas je brezvezna
Slika Slika

Uporabniški avatar
CST™accim
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a CST™accim Ne jun 27, 2004 7:09 pm

jao jao...srečkoti :P men pa tko moj tip vožne kur 9-12 lit. (1.5 mašina!! :evil: ) drugač se ga da pa spravt na 6,5 sam...jao no sj nism f***en :D

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Ne jun 27, 2004 7:18 pm

Moj brat ma tut accenta 1.3 pa v bistvu mal popije ampak če se pa po AC voziš normalno.... Kaj to pije.... :shock: :shock:

No sam on ma službenga, pa kartico za petrol :D :D

Uporabniški avatar
kaWsk
Uporabnik

Kraj: Dol pri Ljubljani

Napisal/-a kaWsk Ne jun 27, 2004 8:25 pm

pr men pa je skor čist vseen, al ga vozm čist umirjeno pa prestavlam pri 3300-3500, al pa ga skoz tiščim pa prehitevam in podobno. Z 38l nardim okoli 430km ob umirjeni vožnji ter okoli 415km ob bolj "športni"

odkar sm to ugotovu, ni treba 2x ugibat kako vozm :D, edin ko je mrzu, takrat pa ga zaenkrat še pazm :wink:
EJ6

stejngarc
Nov uporabnik

Kraj: Tolmin

Napisal/-a stejngarc Po jun 28, 2004 11:02 pm

Kar se porabe tiče:
golf 3 1.9 tdi ( 90 KM ) - 4 v avtu, hitra vožnja 5.8l/100km
golf 3 1.4 ( 60 KM ) - 4 v avtu, dokaj hitra vožnja ( hitro ni mogoče vozit s tako močjo :)) ) 7l/10km
golf 3 1.9 sdi ( 64 KM ) - 1 v avtu, optimalna vožnja 5.2l/100km

s tdi-jem sam v avtu in normalno vožnjo porabi 5.1l/100km

to so moje izkušnje
LP 8)

Uporabniški avatar
CarInvent
Novinec

Napisal/-a CarInvent To jun 29, 2004 7:16 am

@Tomaz40:

če ti je bencinc 1.8 s klimo porabil 6,3l/100km, bi ti recimo 1.9 tdi ob istih pogojih (isti avto, ista pot in hitrost) porabil verjetno 5l/100 km. mislim da se tu vsi strinjamo, kateri smo imeli že bencina in dizla po par let. Še bolj pomembno pa je, da če bi se ti mudilo in bi moral "goniti" po AC, bi imel z bencincem porabo 10+, z dizlom pa recimo 7 za isti efekt. to so že kar velike razlike za nekoga, ki dosti km prevozi.
sicer pa enemu ustreza dizel, drugemu pa bencin, lastnosti so različne, tako kot pričakovanja.

ko sem imel še bencinca (2.0i) ni šlo pod 9 na relacijo, mesto pa 13.

v soboto sem se v enem dnevu peljal iz LJ v Osijek, to je nekje 430km in realna povprečna poraba je bila 4,9 l/100km. tempo vožnje je bil hiter in sicer AC 160-180, regionalna tudi hitra (ponoči, prazna cesta). skratka čas vožnje 4h40 Lj-Ptuj-Osijek.
klime zelo malo.

če kdo ne verjame, za 7.000 sit tankanja v Ljubljani, sem prepeljal Lj-Osijek-Murska-Lj, vmes pa še dragal na dveh Street Race-ih ; skupno 17 voženj na polno 8)
avtoelektronika pika si
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov