Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Če jul 01, 2004 5:56 am

valdo s cbf-a? :)

skoda, da sploh moras menjat...

je pa moje mnenje, ce ze izbira med tema, (obljubim, da si bom potem sel usta spirat z varekino) fiat, ce je res ze jtd motor not
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

valdo
Nov uporabnik

Napisal/-a valdo Če jul 01, 2004 6:54 am

Dobro jutro.

Lepo ste se razpisali. Hvala.

Ja, valdo s CBF-a.

Odločitev ne bo lahka, to vem, večina avtov je uvožena. Ko bom najdu kej aktualnega, bom poprosil kolega, ki je mehanik in mi bo avto detajlno pregledal.

Kar se pa tiče Škode. Dober avto, ne bi mel nč proti če bi ga mel, samo za cca 1.5 M je ne dobim, ker jih na tržišču ni.

Najbolj me pri fordu moti ravno 90KM, ker sem razvajen z 110KM, ampak vsega se je treba navadit. Zato me mika Fiat (105) , pa tut zato ker je novejši motor.

hm, bomo vidli

Uporabniški avatar
audi-fan
Novinec

Napisal/-a audi-fan Če jul 01, 2004 8:07 am

Če se prav spomnim v Mareah obstajata dve verziji JTD-ja taka s 100KM in taka s 105KM. Ne vem pa katerega leta so motor posodobili. Jaz sem pred nakupom Mondeota peljal Mareo in Passata. VW je bil predrag, za forda sem se pa odločil ker seje po mojem lepše peljal. Res pa je da je motor manj prepričljiv kot v Fiat-u.
LP

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Nu-NRG Če jul 01, 2004 8:16 am

audi-fan je napisal/-a:Če se prav spomnim v Mareah obstajata dve verziji JTD-ja taka s 100KM in taka s 105KM. Ne vem pa katerega leta so motor posodobili. Jaz sem pred nakupom Mondeota peljal Mareo in Passata. VW je bil predrag, za forda sem se pa odločil ker seje po mojem lepše peljal. Res pa je da je motor manj prepričljiv kot v Fiat-u.
LP

Tocno tak .. tistih 10 ali 15 konjicev nadomesti vse ostalo .. predvsem pa lega na cesti ;)
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

valdo
Nov uporabnik

Napisal/-a valdo Če jul 01, 2004 8:56 am

Tudi jst sem na netu opazu da se pri Marei pojvljata dva motorja eden 100 in eden 105. A mogoče kdo ve, kdaj so to zamenal, od katerga leta naprej.

A Marea ma dobro lego na cesti? Ker Mondeo ima bojda tut dobro lego na cesti.

valdo
Nov uporabnik

Napisal/-a valdo Če jul 01, 2004 10:42 am

še nekej.

ali mogoče kdo ve razložit razliko pri Fiatu med opremo s, sx in elx?

Uporabniški avatar
|T|E|O|
Nov uporabnik

Kraj: Šempeter pri Gorici

Napisal/-a |T|E|O| Če jul 01, 2004 11:02 am

valdo je napisal/-a:še nekej.

ali mogoče kdo ve razložit razliko pri Fiatu med opremo s, sx in elx?

ELX vem da ima voznikov Airbag, klimo, ABS, servo volan, radio(kasete) :D...S in SX imajo pa manj opreme kot ELX, največ je ima pa HLX.
Moj nono je imel Mareo 1.8 ELX in mu je brez problema, samo redni servisi, služla 90.000 km, potem jo je menjal za Hyundai-a Santa-Fe, ker ga je v Marei bolel hrbet (v terencu sediš višje)...
Slika

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če jul 01, 2004 1:02 pm

To je pa cist odvisen od letnika vozila kaksno opremo ima pod doloceno oznako.
Primer: Tempra SX '94 ima vso opremo razen usnja in AB
Tempra SLX isti letnik pa isto kot SX samo da ima se naslonjala na zadnih sedezih in naslon za roko tudi spredaj. Sem pa videl Tempro SX letnik '91 in ni imela nic.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Če jul 01, 2004 4:12 pm

VALDO – glede ŠKODE si pravilno ugotovil. Njena cena se začne okrog dveh milijonov. No ta npr. http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=117445 je vredna 1,8 (verjetno bi se dalo še kaj »zbit«) milijonov, ima vso opremo, tako, da je po mojem vredno razmisleka. Ali »napraskat« še tistih 300 tisočakov in imeti mir ali pa kupiti »poceni«, kar se kasneje izkaže kot nasprotno. Na splošno, pa je po mojem prepričanju ŠKODA kvalitetnejši, predvsem pa sodobnejši avto od omenjenih dveh (MAREA, MONDEO).
Glede opreme – če me spomin ne vara so bile pri nas opreme ELX in HLX. Slednja je bila boljša, o tem, kaj te v njej »čaka« ti je že |T|E|O| napisal.
Če so uvožene iz tujine je pa precej odvisno od tržišča oz posamezne države, ker gre za t.i. deželno opremo + morebitna doplačila. No tista »švicarska« o kateri sem pisal ima HLX opremo in ima notri praktično vse (polavtomatska klima, radio z »komandam« na volanu, el. Stekla, ABS …) razen usnja.

LP

Uporabniški avatar
f4676
Novinec

Napisal/-a f4676 Če jul 01, 2004 8:50 pm

Vzemi mareo.Po mojem mnenju boljša izbira od mondea. Sem malo prej bral test rabljenega avta pri Autobildu in je niso nič grajali - za njih je redko da ne grajajo italijanskega avta. :shock: Samo pazi, da ne boš dobil kakšne takšne, ki jo je imel kakšen obrtnik (prednji pogon in kakšna vlečna kljuka nista najboljša prijatelja)
Kar pa se tiče uvozov bi si pa skoraj upal staviti, da boš prej naletel na mondea iz uvoza kot pa na mareo.

Mojster Miha - a Škode so pa bolj kvalitetne od Fiata in Forda. Daj mi to malo bolje razloži

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Pe jul 02, 2004 9:30 pm

Kvaliteta je zelo »raztegljiv« pojem. Lahko ga namreč razumeš na 1000 načinov. Najprej pa nam pride na misel kot; majhnost okvar, tehnična naprednost in kvaliteta izdelave.
Predvsem moraš OCTAVIO razumeti kot sodoben in tehnično napreden avto. Veliko ljudi namreč sliši ime ŠKODA in že ima v mislih starejše ŠKODE z motorjem v zadku. ŠKODA že lep čas pripada koncernu VAG (AUDI, SEAT, VW in ŠKODA) – o tehnični naprednosti omenjenih znamk ne gre izgubljat besed. Menim, da sta znamki (FORD in FIAT) glede tehnične naprednosti na kratko v zaostanku.
Če govorimo o naprednosti med omenjenimi je imela npr. veliko boljši motor (dizel) kot MONDEO (zasnova, navor), in povsem enakovreden sicer novejši tehniki JTD (med prvimi common-rail), slednji pa se v različici »105« še ni mogel kosati z zmogljivostmi npr. TDI-ja 110 »konjev«, pa še kakšno tehnično poslastico bi se dalo najti,.
Če gledamo majhnost okvar; MAREA in MONDEO sta po raziskavi ADAC-a vedno pri »repu« glede kvalitete (veliko oz največ okvar) v svojem razredu, med tem ko je OCTAVIA nekje v »zlati sredini«. Tudi mnoge raziskave zadovoljstva kupcev v Evropi uvrščajo »Čehinjo« visoko, predvsem pa precej višje kot FORD-a oz FIAT-a.
Kvaliteta izdelave je npr vsaj tako dobra, kot pri FORD-u, in boljša kot pri FIAT-u. Če govorimo o rabljenih avtomobilih ob normalni uporabi in vzdrževanju izgleda glede na splošen izgled in obrabljenost recimo notranjosti bolje kot FIAT in vsaj tako dobro kot FORD. Če pa govorim o novih avtomobilih - pojdi v kak FIAT-ov salon (oz tudi v ostala dva), vzemi si čas in opazuj: točnost spojev na karoseriji, spoje plastike in ostalih materialov v notranjosti … po mojih ugotovitvah je zelo dobro in kvalitetno izdelana, predvsem pa bi glede na to, da je ŠKODA »član« koncerna VAG to tudi pričakoval
OCTAVIO pa je pred nekaj leti testirala tudi naša največja avto-revija. Na preizkušnji dolgi 100.000 km je bilo napak zelo malo (obrabljen zglob prednje vilice in mehanizem za dvigovaje stekel), končna ocena ODLIČNO, večina testnih voznikov, ki so sedeli za njenim volanom pa zelo zadovoljni in celo presenečeni nad splošno kvaliteto.
f4676 – to je nekaj splošnih »pojmov« kvalitete OCTAVIJE. Če želiš več informacij sporoči.

LP

Uporabniški avatar
super98
Uporabnik

Napisal/-a super98 Pe jul 02, 2004 9:38 pm

f4676 je napisal/-a:Mojster Miha - a Škode so pa bolj kvalitetne od Fiata in Forda. Daj mi to malo bolje razloži

Pa še kako...sej mojster miha ti je vse lepo razložu pa šej bi se najdl!
TJUNING PA TO...

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Pe jul 02, 2004 9:57 pm

borut007 – ne razumem kaj hočeš povedat? …»Joj kakšna protislovja ti stresaš«… – …»Saj je Škoda fajn, samo škoda da je Škoda«…

LP

Uporabniški avatar
f4676
Novinec

Napisal/-a f4676 So jul 03, 2004 6:14 am

Mojster miha

Če pa govorim o novih avtomobilih - pojdi v kak FIAT-ov salon (oz tudi v ostala dva), vzemi si čas in opazuj: točnost spojev na karoseriji....

Samo s tem pa že pretiravaš. Nehaj bedarije govorit.
Škoda je že del koncerna VAG samo bolj pomembno je komu je namenjena - njen krog kupcev.

Poleg tega pa velja. Škoda denarja za Škodo. :wink:

dirty
Nov uporabnik

Napisal/-a dirty So jul 03, 2004 7:08 am

Živjo!
Oglašam se samo zaradi izjav Mojstra Mihe in njegovih netočnosti :con .

Če gledamo majhnost okvar; MAREA in MONDEO sta po raziskavi ADAC-a vedno pri »repu« glede kvalitete (veliko oz največ okvar) v svojem razredu, med tem ko je OCTAVIA nekje v »zlati sredini«. Tudi mnoge raziskave zadovoljstva kupcev v Evropi uvrščajo »Čehinjo« visoko, predvsem pa precej višje kot FORD-a oz FIAT-a.

:mrgreen: :mrgreen:
Pa Miha, kje si ti dobu to statistiko! Glih gledam statistiko za leto 2003 (zadnja) in mondeo je PRED tvojo tako opevano octavio :ue . Evo ti še link, da se sam prepričaš na lastne oči in ne kr nekaj bluzit.

http://www.oeamtc.at/netautor/pages/resshp/anwendg/1098302.html#

BTW na isti statistiki, so vsi avtomobili škoda (felicia, fabia, octavia) po pokvarljivosti za vsemi fordi (ka, fiesta, mondeo). Toliko o kvaliteti škode :bow iz tako opevanega koncerna VAG!

PS: Sej lepo da hvališ svoj pleh :vrum , samo ne zavajaj človeka, ki bo pljunu velik dnara za svoj avtoček.

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Ne jul 04, 2004 9:32 am

borut007 – napisal sem, da je OCTAVIA glede kvalitete vsaj tako dobra kot FORD. Prosim nauči se brat. Vsaj tako dobra kot FORD pa pomeni, da je vsaj na ravni FORDA, lahko pa tudi boljša. Gre za kvaliteto rabljenega avtomobila, kjer igra pomembno vlogo cena. Glede cene je OCTAVIA z bencinskim motorjem na približno enaki ravni kot MONDEO, cena dizelskega motorja pa je pri OCTAVI-ji večja. Od tod izhaja vsaj tako dobra (enaka oz boljša).
Glede tehničnega zaostanka FORD-a (to očitno tebe žuli) in FIAT-a. To nikakor ne pomeni 100 let za opicami, ampak, da marsikatero tehnično novost prej dobiš v avtomobilu znamke ŠKODA, šele nato v konkurenčnih avtomobilih omenjenih znamk – to pa zame pomeni v zaostanku, pa čeprav gre koledarsko gledano za npr vsega 1 leto. Razvoj je danes zelo hiter in če vzameš, da se določen model »drži« na trgu nekaj let je pač eno leto pomemben delež »življenja« avtomobila. Ki pa ga jaz kot rečeno razumem kot zaostanek.
Danes je to npr. menjalnik DSG (prestavljanje brez prekinitev) – ŠKODA OCTAVIA II ga ima, sedaj pa čakaj kdaj bo to »pogruntavščino imel FORD ali pa FIAT v konkurenčnih avtomobilih. Čas, preden se bo to zgodilo (če se sploh bo) pa je zame zaostanek, nikakor pa ne 100 let za opicami, kot ti razumeš.

LP

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Ne jul 04, 2004 9:37 am

f4676 – tebi je verjetno vseeno kako je avto sestavljen. Zato se v take prodrobnosti ne spuščaš, torej jih pač ne poznaš oz so zate manj pomembne. So pa po mojem prepričanju pomemben del avtomobila, predvsem njegove splošne kvalitete.
O točnosti spojev imam pojme razčiščene, pa tudi o neki splošni kvaliteti izdelave, tako, da obiska ne potrebujem. FIAT-u res na tem področju po moji oceni ne gre najbolje oz vsekakor slabše kot ŠKODI. Pa, da ni to samo moje mnenje si o tem lahko prebereš tudi v zadnjem testu avtomobila FIAT STILO naše največje avto revije. Boš pa imel priložnost v kratkem, ko pride OCTAVIA II na naš trg pogledati »zadevo« od blizu. Izdelava, predvsem pa kvaliteta materialov v notranjosti so za FIAT pa še mnoge druge le pobožna želja.
Vse kaže, da ostajaš glede lastnega mnenja do blagovne znamke ŠKODA med tistimi, ki še niso spoznali razlike med ŠKODAMI izpred desetletji in današnje ŠKODE.
Tvoj slogan »Škoda denarja za ŠKODO« prosim spravi nekam na smetišče zgodovine. Danes veliko ljudi govori »Škoda denarja za …« no nočem polemike, mislim, pa da veš katero blagovno znamko bi napisal. O tem govori tudi samo stanje blagovne znamke in vsega kar se »vrti« okrog te blagovne znamke.

LP

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Ne jul 04, 2004 9:48 am

DIRTY – Kot kaže bo preteklo še veliko vode, preden boš »odrastel« od ljubiteljstva neke znamke avtomobila do nekega splošnega vedenja in poznavanja avtomobilov oz vsega kar se tiče avtomobilizma. Sicer pa ti moram čestitat; si pač med tistimi, na tem forumu, ki znajo poiskati in predstaviti podatke, ki so primerljivi in dokazljivi. Vztrajno brskanje po podatkih, njihovo analiziranje oz primerjava posameznih dejstev o vsem kar se tiče avtomobilizma te bo počasi »pripeljala« do nekega splošnega znanja. Pazi le na to, da boš znal gledati nepristransko in te ne bo določena blagovna znamka povlekla na »stranski tir«. Na tvojo nepristranskost me pač opozarja dejstvo, da ti mene ozmerjaš s tem, »da hvalim svoj pleh«. Običajno je tako, da tisti, ki drugega z nekom označuje oz ozmerja, pač tisti »z nekom« jemlje iz lastnega »zeljnika«, lastne nepristrankosti, ki so posledica pripadnosti neki znamki.
Pa poglejmo, kje si ti bluzil.
Omenjena statistika kaže na to da je res MONDEO pred OCTAVIO v nekaterih letih (98, 99), v nekaterih pa OCTAVIA pred MONDEOM (00,01,02). Če pa pogledaš statistiko za prejšnja leta (raziskava leta 2000 – v kateri so vključeni avtomobili stari od 4 – 6 let) je MONDEO po napakah »pri repu« na lestvici (pred njim sta le LAGUNA in 406). Sicer pa si sam oglej tukaj http://www.fahrschule.de/Auto/20010427.html.
Dejstvo je, da je MONDEO »na sceni« več let kot ŠKODA. OCTAVIA je namreč svojo tržno pot začela jeseni (na Pariškem salonu) leta 1996, MONDEO pa je bil »rojen« marca leta 1993.
OCTAVIA torej ostaja v »zlati sredini«, MONDEO pa napake iz prejšnjih obdobji »povlečejo« proti repu lestvice (veliko okvar).
Tako glede na tvoje pomanjkljivo znanje in kot kaže privrženost neki avtomobilski znamki, ne upoštevaš dejstvo, da je potrebno o kvaliteti modela MONDEO razpravljati od leta 1993 naprej. To sem navedel, če pa ti narobe razumeš oz tvoje pojmovanje modela MONDEO sega le od leta 1998 naprej tvoj problem.
In prosim ne mešat zraven ostalih modelov ŠKODE oz FORDA, ker o tem ni bilo govora oz ni tekla debata.

LP
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov