Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM So sep 11, 2004 6:02 pm

NoName je napisal/-a:se strinjam da je prvo pravilo varne voznje kaj v stilu
hitrost in nacin voznje prilagajamo razmeram na cesti.
vsaj to mi je instruktor v avtosoli govoril vedno ko sm naredu kako pizdarijo na cesti :)

torej si dosti pizdarij naredo ker si si zapomno to :D :D :D jok3

LP FireSTORM :hi

CybKnight
Novinec

Napisal/-a CybKnight So sep 11, 2004 6:04 pm

Otroci nimajo zavor!

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM So sep 11, 2004 6:15 pm

CybKnight je napisal/-a:Otroci nimajo zavor!

uh napaka, zavore imajo

ampak tiste noge ne z kero zavriajo :D

LP FireSTORM :hi

_Jerry_
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a _Jerry_ So sep 11, 2004 6:19 pm

Stvar je relativna 8) Za druge udelezence v prometu varneje, da vozim bicikl, zame je pa najbolj varno, kadar vozim SAAB, Volvo, Mercedes razreda S ali pa BMW serije 7 :D Odvisno od perspektive, torej :wink:

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul So sep 11, 2004 6:42 pm

daj drugic ko odpiraš zanimiv topic in postavljaš tako "več možnosti odgovorov" brezvezna vprašanja s koncem : "vam zaupam po oglasih" , raje takoj napiši kaj je zate najbolj pomeembno pa da se začne debatirat :wink:
ne pa to jajcanje :roll:

Uporabniški avatar
Loopz
Stalni uporabnik

Napisal/-a Loopz So sep 11, 2004 7:06 pm

_Jerry_ je napisal/-a:Stvar je relativna 8) Za druge udelezence v prometu varneje, da vozim bicikl, zame je pa najbolj varno, kadar vozim SAAB, Volvo, Mercedes razreda S ali pa BMW serije 7 :D Odvisno od perspektive, torej :wink:

relativno bolj varno je vozit z eno flašo viskija v roki, kot pa z dvema :D ...
GTI
ITR
E30

Uporabniški avatar
micek
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a micek So sep 11, 2004 7:40 pm

_Jerry_ je napisal/-a:Stvar je relativna 8) Za druge udelezence v prometu varneje, da vozim bicikl, zame je pa najbolj varno, kadar vozim SAAB, Volvo, Mercedes razreda S ali pa BMW serije 7 :D Odvisno od perspektive, torej :wink:

pa pride en z tovornjakom pa te ni več :P
fjuuuunnnnffff pa me ni več

_Jerry_
Uporabnik

Napisal/-a _Jerry_ So sep 11, 2004 10:00 pm

micek je napisal/-a:

pa pride en z tovornjakom pa te ni več :P

Poznam nekoga, ki se je s SAABom zapeljal pod tovornjak pri 120 km/h, pijan kot cep, pa niti privezan ni bil 8) Nic mu ni bilo, razen nekaj prask, se danes veselo razbija avtomobile... :roll: Tisti avto bi moral slikat, da bi mi verjeli -in njega zraven, pa ga nisem :? SAABu tezko prides do zivega :wink:

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So sep 11, 2004 10:12 pm

Ce ti kdo mori ga povozi ??
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Rippy
Novinec

Kraj: Brežice

Napisal/-a Rippy So sep 11, 2004 10:38 pm

:roll: :idea: Kondom natakneš na menjalnik :lol: :lol: :?:
They Sey In Heven Bass Comes First, Cool Heven Is A Bass On Earth. Magnat & PhaseLinear All the way.

Uporabniški avatar
don CONSIGLIO
Don med moderatorji

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a don CONSIGLIO Ne sep 12, 2004 12:55 am

No, slišali smo marsikaj zanimivega.

Na to vprašanje sem se spomnil, ker sem nekaj časa nazaj gledal intervju na to temo z enim od najbolj priznanih inštruktorjev varne vožnje v Italiji. Njegov odgovor na glavno vprašanje pa me je presenetilo, hkrati pa sem ugotovil, da se popolnoma strinjam z njim:

Prvo pravilo varne vožnje je pravilno usmerjen pogled, kar nam omogoča natančno predvidevanje vsake naslednje poteze. Pogled mora biti usmerjen čimdlje pred seboj na cesto.

V praksi to pomeni, da če vidiš pred sabo dva ovinka, takrat ne smeš imeti pogleda na prvem, ampak na drugem ovinku. Nič te ne sme presenetiti.

Se pa strinjam s tistimi, ki omenjajo zdravo pamet kot glavni dejavnik. Vendar menim, da če tega ni, potem ne moremo niti začeti debate o varni vožnji.

Izjava, ki se najprej sreča z mojim nestrinjanjem, pa je tista o varnostnem pasu. Menim, da se na tak način najbolj izraža ideologija, ki jo želi vcepiti naš ZVCP: aktivna varnost tukaj ne igra nobene vloge, važno je, da se ublaži posledice.

Zakaj nas v avtošoli nihče ne uči kako se zavira v kritičnih situacijah, kako se pravilno preprijema volan, kako se pravilno spelje ovinek, kako se pravilno nastavi voznikov položaj (če je airbag najmanj 25 cm od volana),...

Še bi lahko pisal o tem. Pa dejte še vi! :wink:

LP,
don CONSIGLIO
Slika

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Ne sep 12, 2004 1:06 am

don CONSIGLIO je napisal/-a:...V praksi to pomeni, da če vidiš pred sabo dva ovinka, takrat ne smeš imeti pogleda na prvem, ampak na drugem ovinku. Nič te ne sme presenetiti...

A to pomen kao da se vids v drugm ovinku? k jst se namrec, posrek z rocno v rok :) :twisted:

lp PiLLLe

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul Ne sep 12, 2004 6:56 am

se mi zdi da je predvidevanje kar podobna stvar. ze ce vidis drugi ovinek lahko predvidevas kaj in kako. dober voznik v koloni vedno gleda drugi avto pred seboj v koloni in ne samo prvega tako da....bi se "pogledom u dubino" kar moral strinjati tule 8)

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Ne sep 12, 2004 8:16 am

don CONSIGLIO: Da te popravim. Mene je inštruktor v avto šoli učil kako pravilno držat volan in kako ga pravilno preprijemat (in izgubljal živce, ker sem to delal na svoj unikaten način :oops: ). Amapk kaj ko te vsak uči po svoje. Recimo mene je učil da imaš vedno obe roki na volanu razen ko prestavljaš. Bivšo sošolko pa je inštruktor učil naj ima eno roko vedno na šaltheblu in sicer zaradi enostavnega razloga: Če znaš vozit z eno roko, boš tut z dvema.

menjekul: 100% se strinjam s tem, da gledaš avtomobil, ki je čim bolj pred tabo v koloni in zato se jaz svetovno mučim, če se vozim za kombijem oz. avtom pri katerem se ne vidi skozi njega. Tko da iz dna srca sovražim tiste, ki imajo na zadnji šipi razne zavesice ipd.
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul Ne sep 12, 2004 10:02 am

tomaz40 je napisal/-a:menjekul: 100% se strinjam s tem, da gledaš avtomobil, ki je čim bolj pred tabo v koloni in zato se jaz svetovno mučim, če se vozim za kombijem oz. avtom pri katerem se ne vidi skozi njega. Tko da iz dna srca sovražim tiste, ki imajo na zadnji šipi razne zavesice ipd.

joj samo ne mi o tistih velikih belih kombijih in raznih dostavnih vozilih, ki imajo zadnji del povsem zakrit :noro (tudi zadnja zelo temna šipa ni glih kaj prida). je pa res, da jih fantje vsaj dostojno (beri: z lepo hitrostjo) peljejo :wink: (dostavna vozila namreč tisti s črnimi šipami so tak šefi in so vedno prvi :wink: )

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Ne sep 12, 2004 10:25 am

menjekul je napisal/-a:dostavna vozila namreč tisti s črnimi šipami so tak šefi in so vedno prvi :wink:

:lol: :lol:
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee Ne sep 12, 2004 10:50 am

tomaz40 je napisal/-a:
menjekul je napisal/-a:dostavna vozila namreč tisti s črnimi šipami so tak šefi in so vedno prvi :wink:

:lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: pa še res je 8)
Slika

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin Ne sep 12, 2004 4:57 pm

Pocasen voznik, se ne pomeni, da je varen voznik :wink:

P.S.: pa ne mislim pocasen v glavi :twisted:
There is no time...

maček
Stalni uporabnik

Napisal/-a maček Ne sep 12, 2004 5:01 pm

Ronin je napisal/-a:Pocasen voznik, se ne pomeni, da je varen voznik :wink:

P.S.: pa ne mislim pocasen v glavi :twisted:

Se podpišem pod to. Sam pejt kkšni teti to razložit če ti bo ratal. :wink:

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Ne sep 12, 2004 7:25 pm

DonConsiglio: Tole prvo pravilo, ki si ga napisu pa po mojem mnenju sploh ni prav :ne

Se strinjam, da moras cesto gledat cim dalj... ne pa, da je pozornost ves cas usmerjena tja, niti vecino casa! Najvec casa moras po mojem mnenju biti pozoren na priblizno razdaljo, do katere se lahko reagiras, ali pa morda malo naprej. Moras pa seveda tudi gledati naprej in dalec naprej in seveda iz vseh teh informacij predvidevati, kaj se bo zgodilo.

Se par primerov: Ce upostevas to pravilo, ki ga je povedal da instruktor
ne bos opazil jeza na cesti, ker je premajhen in ga bos povozu.
ce bos ti opazil srno 200m dalec, je zelo majhna verjetnost, da bo ta letela cez cesto
tud ce bos ti opazil otroka zelo dalec stran, bo on verjetno tudi tebe in ne bo sel zavestno pod avto.
tud na avtocesti moras biti pozoren na avtomobile, ki so blizu tebe, se posebej, ce jih prehitevas in te oni ne vidjo (mrtvi kot) al pa narobe ocenijo tvojo hitrost in "skacejo ven". Ce vidis avto 300m pred tabo, ti to nic ne pomaga, ce pa dva avta pred tabo en zapelje na prehitevalnega.
Isto je z macki in ostalimi nepredvidenimi zivalmi, k prletijo na cesto. Ce te bo vidu in ti njega na vecjo razdaljo, bo 95% odlaufu v drugo stran. Do sedaj se mi je samo eden dva metra stran od ceste odlocil stect pred in pod avto. Vsi ostali so prletel na cesto na veliko krajsi razdalji, kakor dalec bi lahko gledal. Zal jih je sla vecina pod avtomobilom.

Se strinjam, da je najpomembnejse predvidevanje, o tem tudi iz mojega stalisca ni dvoma, samo glede opazovanja, je pa zelo pomembno opazovanje vsega okoli tebe in na noben nacin ne smemo pozabiti tudi okolice ceste. Pomoje je bliznja okolica pomembnejsa od une, bolj oddaljene. Konec koncev predvidevanje nujno potrebuje misljenje in vec ko hocemo predvideti, bolj moramo misliti, kar pa ne gre v nedogled. Je pa ena tezava pri opazovanju "vse" okolice, od tiste bliznje, do bolj oddaljene, in sicer te zacnejo oci dokaj hitro bolet... se posebej, ce vmes kdaj pa kdaj tud na stevc pogledas.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost