Oprosti samo 25.000 na leto ni dosti na cesti Mogoče je nadpovprečno samo ziher ni dosti da bi se dizle izplačal. Pri 44.000 je razlike pri 170-300jurjev torej če bi imel bencinc 7,9 porabe in dizel med 5 in 6,4.
Mislim da sploh ni nekega splošnega pravila, pri koliko km se splača dizel. Veliko je odvisno od dejanske cenovne razlike dveh primerljivih avtov, od katerih je eden bencinar in drugi dizel. Ker ponavadi se pri nakupu omejiš na določen rang avtomobila, potem pa na par "izbrancev", med katerimi se odločaš. V nekaterih primerih je razlika bencin/dizel relativno majhna.
Potem pa izračunaš glede na pričakovano število prevoženih km, koliko denarja boš dal za gorivo pri enem ali drugem. Sicer nekateri parametri niso povsem zanesljivi (težko je predvideti cene goriv, posebno čez leto ali dve). Načeloma boš rabljenega dizla tudi malo dražje prodal, ampak to je spet dokaj negotovo.
Primer: spomladi sem izbiral avto in med drugim sta bila v igri dva clia: 1.4 16v (98 KM) in 1.5 dci (80 KM). Dizel je bil slabih 200 jurjev dražji, sicer oprema identična. Če bi prevozil 15.000 km (kolikor ocenjujem, da največ naredim na leto), pridejo stroški goriva (cene v maju 2004, mešana vožnja in tovarniški podatki za porabo) za dizla 110.000 SIT in za bencinarja dobrih 200.000 SIT. Že pri tej relativno mali kilometrini bi torej že v dobrih dveh letih povrnil višjo ceno dizla (teoretično, ker je vprašanje, kako se bodo v naslednjih dveh letih gibale cene bencina in dizla - lahko da bo dizelsko gorivo manj ugodno, lahko pa da še bolj).
Ker stanujem v LJ in se v službo vozim le dobre 4 km daleč (toliko je v eno smer) in ker sem hotel čimmanjše začetne stroške, sem se vseeno odločil za bencinarja.
Pa da ne bo kdo še meni pizdil, zakaj ne grem na avtobus: ZATO! Ker je LPP v kurcu in za te ušive 4 km znotraj mesta Ljubljana rabim 20-30 minut, da ne govorim kako je zoprno ko je mraz in dež...
Pa še nekaj: avta ne rabiš le za službo. Tudi popoldne in zvečer kam skočiš, pa za vikend na kakšen izlet, pa na morje, pa na šoping v Avstrijo... precej bedno bi bilo biti brez avta. Če imaš enkrat avto, so z itak njim stroški nakupa, vzdrževanja, zavarovanja.... Zakaj bi ga potem puščal doma in se z busom vozil v službo, če so dodatni stroški (gorivo za tiste 4 km in nazaj) manjši kot nakup mesečne karte? (da ne govorim, če bi kupoval žetone)
Plačevati več denarja (za bus) za veliko manjše udobje ter veliko večjo izgubo časa? No bloody way..