Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Loopz
Stalni uporabnik

Napisal/-a Loopz Pe okt 22, 2004 1:15 pm

mene pa glede na našo, pa še na katero drugo kar precej impresionira...

obišči kdaj pariz, milano itd, pa če boš imel potem še kaj pripomnit čez nemški promet, potem svaka čast...

...o kvaliteti cest pa sploh ne bi...če ti v nemčiji niso po godu, kaj potem šele praviš na naše? :?
GTI
ITR
E30

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: Nemčija: hitrost na avtocestah

Napisal/-a Pero Pe okt 22, 2004 1:23 pm

borut007 je napisal/-a:na AMZS spletni strani http://www.amzs.info/drzava.asp?id_drz=29&podrocje=0
se informiram o potovanju v Nemčijo. Predsvem prometni predpisi.
Sem pa naletel na eno zanimivo informacijo, glede hitrosti na avtocestah.
Piše namreč, da je na Nemških avtocestah priporočena hitrost 130km/h. To zadevo slišim/vidim prvič in nimam pojma kaj v praksi to pomeni.
A se potem lahko peljem koliko hočem in je 130 le priporočljivo? Ali pa je to vendarle omejitev?

Po TV namreč večkrat gledam kako policija lovi prehitre po avtocestah. Zakaj jih potem lovijo, če se lahko peljejo kolikor hočejo?

Dajmo odgovorit na osnovno vprašanje:

v Nemčiji so deli avtocest kjer ni omejitev, torej lahko voziš kolikor hočeš.

So pa deli kjer so omejitve in tam so dokaj pogosto tudi policaji. Večinoma v ''civilnih'' avtih. Za njih je tudi 10 kmh preveč dovolj za kazen.

Uporabniški avatar
Cuore Sportivo 156
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Cuore Sportivo 156 Pe okt 22, 2004 1:33 pm

kaj bi jz dal na naših AC za predele NO LIMIT :twisted:
pa bi se pač folk tm izživljal, ne pa na nevarnih odsekih :roll:

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe okt 22, 2004 1:33 pm

Loopz je napisal/-a:mene pa glede na našo, pa še na katero drugo kar precej impresionira...

obišči kdaj pariz, milano itd, pa če boš imel potem še kaj pripomnit čez nemški promet, potem svaka čast...

...o kvaliteti cest pa sploh ne bi...če ti v nemčiji niso po godu, kaj potem šele praviš na naše? :?

pač imava vsak svoje mnenje.

V Franciji res še nisem bil, ampak me recimo Italjanski način absolutno ne moti in mi odgovarja. Po avtocestah vozijo umirjeno in po predpisih po mestih pa vsak vsakega malo izsili, pa drug umakne nogo z gasa pa gre promet naprej, v nemčiji pa gas do konca pa če se zaletijo jih ne briga...

Naše avtoceste so pa ena redkih dobrih stvari. Edino škoda da jih je treba plačevat.

Si kdaj videl v Nemčiji ograje (proti divjadi) ob avtocesti? Stari deli avtocest še iz 2 svetovne vojne brez odstavnega pasa ? izvozi: jao jao...Gužve okoli mest, slabi svetlobni odbojniki na 90% cest, premajhni radiji ovinkov na marsikaterem delu, itd...

meni se ne zdi oh in ah dobro, ampak komaj zadovoljivo.

Uporabniški avatar
mulc_2000
Nov uporabnik

Kraj: nekje na primorskem

Napisal/-a mulc_2000 Pe okt 22, 2004 1:51 pm

Pero je napisal/-a:
.....ampak me recimo Italjanski način absolutno ne moti in mi odgovarja. Po avtocestah vozijo umirjeno in po predpisih po mestih pa vsak vsakega malo izsili, pa drug umakne nogo z gasa pa gre promet naprej, v nemčiji pa gas do konca pa če se zaletijo jih ne briga......

Zanimivo... jst nimam takega obcutka, da so italijani umirjeni... glede na to, da imajo vecji del predrsane avte, rinejo v rit, piskajo, prehitavajo tako, da smo pol trije vstric....
Glede Nemcije... Ce sem koga dohitel, se je v sekundi umaknil, ce se ze ni prej, nism dozivu, da bi mi kdo blendu in silil u rit..., pa crte na avtocestah so (nevem kako se rece) signalne, oz. ko zapeljes na crto jo slisis, krpanje cest, velika ali majhna krpa, jo ne cutis tako kot pri nas, ko ti avto odskoci...

To so samo moja videnja in dozivetja....

Uporabniški avatar
Asterix
Uporabnik

Napisal/-a Asterix Pe okt 22, 2004 1:52 pm

nemcija ima vsega skupaj 7 % avtocest, kjer je priporocena 130 km/h, omejena pa ni.
To sem prebral v Veceru ankrat lani.
Kolega šofer mi pravi, da tu pa tam kaki hitro mimo prileti...
Kadim Lord, vozim Ford, v Avstriji mešam mord.

Uporabniški avatar
Zm3-D3n
Stalni uporabnik

Napisal/-a Zm3-D3n Pe okt 22, 2004 2:09 pm

don CONSIGLIO je napisal/-a:Dejanskih omejitev v splošnem ni. Sem pa bil sam precej presenečen, ko sem videl kako to funkcionira:

- v normalnih razmerah vozijo večinoma 160-170 ali več

- na teh avtocestah pa so praktično vsake 2 km (beri: zelo zelo pogosto) elektronske table za opozorila in omejitve

- večinoma je tam gor znak no limits in takrat vozijo vsi normalno (pardon,... tako kot piše zgoraj :D ), če pride pa do kakršne koli spremembe pogojev na cesti (beri: zmanjšana vidljivost, mokra cesta, nesreča,...) pa se izpiše omejitev 120 ali manj in takrat vsi v trenutku zmanjšajo hitrost na predpisano!

VSI!!!

- ko pa omejitev preneha se hitrost VSEH občutno dvigne do "normalnega

- Stvar neverjetno učinkovito deluje!

Sicer pa ti bo že po nekaj kilometrih vse popolnoma jasno :wink: Pa srečno pot.

LP,
don CONSIGLIO

Se pospisem!

Jst mislim da bi se mogla evropa kar po dostih elementih zgledaovat po nemciji. So discipliniran narod. Kar se pa tice omejitev na avtoceti je pa moje mnenje tako. Nemci so postuderal da....tam kjer je mozno da ga dokonca tiscis ga dej in ti dovolijo, kjer so pa nevarni odseki pa pac omejijo hitrost in to je to. S tem zakonom pa omogocajo voznikom da se znorijo in dvignejo adrenalin tam kjer ga lahko in je dovoljeno, posledicno bo ap voznik uposteval omejitem tam kejer pac ze bo zato ker se je prej lahko znoru, in cemu pase gre lahko se 100x cez isti odsek. To je moja razlaga nemskega mislenja...mogoce si ga narobe predstavlam. Kar se pa tice italjanov pa francozov in podobnih...mi je fotr razlagu ker veliko potuje, da ta narod ne zan vozt, zakaj imajo potem vse avte obdrajsane,razbute in nevem kaj se vse????

Nemske avtoceste so narejena ZA voznike in ne PROTI njim z namenom polnit proracun!

Lp,
Zm3-D3n

Uporabniški avatar
STENTOR
Uporabnik

Napisal/-a STENTOR Pe okt 22, 2004 2:15 pm

no jaz sem slišal da jih je nekje 13% takšnih cest, kjer ni omejitve. drugod pa bi priporočal po omejitvah, ker si lahko sicer hitro ob kakih 100 ali 200 eur. kultura ljudi je definitivno boljša kot pri nas, da o cestah ne bi razpravljali, je pa seveda odvisno kje se voziš. če se pelješ na sever recimo v Koeln ali pa v nek Karlsruhe je razlika očitna...

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Pe okt 22, 2004 5:40 pm

nemcija: vecinoma so gradbisca na tistih delih autbahna, kje ni omejitve...
njihov nacin voznje je pa definitivno taksen, kot je pero povedal - da se ti nabije v rit in blenda
velika vecina autobahna je se res izpred 2sv. vojne, za silo asfaltiranega preko staih betonskih plosc, ki pa nikakor niso debele 70cm (niti asfalt, kvecemu kompleten nanos, s peskom in ostalim vred bi prisel temu blizu)

kar pa italije in francije tice (delno tudi spanije), res so vsi avti spokani, ampak predvsem zaradi parkiranja. tako tekocega prometa, kot je v parizu, se v nobenem mestu nisem videl. res so tud bedaki tam (tako kot vsepovsod), ki ti zna kna kroznem pri slavoloku zmage s cisto notranje strani diagonalo do izvoza vsipat, ampak drugace pa ni preseravanj, tako kot recimo pri nas. sigurno, se trobi in pickari v avtih, ampak prakticno nikjer se zarad malenkosti ne ustavi promet
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Pe okt 22, 2004 5:43 pm

u nemčiji si lahk prvošjo da je del autoceste brez omejitve (to velja samo za 3. pas) ker je autopark dost bolši

pelat 200 z mercedesom, vw... al pa cliotom 1.2 je čist durg pojem glede varnosti
podpis

Uporabniški avatar
Loopz
Stalni uporabnik

Napisal/-a Loopz Pe okt 22, 2004 8:06 pm

hjah...men ni ama noben blendal za ritjo, ker pač nisem silu na skrajno levi pas, kjer pod 200 nimaš kej praskat...če sem pa opazu nekoga, da se mi bliža, sem se preventivno pospravu na drug pas...tu pač ne moreš sanjat, ampak budno spremljat kaj se dogaja za tabo...sicer pa blendanje za ritjo tudi na naših avtocestah sploh ni tuja praksa...

...kar se tiče WW2 autobahnov...if it ain't broken, don't fix it, right? :wink:

...se pa strinjam glede nečesa...vozniki so učinkoviti, nikakor pa ne obzirni...en dogodek, ki se mi je vtisnil v spomin, ironično pa se ni zgodil na nemških tleh...ko sem bil v cambridgeu, sem se po nekaj časa totalno navadil angleškega prometnega gentelmenstva (prosim, to je blo v Cambridgeu, za drugje pa ne vem)...ko je šofer videl pešča, ki je čakal ob prehodu za pešče, se je vsak brez izjeme ustavil (ampak res) ustavil in počakal, da si šel čez...seveda sem na začetku do te lepe navade hudo skeptičen, ko pa sem videl, kako to funkcionira, sem v svojih balkanskih manirah vselej kar direkt zakoračil na prehod, ne da bi se prepričal, ali bo proti meni vozeči avto ustavil...torej...nekega lepega dne hodim po ulici, hočem prečkati cesto, še precej stran vidim avto in seveda pogumno zakoračim na prehod, samo da avto ni ustavil, ampak z impresivno hitrostjo švignil mimo, kar centimeter, dva od mene :shock: ...jaz nisem mogel verjeti, obrnem se za avtom in seveda --- imel je nemško registracijo...

...malce posplošujem morda, a tako je tudi v dojčlandu...če nisi dovolj hiter, pozoren, iznjadljiv, te ne bo nihče ujčkal, živega te bodo pojedli...če pa se znajdeš, pa sistem funkcionira kot švicarska ura...

...pri nas je pa tako nekako...to vidim vsako jutro in popoldne v prometni konici...vsem se nekam mudi, a fora je v tem, da se jim mudi prav počasi...zato pa na naših cestah nastajajo imbecilne situacije...
GTI
ITR
E30

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe okt 22, 2004 9:40 pm

Loopz je napisal/-a:hjah...men ni ama noben blendal za ritjo, ker pač nisem silu na skrajno levi pas, kjer pod 200 nimaš kej praskat...

Loopz lep stavek ampak to dopovedat enmu butastu slovencu je ocitno tezko. Menjekul govora je o nemciji. Kaj so potem zate slovenske AC? A je to potem sploh AC se jaz vprasam. Tvoje pocetje je pa skrajno bedno, da jebes v glavo folk in se lepo upocasnis. Je pa res da se najdejo debili in blendajo v nedogled. Ah ja..... :?

Pa se bi odgovarja na replike samo potem debata ne bi bila vec o nemskih avtocestah. :P
SlikaSlika

Uporabniški avatar
don CONSIGLIO
Don med moderatorji

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a don CONSIGLIO Pe okt 22, 2004 9:41 pm

Loopz je napisal/-a:...kar se tiče WW2 autobahnov...if it ain't broken, don't fix it, right? :wink:

...malce posplošujem morda, a tako je tudi v dojčlandu...če nisi dovolj hiter, pozoren, iznjadljiv, te ne bo nihče ujčkal, živega te bodo pojedli...če pa se znajdeš, pa sistem funkcionira kot švicarska ura...

...pri nas je pa tako nekako...to vidim vsako jutro in popoldne v prometni konici...vsem se nekam mudi, a fora je v tem, da se jim mudi prav počasi...zato pa na naših cestah nastajajo imbecilne situacije...

To je res odličen povzetek! 8)

LP,
don CONSIGLIO
Slika

Uporabniški avatar
Fullback
Poznavalec foruma

Kraj: Največkrat...Na trdih tleh...ali mehkem blatu...

Napisal/-a Fullback So okt 23, 2004 11:39 am

tale debata je pa prov vroča ratala...

Še jst bi rekel par besed o nemških avtocestah...V SPLOŠNEM gledano so to najboljše ceste na svetu...na svetu tudi ni države, ki bi imela boljšo informacijsko tehnologijo na samih avtocestah, pravtako na svetu ni države, ki bi se lahko primrjala z Nemčijo po dovoljeni hitrosi...torej sami plusi....

...in res je tudi, da so nekateri odseki avtocest (ograje ipd.) še iz časov 2. svetovne, ampak ne smemo pozabiti kdo je prvi na svetu gradil avtoceste, pravtako kdo ima največ avtocest kilometrov avtocest na svetu...in toliko kilometrov vzdrževanja tudi nekaj stane... pomanjklivosti na Nemških avtocestah so zgolj izjema in ne pravilo!

LP
/¨¨¨¨¨¨¨¨\___
-- O ----------O--
Prodam

Zlatan_
Novinec

Napisal/-a Zlatan_ So okt 23, 2004 11:46 am

V italiji če ste se pelal po milanski avtocesti ste tud lahko opazil da ni omejitve in da po tretjem pasu ljudje peljejo tud 230kmh+
To pa vem iz lastnih izkušenj saj sem ko se se vozil v verono gnal 210kmh in sem se nisem smel vključiti v tretji pas saj so tam praktično leteli
Zdi pa e mi da če bi bile avtoceste pri nas take kakršne so v italiji in pa nemčiji bi tudi mi imeli brez omejitve 8)
Če boš avto ljubil tako kot ljubiš šport, potem ne skrbi, ne bo te pustil na cedilu. ;)

Uporabniški avatar
don CONSIGLIO
Don med moderatorji

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a don CONSIGLIO So okt 23, 2004 11:57 am

Zlatan_ je napisal/-a:V italiji če ste se pelal po milanski avtocesti ste tud lahko opazil da ni omejitve in da po tretjem pasu ljudje peljejo tud 230kmh+
To pa vem iz lastnih izkušenj saj sem ko se se vozil v verono gnal 210kmh in sem se nisem smel vključiti v tretji pas saj so tam praktično leteli
Zdi pa e mi da če bi bile avtoceste pri nas take kakršne so v italiji in pa nemčiji bi tudi mi imeli brez omejitve 8)

:ne

To, da kje v Italiji ne bi bilo omejitev zagotovo ne drži. Dirkanje po tretjem pasu je bilo v praksi še leto nazaj, vendar pa tega ne počne nihče več odkar je v veljavi nov zakon (mislim, da marec letos).

Ta ima bistveno lastnost v vozniški na točke. Če kdo preveč pretirava izgubi izpit. Prej je bilo možno vse plačati. Sestavni del tega novega zakona pa je tudi možnost uvedbe višje omejitve na 150 km/h, kjer so za to pravi pogoji (recimo del avtoceste mimo Milana). Ponekod so že zvišali omejitev.

LP,
don CONSIGLIO
Slika

yogo
Novinec

Napisal/-a yogo So okt 23, 2004 11:59 am

v Nemčiji je tako...
imaš dele avtoceste, kjer ni omejitve ( teh je malo v primerjavi z tistimi deli, ki imajo omejitev :evil: :cry: ....torej lahko greš tudi 500 kmh...če ti znese :P ....seveda imaš tudi odseke ( teh je bistveno več) kjer je omejitev...in priporočljivo je da jo upoštevaš, ker so po celotni nemški avtocesti postavljene kamere z radarjem...ob neupoštevanju omejitve garant sledi sankcija v obliki najmanj minus 150 EUR :twisted: ali celo odvzem vozila :evil:

je pa tudi res, da nemška avtocesta ni več tako rosno mlada in "lepa" kot nekoč....vse polno je lukenj :evil: , udolbin itd...posledica kamionarjev :evil: :evil: ...tako da več kot 250 jst ne bi vozu :roll: zaradi lastne varnosti

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty So okt 23, 2004 12:01 pm

menjekul
"važno je da so "magično" mejo 250km/h premestili na 280km/h ( to kake pol leta po tem ko je ven prisel rs6 ).njihova država se zaveda da je včasih treba malo pohitet , da se kam pride. sploh se ne sekirajte ...sam ga"

Da te popravim: niso je "premestil na 280km/h", ampak je Audi "prekršil" nenapisan dogovor nemških (Porsche je izjema) proizvajalcev avtomobilov o omenjitvi na 250 km/h.

LP

Nasty

cRaZY
Nov uporabnik

Napisal/-a cRaZY So okt 23, 2004 12:06 pm

Jaz sem celo zivljenje mislil kako so nemci hudi na avtocestah... potem se je pa zgodilo, da sem v zadnjih dveh letih sel kar nekajkrat po njihovih avtocestah...

nikjer, ampak res nikjer se mi ni tolikokrat zgodilo, da mi je, medtem ko sem peljal 200+ po skrajno levem pasu, pred mano zapeljal model z 80km/h in se ni hotel umakniti.

Na splosno se nihce noce umakniti. Sej to se dogaja tud po nasih avtocestah. Kdo vozi 120km/h po levem pasu? Avstrijci al pa nemci.

Italijani vozijo ubitacno in za nas "umirjene" so kr mal prevec dinamicni (menjavanje treh pasov naenkrat, ...:)). Ampak ok, ce morm zberat se rajs peljem po italijanski kot nemski avtocesti.

lp
PEter.

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul So okt 23, 2004 12:15 pm

bila je greška..pardon :mrgreen:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov