Gricko je napisal/-a:Lega se fulll izbolša, zaviralna pot se tudi skrajša!!!!!Pospeški so mal slabši, na porabi se TI BO poznalo (pa ne en(1) liter , kak deci pa že!)!!!
Na mokri cesti, je pa lega oz bremzanje (zaviralna pot) slabša!!!
Guma je preširoka za težo avtomobila, zato lažje začne drset (ni dovolj pritiska gume na cestišče)!No samo glede na 155 bo po mokrem pomoje kar podobna lega, po suhem bo pa ful bolš!!
PS: Kaj če bi dal rečmo 175 ali 185 gor, lega se zelo popravi (sploh če so 14"), guma pa tudi ne bo preširoka. Pa če veliko ceneje bo.
Lepše pa zgleda 195 , ampak za tak mali avto je pomoje malo preširoka!
Nejko87 je napisal/-a:poraba je večja, končna pa manjša tudi zaradi zračnega upora!
pospeški so približno isti (morš računat da je alu feltna lažja.
lega na cesti je pa tko, ne pretirawat kajti za dober oprijem mora biti tudi določena teža na cm2, tko da newem...
Slide je napisal/-a:Gricko je napisal/-a:Lega se fulll izbolša, zaviralna pot se tudi skrajša!!!!!Pospeški so mal slabši, na porabi se TI BO poznalo (pa ne en(1) liter , kak deci pa že!)!!!
Guma je preširoka za težo avtomobila, zato lažje začne drset (ni dovolj pritiska gume na cestišče)!No samo glede na 155 bo po mokrem pomoje kar podobna lega, po suhem bo pa ful bolš!!
PS: Kaj če bi dal rečmo 175 ali 185 gor, lega se zelo popravi (sploh če so 14"), guma pa tudi ne bo preširoka. Pa če veliko ceneje bo.
Široka guma se ne pelje slabše po mokrem...ne drži se slabše po mokrem...AMPAK HITREJE SPLAVA(LUŽE in stoječa voda so torej hiba)...ustvari vodni klin pod tekalno površino...izpodrinit mora večjo količino vode...če je ne more...zaplava...drži se pa nič slabše in na cesti kjer ni luž se bo peljala še vedno čist ql...
Slide je napisal/-a:Če bi mogla bit za dober oprijem teža na na cm2 potem formule ne bi mele oprijema sploh
!
Gricko je napisal/-a:Slide je napisal/-a:Če bi mogla bit za dober oprijem teža na na cm2 potem formule ne bi mele oprijema sploh
!
tle si pa vstrelu v prazno!!!!!!!!
formuja se veliko slabše drži ceste pri 60 kmh kot pri 120 kmh!! zakaj?? zato, ker pri 60 kmh ne pride do dowvforcea od krilc in podobnega, pri večji hitrosti pa!!!
Formula 1 je že par let nazaj dobila zmožnost, da se pelje po stropu!!!, saj pritisk k tlem vstvarjajo aerodinamični pripomočki, za delovanje le teh pa rabiš hitrost!!!
Gricko je napisal/-a:Slide je napisal/-a:Gricko je napisal/-a:Lega se fulll izbolša, zaviralna pot se tudi skrajša!!!!!Pospeški so mal slabši, na porabi se TI BO poznalo (pa ne en(1) liter , kak deci pa že!)!!!
Široka guma se ne pelje slabše po mokrem...ne drži se slabše po mokrem...AMPAK HITREJE SPLAVA(LUŽE in stoječa voda so torej hiba)...ustvari vodni klin pod tekalno površino...izpodrinit mora večjo količino vode...če je ne more...zaplava...drži se pa nič slabše in na cesti kjer ni luž se bo peljala še vedno čist ql...
se strinjam in se ne strinjam!!!
Res je da so luže velik problem!!!
Ampak je res tudi, da ti rabiš neko težo dat na gumo, da se le ta dobro drži cestišča in če je guma širša, se ta teža razporedi po večjo površini, kar zagotavlja slabši oprijem!!! Do ene mere, se s širino oprijem boljša, od te mere naprej pa se poslabšuje!!! Na mokrem je ta mera različna od mere za po suhem, zato je treba narest en kompromis!!
Po snegu se to še bolj opazi!!!
Slide je napisal/-a:Gricko je napisal/-a:Slide je napisal/-a:Če bi mogla bit za dober oprijem teža na na cm2 potem formule ne bi mele oprijema sploh
!
tle si pa vstrelu v prazno!!!!!!!!
formuja se veliko slabše drži ceste pri 60 kmh kot pri 120 kmh!! zakaj?? zato, ker pri 60 kmh ne pride do dowvforcea od krilc in podobnega, pri večji hitrosti pa!!!
Formula 1 je že par let nazaj dobila zmožnost, da se pelje po stropu!!!, saj pritisk k tlem vstvarjajo aerodinamični pripomočki, za delovanje le teh pa rabiš hitrost!!!
Ja...seveda...aerodinamika(downforce jaops: )...Jaz sem govoru o samem oprijemu gum...ampak še vedno zakaj potem nimajo ozkih gum...Za po suhem je v smislu oprijema pomoje še vedno bolje da širša kot je guma bolj drži
![]()
Mal se mi pa že blede, tko da mi oprosti za take lapsuse
Gricko je napisal/-a:res je po suhem bolša širša kot ozja, ampak do neke mere!!!
Če greš čez to mero, oprijema ni več tolko, če pa daš aerodinamične pripomočke, da avto "pridobi" na teži, je pa ok, ampak spet do neke mere!
glej kok je ožja guma za dež kot za suho+ ma še ful profila, kar še zmanjša površino gume z asfaltom!!
rejli- poglej kake tabularčke majo za po snegu!!
Slide je napisal/-a:Gricko je napisal/-a:res je po suhem bolša širša kot ozja, ampak do neke mere!!!
Če greš čez to mero, oprijema ni več tolko, če pa daš aerodinamične pripomočke, da avto "pridobi" na teži, je pa ok, ampak spet do neke mere!
glej kok je ožja guma za dež kot za suho+ ma še ful profila, kar še zmanjša površino gume z asfaltom!!
rejli- poglej kake tabularčke majo za po snegu!!
Ja, seveda, sej nisem rekel da glede snega ni res, ampak tam je pomembno še marsikaj drugega...
profil je pa pri dežnih gumah tudi zato tam, da odvaja vodo!
lenivec je napisal/-a:ja ne zaj zime mešat, zimske bojo ostale 13"
mene predvsem za letne zanima
torej če dam 15" pa potem 185 gume v bistvu nebo takak katastrofa? predvsem kaj se tiče porabe se mi gre. ker tele 13" kaj so zaj to ni res, tak nočem da avto pleše kr čustiš v ovinku kak gumo zvija.
je pa tak 15" bi dal tut predvsem zaradi videza, pospeški se mi ne grejo tolko, končna sploh ne, je pa fajn da ko priletim v kaki bol oster ovinek da mi avto drži in ne tak kot zdaj z 155/70 13
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov