Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko So mar 12, 2005 11:27 am

sej takale dabata je že bla ene parkrat. V eni od zadnjih so delal domače teste jajaracman, yoc ......še ene par in so po njihovo dokazal da je letna boljša od zimske tudi pri -xx stopinj :!:

Kar se pa jaz nikakor ne strinjam!!!
kot sem že takrat povedal, je meja za letno gumo tam nekje +5 , +7 stopinj, potem pa je premrzlo in guma je pretrda!!!

Zdej glede suhe ceste, bi se še nekako strinjal, da je letna boljša kot zimska, na mokri pa se nikakor NE STRINJAM!!

glede letne, da je boljša
Pugi je napisal/-a:
Temperatura 5st.C, cesta suha. Na mokrem bi stavil na zimsko gumo.
LP, Pugi ;)

in tudi res je , da ko zamenjaš iz zimskih na letne maš ful bolši filing za avto, se ti zdi da ful bolš drži, manj je treba popravljati,, ampak ponavadi je samo filing tako glup (zaradi mehke gume, širokih dezenov, lamel) guma pa se drži precej podobno (malce slabše-po suhem)

tle se strinjam s teboj!!

In zakaj pol bo zimske?? Zato ker pozimi pride sneg, kjer je letna čist adijo!! (razen za počasno driftanje). Čez dan so ceste res suhe, ko pa pade noč, pa se vlaga koj prikaže na sestah , še zlasti če je fejst soljena cesta (sol veže nase vlago), zato so vsak večer ceste vlažne, mastne...in v takih primerih je sigurno boljša zimska.

jaz pravim za zimo naj bo zimska, za poletje letna, menjaš pa ko to razmere zahtevajo oz dovoljujejo!

PS: že komi čakam, da zamenjam za letne (te klinčeve zimske gume) :P

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate So mar 12, 2005 12:32 pm

Pugi: super "test" :tomidelej: :bow

Ce si pri volji, poskusi obratno dons zvecer, ko bo menda padal dez. Pomoje bi blo ravno obratno - oz. me zelo zanima koliko obratno bi blo.

Problem letnih gum pozimi niti ni tolk na suhi cesti - tam se bo kar dobro drzala... samo nikar ne klici mokre ceste, tam bi se pa drsal. Ker so ceste pozimi zelo velikokrat mokre, pa mislim da je jasno, zakaj je treba imeti zimske gume. Da snega ne omenjam.
Slika

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi So mar 12, 2005 12:37 pm

Problem je v tem, da mam premalo profila na letnih, da bi primerjal v mokrem - sigurno bodo zimske boljše, pa še ožje so.. Kar se aquaplaninga tiče..
Slika

s_mande
Stalni uporabnik

Kraj: Koroska

Napisal/-a s_mande So mar 12, 2005 12:38 pm

jakaracman je napisal/-a:
menjekul je napisal/-a:pred aprilom ni za menjat, ker vreme je ....prenizke temperature so za letne.
...

Kje pa take pobiras. Tud pr minusu so letne boljse. Samo na snegu so zimske boljse ...

Lepo te prosim,premisli malo preden da kaj taksnega napises.Jaz imam cisto nove gume,ni bilo narejeno 1000km z njimi pa sem kljubtemu namontiral nove letne gume,pa je razlika ocitna z segom ali brez.Sploh pa ce se ne motim ti je INFINITI lepo razlozil.

LP,s_mande

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko So mar 12, 2005 12:44 pm

Pugi je napisal/-a:Problem je v tem, da mam premalo profila na letnih, da bi primerjal v mokrem - sigurno bodo zimske boljše, pa še ožje so.. Kar se aquaplaninga tiče..

saj ga ne rabiš!!!
globok profil pride v poštev, ko je veliko vode na cesti oz ko zapelješ v lužo (aquaplaning) , če pa je cesta le mokra, je pa zadosti tistih 2-3 mm profila.

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY So mar 12, 2005 12:50 pm

Gricko je napisal/-a:
Pugi je napisal/-a:Problem je v tem, da mam premalo profila na letnih, da bi primerjal v mokrem - sigurno bodo zimske boljše, pa še ožje so.. Kar se aquaplaninga tiče..

saj ga ne rabiš!!!
globok profil pride v poštev, ko je veliko vode na cesti oz ko zapelješ v lužo (aquaplaning) , če pa je cesta le mokra, je pa zadosti tistih 2-3 mm profila.

boljše preventiva, kot kurativa... nikol ne veš v kako globoko lužo zapelješ ;)

če pogledaš da sem jaz mel nove gume, pa sem na avtocesti ven letel zarad tega... hm :? ne vem kako bo pol on v isti situaciji z 2mm profila.
Slika

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d So mar 12, 2005 12:54 pm

Za mene je skoda dnara za zimske gume, vozo sem se tak sam 2km na siht in nazaj. Pa V mb recimo, tam pa je tak cesta skoz cista.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko So mar 12, 2005 12:57 pm

RegY je napisal/-a:
boljše preventiva, kot kurativa... nikol ne veš v kako globoko lužo zapelješ ;)

če pogledaš da sem jaz mel nove gume, pa sem na avtocesti ven letel zarad tega... hm :? ne vem kako bo pol on v isti situaciji z 2mm profila.

trenutno je govora o kratkem testu po mokri cesti ( samo da je mokra, lahko od megle) ne po vožnji v dežju ali pa kmalu po nalivu, ko so ceste polne luž!
Drugače se strinjam, 2mm profila ni nič!!!

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi So mar 12, 2005 1:14 pm

Gricko je napisal/-a:

saj ga ne rabiš!!!

Gricko, sj zato sm pa napisal kar se aquaplaninga tiče... Bom pa vsekakor poskusil še na mokri.
Slika

Uporabniški avatar
NeRo
Uporabnik

Napisal/-a NeRo So mar 12, 2005 1:22 pm

Vsi, ki demantirate izjavo jakaracmana boste kmalu prijetno presenečeni, saj smo prav v teh dneh opravili primerjavo med letnimi in zimskimi gumami v prav vseh razmerah in temperaturah.
Narejenih je bilo preko 70 zaviranj in rezultati so lahko rečem prav smešni.
Slika

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko So mar 12, 2005 1:31 pm

NeRo je napisal/-a:Narejenih je bilo preko 70 zaviranj in rezultati so lahko rečem prav smešni.

kaj naj bi to pomenilo???
kje se bo dalo videti te razultate?

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi So mar 12, 2005 1:49 pm

avtomagazin.press ;)
Slika

Uporabniški avatar
NeRo
Uporabnik

Napisal/-a NeRo So mar 12, 2005 2:01 pm

Govorim o zavornih poteh in ne občutku med ovinki in vožnji na splošno.
Če povem, da letna guma bolje zavira na mokrem kot zimska na suhem sem že dosti povedal a?
Zimska se obnese mnogo bolje edino na snegu.
Slika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman So mar 12, 2005 2:36 pm

menjekul je napisal/-a:
menjekul je napisal/-a:pred aprilom ni za menjat, ker vreme je ....prenizke temperature so za letne.
...

Kje pa take pobiras. Tud pr minusu so letne boljse. Samo na snegu so zimske boljse ...

podobno kot je napisal infiniti sem prebral tudi jaz. če sem v zmoti se ti opravičujem ampak tam (v avto revijah) take pobiram :roll:

Vsem, ki ne verjamete (in prisegate na teste): pocakajte na Avto Magazin 07/2005, ki izide 31.3. Rezultati so zanimivi. Boste potem naprej komentirali ...
Zadnjič spremenil jakaracman, dne So mar 12, 2005 2:38 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI So mar 12, 2005 2:37 pm

NeRo je napisal/-a:Govorim o zavornih poteh in ne občutku med ovinki in vožnji na splošno.
Če povem, da letna guma bolje zavira na mokrem kot zimska na suhem sem že dosti povedal a?
Zimska se obnese mnogo bolje edino na snegu.

NeRo ima popolnoma prav - na mokrem je letna guma vseeno boljša, vendar tukaj debatiramo o temperaturi delovanja. Seveda je razlika v eni šrot letni in vrhunski ala Bridgestone Potenza - zmes je pač popolnoma drugačna in ena bolj mehka guma bo lepo držala tudi par stopinj pod "dogovorjeno" mejo +7 stopinj celzija. Ko sem bil na primorskem par let nazaj, sem tudi jaz fural, bom rekel kr z OK oprijemom na ene +1 C z MIchelin Pilotkami gor, je pa bila vseeno opazna velika, velika razlika med tem kako je držala v ovinke takrat in koliko je držala sredi poletja, tako da se po mojem ni ravno dobro zanašat na dejstvo da imaš malo boljšo gumo od povprečja - kaj pa če pade temp na -1 C? Takrat je pa adijo mare :lol:
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman So mar 12, 2005 2:41 pm

Saj pravi, pocakaj na 31.3. Gume so bile primerljive (tudi od istega proizvajalca, enak kvalitetni razred), temp na mokrem okoli 0 (natacnos e ne spomnim, nimam pa rezultatov pred sabo), meritve so bile delane nekje med -10 in +10 ...
Wait and see ...
Slika

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm So mar 12, 2005 2:51 pm

Ma kolk znate eni komplicirat... :DDD Do decimalk bi preračunal tisto temperaturo, do kolk so letne še uporabne. Fak! :noro
Če voziš normalno, so letne gume (srednji, višji cenovni razred) dobre za splužene ceste tudi pri -20°C. Če pa misliš dirkat pa prehitevat kolone v metežih ali pa živiš v krajih s slabšimi razmerami pozimi, potem pa z njimi nimate kaj počet. Simpl. Zato pa tud imajo ime LETNE in ZIMSKE gume. Leto = sonce in dež, zima = sneg.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair So mar 12, 2005 2:54 pm

zupac je napisal/-a:
...

Tale je pa res huda. Žalostno, da so tudi taki na forumu.

pa lp, anze

A ti mas pa za sabo 200.000 testiranih km, da lahko tako napises. :? A se zanasas samo na ta ze RES zgulen stavek, da ko pa pade temperatura pod 7 stopinj je pa letna guma podn. Sam bi se namrec strinjal z jakaracmanom, seveda kar sem sam dozivel z mojim avtom z letnimi gumami pri 3-4 stopinjah nad niclo.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul So mar 12, 2005 4:33 pm

ok ok :P
Zadnjič spremenil menjekul, dne So mar 12, 2005 5:22 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So mar 12, 2005 4:41 pm

še jst neki dopišem.....folk je tak: gume ne bo zamenju (letne z zimskimi) nič prej kot 15 novembra,tko da čakajo zadn dan....dol jih pa nekateri dajo takoj 15 marca večini se pa ne mudi tko da tkole marca sploh ni gužve glede menjave....

sam glejte kaj je fora....zdele jih boste zamenjal,(pol bo pa tko kot je blo lansklet) ko je po 15 marcu zapedel sneg pa so vsi jamral da nikamor ne morjo itd. in največja fora je ravn v tem....k zadnja leta je vreme zelo muhasto
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov