Napisal/-a urosbe Če apr 21, 2005 11:05 am
Poklical sem na Hella Lux Slovenija, kjer sem dobil nekega gospoda z razvoja, ki mi je prijazno na dolgo in široko vse razložil. S tem se ukvarja že 20 let in mi je marsi kakšno stvar razjasnil. Če grem lepo po vrsti.
Da bi poliral oz. brusil steklo do te mere, da bi postalo clear je nemogoče in je rekel, naj to kar opustim. Pozna marsikatera orodja in steklarje in nikoli ne bom dobil ven clear stekla, kot ga želim.
Predlagal mi je pa naslednje. Da naredim kalup luči iz npr. poliestra ter izdelek ter na izdelku odrežem krog dimenzije leče xenoxe. Ta krog je lahko bodisi iz:
-stekla
-lexana (zdrži 125 stopinj, povedal mi je tudi da je LEXAN trgovsko ime za polikarbonat (iz katerega so vse današnje luči-vsi mislimo da so iz plastike-no to je lexan oz. polikarbonat. Predlagal mi je npr. da ta krog izrežem kar iz BMWjeve luči ki jo imam doma ali pa od kakšne stare Astre bi znal biti najbolj primeren. Opozoril pa me je, da je iz notranjosti površinsko tako zelo občutljiv, da naj to delam z zelo finimi rokavicami, saj so že prsti ponavadi pregrobi in bom naredil rajsice, kar bo svetlobo razpršilo vse naorkog
-plexi (ki je zelo trd, zdrži pa cca 100 stopinj)
Min. razdalja med projektorjem do zunanjo lečo naj bi bila vsaj 50mm, torej v primeru, da zunanje steklo pod kotom, moram tudi na to paziti.
Seveda ta stvar mi ni najbolj po želji, da bi imel luči iz poliestra pa samo krogce ven, pač pa moram iskati v tej varianti, da bi mi nekdo iz lexana naredil izdelek iz kalupa -> ali pa vsaj da bi nekako sprednji del stekla izrezal in ga nadomestil z lexanom.
Kakšna ideja?
LP
Uroš