Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI To jul 05, 2005 1:30 pm

Prekrmarjenje je veliko nevarnejše od podkrmarjenja. Dejansko je treba dati novejše gume na zadnjo os. Ko doživiš na mokri cesti snap(ali lift)-oversteer in ti katalputira rit iz enega konca na drugo stran te ne reši nič več; to je moment ko ti recimo rit drsi v levo - ti jo loviš z kontra volanom (če si sploh pravilno in dovolj hitro reagiral), nakar gume odenkrat zagrabijo zadaj in ti od sile odpika rit parkrat močnejše v desno stran. Ravno to je razlog boljših gum zadaj - nos je absolutno in neizpodbitno lažje ujeti. Dovolj je popustiti gas in v veliki večini primerov se uravna sam. Če pa ima nos preveč gripa, boš pobremzal na spolzkem ovinku, zadnje gume se bodo razbremenile in adijo rit v stilu, ki sem ga opisal zgoraj. Zdej nekateri ste lahko tako trmasti in prepričujte same sebe da to ni res, ampak fantje ni to na mojem zeljniku izrastlo - kar pobrskajte kaj profiji pravijo na to (pa tudi skor vsak vulkanizer)
Zadnjič spremenil INFINITI, dne To jul 05, 2005 1:32 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To jul 05, 2005 1:31 pm

Heh. Mulci (večinoma) brez izpita solijo pamet.
Če kupiš samo en par gum, jih je dejansko najbolje dati na zadnjo os.
Mislim, da je to (stara) stalna praksa. Samo poglejte si tovorna vozila in avtobuse.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair To jul 05, 2005 1:31 pm

ANJCI je napisal/-a:Nove gume se praviloma vedno montirajo na zadnjo os vozila neglede na pogon..Torej INFINITI ima prav.Zamislite si hitro vožnjo v blagem ovinku skozi tekočo ali stoječo vodo na cestišču - aquaplaning.Če imaš spredaj dobre gume in zadaj slabe bo šel prednji konec normalno čez , zadnjega bo dvignilo in avto dobesedno zavrti..ni variante da ga ujemeš ...Torej nove gume zadaj, tako tudi priporočajo proizvajalci vozil in pnevmatik..

Nove zadaj ravno zaradi aquaplaninga, kot so ze opisal. ;)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec To jul 05, 2005 2:01 pm

Samotar je napisal/-a:Heh. Mulci (večinoma) brez izpita solijo pamet.
Če kupiš samo en par gum, jih je dejansko najbolje dati na zadnjo os.
Mislim, da je to (stara) stalna praksa. Samo poglejte si tovorna vozila in avtobuse.

sam tovorna vozila in avtobusi imajo pogon na zadnjih kolesih
jst laži ulovim zadn konc- tud dejansko mi ga mnkrat odnese
če gre pru konc vn se zlo težko rešuje- spustit gas ni vedno dovolj
jst bi dal nove gume na pogonske - pri meni spredaj
zadi pa tud valda nebi dal zanič gum
zadi jih definitivno mn obrabla- jst menam prednje na sezono zadnje pa na 2 sezoni
lp

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Napisal/-a Shatzy To jul 05, 2005 2:22 pm

ANJCI je napisal/-a:
Shatzy je napisal/-a:
ANJCI je napisal/-a:Nove gume se praviloma vedno montirajo na zadnjo os vozila neglede na pogon..Torej INFINITI ima prav.Zamislite si hitro vožnjo v blagem ovinku skozi tekočo ali stoječo vodo na cestišču - aquaplaning.Če imaš spredaj dobre gume in zadaj slabe bo šel prednji konec normalno čez , zadnjega bo dvignilo in avto dobesedno zavrti..ni variante da ga ujemeš ...

In kaj boš naredu ker ti bo šou spredn konc naravnost?

Vidm da nimaš prov veliko izkušenj z aqplaningom ...

Če je to kej druzga kokr da pr 110 na avtocesti zapeleš v lužo ki je nastala v kolesnicah in da gre avto naravnost ne glede na to kaj delaš z volanom pol res nimam izkušenj...sicer pa...če že pride do plavanja potem si pošteno pretiraval s hitrostjo. Če pride do tega pomen da nisi prilagodil hitrosti cestnim razmeram in si zato za moje pojme slab voznik.

Po moje je bolš dat nove gume na pogonska kolesa, ker konec koncev ta vodijo avto. Če so že pogonska zjebana pomen da je okrnjena vodljivost avomobila.

Pa nisi mi glih konstruktivno odgovoru na vprašanje.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate To jul 05, 2005 2:41 pm

INFINITI je napisal/-a:Prekrmarjenje je veliko nevarnejše od podkrmarjenja. Dejansko je treba dati novejše gume na zadnjo os. Ko doživiš na mokri cesti snap(ali lift)-oversteer in ti katalputira rit iz enega konca na drugo stran te ne reši nič več; to je moment ko ti recimo rit drsi v levo - ti jo loviš z kontra volanom (če si sploh pravilno in dovolj hitro reagiral), nakar gume odenkrat zagrabijo zadaj in ti od sile odpika rit parkrat močnejše v desno stran.

Been there, done that, koncal pa s skalo pod sprednjim levim kolesom in uradno vec kot milijon skode :( Ko se ti zgodi, kar je infiti napisal, si zelo verjetno nepripravljen in takoj ko zamudis pol sekunde s prvo potezo lovljenja si ze zelo zihr v grabnu zraven ceste al pa v nasproti vozecem avtomobilu.

Se da tako situacijo tud resit, sem jo imel priloznost resit na mobikrogu, samo tud tam je slo najprej v levo, potem v desno, v levi in se enkrat v desno. Obicajna cesta bi bila ze zdavnaj preozka za tako igranje. Zadek mi je odneslo se enkrat, le da takrat precej manj in sem bil pripravljen, tako da mi je avto uspelo skoraj takoj poravnati.

No smisel tega pisanja je, da sem bil tudi jaz mnenja, da boljse gume na sprednjo os... samo sedaj bi jih pa raje dal na zadnjo.
Slika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky To jul 05, 2005 2:51 pm

js tut pravim nove gume na sprednjo os ;)
ni mi jasn zakaj zarad aqaplaninga na zadnjo os, sploh pri fwd avtu!? se pa že prve gume vodo odrinejo, al se motim. Ko je pa velik vode na cesti pa tak al tak morš hitrost prilagodit. hmm js nevem iz lastnih izkušen, priznam :oops: ,sam fotr je pa vulkanizer pa si tut da vedn spredne gume novejše.
Glede tovornjakov pa avtobusovpa samo: pogon zadaj :)

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI To jul 05, 2005 3:00 pm

Shatzy je napisal/-a:
ANJCI je napisal/-a:
Shatzy je napisal/-a:
ANJCI je napisal/-a:Nove gume se praviloma vedno montirajo na zadnjo os vozila neglede na pogon..Torej INFINITI ima prav.Zamislite si hitro vožnjo v blagem ovinku skozi tekočo ali stoječo vodo na cestišču - aquaplaning.Če imaš spredaj dobre gume in zadaj slabe bo šel prednji konec normalno čez , zadnjega bo dvignilo in avto dobesedno zavrti..ni variante da ga ujemeš ...

In kaj boš naredu ker ti bo šou spredn konc naravnost?

Vidm da nimaš prov veliko izkušenj z aqplaningom ...

Če je to kej druzga kokr da pr 110 na avtocesti zapeleš v lužo ki je nastala v kolesnicah in da gre avto naravnost ne glede na to kaj delaš z volanom pol res nimam izkušenj...sicer pa...če že pride do plavanja potem si pošteno pretiraval s hitrostjo. Če pride do tega pomen da nisi prilagodil hitrosti cestnim razmeram in si zato za moje pojme slab voznik.

Po moje je bolš dat nove gume na pogonska kolesa, ker konec koncev ta vodijo avto. Če so že pogonska zjebana pomen da je okrnjena vodljivost avomobila.

Pa nisi mi glih konstruktivno odgovoru na vprašanje.

Okrnjena vodljivost :P v kakšnih vremenskih razmerah :?: Ti kr bot trmast..Po tvojem imajo vsi proizvajalci vozil, pnevmatik in celo v F1 napačno mišljenje..glede namestitve novih gum na zadnjo os..

Uporabniški avatar
SlaYeR
Stalni uporabnik

Napisal/-a SlaYeR To jul 05, 2005 4:05 pm

ANJCI in kje ma f1 pogon? Razmisli...

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate To jul 05, 2005 4:17 pm

Tisti, k vneto zagovarjate, da nove gume na sprednjo os, a ste ze kdaj bli v situaciji, ko vam je zadek posteno po svoje odplesal? Sej sm bil jest tud misljenja, da je zadek lazje ujet, kot spredn konc... samo to drzi, ko te mal odnese, ko gre zadek zares po svoje, ga je hudicevo tezko ujeti - se posebi, ker se to zgodi takrat, ko najmanj prcakujes in takrat vecinoma nisi zmozen pravilno odreagirat, ker se stvari dogajajo prehitro. Dokler nisi v taki situaciji, sploh ne ves, kok hitr lahko mece zadek iz ene strani na drugo - tok hitr, da je skor nemogoce tok hitr volan obracat. Po drugi strani je refleks, k ga clovek naredi pr podkrmarjenju, da spusti gas in mogoce zabremza pa da se bolj zavije. Pravilen je samo pru refleks, da spusti gas, treba je pa odvit, da se avto ujame. Vsaj po mojih izkusnjah je tako.

Se tole... dve novi gumi, drugi dve pa starejsi od treh ali stirih let je vecinoma nevarna kombinacija in se za moje pojme splaca kupit se dve gumi, da so vse stiri nove.
Slika

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI To jul 05, 2005 4:26 pm

SlaYeR je napisal/-a:ANJCI in kje ma f1 pogon? Razmisli...

PA SJ NIMA VEZE KJE JE POGON :D TO ŽE SKOZ GOVORIMO..NOVE GUME NAJ BI ŠLE VEDNO ZADAJ NEGLEDE NA POGON ;)
Zadnjič spremenil ANJCI, dne To jul 05, 2005 4:30 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

maccek_21
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a maccek_21 To jul 05, 2005 4:29 pm

Zadnje gume daj na sprednjo os , nove pa na zadnjo. Poleg varnosti je tudi poraba malenkost manjša! Preverjeno! :D

Lp

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI To jul 05, 2005 4:33 pm

Ma sej to je kar nekateri ne razumejo - eno je driftat avto pa sploh znat to delat, ko si pripravljen in na pisti. Drugo pa je ko se ti odenkrat oči izbuljijo od začudenja ali je res da se avto ravnokar začel vrteti okoli svoje osi in d je tisti kontra šus precej močnejši od prvotnega, ko si že mislil da se je rit umirila....res gaden filing ko ti se to zgodi. Jaz sem imel sicer blazno srečo in se je avto odvrtel za več kot 360 stopinj, brez da bi kam butnil, ampak od takrat imam precej več rešpekta do tega pojava. Ta zadeva je še posebej problem pri avtih, ki imajo lahko rit. - beri FWD avtomobili ki imajo večino težišča spredaj- iz tega razloga je treba dat zadaj bolj limasto gumo.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec To jul 05, 2005 4:38 pm

pr men če kej vn potegne iz ovinka je to pru konc- kar pomeni da rabm dobreg gume spredi
res pa je da se vozm z več al mn HB avti

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ To jul 05, 2005 4:40 pm

hehe :D kako različna mnenja....se že vidi da bo vsak trdil po svoje,zakaj pa še jst nebi :D
1. če imaš že dve novi pnevmatiki in če imaš ostali dve res čisto v k**** potem dokupi še dve,ker upam da se tolko ceniš....
2. nekateri ko pravite nove gume zadaj....do sedaj še ni nihče pomislil na zaviranje...kako se podaljša zavorna pot če imate spredaj stare ter trde pnevmatike,upam da si predstavljate...če ne verjamete poskusite...
3.spredaj imaš krmilna ter pogonska kolesa (predvidevam da imaš pogon spredaj)

Jst bi dal novi pnevmatiki spredaj!
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx To jul 05, 2005 4:46 pm

sej idealno je vse 4 nove dat, kot sem že napisal je strošek novih gum zelo majhen v primerjavi s posledicami, ki lahko nastanejo zarad slabih gum. pa js mam avto s sprednjim pogonom pa sam enkrat do zdaj mi je odnesl spredn konc ven pa se to zarad ledene plošče na cesti, večkrat mi je zavrtel zadn konc kljub sprednjemu pogonu. js bi najraj dal odzad še širše gume k spred če bi se le dal 8)

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Napisal/-a X-Hair To jul 05, 2005 4:50 pm

Ma ja sedaj se je pa se eden najdu z zavorno pot. :P Kriza :? Tukaj sedaj lahko filozofiramo, da ni res. Jaz vem kako pa kaj ko menjam gume vsi ostali pa tudi, ker itak ne bomo prisli skupaj.

Shatzy ni clovek prilagodil razmeram na cesti. Kako pa naj jaz predvidevam na enem delu ceste vodo. Tudi to se mi je zgodil. Na sreco ni bilo veliko tiste luze in je guma spet kmalu zagrabila. To predvidevanje je res smesno. Recimo enako je, da lahko predvidevam traktor na nasih ovinkih. Se pravi pred vsakim ovinkom predvidevam, da bo traktor in zmanjsam na 50 in spet na ravnini pospesim na 100. :roll: Ker potem se pa lahko ob vsakem dezju vozis 50, kar pa enostavno ne gre s Potenzo :mrgreen:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Napisal/-a X-Hair To jul 05, 2005 4:52 pm

maniaxxx je napisal/-a:večkrat mi je zavrtel zadn konc kljub sprednjemu pogonu. js bi najraj dal odzad še širše gume k spred če bi se le dal 8)

Evo tipicen primer. Daj zadaj boljso in mehkejso gumo kot je rekel Infiniti. A rabis kaksen predlog? :P Infiniti vidim, da nekaj prodaja. Ce mas isto dimenzijo samo nabavi ;)
SlikaSlika

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx To jul 05, 2005 4:55 pm

x-hair js MAM odzad bolse gume k odspred ( sicer so iste sam so zadne mal manj znucane), sam dal sem primer da ti zadn del kljub sprednjemu pogonu jeben hiter obrne :lol: pa zdaj mam toyo proxes in s temi me ŠE ni obrnilo :lol:

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 To jul 05, 2005 5:12 pm

kak zanimivo...zakaj se pa še meni(normalnemu vozniku z 1.1 l)to nikoli ni zgodilo, da mi je rit odnesl ko sm se vozu ko cepec po regionalki sred najhujšega dežja?

KAJ DELAM NAROBE?????? :evil: :evil: :evil:

:P :P :P
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov