Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr okt 26, 2005 10:23 pm

NO ja tale kupljena roba........
Neonke od uporabnika Neon na tem forumo držijo že tri leta brez problemov...... edin kaj sem jih mal zmodificiral :)

Druga zadeva so pa ledice......
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

VET
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a VET Sr okt 26, 2005 10:57 pm

Gricko je napisal/-a:
VET je napisal/-a:
tle si ga pa mal pihnu .... če hočeš iz 7812 dobit 12v moraš imet na vhodu najmanj 15v kar pa v avtu brez invertorja ni mogoče. ;)

mal si ga tudi ti pihnu....res je da stabilizator deluje stabilno, če ima 3 V ali več napajalne,kot izhodne ...ampak tudi pri manjši razliki stabilizator še vedno deluje, le da ni tako zelo stabiln.....ti pa sigurno pobere špice....je pa problem, ker pri zagonu avta napetost na akuju pade pod 10V...tle pa stabilizator res ne dela....

je pa še en keč...namreč večina teh stabilizatorjev prenese le Max 1A toka!!
obstaja tudi močnejša varjanta lm340k (12V) v to-3 ohišju , ampak tudi ta zdrži le 1,5A...
zdej ne vem kolk rabjo neonke, ampak nekaj pa verjetno že....

drgač se pa lahko špice omili že samo z enim malce večjim kondenzatorjem...

sej bo še prepih :D

amperaža ni problem ker jih lahko vežeš več paralelno ....ampak v datasheetu za 7812 lepo piše:
Input Voltage ... 19v
Required to Maintain Line Regulation ... 14.6v

in 14,6v imajo samo avti s pokvarjenim reglerjem - alternatorjem .... :-P

v praksi pa sem imel u avtih že tud probleme iz 7810 ;)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr okt 26, 2005 11:15 pm

Eto rešitev.....
The PT5071 is a 1.5-ampere rated step-up/
step-down Integrated Switching Regulator
(ISR) that provides a tightly regulated 12V
output voltage from a 7V to 16V variable
input source. This high-performance ISR has
applications in systems where the input
voltage straddles the desired 12V output.
The regulator has an adjustable output
voltage and input start-up threshold, and a
standby function for power conservation.

Features
• Single-Device:
+12V Output, 7-16V Input
• 84% Efficiency
• 14-Pin Excalibur™ Package
• Output Current Limit
• Adjustable Output Voltage
• Adjustable Undervoltage Lockout
• Solderable Copper Case

Texas Instrumenst
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Sr okt 26, 2005 11:49 pm

VET je napisal/-a:amperaža ni problem ker jih lahko vežeš več paralelno

ja ni glih tko...ker niso vsi enaki (isti), enega prej odpre ko drugega in v tistem hipu potegne preveč toka in...holly smoke....
nekako se da to rešit, da daš pred vsak stabilizator en zelo majhen upor (seveda dost močn-W)...tako že sam upor potegne tok in se oba (ali več) odpreta isto...

VET je napisal/-a: v datasheetu za 7812 lepo piše:
Input Voltage ... 19v
Required to Maintain Line Regulation ... 14.6v

in 14,6v imajo samo avti s pokvarjenim reglerjem - alternatorjem ....

ja vem da v navodilih piše naj bi bila tvoja stabilizirana napetost vsaj 3V nižja od inputa.....ampak sem stabilizator za 5V uporabljal (uspešno) tudi pri samo 6V inputu....tko da tiste 3V je njihova garancija...je pa res da optimalno stvar dela šele ko ima 3 V ali raje več...

@lisko tole zgleda zanimivo...samo verjetno ni tako pocen kot LM niti tako enostavno za skupi dat....

VET
Novinec

Napisal/-a VET Če okt 27, 2005 12:19 am

Gricko je napisal/-a:
VET je napisal/-a:amperaža ni problem ker jih lahko vežeš več paralelno

ja ni glih tko...ker niso vsi enaki (isti), enega prej odpre ko drugega in v tistem hipu potegne preveč toka in...holly smoke....
nekako se da to rešit, da daš pred vsak stabilizator en zelo majhen upor (seveda dost močn-W)...tako že sam upor potegne tok in se oba (ali več) odpreta isto...

tud to preverjeno v praksi ni več potrebn ker 7812 niso kakšni 2N3055 ki so imel ojačanje vsak u tri dni ;) .... se samo čist mal različn grejejo 8)

@lisko, tanartabul rešitu .... samo ni pocen :D

Uporabniški avatar
blu skeleton
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a blu skeleton Če okt 27, 2005 10:42 am

HVALA za odgovore!
BLUE SKELETON

MacK
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a MacK Če okt 27, 2005 11:54 am

Najprej preveri kaj ti je sploh crknilo... Ker ponavadi so ta vezja sestavljena s CMOS tehnologijo in CMOS-e lahko napajas do 18V. Tak da nevem zakaj bi ti lahko crknilo vezje s 14V?

Lp MacK

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Kraj: Babno Polje

Napisal/-a ule Če okt 27, 2005 12:28 pm

VET je napisal/-a:tud to preverjeno v praksi ni več potrebn ker 7812 niso kakšni 2N3055 ki so imel ojačanje vsak u tri dni ;) .... se samo čist mal različn grejejo 8)

7812 je napetostni regulator
2N3055 je pa tranzistor

Kombinacija obeh skupaj pa ti da ustrezen stabilizator napetosti, ki zdrži dosti več kot 1A toka.

Uporabniški avatar
zlabon
Novinec

Napisal/-a zlabon Če okt 27, 2005 1:47 pm

jah, 7812 sem mislil da pač poreže tiste špice. Je pa res da je na stabilizatorju tud kar nekaj padca napetosti (se mi zdi da nekaj čez 1V) in tud če boš na vhod 7812 pripelju 12V bi moglo bit na izhodu skoraj ene 11V, na kar pa mislm da bi neonka še delala.
se mi pa zdi da tisti pdatek o 14.6V pomeni da je od tu naprej stabilizator 100% stabilen. Deluje pa tudi pri nižjih napetostih

uglavnem potrebno bi bilo samo probati, do kako nizke napetosti neonka še dela

VET
Novinec

Napisal/-a VET Če okt 27, 2005 3:36 pm

ule je napisal/-a:
VET je napisal/-a:tud to preverjeno v praksi ni več potrebn ker 7812 niso kakšni 2N3055 ki so imel ojačanje vsak u tri dni ;) .... se samo čist mal različn grejejo 8)

7812 je napetostni regulator
2N3055 je pa tranzistor

Kombinacija obeh skupaj pa ti da ustrezen stabilizator napetosti, ki zdrži dosti več kot 1A toka.
tako je .... hotel sem povedat da pri paralelni vezavi eni rabijo še upore, drugi pa ne več :)

glede bojazni pred špicami .... inverterji niso občuljivi na špice ker jih kvečjemu povzročajo in je prej treba pred njimi zaščitit ostale porabnike ... RSO filtri :P

sicer pa je ta debata o strogi stabilizaciji napetosti brez veze ... ker invertorji za lampe spadajo med neobčutljivejše elektronike kar se tiče napajalne napetosti :!:

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če okt 27, 2005 9:22 pm

Gricko je napisal/-a:
@lisko tole zgleda zanimivo...samo verjetno ni tako pocen kot LM niti tako enostavno za skupi dat....

Mislim da pride čip/modul 24 dolarjev...... Je pa celi modul sam priklopiš mu napetost in to je to......

Enih par ljudi ta sistem čipov uporablja za napajalnike avto kompjutrov. Nardiš mal neko vezje...... dodaš še te module, ki se dobijo za vse napetosti........Pol dobiš še inverter ki obrne napetost in vojla maš vse napetoszi ki jih potrebuje komp za delovanje....... stvar preizkušeno dela...... Neki podobnega mam u načrtu tud za svoj avto.
Slika

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Če okt 27, 2005 9:28 pm

lisko dej ti to čimprej skup sklamfaj :D in če bo to delalo se bomo dogovorili da bi še kakšnega naredil.dnar ni problem. (zdaj en dan mi je kolega ponudil komplet eno staro kišto za simboličen keš in to bi bilo direkt za carputer-zato sem si ga tudi rezerviral :twisted: )
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če okt 27, 2005 10:15 pm

_YUGO-GVX_ je napisal/-a:lisko dej ti to čimprej skup sklamfaj :D in če bo to delalo se bomo dogovorili da bi še kakšnega naredil.dnar ni problem. (zdaj en dan mi je kolega ponudil komplet eno staro kišto za simboličen keš in to bi bilo direkt za carputer-zato sem si ga tudi rezerviral :twisted: )

Ne ČE ampak stvar DELA in to kolegu u avto :) Drgač men za karputer manka pa še samo lcd tuchcreen ( če ga bom še tko dolg iskal bom mogoč kr navadnega vzel za začetek) In pa tale napajalnik..... čipe dobim sam pri tem kolegu se morm oglasit.
Slika

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Pe okt 28, 2005 1:31 pm

@ lisko...dej vrž načrt vezja za car-pc na net :lol:
jaz bi tud naredu, samo, kar sem gledal, vse zadeve pridejo dost drage :? ...finančno se bol splača dobit pretvornik iz 12->220 pol pa naprej...samo to jaz nočem!!!

rad bi naredil direktno, vendar ne najdem nič pametnega, ali pa so komponente drage ko svija

PS: kje pa lohk kupš ta čip/mpdul?? pri nas, ali samo v tujini?

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So okt 29, 2005 1:17 am

Sam tulk v vednost:
Napetost akumulatorja,ki je v odličnem stanju je 12.6V.Napetost ki jo pa daje alternator,ki je v odličnem stanju,pa je med 14V in 14.5V.Ko avto laufa in sta aku in alternator v odličnem stanju,je napetost na aku-ju cca.14.3 do 14.4V (ko nimaš prižganih luči),če pa so prižgane luči,pol pa je napetost nekoliko nižja (cca.13.6-13.8V).To so vrednosti na štantgasu.

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Skinhead
Nov uporabnik

Napisal/-a Skinhead To okt 16, 2007 6:17 pm

Jz imam pa takle problem
in sicer pred časom sem kupil dve neonki pri conradu ki naj bi bile primerna za avtomobile motorje, kaiono skratka za prevozna sredstva ampak so jih je punca zlomla, enakt z nogo brcla notr, ko sva bla na sprednjem sedežu :D drugič pa s torbo zapela vanjo in je počla, ker so bile tele nonke kar drage sm se odločil za bolj poceni varjanto in sicer za neonke za pc, in bolj kot prebiram forum bolj imam občutek da mi jih bo skurilo. Ker neonk še nisem odmontiral imam na voljo inverterje in se mi je porajala ideja da bi zamenjal inverterje in sicer bi uporabil inverterje od teh neonk ki jih imam v avtomobilu, ki naj bi bili primerni za avto! Ali je izvedljivo?

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To okt 16, 2007 7:31 pm

Itak da je. Mal lotanja pa je.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
Skinhead
Nov uporabnik

Napisal/-a Skinhead To okt 16, 2007 7:57 pm

In še nekaj! na avto neonkah je bil en inverter za eno neonko, tuki na teh neonkah za pc je pa en inverter in dve neonki! Kaj se da naredit v tem primeru?

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith To okt 16, 2007 11:13 pm

ena neumesna:

a ni to mal strojan stajling te neonke?

sploh pa skinhead z neonkami v avtu :lol: mas mal krizo identitete al kva? :twisted:

Uporabniški avatar
dskrab
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a dskrab Sr okt 17, 2007 7:36 am

Najboljš, da nabaviš neonke, ki so primerne za v avto in ne tiste, ki so za računalnik, ker to je čisto druga pesem. Pa en boš imel problemov.
Sej nimaš kej! Tko je pa nč drugač!

It`s not just JDM. It`s a LIFESTYLE !
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov