Neonke od uporabnika Neon na tem forumo držijo že tri leta brez problemov...... edin kaj sem jih mal zmodificiral

Druga zadeva so pa ledice......
Gricko je napisal/-a:VET je napisal/-a:
tle si ga pa mal pihnu .... če hočeš iz 7812 dobit 12v moraš imet na vhodu najmanj 15v kar pa v avtu brez invertorja ni mogoče.
mal si ga tudi ti pihnu....res je da stabilizator deluje stabilno, če ima 3 V ali več napajalne,kot izhodne ...ampak tudi pri manjši razliki stabilizator še vedno deluje, le da ni tako zelo stabiln.....ti pa sigurno pobere špice....je pa problem, ker pri zagonu avta napetost na akuju pade pod 10V...tle pa stabilizator res ne dela....
je pa še en keč...namreč večina teh stabilizatorjev prenese le Max 1A toka!!
obstaja tudi močnejša varjanta lm340k (12V) v to-3 ohišju , ampak tudi ta zdrži le 1,5A...
zdej ne vem kolk rabjo neonke, ampak nekaj pa verjetno že....
drgač se pa lahko špice omili že samo z enim malce večjim kondenzatorjem...
VET je napisal/-a:amperaža ni problem ker jih lahko vežeš več paralelno
VET je napisal/-a: v datasheetu za 7812 lepo piše:
Input Voltage ... 19v
Required to Maintain Line Regulation ... 14.6v
in 14,6v imajo samo avti s pokvarjenim reglerjem - alternatorjem ....
Gricko je napisal/-a:VET je napisal/-a:amperaža ni problem ker jih lahko vežeš več paralelno
ja ni glih tko...ker niso vsi enaki (isti), enega prej odpre ko drugega in v tistem hipu potegne preveč toka in...holly smoke....
nekako se da to rešit, da daš pred vsak stabilizator en zelo majhen upor (seveda dost močn-W)...tako že sam upor potegne tok in se oba (ali več) odpreta isto...
VET je napisal/-a:tud to preverjeno v praksi ni več potrebn ker 7812 niso kakšni 2N3055 ki so imel ojačanje vsak u tri dni.... se samo čist mal različn grejejo
![]()
tako je .... hotel sem povedat da pri paralelni vezavi eni rabijo še upore, drugi pa ne večule je napisal/-a:VET je napisal/-a:tud to preverjeno v praksi ni več potrebn ker 7812 niso kakšni 2N3055 ki so imel ojačanje vsak u tri dni.... se samo čist mal različn grejejo
![]()
7812 je napetostni regulator
2N3055 je pa tranzistor
Kombinacija obeh skupaj pa ti da ustrezen stabilizator napetosti, ki zdrži dosti več kot 1A toka.
Gricko je napisal/-a:
@lisko tole zgleda zanimivo...samo verjetno ni tako pocen kot LM niti tako enostavno za skupi dat....
_YUGO-GVX_ je napisal/-a:lisko dej ti to čimprej skup sklamfajin če bo to delalo se bomo dogovorili da bi še kakšnega naredil.dnar ni problem. (zdaj en dan mi je kolega ponudil komplet eno staro kišto za simboličen keš in to bi bilo direkt za carputer-zato sem si ga tudi rezerviral
)
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov