Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Pe nov 04, 2005 12:46 pm

BBoss je napisal/-a: Sprejemnik/oddajnike v avtomobilih bomo morali lastniki vozil kupiti sami in cene takih zadev ne bodo nižje od 20.000 sit.

Zraven bodo računali vsak kilometer AC in samo v mojem primeru se bo letna AC cestnina za osebni avto povečala (po današnjih cenah) iz cca 200.000 sit/letno na 300.000 sit/letno. Za ta denar se mi bo splačalo (se mi že zdaj), da se bom izogibal AC oz. se bom pač cijazil po ostalih cestah. In kje je potem tu smisel izgradnje AC in "navidezna" borba za zmanševanje nesreč (na AC se jih statistično na število prevoženih kilometrov zgodi najmanj) - tudi mrtvi in poškodovani so zgleda pač samo številke v službi kapitala.

In zakaj se zadeve ne rešujejo na nivoju same uporabe avtomobila?

Moja rešitev: obvezna uporaba vinjete za vse udeležence brez izjem (10.000 sit za osebni avto) ostalo pa se plačuje recimo z dodatkom na ceno litra goriva (recimo max 10 sit). Pri mojih 50.000 prevoženih na leto je to še 32.500 sit. Kmalu bodo po vsej SLO avtoceste tako, da je smiselno, da vsi prispevamo zanje in da jih vsi seveda tudi s pridom uporabljamo (zato so baje grajene) in tisti, ki naredimo splošno več kilometrov bomo zanje pač plačevali več. Tista minimalna cena vinjete pa bi "mehko prisilila" vsakega voznika, da se mu splača uporabljati AC in razbremenjevati ostale ceste.

Rešitev za tujce je popolnoma enostavna saj bi jim pri prehodu v SLO preverjali veljavnost vinjete in če je ne bi imel bi imel pač tam kiosk in bi si jo moral kupiti (za celo leto). Zakaj mora slovenija odirati samo svoje državljane, dajmo še malo tranzit ocolat al pa ga na vlake spravt.

Postavlja se pa še eno vprašanje kam gredo tisti silni denarji od trošarin na goriva? namesto v prometno infrastrukturo se z njim krpajo proračunske luknje..

Škatlica naj bi bila po direktivi EU zastonj (proizvodna cena bo okoli 20 evrov).
Vinejte so nefer (do nekoga, ki se 2x na leto peje dfo morja, sicer pa sploh ne uporablja AC, predstavljaj si, da recomo živiš v Idriji in se 95% časa tam okoli voziš ...)
Sistemi naj bi bili do 2012 medsebojno kompatibilni, enostavno boš v SLO plačal za prevoženo AC v recimo Franciji (tako kot laufa roaming pri mobilnikih) ...
Poleg tega lahko s tem sistemom recimo zaračunavaš vožnjo po centru mesta, parkirnine na parkiriščih itd ...
Skratka: sistem je čsito OK, le pred zlorabami ga je treba zaščititi ...
Slika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Pe nov 04, 2005 12:46 pm

BBoss je napisal/-a: Sprejemnik/oddajnike v avtomobilih bomo morali lastniki vozil kupiti sami in cene takih zadev ne bodo nižje od 20.000 sit.

Zraven bodo računali vsak kilometer AC in samo v mojem primeru se bo letna AC cestnina za osebni avto povečala (po današnjih cenah) iz cca 200.000 sit/letno na 300.000 sit/letno. Za ta denar se mi bo splačalo (se mi že zdaj), da se bom izogibal AC oz. se bom pač cijazil po ostalih cestah. In kje je potem tu smisel izgradnje AC in "navidezna" borba za zmanševanje nesreč (na AC se jih statistično na število prevoženih kilometrov zgodi najmanj) - tudi mrtvi in poškodovani so zgleda pač samo številke v službi kapitala.

In zakaj se zadeve ne rešujejo na nivoju same uporabe avtomobila?

Moja rešitev: obvezna uporaba vinjete za vse udeležence brez izjem (10.000 sit za osebni avto) ostalo pa se plačuje recimo z dodatkom na ceno litra goriva (recimo max 10 sit). Pri mojih 50.000 prevoženih na leto je to še 32.500 sit. Kmalu bodo po vsej SLO avtoceste tako, da je smiselno, da vsi prispevamo zanje in da jih vsi seveda tudi s pridom uporabljamo (zato so baje grajene) in tisti, ki naredimo splošno več kilometrov bomo zanje pač plačevali več. Tista minimalna cena vinjete pa bi "mehko prisilila" vsakega voznika, da se mu splača uporabljati AC in razbremenjevati ostale ceste.

Rešitev za tujce je popolnoma enostavna saj bi jim pri prehodu v SLO preverjali veljavnost vinjete in če je ne bi imel bi imel pač tam kiosk in bi si jo moral kupiti (za celo leto). Zakaj mora slovenija odirati samo svoje državljane, dajmo še malo tranzit ocolat al pa ga na vlake spravt.

Postavlja se pa še eno vprašanje kam gredo tisti silni denarji od trošarin na goriva? namesto v prometno infrastrukturo se z njim krpajo proračunske luknje..

Škatlica naj bi bila po direktivi EU zastonj (proizvodna cena bo okoli 20 evrov).
Vinejte so nefer (do nekoga, ki se 2x na leto peje dfo morja, sicer pa sploh ne uporablja AC, predstavljaj si, da recomo živiš v Idriji in se 95% časa tam okoli voziš ...)
Sistemi naj bi bili do 2012 medsebojno kompatibilni, enostavno boš v SLO plačal za prevoženo AC v recimo Franciji (tako kot laufa roaming pri mobilnikih) ...
Poleg tega lahko s tem sistemom recimo zaračunavaš vožnjo po centru mesta, parkirnine na parkiriščih itd ...
Skratka: sistem je čsito OK, le pred zlorabami ga je treba zaščititi ...
Slika

Uporabniški avatar
Volvo5er
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Volvo5er Pe nov 04, 2005 12:48 pm

AC (in ostale ceste) itak financiramo vsi z davkoplačevalskim denarjem. Zakaj je potem potrebna še cestnina? Cestnina naj se nabije tujim kamionđijam v obliki enkratnega plačila ob prehodu meje, slovenskim pa ob plačilu cestnine, zaradi tega ker ceste uničujejo mnogokrat bolj kot osebni avtomobili.

se popolnoma strinjam, to bi bilo pravično cestninjenje

Ali pa naj se gradnja AC odda koncesionarjem in naj oni pobirajo cestnino... V tem primeru pa podpiram, ko bo AC zgrajena z zasebnim kapitalom moramo ta strošek nekako vrnit, to pa naj bodo cestnine...

ah, sam še to se nam manjka...to bi samo še podražilo vse skupaj

Alfist
Novinec

Napisal/-a Alfist Pe nov 04, 2005 12:56 pm

Ma ni šans da bi pustu da mi ta j**c vgradijo, manj ko bo elektronike na svetu bolje bo, kmalu bo vse prepovedano za "boljše" življenje. Še SEX bo lahko samo računalniški in samo ometno oplojevanje....
Tudi sam ABC sistem mi ni všeč in se mi zdi predrago da bi dal 5.000 SIT za tisto belo škatlo ko pa na leto ne zapravim več kot 3.000 SIT. Ni lepšega kot se po stari cesti peljati na morje :lol: Vse bližje smo življenju v ujetništvu. Drugače nas že povsod kontolirajo, vse je v računalnikih in večina podatkov se hrani do 10 let. Primer ko plačaš za BA kartico vejo kdaj, kje in za koliko si kupoval, mobitel signal ti skozi kaže kje si.....sam BULL SHIT je ta tehnologija. Svet bi moral ostati na stopnji razvoja 80-90ih pa bi bilo za vse najlepše.

LP

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe nov 04, 2005 1:24 pm

zastopim vse tiste, ki ne uporabljate avtocest samo a bi vam bilo bolj všeč, da namesto vinjete povečajo nadomestilo za uporabo ceste (recimo za dvakrat)... in če si bodo to zmislili bomo morali plačati al se pa ne bomo več vozili.

Avto je danes strošek tako al tako in s tem se je treba sprijazniti tudi, če se voziš samo na relaciji Kočevje - Ljubljana ... ja tudi to cesto je potrebno vzdrževati in tudi tiste okoli Idrije in seveda vsepovsod. Tako kot recimo moram jaz plačevati enako uporabo lokalnih cest pa jih za en avto skoraj ne uporabljam (>90% samo AC) pa moram ravno tako plačati polno nadomestilo za uporabo cest. :?

Zanimivo a ne kako ima "pravičnost" vedno več razlag od ene same. :)

Želel bi si namreč, da se začnejo AC uporabljati v te namene (razbremenitev lokalnih cest, hitrejši tok prometa in večja varnost) za kar so bile zgrajene. Nikakor pa se ne strinjam da mi bo AC letno pobrala eno mesečno plačo - seveda bi lahko tudi zmanjšali ceno kilometra ampak pri nas se to tudi v sanjah ne bo zgodilo saj se zgledujemo po cenah v EU ampak tako kot vedno se pozabi, da naše plače niso na evropskem nivoju in da nam je to prekleto drag štos. Še lepši primer je Hrvaška in njena AC - poglejte koliko avtomobilov izven sezone s hrvaškimi tablicami je na njej. A je to smisel?

Se pa popolnoma strinjam, da bi večino stroškov vzdrževanja morali nositi tisti, ki AC najbolj uničujejo in to sigurno niso motoristi in avtomobilisti - pa smo spet v temi pravično porazdeljenih stroškov :D

Damjan19
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Damjan19 Ne nov 06, 2005 1:53 am

ku*rc kej se bojo pol lokalne ceste kej bol obnavljale, zdej je stanje katastrofalno, pol pa ne more bit čist nč boljše :roll:

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če nov 10, 2005 1:19 am

hehe tega nebojo vidl, ce pa bi slucajn prsl do tega, bojo totalne stale :D

pol casa ta zadeva nebo delovala, garantiram.
ker js delam tocno to. vzdrzujem gps sledenja in je ta gps/gprs sistem dost fukarija, sploh ce bi meu na tisoce vozil. pol so pa tuki se izpadi omrezij, in izpadi gps-a in take zadeve. lustno ni kj :D
da ne omenjamo mesecne narocnine za gsm storitve, in same cene tega sistema, ki je trenutno za eno vozilo kr krepko cez 100k.

se mi kr smiljo bodoci vzdrzevalci tega :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
ga-ma
Novinec

Napisal/-a ga-ma Če nov 10, 2005 9:32 am

zato pa je bolj primerna tehnologija z Rfid čipi, ker je za uporabnika bolj prijazna ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov