darwin je napisal/-a:Zanimiva tema. Sam že dolgo opazujem vožnjo ljudi iz različnih krajev. Včasih si se sicer na grb na tablici lažje zanesel kot danes, ko si ga lahko poljubno izbereš.
Najbolje lahko primerjam kranjske in ljubljanske voznike, saj jih dobro poznam. Sam imam kranjski grb, tudi izpit sem delal v Kranju, voziti sem pa začel po Ljubljani. Tu sem se hitro naučil dinamične vožnje: pri utripajoči zeleni pospešiš, pri zeleni hitro spelješ, pri zavijanju levo se v križišče potegneš maksimalno, se, če je treba, zrineš tja, kamor želiš, po večpasovnih cestah ob normalni frekvenci prometa voziš po levem pasu (ni ti treba spuščati "zelencev," ni treba zmanjševati, če voznik pred tabo zavija desno) ...
Ko sem po enem mesecu po opravljenem izpitu ponovno prišel v Kranj, sem dvakrat skoraj pohopsal tistega pred mano, saj je bila vožnja tu nekaj popolnoma drugega, kot v Ljubljani. Zdi se mi, da je kranjska vožnja lep primer defenzivne vožnje, kakršno propagirajo v avtošolah. Počasi in previdno. Zelena prvič utripne in cel Kranj že zavira. Se mi je zgodilo tudi, da je zelena utripnila, stric pred mano je padel po bremzi, se ustavil pred semaforjem, nato pa je zelena še dvakrat utripnila. Pri zavijanju levo je tudi po navadi tako, da Kranjčan po navadi zapelje v križišče toliko, da semaforja ravno ne vidi več in potem čaka na priložnost, da bo speljal križiče (pri tem seveda niti slučajno ne sme nikogar izsiliti, v zagovor lahko povem, da na splošno tudi križišča v Kranju niso ravno ne vem kako velika in več kot tri avte že skoraj težko spraviš pravilno (!) v križišče).
Zanimivo pa je, da ko vožnje vešči Ljubljančan pride v Kranj, potem pa čisto zmrzne. Semaforje zvozi počasneje, kot vsak Kranjčan (razen pri utripajoči zeleni ni ustavljal), pa tudi sicer se vozi veliko počasneje, kot je navajen, pa čeprav recimo točno ve, kje in kam bo moral zaviti.
Potem imamo na cesti tudi Primorce, za katere očitno vsi mislijo, da so totalno nesposobni, saj jim, čim pridejo od Postojne naprej hupa vsak, ki mu ni pregorela varovalka pri hupi, čeprav ne vem, zakaj, saj se meni v splošnem zdijo popolnoma normalni vozniki (mogoče res ne speljejo vsi v isti sekundi, ko se prižge zelena luč, toda naj jim v zagovor povem, da so po naravi malce počasnejši ljudje).
Za Celjane se govori, da so hitri, toda saj so prebivalci Poljanske in Selške doline tudi hitri (ob vožnji skozi vsak svojo dolino), tako da se mi ne zdijo moteči.
Za Mariborčane se mi tudi zdi, da so, kar mestne vožnje tiče kar dobri vozniki, ki ne stojijo za brezveze, Murska, Novo mesto, Slovenj Gradec, Postojna .. pa ne poznam tako dobro (oz. se ne spomnim), da bi ocenil.
Se skoraj popolnoma strinjam s tvojo analizo, vendar tudi v krajih, ki jih ne poznam (še posebej v Kranju) vozim bolj dinamično od domačinov. Tu pomojem igra vlogo tudi mentaliteta. Na tablice same pa se je težko zanašat, saj se letno v Ljubljano priseli kar nekaj ljudi, poleg tega pa tablice LJ z različnimi grbi segajo do hrvaške meje na Kolpi...
O strpnosti ženskoh voznic pa le toliko, da sem jih redkeje videl ustavljati na prehodih za pešce kot moške (in glede na redkost tega dogodka to pove kar veliko), prav tako pri vključevanju v stoječo kolono, ko se obnašajo kot da te ne vidijo. Osebno se mi zdi, da se v LJ najbolje znajdejo Mariborčani, saj se promet med mestoma ne razlikuje veliko, medtem ko trofejo najslabše regije z velikim pompom prejmejo tablice GO. Prehitijo celo dinamično prikrajšano območje MS.