Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Igoor
Nov uporabnik

Napisal/-a Igoor Pe nov 25, 2005 4:42 pm

Bom še jaz malo o tem!

Ko govorimo, da tisti ki niso iz ljubljane mal slabše vozjo v Ljubljani moram enako rečt za Ljubljančane, ki se imajo zelo samozavestno za dobre voznike. Ko pridejo na primorsko in stalno vozijo po prehitevalnem pasu kot da so na ljubljanski obvoznici in rabijo sto let da se ti umaknejo in jih moraš kdaj skoraj po levi prehitet da te opazijo. Pa zanimiv stil vožnje po magistralkah ko kar prehitevajo tudi v škarje, ker po mojem mislijo, da so na ljubljanski obvoznici in da vsi vozijo v isto smer. Toliko o Kvaliteti Ljubljanskih voznikov iz lastnih izkušenj iz Vipavske doline. :D

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Pe nov 25, 2005 5:00 pm

Stratus_ je napisal/-a:
meganeman je napisal/-a: Zenske so mnogo bolj strpne voznice :lol:

s temle se pa neb strinjal..nikol še nism doživel, da bi mi kakšna ženska odstopla prednost..pa verjetno nikol ne bom :evil: :?
je pa res, da so bolj previdne..sam nktere so pa pravi psihiči..tko k deci isti šmorn :lol:

Take trme kot pri nekaterih ženskah voznicah pri moških še nisem doživel.

CAB DRIVER
Novinec

Kraj: CELJE

Napisal/-a CAB DRIVER Pe nov 25, 2005 5:36 pm

Skozi Vir 40-50 km/h, Skozi Dob 40-50 km/h, Od Doba proti Šentrupertu 70-80 km/h, čez Šentrupert 40-50 km/h. Pol pa nisem več zdržal in naprej je šlo takole, čez Lukovico 80-90 km/h, do Krašnje 110 km/h, čez Krašnjo 80-90 km/h, od Krašnje do Blagovice 110-120 km/h, čez Blagovico 80 km/h, od Blagovice do Trojan 110-120 km/h, na vrhu Trojan sem prestavil v prosti tek in se naslednje 6-7 km spuščal v prostem teku, vse dokler ni hitrost padla na 80 km/h in pri 80 km/h v prostem teku sem mogel bremzat, ker se je en starejši gospod peljal 60 km/h. Do Celja se je potem skozi nekako konstanto vozilo od 80-110 km/h.
Torej promet bi bil veliko bolj živahnejši in manj stresen, če bi se ljudje znali vsaj malo hitreje peljati, ne pa da s svojo počasno vožnjo utrujajo in zadržujejo hitrejše voznike za sabo. Edina slaba stvar pri vsem tem je, da lahko naletiš na policaja, to pa je pač riziko , ki se ga mora vsak zavedat, vendar ne tako da se pelje 10 km/h pod omejitvijo. Danes sem imel srečo, naslednjič je mogoče ne bom imel, in plačilni nalog bo končal na zadnjem sedežu mojega avtomobila. Če bom plačal?? Žal ne!
Registrske tablice pa skoraj več ne igrajo vloge, razen KR, ker z njimi se je pa zmeraj zabavno peljati skozi Tuhinjsko dolino.

LP

Uporabniški avatar
vesolc
Poznavalec foruma

Napisal/-a vesolc Pe nov 25, 2005 5:50 pm

CAB DRIVER je napisal/-a:Registrske tablice pa skoraj več ne igrajo vloge, razen KR, ker z njimi se je pa zmeraj zabavno peljati skozi Tuhinjsko dolino.

Kranjcani smo zakon pa smo najboljsi vozniki v Sloveniji...tut ko gremo v druge kraje
:P

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Napisal/-a Zzooommm Pe nov 25, 2005 7:00 pm

CAB DRIVER je napisal/-a: na vrhu Trojan sem prestavil v prosti tek in se naslednje 6-7 km spuščal v prostem teku

:ue :huh:

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a meganeman Pe nov 25, 2005 8:11 pm

Vsak po svoje:

Danes je spet en CE*PEC v sneznem metezu 130 teral po avtocesti (55 min iz Most do Velenja in po desni prehitel tiste, ki so vozili po levem pasu 80 km/h, ce se pa enim smilijo in nimajo srca, da bi jih nablendali :) Strpnost pa to kar smo se danes tule naucili:) Nic jezit se, hehe pa naj vozijo po levem pasu, kljub temu, da je desni bol suh (ker je zvozen).
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin Pe nov 25, 2005 10:32 pm

Zanimiva tema. Sam že dolgo opazujem vožnjo ljudi iz različnih krajev. Včasih si se sicer na grb na tablici lažje zanesel kot danes, ko si ga lahko poljubno izbereš.
Najbolje lahko primerjam kranjske in ljubljanske voznike, saj jih dobro poznam. Sam imam kranjski grb, tudi izpit sem delal v Kranju, voziti sem pa začel po Ljubljani. Tu sem se hitro naučil dinamične vožnje: pri utripajoči zeleni pospešiš, pri zeleni hitro spelješ, pri zavijanju levo se v križišče potegneš maksimalno, se, če je treba, zrineš tja, kamor želiš, po večpasovnih cestah ob normalni frekvenci prometa voziš po levem pasu (ni ti treba spuščati "zelencev," ni treba zmanjševati, če voznik pred tabo zavija desno) ...
Ko sem po enem mesecu po opravljenem izpitu ponovno prišel v Kranj, sem dvakrat skoraj pohopsal tistega pred mano, saj je bila vožnja tu nekaj popolnoma drugega, kot v Ljubljani. Zdi se mi, da je kranjska vožnja lep primer defenzivne vožnje, kakršno propagirajo v avtošolah. Počasi in previdno. Zelena prvič utripne in cel Kranj že zavira. Se mi je zgodilo tudi, da je zelena utripnila, stric pred mano je padel po bremzi, se ustavil pred semaforjem, nato pa je zelena še dvakrat utripnila. Pri zavijanju levo je tudi po navadi tako, da Kranjčan po navadi zapelje v križišče toliko, da semaforja ravno ne vidi več in potem čaka na priložnost, da bo speljal križiče (pri tem seveda niti slučajno ne sme nikogar izsiliti, v zagovor lahko povem, da na splošno tudi križišča v Kranju niso ravno ne vem kako velika in več kot tri avte že skoraj težko spraviš pravilno (!) v križišče).
Zanimivo pa je, da ko vožnje vešči Ljubljančan pride v Kranj, potem pa čisto zmrzne. Semaforje zvozi počasneje, kot vsak Kranjčan (razen pri utripajoči zeleni ni ustavljal), pa tudi sicer se vozi veliko počasneje, kot je navajen, pa čeprav recimo točno ve, kje in kam bo moral zaviti.

Potem imamo na cesti tudi Primorce, za katere očitno vsi mislijo, da so totalno nesposobni, saj jim, čim pridejo od Postojne naprej hupa vsak, ki mu ni pregorela varovalka pri hupi, čeprav ne vem, zakaj, saj se meni v splošnem zdijo popolnoma normalni vozniki (mogoče res ne speljejo vsi v isti sekundi, ko se prižge zelena luč, toda naj jim v zagovor povem, da so po naravi malce počasnejši ljudje).

Za Celjane se govori, da so hitri, toda saj so prebivalci Poljanske in Selške doline tudi hitri (ob vožnji skozi vsak svojo dolino), tako da se mi ne zdijo moteči.

Za Mariborčane se mi tudi zdi, da so, kar mestne vožnje tiče kar dobri vozniki, ki ne stojijo za brezveze, Murska, Novo mesto, Slovenj Gradec, Postojna .. pa ne poznam tako dobro (oz. se ne spomnim), da bi ocenil.
Licet volare si in tergo aquilae volat.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Pe nov 25, 2005 11:25 pm

darwin- utripajoče ni več- sam za info. da je nauš pričakval :lol:

Uporabniški avatar
PuBBeC
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a PuBBeC Pe nov 25, 2005 11:46 pm

khm... ja vse drži samo znano je da so CEljanari najslabši vozniki v Slo :D tako sem prečital iz medijev!

fajn bi pa bilo narest neko anketo, da vidimo :D

Sicer vsak voznik je po svoje drugačen, ženkse, moški, starejše generacije, mladina itd.. :P

Bodimo strpni in vozimo pametno hehe :D

Uporabniški avatar
Niva13
Uporabnik

Kraj: planet Vulcan

Napisal/-a Niva13 Pe nov 25, 2005 11:47 pm

meganeman je napisal/-a:@ibiza:
A si ze vidla kako srajco da je bla dober polikana in jo je moski zlikal??? He, he take potrpezljivosti mi nimamo:) Zenske so precej bolj spretne s svojimi rokami!

:lol: sovrazim likanje, zelo rada pa vozim ;)
@w~ b#0n~

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid Pe nov 25, 2005 11:48 pm

kljukec je napisal/-a:darwin- utripajoče ni več- sam za info. da je nauš pričakval :lol:

Mogoče če nebi bil skos v Ljubljani bi mogoče videl, da je po drugih krajih po Sloveniji še vedno utripajoča :D
Slika Slika

Uporabniški avatar
Sazo
Novinec

Napisal/-a Sazo Pe nov 25, 2005 11:49 pm

V SLOVENIJI ZARES NE ZNAJO VOZIT SAMO UNI IZ !!!CELJA!!! NI ENGA DA BI ZNOV NORMALNO VOZIT...ZADNJIČ SEM BRAL V ENI KNJIGI IN TUDI PIŠE ZAKAJ CELJANI NE ZANJO IN NIKOL NE BOJO ZNAL VOZIT...!!!KATASTROFA...IZGOBIJATE SE CELJANOV!!!
Kdo je bl nor??? Jst al ti???

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec So nov 26, 2005 12:41 am

Bel-Tirid je napisal/-a:
kljukec je napisal/-a:darwin- utripajoče ni več- sam za info. da je nauš pričakval :lol:

Mogoče če nebi bil skos v Ljubljani bi mogoče videl, da je po drugih krajih po Sloveniji še vedno utripajoča :D

nism iz lj- okolica
pa ti si ciljal na lj- vrjamem da pred zakonom
povzetek vsega kar smo napisal pa je:
bodite strpni in vozite hitro
p.s.
sm porajtu da niso povsod ukinl utripajoče- trzin škoflca- kako je s tem'
a majo zaenkrat sam večji kraji al kako- k domžale vem da majo

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a meganeman So nov 26, 2005 4:08 pm

Sazo, sam Celske tablice ma kr velik krajev, zato mores se grbe gor gledat da bos vedu ker je iz kje:) Mogoce pa ne vozijo vsi grdo! Pol so pa kr oznaceni s tem ko majo CE gor:(
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 So nov 26, 2005 5:10 pm

Ne bom govoru po tablcah kateri so norci ker se vseposod najdejo, samo je pa kulura in znanje vožnje hudo nizka pri nas. Četrtina je takih ki so vozi občutno prepočasi in dela pizdarije na cesti. Se pravi po mestu še nekak 50 ali mogoče celo 60kmh, izven naselja se komaj pozna in recimo max 70 kmh, na AC pa do 110kmh. Potem je ena četrtina takih ki norijo in delajo pizdarije. Kot mal višje omenjen 130kmh po zasneženi AC, ali z 80kmh in več čez naselja, izsiljevanjem....itd. Pol pa ostane še nekaj voznikov ki vozijo z glavo. Vsaj približno upoštevanje prometnih znakov, mogoče 10-20kmh čez omejitev odvisno od tega kako neumno je omejitev postavljena, vsaj približno upazujejo in reagirajo na ostale udeležence v prometu ...itd. Teh je pa recimo 10%. kar jih še ostane so pa nekje vmes med sredino in eno ali drugo skrajnost.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

darwin
Uporabnik

Napisal/-a darwin So nov 26, 2005 5:41 pm

:DDD Res?!
:D Ne, sej vem, da ne utripa več, samo dam kot primer, ki se mi je zdel zanimiv. Bi pa lahko v pretekliku govoru, priznam. Sam men je bil tale preskok iz utripanja na neutripanje dost enostaven in loh rečem, da skor nism opazu. Dva dni po tem, k so v Ljubljani preklopl, sem šou za 14 dni v tujino in k sm se vrnu, so (ste) pa bli že vsi navajeni na nov režim in je blo tut men zaradi "črednega nagona" povsem samoumevno ustavt pr oranžni.

Bel-Tirid je napisal/-a:Mogoče če nebi bil skos v Ljubljani bi mogoče videl, da je po drugih krajih po Sloveniji še vedno utripajoča :lol:

To pa tut res in tm, k vidm, da še utripa, se mi pa kr učke posvetjo. :P
Licet volare si in tergo aquilae volat.

DJ Dry Visage
Novinec

Napisal/-a DJ Dry Visage Po nov 28, 2005 12:00 pm

Men je pa najbolj smešno k mam LJ tablice in ko se peljem po domačih krajih me hoče pol vsak domačin prehitet skoz ovinke, češ ti tle ne poznaš pa greš prepočas. Ampak se je že dostkrat nardil, da so pol ostal daleč ozadi v vzvratnih ogledalih.

Še bolj smešn je, če sam kej nahitr zapelem kam, pa ga pol tazga junaka srečam, k se mi nasprot pripelje, medtem ko se sam že vračam :lol:

DJ Dry Visage
Novinec

Napisal/-a DJ Dry Visage Po nov 28, 2005 12:07 pm

andrej777 je napisal/-a:Ne bom govoru po tablcah kateri so norci ker se vseposod najdejo, samo je pa kulura in znanje vožnje hudo nizka pri nas. Četrtina je takih ki so vozi občutno prepočasi in dela pizdarije na cesti. Se pravi po mestu še nekak 50 ali mogoče celo 60kmh, izven naselja se komaj pozna in recimo max 70 kmh, na AC pa do 110kmh. Potem je ena četrtina takih ki norijo in delajo pizdarije. Kot mal višje omenjen 130kmh po zasneženi AC, ali z 80kmh in več čez naselja, izsiljevanjem....itd. Pol pa ostane še nekaj voznikov ki vozijo z glavo. Vsaj približno upoštevanje prometnih znakov, mogoče 10-20kmh čez omejitev odvisno od tega kako neumno je omejitev postavljena, vsaj približno upazujejo in reagirajo na ostale udeležence v prometu ...itd. Teh je pa recimo 10%. kar jih še ostane so pa nekje vmes med sredino in eno ali drugo skrajnost.
Kaj te motjo tisti k se peljejo na relaciji Tržišče Sevnica od 90 do 160 km/h :lol: al pa Krško Sevnica od 100 do 200km/h :lol:

PS jst nisem med njimi

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Po nov 28, 2005 3:46 pm

darwin je napisal/-a:Zanimiva tema. Sam že dolgo opazujem vožnjo ljudi iz različnih krajev. Včasih si se sicer na grb na tablici lažje zanesel kot danes, ko si ga lahko poljubno izbereš.
Najbolje lahko primerjam kranjske in ljubljanske voznike, saj jih dobro poznam. Sam imam kranjski grb, tudi izpit sem delal v Kranju, voziti sem pa začel po Ljubljani. Tu sem se hitro naučil dinamične vožnje: pri utripajoči zeleni pospešiš, pri zeleni hitro spelješ, pri zavijanju levo se v križišče potegneš maksimalno, se, če je treba, zrineš tja, kamor želiš, po večpasovnih cestah ob normalni frekvenci prometa voziš po levem pasu (ni ti treba spuščati "zelencev," ni treba zmanjševati, če voznik pred tabo zavija desno) ...
Ko sem po enem mesecu po opravljenem izpitu ponovno prišel v Kranj, sem dvakrat skoraj pohopsal tistega pred mano, saj je bila vožnja tu nekaj popolnoma drugega, kot v Ljubljani. Zdi se mi, da je kranjska vožnja lep primer defenzivne vožnje, kakršno propagirajo v avtošolah. Počasi in previdno. Zelena prvič utripne in cel Kranj že zavira. Se mi je zgodilo tudi, da je zelena utripnila, stric pred mano je padel po bremzi, se ustavil pred semaforjem, nato pa je zelena še dvakrat utripnila. Pri zavijanju levo je tudi po navadi tako, da Kranjčan po navadi zapelje v križišče toliko, da semaforja ravno ne vidi več in potem čaka na priložnost, da bo speljal križiče (pri tem seveda niti slučajno ne sme nikogar izsiliti, v zagovor lahko povem, da na splošno tudi križišča v Kranju niso ravno ne vem kako velika in več kot tri avte že skoraj težko spraviš pravilno (!) v križišče).
Zanimivo pa je, da ko vožnje vešči Ljubljančan pride v Kranj, potem pa čisto zmrzne. Semaforje zvozi počasneje, kot vsak Kranjčan (razen pri utripajoči zeleni ni ustavljal), pa tudi sicer se vozi veliko počasneje, kot je navajen, pa čeprav recimo točno ve, kje in kam bo moral zaviti.

Potem imamo na cesti tudi Primorce, za katere očitno vsi mislijo, da so totalno nesposobni, saj jim, čim pridejo od Postojne naprej hupa vsak, ki mu ni pregorela varovalka pri hupi, čeprav ne vem, zakaj, saj se meni v splošnem zdijo popolnoma normalni vozniki (mogoče res ne speljejo vsi v isti sekundi, ko se prižge zelena luč, toda naj jim v zagovor povem, da so po naravi malce počasnejši ljudje).

Za Celjane se govori, da so hitri, toda saj so prebivalci Poljanske in Selške doline tudi hitri (ob vožnji skozi vsak svojo dolino), tako da se mi ne zdijo moteči.

Za Mariborčane se mi tudi zdi, da so, kar mestne vožnje tiče kar dobri vozniki, ki ne stojijo za brezveze, Murska, Novo mesto, Slovenj Gradec, Postojna .. pa ne poznam tako dobro (oz. se ne spomnim), da bi ocenil.

Se skoraj popolnoma strinjam s tvojo analizo, vendar tudi v krajih, ki jih ne poznam (še posebej v Kranju) vozim bolj dinamično od domačinov. Tu pomojem igra vlogo tudi mentaliteta. Na tablice same pa se je težko zanašat, saj se letno v Ljubljano priseli kar nekaj ljudi, poleg tega pa tablice LJ z različnimi grbi segajo do hrvaške meje na Kolpi...
O strpnosti ženskoh voznic pa le toliko, da sem jih redkeje videl ustavljati na prehodih za pešce kot moške (in glede na redkost tega dogodka to pove kar veliko), prav tako pri vključevanju v stoječo kolono, ko se obnašajo kot da te ne vidijo. Osebno se mi zdi, da se v LJ najbolje znajdejo Mariborčani, saj se promet med mestoma ne razlikuje veliko, medtem ko trofejo najslabše regije z velikim pompom prejmejo tablice GO. Prehitijo celo dinamično prikrajšano območje MS.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov