Upam, da ne bo tole še ena MOBISUX tema, ko bo na tretji strani le še prepir kdo bolje vozi. Sploh nočem slišati več nobene v stilu CE tablice so budale. Poskušajmo vsaj enkrat skupaj stopit in normalno podebatirati.
No pa začnimo:
Vsi vemo, da recimo Italijano vozijo kot Cigani ampak očitno takšen sistem deluje, čeprav nimajo 5% o CPPju. Sploh nima smisla jokat zakaj Italijani niso niso upoštevani. To je zastarelo SLovensko razmišljanje v stilu: zakaj jaz plačam toliko registracijo in cestnino, kot en drug, ki naredi več kilometrov (podoben prepir v drugi temi).
Statistika ADACa kaže svoje. Se popolnoma strinjam, da imamo pomanjkljivo znanje CPP, ker že ko ga delamo večina to jemlje kot nujno zlo in ne kot osnovo, ki jo moraš znati, da boš lahko varen voznik. Če imaš vsaj malo čuta do sočloveka... Kot sem že enkrat rekel bo morali imeti na vsakih 10 let ponoven CPP ali pa morda celo, če ga prekršiš in te policaj dobi.

Bi dobil kazen + obvezno narejen CPP v roku 1 meseca. Potem bi imeli vsaj na tem področju boljšo statistiko.
Ampak CPP je samo osnova. Tu je še medsebojni odnos. Tu smo pa v podnu.
Bom dal samo en primer za razmislit:V MOTOsi (slovenska motoristična revija) je nek novinar napisal kako je izgledalo njegovo potovanje po Evropi. Kot motoristu in šibkejšemu členu so se vsi umikali, ko je prehiteval. Saj vsi vemo, da so motorji hitrejši, naj gre naprej. Nikoli ga ni nihče izsili, vsi so bili zelo skoncentrirani na promet. Ko je prišel domov v SLO... Katastrofa. Do doma je bil dvakrat v smrtni nevarnosti, ko ljudje niso gledali ogledal, izsiljujejo. Nihče se mu ni odmaknil, najdejo se ljudje, ki še posspešujejo, češ jaz grem tut tok hitr k ti.
Stereotipe o motoristih smo očitno dobili v MADMAXu in jih imamo le za neizobražene divjake, kar v resnici ne drži. Preprosto smo arogantni vozniki. To je to pa rečite kar hočete. Res je statistika bolj tako tako (CPP ni vse je pa pomembna) ampak daje približno stanje. Samo testirati bi morali celotno EU pa dodati statistiko na število smrtnih žrtev/1000 prebivalcev, število nesreč/1000 prebivalcev, da bi bila bolj precizna. To bi bilo bolj natančno.
Aja je pa zanimivo, da smo moški očitno nevarnejši vozniki (več smrtnih žrtev) čemur tudi verjamem. Priznajmo, da rajši pritisnemo gas, smo po evoluciji nekako bolj odvisni od adrenalina pa imamo samodestruktivna nagnjenja.

Vsaj večina nas je takih na cesti v primerjavi z ženskami in po eni strani bi se lahko ravnali po njih. Res pa bi bilo več nesreč pri nizkih hitrostih (parkplaci :P

) ampak ne dvomim, da bi bilo manj smrtnih žrtev. Hja precenjevanje svojih sposobnosti (in avtomobilovih) je pa tako ali tako glavni krivec za nesreče, če mene vprašate. Drugače bi bilo 90% manj izletov z cest, prehitevanj v škarje, pijanih za volanom...) Pa, da ne bo kdo pljuval, češ da sem le nedeljski voznik- nasprotno tut sam zelo rad pritisnem gas. To je moja šibka točka.
Hrvatov pa sploh ni vredno komentirati, ker se ve kako nas imajo radi. Samo ko jim colate denar poleti.

....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...