Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če dec 15, 2005 7:54 pm

Vuso je napisal/-a:Nekateri spet pluvate po voznikih da so vsega krivi.Pa a je kdo izmed teh, ki to trdite sploh že kdaj vozil proti soncu :nae Ob lepih jutranjih dnevih, ko ti začne sonce nabijat skozi sprednjo šipo ne vidiš brez špeglov praktično ničesar.Še posebaj zdaj, ko so šipe zmeraj malo usrane.Sej čez čas se nekako privadiš in se nekaj še vidi.In kaj hudiča je delal tovornjak na voznem pasu s prižganimi 4 žmigavci.A da bi par 100 metrov prej postavli kakšno opozorilno tablo pa bog ne dej.Še trikotnik je težko odnest tako stran da ima kakšen učinek.Na teletekstu se mi zdi da je pisalo da je bila poledica.Vglavnem če je res stal cestarski tovornjak sredi ceste samo s prižganimi žmigavci brez kakršnih koli drugih oznak bi po mojem mnenju moralo cestarsko podjetje plačat vso škodo in še kej za zraven :evil:
No mogoče sem malo zapretiraval ampak vsa krivda zmeraj tudi ne more biti na voznikih in če se jih je 20 napokalo drug v drugega mi ne rečt da ni bilo poledice :roll:

Lej za sebe nem trdil da sem ful oh in sploh voznik......

Ampak se mi je že dostkrat zgodlo da sem vozu na cesti protu soncu...... za nameček je še bla cesta mokra tko da se je bleščalo videlo pa popolnoma nič......U tistem trenutko sem uvidel da se tko nem mogu peljat....... uklopu vse 4 smernike...... zmanjšal kok hitr se da na 40....... odprl šipo in potisno glavo ven in se tako peljal 40 dokler se ni sonce mal zamaknilo da sem lahk spet normaln pelu....... in tole je blo pri minus 4....... pa glavo ven..... ampak men se je takrat zdel bolš kot pa da bi se zaletu.

In tu verjetn hitrosti tud niso ble tko bliskovito male ( predvidevam po zveriženi pločevini.) in verjetn ni blo nič kaj drugega kot kolona...... prvi tresne drugi pa u njega..... in se nabijajo.... vse do 25tega.......Predvidevanje je glavna tema vožnje..... in če je pač zjujtri mrzlo...... pa sploh če že prejšni dan veš da bo možnost poledice...... greš pač 10 minut prej in pelješ po AC pač 80 ali manj......Če gre dež je treba zmanjšat...... bla bla....... kok vas to dela? Kok vas gre zjutri par minut prej od doma ker predvidevate da je poledica? Po moje tisočinka na forumu.... ostali pa po gasu pol so pa cestarji vsega krivi...... :roll:
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Furious_G
Novinec

Kraj: Železniki

Napisal/-a Furious_G Če dec 15, 2005 7:57 pm

vuso kolikor vem je bil tovornjak na zaviralnem pasu! aja pa a si mogoče pomislu na to, da se je tovornjak ravno pokvaril in da voznik mogoče ni imel časa postavt vse signalizacije?! no sej ne vem kaj je blo, tk da bom rajš tih. ;)

pankert
Nov uporabnik

Napisal/-a pankert Če dec 15, 2005 8:55 pm

Samotar je napisal/-a:Smešno je gledat razbite avte in govorit o neprilagojeni hitrosti. Saj bi bili ob višjih hitrostih avti bistveno bolj razbiti pa tut brez kakšne smrtne žrtve nebi šlo. Tako pa izpade kot da so vsi udeleženci vozili čez omeitve.

Zakaj ni v nikogaršnjem interesu, ne samo v tem primeru, ugotoviti dejanske vzroke za nesrečo, ampak se enaostavno reče da je bila neprilagojena oz. prevelika hitrost ?

poglej si definicijo neprilagojene hitrosti.. neprilagojena hitrost ni nujno prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti
to sem jaz

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če dec 15, 2005 9:19 pm

Vem ;)

Lahko pelješ krepko pod omejitvijo in ti skoči srna pred avto in jo zbiješ. In smo spet pri neprilagojeni hitrosti.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
stealth
Novinec

Napisal/-a stealth Če dec 15, 2005 9:39 pm

na, pa maš pol en fajn golaž, pa nas forumovce povabiš :twisted:
Dodge Stealth Twinturbo AWD

yurchek
Poznavalec gnojmobilizma

Napisal/-a yurchek Če dec 15, 2005 10:21 pm

@lisko....lepo te prosm no zarad sonca glavo skoz okn? da te jst vidm, mene bi pobral od smeha, ni čudn da je tolk nesreč če eni vozte pr -5 z glavo skoz okn, nasproti vozeče vozilo pa nenadoma zavije levo iz neznanega vzroka.....kr je voznik crknu od smeha :lol: Kaj pa ko je megla gre sovoznik na streho pa te usmerja?

Morm jutr budilko prej narihtat, je že spet sonce napovedan :lol:

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Če dec 15, 2005 11:23 pm

Vuso je napisal/-a:Nekateri spet pluvate po voznikih da so vsega krivi.Pa a je kdo izmed teh, ki to trdite sploh že kdaj vozil proti soncu :nae Ob lepih jutranjih dnevih, ko ti začne sonce nabijat skozi sprednjo šipo ne vidiš brez špeglov praktično ničesar.Še posebaj zdaj, ko so šipe zmeraj malo usrane.

Poznam to sceno, ko ti piči sonce v oči, pa še šipa je usrana(k mi neki brisalc čudn briše) od dans dopoldan k sm šel v LJ...ampak jst sm v tem primeru rajš držal mal večjo varnostno razdaljo (ne prevelko!) do tistega pred mano...pa sm na poti videl vsaj 5 primerkov, k so se zarad "standardne" razdalje parih metrov skor zakantal...in pol bi blo krivo sonce in ne voznik? :roll:

Dobr šofer pač prilagodi vožnjo razmeram in se ne zanaša na pogoje na cesti in druge voznike, pač pa predvsem nase in na svoje sposobnosti...če pa tega nisi sposoben, pa rajš ne it za volan-a ni simpl logika? ;)

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a ahiM Če dec 15, 2005 11:51 pm

stealth je napisal/-a:na, pa maš pol en fajn golaž, pa nas forumovce povabiš :twisted:

Samo, če prinesete novo havbo in odbijač :D.

No, šalo na stran. Moje mnjenje: nesreča kot nesreča pač! Raj se naučte kej iz tega kot da se kregate kdo je kriv pa kaj je blo in ni blo, kaj bi, če bi itd. itd. itd.
Nekaterim ljudem je prilagajanje hitrosti razmeram vožnje pač kosovska vas, to je dejstvo..
Da ne omenjam, kaj vse ljudje počnejo med vožnjo (telefonirajo, pišejo SMS-e, se šminkajo, popravljajo plešo, vrtajo po nosu, štelajo radio, iščejo burek pod sedežem od prejšnjega petka in kaj jst vem kaj še vse) in gledajo povsod okrog sebe, samo na cesto ne. Nekateri se prav trudijo, ne-biti osredotočen na vožnjo. In potem še ta blesava sebična logika prenekaterih voznikov, kot je neupoštevanje sistema zadrge, izsiljevanje prednosti, vrivanje, dremanje na semaforjih, vožnja 5cm za odbijačem in podobne kozlarije.
In to, dragi moji avtomobilisti, je začaran krog. In dokler ne bo vsaj večina ljudi vzela par stvari zdravo za gotovo, bomo videli še veliko takih nesreč. Taglavn štos je pa v tem, da tuki nobena policija z čist nobenim ukrepom ne more rešit bistva te problematike. Tuki gre namreč za izkrivljenost, deformacijo vozniške kulture in ne samo za parkirni listek, 5km/h preveč in ne-pripenjaje varnostnega pasu. Skratka, folk je treba naučit vozit, pa bo vse v redu.
SlikaSlika

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Pe dec 16, 2005 12:16 am

Se strinjam z vsemi, ki pravite da je treba prilagodit vožnjo razmeram na cesti.Tud liskova varianta je zelo praktična ampak nisem siguren, če pride v poštev na AC :)
Vsi govorite o prilagajanju hitrosti razmeram na cestah, ampak a mi lahko kdo pove kaj to na splošno pomeni.V kakšni drugi temi se pa pi****e kako stara baba že ob prvem dežju vsa naleplena na volan se cjazi 40 ko bi komot vozila 90.Prilagojena hitrost je zelo relativna stvar.Odvisno od človeka in dokler ne pride do nesreče je težko objektivno ocenit kaj bi v danih okoliščinah bila prilagojena hitrost.Zdej lahko sanjamo da niso prilagodil hitrosti razmeram.To je prevečkrat tudi izgovor zavarovalnic in policije."Do nesreče je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti vožnje."V bistvu se po tej logiki vse nesreče zgodijo zaradi neprilagoje hitrosti.S tako logiko ne pridemo daleč.In vseh 20 udeležencev je imelo neprilagojeno hitrost :idea: In kdo pričakuje pokvarjen tovornjak na AC??Vseh možnih situacij je preveč da bi vse vnaprej predvidil oz. če bi skoz gledali kaj oz. kdo se lahko zabije v nas.Zakaj ni tovornjakar postavil trikotnika oz. kje so bili cestarji in policija s svojimi tablami.Meni če bi se pokvaril avto bi verjetno do prihoda policije postavil trikotnik in mahal z vsem mogočim ob avtocesti.Ljudje smo kakršni smo in vožnjo jemljemo kot avtomatizem in to je sicer slabo ampak tako pač je.Tudi če so idelane razmere na AC in če jaz postavim svoj avto na AC se bo sigurno kdo zaletel v njega.Ker pač ne pričakuje in ne vidi vsak dan, da bi kdo stal sredi ceste.
Vsi se (čeprav se tega vedno ne zavedamo) avtomatično prilagajamo okolici.Verjetno je ob taki uri na Ac kar precejšnja gneča.Lepo se zdolgočasen voziš v službo po voznem pasu z enako hitrostjo kot ostali, recimo 100km/h.Kdo od vas bi na AC začel voziti 40, če ostali vozijo 100???Mislim da redkokdo, čeprav bi bilo to verjetno pametno.AC je taka "go with the flow" varianta :P
Še zmeraj pa ne morem razumet, da se jih je 20 zaletelo, če cesta ni bila ledena in ni bilo megle.Sej sonce za trenutek(če pripelješ iz sence) res zelo zaslepi ampak se približno privadiš.Da bi pa 20 ljudi naenkrat zaslepilo pa kar težko verjamem.Če bi bila pa cesta ledena bi bila pa to prava katastrofa za gorenjske avtocestarje.
@Ahim sej se noben ne krega.Mal debatiramo ;)

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Napisal/-a Speedfighter Pe dec 16, 2005 1:09 am

Vuso, te čist razumem...ampak problem na naših cestah sploh ni tolk v hitrosti kot v varnostni razdalji, ki bi preprečila sigurno več kot polovico prometnih nesreč!

Ampak dokler se bojo vsako minuto našli ljudje, ki tvojo varnostno razdaljo do pred teboj vozečega razumejo kot prostor za njihovo vrivanje...bo pač prihajalo do takšnih in podobnih nesreč...

VET
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a VET Pe dec 16, 2005 2:07 am

20 avtomobilov na kupu zarad neprilagojene hitrosti in ovire na zaviralnem pasu :?: tale je pa mal huda .... je blo pa še kaj druzga zraven, ne samo neprilagojena hitrost

poledico na cesti al pa kej podobnega bi policaji priznal edino v slučaju če bi bla v kupu tud provida tko kot lansko leto :evil:

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Pe dec 16, 2005 3:02 am

VET je napisal/-a:20 avtomobilov na kupu zarad neprilagojene hitrosti in ovire na zaviralnem pasu :?: tale je pa mal huda .... je blo pa še kaj druzga zraven, ne samo neprilagojena hitrost

poledico na cesti al pa kej podobnega bi policaji priznal edino v slučaju če bi bla v kupu tud provida tko kot lansko leto :evil:

20 avtomobilov v suhem (pa tudi ob samo mokri cesti) ne bi kar tako naletelo. Ne razumem kako lahko policisti govorijo o mokri cesti, ko pa so zunaj temperature pod ničlo.
Preprosta matematika, ki jo zna osnovnošolec, pove, da "mokra cesta + temperature pod ničlo = poledica".
Kar se tiče varnostnih razdalj se popolnoma strinjam, saj nekateri resnično lovijo ravnotežje po zelo tanki meji, vendar tu resnično dvomim, da gre za to. Na ljubljanski obvoznici je sam volumen vozil ogromen, varnostne razdalje so mu obratnosorazmerne, tu pa tam se najde nekdo, ki na vsak način želi mimo peljat 200 km/h, pa takšne nesreče ne pomnim. Da bi se na Gorenjki v jutranjih urah, ko je promet primerljivo precej redkejši ter vozniki držijo precej večje varnostne razdalje (če že ne zakonsko predpisanih) v dobrih pogojih zgodila takšna nesreča, preprosto ne verjamem, sonce gor ali dol.

Lp

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Nu-NRG Pe dec 16, 2005 7:30 am

Pomojem je problem tudi ta, da folk kakor opazam bo na vsak nacin dosegel svoje, beri: Zapeljal v tistem izvozu ven pa ce pomeni, da bo na prehitevalnem pasu zaviral iz 130 na 40 in v danem procesu ogrozal sebe in vse okoli. Raje to, kakor da bi se odpeljali do naslednjega. To je tudi znano prakticiranje nekaterih soferjev v slo.

LP, Klemen
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Pe dec 16, 2005 10:22 am

Zdej pa meni ni čisto nič več jasno.Danes zjutraj si lepo skuham kofe in začnem listat Delo in piše nekaj tudi o tem "verižnem" trčenju.Citiram:
"Kranj-Minuto pred osmo zjutraj se je včeraj na gorenjski AC Podtabor-Kranj zahod zunaj Naklega na razdalji 500 metrov zgodilo kar pet nesreč, v katerih je skupaj treščilo 21 vozil.Trije udeleženci so bili lažje ranjeni.Kot so policisti zapisali v poročilo, se je prva nesreča zgodila zaradi neprilagojene hitrosti dveh voznikov osebnih avtov.V trčenju je bilo udeleženih 5 osebnih in eno tovorno vozilo.Drugi nesreči sta botrovala nepravilen premik voznika osebnega vozila ter neprilagojena hitrost voznika in voznice, ki je vozila tudi na prekratki varnostni razdalji.Tokrat so bili na kupu štirje osebni avti in tovorno vozilo, dva udeleženca sta se laže ranila.V tretji nesreči, v njej so bila poškodovana še štiri vozila, se je povzročitelj, ki je vozil prehitro, laže ranil.Zaradi prekratke varnostne razdalje voznice osebnega avta je počilo še četrtič.Obtolko je dva osebna avta in tovorno vozilo.Nato se je zaradi prekratke varnostne razdalje voznika osebnega avta zgodila še peta nesrčea, v kateri so bili udeleženi trije osebni avti.Po prvi nestrokovni oceni je nastalo za okrog 25 mio tolarjev škode."
Danes pišejo spet nekaj tretjega kot so včeraj.No comment :roll:
Očitno imamo Gorenjski trikotnik :P

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe dec 16, 2005 10:31 am

Nu-NRG je napisal/-a:Pomojem je problem tudi ta, da folk kakor opazam bo na vsak nacin dosegel svoje, beri: Zapeljal v tistem izvozu ven pa ce pomeni, da bo na prehitevalnem pasu zaviral iz 130 na 40 in v danem procesu ogrozal sebe in vse okoli. Raje to, kakor da bi se odpeljali do naslednjega. To je tudi znano prakticiranje nekaterih soferjev v slo.

LP, Klemen

takih sploh ni tako malo in med njimi se najdejo tudi pacijenti, ki rikvercajo po odstavnem pasu, ker so zgrešili odcep :/:o:/

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Pe dec 16, 2005 10:36 am

Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon Pe dec 16, 2005 11:06 am

Polna luna? :roll: :?
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe dec 16, 2005 11:55 am

jorgeus je napisal/-a:nate, se eno avtocestno... http://24ur.com/naslovnica/novice/slove ... 066273.php

ajajaj

statistika jih bo itak zapisala pod neprilagojeno hitrost

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Napisal/-a Speedfighter Pe dec 16, 2005 12:18 pm

Nu-NRG je napisal/-a:Pomojem je problem tudi ta, da folk kakor opazam bo na vsak nacin dosegel svoje, beri: Zapeljal v tistem izvozu ven pa ce pomeni, da bo na prehitevalnem pasu zaviral iz 130 na 40 in v danem procesu ogrozal sebe in vse okoli. Raje to, kakor da bi se odpeljali do naslednjega. To je tudi znano prakticiranje nekaterih soferjev v slo.

LP, Klemen

Pa ne sam Slovenci, men je to par let nazaj en Nemc z Merco naredu...po prehitevalnem vozil cca 150, zagledal odcep ki ga je iskal, zabremzal na 50km/h in dajal smernik v desno...na srečo sm mel ravn nove bremze pa že takrat sm prakticiral varnostno razdaljo, sicer...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe dec 16, 2005 4:01 pm

yurchek je napisal/-a:@lisko....lepo te prosm no zarad sonca glavo skoz okn? da te jst vidm, mene bi pobral od smeha, ni čudn da je tolk nesreč če eni vozte pr -5 z glavo skoz okn, nasproti vozeče vozilo pa nenadoma zavije levo iz neznanega vzroka.....kr je voznik crknu od smeha :lol: Kaj pa ko je megla gre sovoznik na streho pa te usmerja?

Morm jutr budilko prej narihtat, je že spet sonce napovedan :lol:

to je blo popoldan ob dveh....... ko je sonce še močn....... no in mi povej kaj bi ti nardil če bi u trenutko ko pripelješ iza ovinka te sonce tok zaslepilo da dejansk ne bi videl nič??
Mokra cesta+sonce+prednja šipa ki odbija svetlobo in te zaslepi? Kaj nardit u tistem trenutko? Pelet na slepo....... videl sem pa točno kak meter pred sabo...... če bi zabremzu bi tvegu nalet od zadaj ( smatram da voznik za mano ne bi videl mene na cesti kljub vsem opozorilom) , če bi pelu normaln naprej bi tvegal nepredvideno oviro...... kaj češ nardit kot pa okno dol glavo ven pa zmanjšat hitrost......
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov